Lejla Ka -> RE: problemi sa dojenjem... (22.9.2011 13:32:28)
|
IZVORNA PORUKA: Djana Lejla Ka, interesantno je kako dojenje u nekim slučajevima jednostavno samo prestane? Moja malena je tačno na svoj rođendan prestala dojiti, čisto više nije zatražila. A obzirom da smo smanjivale taj mjesec meni je bilo dovoljno poslje toga samo 2-3 puta izdojiti se i nije uopšte došlo do začepljenja mliječnih kanala. Još je interesantnije to što sam ja teško prebolila (emotivno) prestanak dojenja (željela sam i dalje dojiti, ali vjerovatno zbog posla i smanjenog broja podoja je tome došao kraj sa njenih 12 mjeseci) - tako da sam čitavu 1,5 godinu nakon prestanka imala laktaciju. Sve dok nisam bromokriptin ispila 5 dana laktacija nije prestala. Dr. Balić je sve pregledala i zaključila da nema kvržica, začepljenja, PRL je bio 27,5 (malo ispod donje granice, tako da je to OK), te je laktacija samo "iz glave" mogla ići hahahaha.....Je li moguće? Neko prestane sa 9 mjeseci, neko (ako ga puste) iza 4. godine. Sve je to vrlo individualno, i sve je to normalno kad je dijete već u fazi da kruta hrana preuzima ulogu ishrane. Nezgodno je kad se ovi prekidi (privremeni ili ne) dese kad je djetetu dojenje glavna prehrana, tad se ipak pokušava prevazići takvo ponašanje djeteta u korist nastavka dojenja. Kad je dojilački staž duži, kad je dojenje u nekoj stabilnoj fazi, a onda dođe do prestanka vrlo se često dešava da se mlijeko proizvodi još dugo vremena. Istina u malim količinama, najčešće bez smetnji po majku. Isti slučaj je bio kod mene. Dojila sam 21 mjesec, ne bih se mogla zakleti da i sad godinu dana nakon prestanka ne bih iscjedila koju kapljicu poslije tuširanja. Da li je to kod tebe bilo baš toliko da si morala uzeti tablete?
|
|
|
|