Lejla Ka -> RE: Recepti,recepti (24.3.2011 1:06:14)
|
ORADA SA POVRĆEM IZ KESICE ZA PEČENJE Pišem po sjećanju davno sam je pravila, i bila je nevjerovatno ukusna, a ja sam inače tip "pržena riba+krompir salata". Količine su za 2 osobe, vi onda množite dalje za koliko vam treba. 2 manje ili jedna veća riba Orada 1 limun 1kg krompira 1-2 mrkve 1 veća glavica crvenog luka 1-2 ćehna bijelog luka maslinovo ulje, sol, grančica ružmarina Ribu očistite, zarežete kose površinske rezove na nekoliko mjesta sa svake strane, natrljate solju, smjestite u neku posudu i nauljite maslinovim uljem. Ostavite da stoji neko vrijeme. Limun operete toplom vodom, možete ga malo ostaviti da stoji u toploj vodi u koju ste dodali ili sirćeta ili limunovog soka da spadne ako je prskan, jer se koristi cijeli. Izrežete ga na tanje ploškice. Krompir ogulite i isječete na deblje ploške. Mrkve očistite i isječete, meni bilo interesantno pa sam ih izrezala na četvrtine po dužini, kao rezance. Luk ogulite i izrežete na okrugle ploške. Bijeli luk očistite i izrežete na par komada. Svo povrće u jednoj posudi posolite i pouljite maslinovim uljem. U tepsiju u kojoj će te peći stavite vrećicu, u nju slažete na dno prvo krompir da bude jednostruki sloj ako vam dozvoljava veličina vrećice (ja sam uzela najveće što su bile), ako ne, poslažite makslimalno moguće. Na krompir idu ploške crvenog luka i mrkva. Komadiće bijelog luka razbacate uokolo. Na povrće smjestite ribe, na ribe ploške limuna i grančice ružmarina. Zatvorite vrećicu, malo je izbockate iglom i ubacite u pečnicu zagrijanu na 200C. Pečete oko 30-45min, zavisno od veličine ribe. Pošto je vrećica zatvorena nema rizika da se meso osuši. Prijatno!
|
|
|
|