RE: Recepti,recepti (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


Lejla Ka -> RE: Recepti,recepti (19.10.2011 12:52:09)

Izvini Hanady, u starinske, bar ove moje od dvije nane (ako smijem reč Sarajke [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]) nisu išle višnje i išlo je bar 200g slatkog kajmaka, a smjesa se zakuhavala bez kuhanja griza. Vako u nas.




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (19.10.2011 12:56:38)

Joj dobro si...zaboravila sam kajmak[sm=smiley13.gif]
ja stavim kajmak sa mlijeka domaćeg[sm=zmeden.gif] ja skupim sa 2-3 kuhanja mlijeka i sve stavim u smjesu[sm=smiley1.gif]

Nisma kući pa nisma recept gledala...

a ja sa grizom napravim bome i moja mama tako pravila...ja sad nisma nanu imala pa ne znam jel mama od nje naučila[sm=smiley13.gif]

I višnje stavljam obavezno...inače ih kao pituljice samo poznajem u zvanju pituljice za višnjama[sm=smiley36.gif]




Lejla Ka -> RE: Recepti,recepti (19.10.2011 13:09:18)

Ide griz i ja stavljam, ali mi ne kuhamo predhodno, nego se on kod pečenja razmekša.

Đeš ba kajmak zaboravit [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] jesu'l kajmak-pituljice il nisu? Ih i ja najviše volim sa domaćeg mlijeka ostavit. Eto ti sad, sad ću samo čekat priliku da ih zavijem [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




umahmed -> RE: Recepti,recepti (19.10.2011 18:42:48)

                    BAMJA SA JANJETINOM

jedan vijenac suhe bamje se stavi su srpicu sa vodom i jednim cepom jabukovog sirceta. Kada prokuha,smanjiti da se dokuha jos par minuta. Voda se prospe,bamja dobro opere i ostavi u cistoj hladnoj vodi.
U serpi se izdinsta oko 3-4 glavice luka,doda na kockice isjecen janjeci but(bez kostiju),na laganoj vatri se krcka bez dodavanja vode,to traje nekih 2-3h,doda se mrkva na kockice i jos malo kuha. Bamja se doda tako sto se prekine konac i samo svuce u serpu sa mesom. Ne mjesati vec serpu prodrmati,povegetiti i malo paradajz paste ili iz tube po zelji. Kada sve zajedno prokuha,smanjiti.
Bamja se sluzi uz limun,par kapi limuna se nakapa prije konzumacije[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley20.gif[/image]

[img]http://www4.slikomat.com/11/1019/4ci-002.jpg[/img]




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (19.10.2011 18:46:02)


IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Ide griz i ja stavljam, ali mi ne kuhamo predhodno, nego se on kod pečenja razmekša.

Đeš ba kajmak zaboravit [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] jesu'l kajmak-pituljice il nisu? Ih i ja najviše volim sa domaćeg mlijeka ostavit. Eto ti sad, sad ću samo čekat priliku da ih zavijem [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]



aaaaaaaaa
e vidiš...kad sam ja svoju mamu pitala kako je ona pravila te pituljice ono nekada davno kad sam ja bila mala...on meni sve ovo reče...al mi je rekla nije sigurna nešto dal s ekuha griz sa mlijekom il ne...a ja ono po logici kuha se...znači ubuduće nećem ga ni ja kuhati[sm=smiley36.gif]




Lejla Ka -> RE: Recepti,recepti (19.10.2011 22:30:25)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR


IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Ide griz i ja stavljam, ali mi ne kuhamo predhodno, nego se on kod pečenja razmekša.

Đeš ba kajmak zaboravit [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] jesu'l kajmak-pituljice il nisu? Ih i ja najviše volim sa domaćeg mlijeka ostavit. Eto ti sad, sad ću samo čekat priliku da ih zavijem [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]



aaaaaaaaa
e vidiš...kad sam ja svoju mamu pitala kako je ona pravila te pituljice ono nekada davno kad sam ja bila mala...on meni sve ovo reče...al mi je rekla nije sigurna nešto dal s ekuha griz sa mlijekom il ne...a ja ono po logici kuha se...znači ubuduće nećem ga ni ja kuhati[sm=smiley36.gif]


Ma samo ti kuhaj kako tebi najbolje ispadaju, ne daj se smesti [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley2.gif[/image]




umahmed -> RE: Recepti,recepti (20.10.2011 15:38:04)

                       SRENOKLE SA PISKOTIMA

na dno vatrostalne zdjele se poredaju piskoti 100gr, 3 jaja izvaditi iz frizidera 2h,1 l mlijeka,2 kasike supene gustina, 4 kasike supene secera, 1 vanilijn secer,malo cimeta,2 karanfilcica.

Odvojiti zumanjcad od bjelancadi. Od bjelancadi izdraditi cvrsti snijeg. U serpi mlijeko staviti da kuha sa karanfilcicima,kada podje kljucati smanjiti i stavljati supljom kasikom snijeg,koji treba samo da se digne na mlijeku i vadi se na piskote.
U zumancad se stavi secer,vanilijin secer,gustin i malo mlijkea,izmuti i sipa u mlijeko. Kada prokuha sipa se na bjelanjke i piskote,ukrasi se cimoto i po zelji koricom od narandze.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
[img]http://www4.slikomat.com/11/1020/vp1-003.jpg[/img]




umahmed -> RE: Recepti,recepti (21.10.2011 14:35:55)



[/link][link=http://www.facebook.com/media/set/?set=a.1421223664492.52980.1649704799&type=3#][image]http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/162888_1421253145229_1649704799_910694_7816654_n.jpg[/image]

recept: 1kg brasna,3jaja,3fildzana ulja,mala kasikica germe,so.Zakuhati sa mlakim mlijekom,da prenoci ili preko dana oko 8h,tijesto stalno prekuhavati. Tijesto podijeliti na 8 dijelova,razviti i isjeci jufku kao pizzu da bude 8dijelova. tij...esto se premaze margarinom i urola od sireg ka tanjem dijelu,napravi mala kifla i reda u tepsiju.Kada nadodju premazati zumancetom i peci,250C oko 5min,pa smanjiti na 150 C 30min.Kada su govote prekriju se vlaznom krpom i potuse boscom,neka tako odstoje 1h.
Vi po zelji mozete praviti i slatek,ili uvaljati hrenovkicu u tijesto,po zelji. prijatno




damma -> RE: Recepti,recepti (21.10.2011 14:51:25)

IZVORNA PORUKA: umahmed



[/link][link=http://www.facebook.com/media/set/?set=a.1421223664492.52980.1649704799&type=3#][image]http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/162888_1421253145229_1649704799_910694_7816654_n.jpg[/image]

recept: 1kg brasna,3jaja,3fildzana ulja,mala kasikica germe,so.Zakuhati sa mlakim mlijekom,da prenoci ili preko dana oko 8h,tijesto stalno prekuhavati. Tijesto podijeliti na 8 dijelova,razviti i isjeci jufku kao pizzu da bude 8dijelova. tij...esto se premaze margarinom i urola od sireg ka tanjem dijelu,napravi mala kifla i reda u tepsiju.Kada nadodju premazati zumancetom i peci,250C oko 5min,pa smanjiti na 150 C 30min.Kada su govote prekriju se vlaznom krpom i potuse boscom,neka tako odstoje 1h.
Vi po zelji mozete praviti i slatek,ili uvaljati hrenovkicu u tijesto,po zelji. prijatno


mmmmm... ove su dobre, ja ih pravim s virslama. djeca ih silno vole




umahmed -> RE: Recepti,recepti (21.10.2011 19:08:09)

            LADZICE OD PATLIDZANA

Uzmete 2-3 veca duguljasta patlidzana,koja ogulite na nekim dijelovima(tako da ostane kozice da bude dekorativnije) i stavite u rernu sa malo ulja da se ispeku. Za to vrijeme na tavi izdinstate 1gl.crvenog luka,pa mu dodate b.luk,fasirano meso i sve pirajete dok ne bude gotovo. Dodati nasjeckanu papriku,i paradajza iz tube ili tetrapaka,vegeta,biber i zacin cevap i dosta nasjeckanog persuna. Sve dobro izmjesati.
Izvaditi patlidzane iz rerne,razrezati ih nozem i malo sa rukama sabiti da dodbijete prostor za punjenje. Napunite ih ovom masom,zalijete sa rastvorenim paradajzom i vodom i opet vratite u rernu pod folijom. Neka se krcka nekih 1h. Mozete prilog pire krompir ili rizu.



[/link][link=http://www.facebook.com/media/set_/?set_=a.1421223664492.52980.1649704799&type=3#][image]http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/304129_1846727821830_1649704799_1452218_5520691_n.jpg[/image]




Nunichi -> RE: Recepti,recepti (21.10.2011 22:21:21)

ena pogacice su za 10 [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Anoniman -> RE: Recepti,recepti (22.10.2011 0:39:34)

Uh, sta mi radite, valja mi se nakaniti i kuhati ove kiflice, nemam oklagiju[sm=smiley36.gif]




milenium -> RE: Recapti,recepti (22.10.2011 0:52:21)

IZVORNA PORUKA: elkina_mala

Ja moram samod a pitam da li neka zna recept i naziv jednog kolacica,izgleda kao vanila kolutici,samo sto je kao mjesec,okus kao lokum a moze se unutra puniti???
To sam jela jednom davno kod komsinice bivse i bilo je extraaaaaaa ukusno,pa mi sad ko trudnici na um palo a ne znam naziv,ako neka zna molim vas napisite! hvala


ja znam dosta recepata sa kolačićima kao mjesec ali ne znam da li imaju okus lokuma.postavim ti sutra sliku i recept.

umahmed maala[sm=bravo.gif]prava kuharica[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]




ena23 -> RE: Recapti,recepti (22.10.2011 11:22:47)

neko je nekada pisao kako priprema kurbansko meso,da se  malo "ubije"ostar okus,recimo,bravetine.znam da se kuha s nekim zacinom pa se procjedi pa se onda pripremi normalno u jelu, samo ne znam koji je to zacin i da li se ja ispravno sjecam?




Hanady RR -> RE: Recapti,recepti (22.10.2011 11:33:56)


IZVORNA PORUKA: ena23

neko je nekada pisao kako priprema kurbansko meso,da se  malo "ubije"ostar okus,recimo,bravetine.znam da se kuha s nekim zacinom pa se procjedi pa se onda pripremi normalno u jelu, samo ne znam koji je to zacin i da li se ja ispravno sjecam?


origano..
ja ga kuham u dvije vode...prva voda sa origanom

a evo ti maksuz tema sa puno savjeta
http://www.ringeraja.ba/forum/m_452122/mpage_1/key_/tm.htm#452122




umahmed -> RE: Recapti,recepti (22.10.2011 11:40:34)




umahmed maala[sm=bravo.gif] prava kuharica[sm=bravo.gif] [sm=bravo.gif]

hvala draga,trudim se

samo da prijavim da sam kuhala desert sa rizom na posta sa prvih starna,bio nam je odlican ni sutlija ni puding[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]odlican za djecu prije spavanja.

kuhala sam i turske pogacice,punila ih kao pizzu,odlicne hvala drage super su vam ideje[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




umahmed -> RE: Recapti,recepti (22.10.2011 11:51:19)

                BRZE KIFLE



[/link][link=http://www.facebook.com/media/set/?set=a.1421223664492.52980.1649704799&type=3#][image]http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/183078_1520835794733_1649704799_1086222_7315158_n.jpg[/image]  

zakuha se kao hljeb:brasno,so,germa i mlaka voda. cim zakuhas pravis male loptice koje razvaljas. Fol je u ovom http://i51.tinypic.com/o071vo.png
Tako rezi juflu i valjaj prema ovom rezanom dijelu. Ja sam svoje mazala margarinom,zavaljla i ostav...is oko 1h da nadodju,opr namazes margarinom pospes susanom po zelji i peces isto kao hljeb 220 nekih 2omin,pa samanjis na 140 10 min da se istisce. ja sam ih prekrila vlaznom krpom da budu meske a to je po zelji.Eto gaaaaa




ena23 -> RE: Recapti,recepti (22.10.2011 11:52:10)

hvala   hanadi, procitano i zapisano [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




milenium -> RE: Recapti,recepti (22.10.2011 23:38:02)



IZVORNA PORUKA: elkina_mala

Ja moram samod a pitam da li neka zna recept i naziv jednog kolacica,izgleda kao vanila kolutici,samo sto je kao mjesec,okus kao lokum a moze se unutra puniti???
To sam jela jednom davno kod komsinice bivse i bilo je extraaaaaaa ukusno,pa mi sad ko trudnici na um palo a ne znam naziv,ako neka zna molim vas napisite! hvala


ovi se pune ali marmeladom ako su to ti.

Bijeli polumjeseci

Tijesto
14 dag brašna
12 dag maslaca
14 dag šećera u prahu
naribana limunova korica
14 dag mljevenih oraha

Zamjesit tjesto od brašna,maslaca,šećera u prahu,mljevenih oraha i limunove korice.tijesto zamjesi ,razvaljaj,i kalupom izreži polumjesece.ispeci i hladne premaži glazurom..vratit ih u zagrijanu pećnicu da se glazura osuši.premaži marmeladomod marelica i slijepi po 2 mjeseca.
p.s. ovi kolači na zgled izgledaju kao medenjaci ako ih se još tko sjeća,ona glazura kad se pokori postane bijela)

Za glazuru:
2 žumanjka
7 dag šećera u prahu.
žumanjke i šećer gusto izradite.[sm=smiley1.gif]





milenium -> RE: Recapti,recepti (22.10.2011 23:42:46)

ako netko zna,(možda sam ja to ovdje vidjela[sm=zmeden.gif])neko jelo od paprika,zapečenih sa sirom ili punjene sa sirom,ili paprike u vrhnju tako nešto[sm=zmeden.gif]




Hanady RR -> RE: Recapti,recepti (22.10.2011 23:47:50)


IZVORNA PORUKA: milenium

ako netko zna,(možda sam ja to ovdje vidjela[sm=zmeden.gif])neko jelo od paprika,zapečenih sa sirom ili punjene sa sirom,ili paprike u vrhnju tako nešto[sm=zmeden.gif]


imaš više verzija[sm=smiley36.gif]

amanullah je često u iftare pravila crevne paprike odzgo sa sriom pa pečene...

a ima više verzija i pounjejne crvenih roga sa sirevim...
pa sad koje je ja ti ne znam sad...[sm=zmeden.gif]

jesul punjene il nisu...hoš ih punit il nećeš[sm=zmeden.gif]




Hanady RR -> RE: Recapti,recepti (22.10.2011 23:52:30)

Crvene paprike punjene sirom:
1 verzija:
parike crvene opereš i ispečeš i oguliš, onda izrendaš trapist sir pomiješaš ga sa malo mladog sira i pavlake , začiniš po želji sa soli i biberom. Smjesom puniš paprike i redaš u vatrislatlnu zdjelu pazeći d ane puniš do vrah d amsjesa ni izađe ...pečeš 15 minuta na najačoj temperaturi, pred kraj špečenja mogu se zaliti vrhnjem po želji i još jedno 5 minuta peći.

2 verzija:
paprike ipsečeš, oguliš i puniš sirom fetom, po kockicu jednu ( ili trapistom u kockicama) pa ih pohuješ, jaje, brašno, jaje , prezla...
jaje soliš prije pohovanja ako si strapist savila...

eto i ove su ok a priloh mileram ili mladi sir...

3. verzija maanullah odog ti naći receot na temama ne mogu d anađem kod sebe prepisan





Hanady RR -> RE: Recapti,recepti (22.10.2011 23:54:48)


IZVORNA PORUKA: amanullah

[img]http://www4.slikomat.com/10/1031/dx8-paprik.jpg[/img]

pečene paprike

1 kg crvenih paprika

Njih prvo oprati i speci u rerni na 200 C nekih 20 minta, kada budu pečene stavit ih u kesu i sačekati da se malo ohlade, a potom ih ogulite,

Oguljene paprike , prekrijete s vrhnjom za kuhanjem, malo narendate sira dimljenog, i sitno isjeckate 3 šehna bijelog luka, ali i ne mora ko ne voli,

Zapeći na 250 15 minuta

prijatno [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]







milenium -> RE: Recapti,recepti (24.10.2011 21:03:53)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR


IZVORNA PORUKA: amanullah

[image]http://www4.slikomat.com/10/1031/dx8-paprik.jpg[/image]

pečene paprike

1 kg crvenih paprika

Njih prvo oprati i speci u rerni na 200 C nekih 20 minta, kada budu pečene stavit ih u kesu i sačekati da se malo ohlade, a potom ih ogulite,

Oguljene paprike , prekrijete s vrhnjom za kuhanjem, malo narendate sira dimljenog, i sitno isjeckate 3 šehna bijelog luka, ali i ne mora ko ne voli,

Zapeći na 250 15 minuta

prijatno [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]






e ovo sam tražila,a probat ću i onaj sa punjenim trapistom.imam paprika viška pa da ih iskoristim za nešto [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] hvala hanady[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Sandrich -> RE: Recapti,recepti (24.10.2011 21:10:59)

Ja isto znam nekada napraviti paprike na slican nacin. Friske paprike, crvene raspolovim na pola, i filujem sa kravljim sirom, kupim u merkatoru, jedno jaje dodam u to i po zelji nasjcekam sunku, salamu, kisele krastvace ko sta voli i zapcem ih, jedno dvadesetak minuta,i pri kraju stavim sir listici ili neki drugi koji imam da zarudi..bas budu ukusne [sm=smiley1.gif]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  38 39 [40] 41 42   Sljedeća stranica >   >>