Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
To se zove Montgomerijeve žlijezde. Nemoj čopat, ni slučajno. One luče posebnu materiju koja podmazuje okolno tkivo i daje karakterističan miris po kojima bebe prepoznaju dojku. Možda se ta jedna malo začepila. Za početak probaj staviti oblogicu od čaja od kamilice. Ako ne bi bilo bolje za dan dva ili se pogoršavalo otiđi ljekaru. Ne smeta dojenju.
Sinoc nam je bila patronazna....uglavnom evo vam friske vijesti, poprilicno je zadovoljna kako ja i emirko ucestvujemo u projektu dojenja...jedino lose za sada je jer obje dojke doji na silikonskim bradavicama, ali sta cu.... Uglavnom 5 dan od poroda smo igubili 14o gr, a rodjeni smo sa 3500..ona kaze da je to okej....
Eto..da dam mali brifingm da ne bude da samo nesto pitam .
Sinoc nam je bila patronazna....uglavnom evo vam friske vijesti, poprilicno je zadovoljna kako ja i emirko ucestvujemo u projektu dojenja...jedino lose za sada je jer obje dojke doji na silikonskim bradavicama, ali sta cu.... Uglavnom 5 dan od poroda smo igubili 14o gr, a rodjeni smo sa 3500..ona kaze da je to okej....
Moja je rodjena sa 3.400 a 5. dan je izgubila 150 gr. i kazu da je to super jer je cesce d abebe izgube vise.
Joj kad samo pomislim na dojenje nasekiram se. Kako cu ja to izvesti sa dvije bebe i ostati normalna koliko-toliko. Hanu da ne spominjem,ona trazi moju paznju 24 sata dnevno.
Ako vam dobro ide sa njima nije to nikakav problem. Probaj povremeno i bez, nek beba ne zaboravi dodir koža na kožu. Kako su ti ragade i uvučena bradavica, vidiš li ikakvog napretka?
Ma sa tim težinama vam je viša matematika
Mogla je beba npr. u prva 3 dana izgubiti 200g, a onda nabaciti 60g u dva dana i ispadne da je izgubila 140, a zapravo je težina krenula gore, samo što se to u među vremenu nije registrovalo.
Ja sam u bolnici ležala 5 dana, prinudno , pa su nas vagali svaki dan i tako smo zabilježili da smo zadnja dva dana počeli dobijati na težini.
Sve vama to, hvala Bogu ide super.
Mislis da ce mi trebati?? Ako cu ga vec morati nabavit da ga kupim odmah da i mama malo iskoristi. Izdajalicu si rekla aventovu,jel tako? Samo ja razmisljam o tome kad cu jos nai vremena za izdajanje pored dvije bebe koje ce stalno traziti da jedu. Kod mene hiljadu zasto. Nadam se da necu kupit sve te djidje uzualud.
Velika princeza E 2005 Maleni veseljak N 2008 I ovo su moja DjeCa pored djece, i moje Dojenje nakon dojenja
Mi smo cetiri mjeseca dojili preko silikonskih, dok se bradavice nisu izvukle. Poslije toga smo dojili bez njih i to skoro pune dvije godine, sto i vama zelim .
hanice, ja imam aventovu el.izdajalicu koja se moze koristiti i kao rucna i mogu ti je vrlo rado ustupiiti da je koristis jer meni stoji samo onako, samo sebi nabavi avent flasice i to je to.
a jastuk je nesto najbolje sto sam mogla kupiti vjeruj mi.sa prvom bebom ga nisam imala (nisam mogla nigdje da ga nadjem da kupima), a sa drugom mi je bio ekstra. ja znam dan danas na njemu da lezim jer mi je fin udoban.
Lejlaka...ona dojka sa ragadom je malo je reci super. ...mazala sam je aventovom kremom i non stop nosim one stitnike za grudi. Ona uvucena..iskreno slicno...bebi kada doji....je izvuce preko silikonske bradavice, ali ona se odmah uvuce cim je skinemo, nevjerovatno. A ja ga pokusavam stavljati, ali generalno je nervozan kada doji...u pocetku je super..kasnije,,se nesto ljuti..pa...place..kenjka ....npr. cim mu ispadne i silikonska bradavica, ili se pomjerim ja..pa ga poremetim...ljutko. .
malenasharena...super ,znaci kod tebe su funkcionisale...
Mi smo cetiri mjeseca dojili preko silikonskih, dok se bradavice nisu izvukle. Poslije toga smo dojili bez njih i to skoro pune dvije godine, sto i vama zelim .
i kod nas je pocetak bio sa silikonima , mozda nekih mjesec dana. I kad smo ih skinuli nije bilo problema Samo ti nastavi sa silikonima, i ustabili dojenje, nemoj se sikirati da bebonja nece htjeti siku bes silikona
Lejlaka...ona dojka sa ragadom je malo je reci super. ...mazala sam je aventovom kremom i non stop nosim one stitnike za grudi. Ona uvucena..iskreno slicno...bebi kada doji....je izvuce preko silikonske bradavice, ali ona se odmah uvuce cim je skinemo, nevjerovatno. A ja ga pokusavam stavljati, ali generalno je nervozan kada doji...u pocetku je super..kasnije,,se nesto ljuti..pa...place..kenjka ....npr. cim mu ispadne i silikonska bradavica, ili se pomjerim ja..pa ga poremetim...ljutko. .
Samo polako, sve će se to izbalansirati. Beba generalno preko silikonske ne hvata dobro, lakše joj ispadne ili se prekine vakum, ali ako vam sad jedino tako ide važno je da ide. Ako ti je ova sa ragadom zarasla, možda bi mogla na nju početi malo forsirati dojenje bez silikona. Npr. staviš sa silikonskom, pa iskoristiš tu neku prvu pobunu da je makneš i bebi uvališ "na golo".
Žene kažu da su im bebe dojeći trajno izvlačile "uvučene" bradavice. Uvučene sam stavila pod navodnike jer se najčešće radi o ravnim bradavicama koje se ipak izbočuju na podražaj. Prave uvučene se na bilo kakav podražaj uvlače unutar dojke.
Imaju razne velicine. Ja sam za to saznala tek kad sam ih prestala koristiti, tako da nemam pojma koju sam ja velicinu koristila , a moze biti da je kod vas do toga. Doduse, i beba je jos mala, pa tek se rodila, sve je srkleti, tek se uci sikiti, nije ni cudo da je nervozan i nestrpljiv. A uz to nema ni pravu siku .
I da, i meni su se bradavice povlacile kad skinem silikone, kao sto Lejka kaze, to su ustvari ravne bradavice. Kod mene su se izvlacile bukvalno samo na vakum. Dojila sam skoro dvije godine i nikad mi se nisu izvukle ono skolski, uvijek izgledaju ravne kad beba ispusti siku.
Samo polako, sve će se to izbalansirati. Beba generalno preko silikonske ne hvata dobro, lakše joj ispadne ili se prekine vakum, ali ako vam sad jedino tako ide važno je da ide. Ako ti je ova sa ragadom zarasla, možda bi mogla na nju početi malo forsirati dojenje bez silikona. Npr. staviš sa silikonskom, pa iskoristiš tu neku prvu pobunu da je makneš i bebi uvališ "na golo".
mi smo ovako isto radili i tako nam je uspjevalo on se meni bunio na silikonsku bradavicu..upravo to, nerviralo ga je sto se taj vakuum prekine i cokće na prazno...čak je i preko silikonske luđački bolilo, ali ta prva udarna bol nekako je lakše podnošljiva kada je uhvati preko silikona,..onda lagano kada već sva utrnem od boli skinem tu silikonsku i onako stisnem zube i uvalim mu na golo...on sretan, a ja
Evo malo smijeha na ovoj "problematicnoj" temi. Posto sam sesirice stavljala u kljucalu vodu poslije podoja radi dezinfekcije, kad me neko pita sta radis, ja kazem - otkuhavam sise .
A jednom, tek sam se bila porodila, stavila ih kasno navece da se otkuhaju i otisla u kupatilo, kontam MM ce ih izvaditi poslije dvije, tri minute. Izlazim ja iz kupatila, a one se zalijepile za dno serpe, crne, zagorile skroz. Nemam viska, a beba treba dojiti za dva sata. Posaljem muza u gluho doba noci u dezurnu apoteku, on od huje nije htio ici taksijem, vec je pjeske otisao i vratio se, samo da bi mene grizla savjest (zivimo daleko od grada). Uh, kad se sjetim tog osjecaja panike, sta cu ako se probudi beba, a nigdje sisa .
Da se i ja "oglasim" na ovoj temi nakon nekog vremena ;). Jedna sam od onih koja je MORALA koristiti te silikonske bradavice, imam isto uvučene ove svoje ,ali prema savjetu Lejle Ka nakon ptprilike 20-ak dana, skidala sam ih nakon što beba malo izvuče. Prvo sam koristila nuk-ove,ali kako nisam znala da ima raznih veličina, bile su mi male, i dok bebi uvuče onaj prvi puta ja vrištim,plačem,i tako opet ako ne daj Bože ispadne. Kasnije sam nabavila avent-ove,bile su veće,bilo je lakše ali opet bolno, da sam pomišljala pa hoću li ja ikad moći svog M nahraniti a da nemam taj osjećaj boli?! Hvala Bogu, danas nam je 5 mjeseci i nekoliko dana, teški smo gotovo 8kg, i dojimo dojimo i presretni smo zbog toga!!! Meni je ovo prva beba, a vidim Skvo da je tebi druga masallah, pa ne sumnjam da ćete uspjeti ubrzo bez silikona
Da se javim i ovdje...Mnogo sma tuzna jer mi nestaje mlijeka...
Pocela sma raditi kad ej A bilo skoro 6 mjeseci. Do tada je iskljucivo dojila i bilo je sasvim dovoljno mlijeka. Kad sma pocela da radim,dojila je popodne cim dodjem s posla,pa cijelu noc koliko je zeljela pa ujutru prije posla i onda bi joj jos ostavila mog mlijeka oko 200ml. I sad se to bas smanjilo..Gotovo pa nestalo.. Sad grudi izdrze,ne bole me,ne osjetimd a su tvrde po cijeli dan..Nema vise sanse bilo sta da izmuzem. Njoj ne moze biti ni jedan kvalitetan obrok hrane.. Nevcer tokom noci ili nekad prije spavanja joj dam da doji i to je to...
Jedva d aima za jedan obrok,a ako je puno gladan i nebude hjoj dovoljno...
Ja sma bas tuzna...Zene koje doje ili su dojile vjerovatno me razumiju... Pila sma i caj za dojilje,pijem i sokove,ali nema puno pomoci...
:(
A je skoro 8 mj. pa se nekako tjesim da joj je mozda i dovoljno dojenja,da je vise velika...
Bas sma tuzna zbog toga,a narucito zbog cinjenice da sma sigurna da sam s njom stalno kuci bila da je redovno dojila da bi i sad bilo mlijeka onoliko koliko joj treba..Ali eto,covjek negdje izgubi,a negdje dobije...
23.01.2011. u 9.45h mama je rodila svoju principesu,svoj najsjajniji dukat,svoj osmjeh i svu svoju ljepotu... 11.01.2016. u 00.20h mama je rodila svoju drugu principesu, svoj drugi najsjajniji dukat, svoj osmjeh i svu svoju ljepotu... Ja sam najbogat
Bas sma tuzna zbog toga,a narucito zbog cinjenice da sma sigurna da sam s njom stalno kuci bila da je redovno dojila da bi i sad bilo mlijeka onoliko koliko joj treba..Ali eto,covjek negdje izgubi,a negdje dobije...
Ma ne mora da znači, nemoj sebi prebacivati. Moja prijateljica redovno dojila bebicu a odjednom joj nestalo mlijeka u jednoj dojci, a onda postepeno i u drugoj. Možda da probaš sebi kuhati supice sa puno luka, meni je to pomoglo a gotovo da sam bila izgubila mlijeko iako sam bila sa svojom bebom.
I sad se to bas smanjilo..Gotovo pa nestalo.. Sad grudi izdrze,ne bole me,ne osjetimd a su tvrde po cijeli dan..Nema vise sanse bilo sta da izmuzem. Njoj ne moze biti ni jedan kvalitetan obrok hrane.. Nevcer tokom noci ili nekad prije spavanja joj dam da doji i to je to...
Rime, ovo je sasvim normalno, da se proizvodnja i brzina proizvodnje smanjila na onoliko koliko beba doji. To ne znači da će mlijeka nestati sasvim. Ti slobodno doji kad ste skupa, a onaj period kad niste pokrij drugom hranom.
Jeste li uveli AD kao podršku?
I sad se to bas smanjilo..Gotovo pa nestalo.. Sad grudi izdrze,ne bole me,ne osjetimd a su tvrde po cijeli dan..Nema vise sanse bilo sta da izmuzem. Njoj ne moze biti ni jedan kvalitetan obrok hrane.. Nevcer tokom noci ili nekad prije spavanja joj dam da doji i to je to...
Rime, ovo je sasvim normalno, da se proizvodnja i brzina proizvodnje smanjila na onoliko koliko beba doji. To ne znači da će mlijeka nestati sasvim. Ti slobodno doji kad ste skupa, a onaj period kad niste pokrij drugom hranom.
Jeste li uveli AD kao podršku?
Znam to Lejla..Zato i kazem da sma zalosna sto je tako,jer da smo stalno skupa znam da bi bilo mlijeka dovoljno.
Uvela sma AD cim sma pocela raditi,jer joj nije bilo dovoljno...
23.01.2011. u 9.45h mama je rodila svoju principesu,svoj najsjajniji dukat,svoj osmjeh i svu svoju ljepotu... 11.01.2016. u 00.20h mama je rodila svoju drugu principesu, svoj drugi najsjajniji dukat, svoj osmjeh i svu svoju ljepotu... Ja sam najbogat