Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
zaboravila sam napisati da mi nema svaki dan stolicu, jedno vrijeme je nije imala po 2-3 dana , pa cak i cetiri, mada sada ima svaki dan 1-2 puta... stolica je lijepe zute boje, samo sto je rijetka...nekada na peleni ostanu oni "dukati", mada cesto pelena upije svu stolicu....
Haj zene,,,, E, ovako bebi za sat akoBogda 48h....Dojimo..imamo kolostruma i doji...doji na zahtjev...Od sinoc se pokakako 3 X sve ona crna mekonijska stolica...jos nismo nikakve druge stolice imali... Pitanje, kada ocekujemo zutu? Pijem onaj hipoov caj za dojilje,,,imam problem sa jednom bradavicom..uvucena je, prirodno puknuta i totalno neinteresantna bebiju...uglavnom od jutros mislim da smo to rijesili sa silikonskom avent bradavicom. Drugo...kako sam mu nudila u bolnici ovu "kako treba" siku vec imam jednu ragadu..bolji...osim onbog savjeta da se izdojeno mlijeko osusi, ima li jos koji...?
Haj zene,,,, E, ovako bebi za sat akoBogda 48h....Dojimo..imamo kolostruma i doji...doji na zahtjev...Od sinoc se pokakako 3 X sve ona crna mekonijska stolica...jos nismo nikakve druge stolice imali... Pitanje, kada ocekujemo zutu? Pijem onaj hipoov caj za dojilje,,,imam problem sa jednom bradavicom..uvucena je, prirodno puknuta i totalno neinteresantna bebiju...uglavnom od jutros mislim da smo to rijesili sa silikonskom avent bradavicom. Drugo...kako sam mu nudila u bolnici ovu "kako treba" siku vec imam jednu ragadu..bolji...osim onbog savjeta da se izdojeno mlijeko osusi, ima li jos koji...?
Super za uspješno dojenje i za dojenje na zahtijev. Meni je baš pomogla Aventova kremica za bradavice, a bile su baš ispucale i probala sam svašta. Pa, eto, to je moj savjet. Vrijedna je svake pare:)
Skvo za ragadu-i ja je upravo imam i hoce mi oci ispasti - pocela sam na savjet zena mazati kremom sa linolinom ja mislim-imas raznih,ja sam imala onu iz DM-a pa mazem sa njom - e sad za rezultate vidjet cemo jer moja je dodatno ostecuje zubicima pa malo sporije ide oporavak.
26.02.1995. Anja, prva najveća ljubav! 25.11.2008. Ema, mamina šarmerka!
Skvo, ragadu suši na zraku. Znači bradavicu na "sunce" što više možeš. Rastjeraj goste i u "toples" Kad je baš moraš pospremiti, namaži lanolinom i onda upakuj. Bebi trpaj što više areole u usta, tjeraj je da što više otvori usta i povuče čitavo to područje. To bi trebalo da obezbjedi da ragada što prije zacjeli.
I zbog ragade, a i zbog uvučene bradavice toplo ti preporučujem prsne školjke. Vjeruj mi da su jako efikasne.
Ista situacija bila kod mene, isto sam postupila i uspješno hB! Na vazduhu sušila, koristila DM lanolin mast nakon sušenja bradavice, tuširala grudi mlakom vodom i mlakim oblogama obmotavala dojku ne bradavicu kako ne bi došlo do zastoja mlijeka dok se nije pokrenulo ispravno dojenje i na "defektnu" dojku.
Skvo za ragadu-i ja je upravo imam i hoce mi oci ispasti - pocela sam na savjet zena mazati kremom sa linolinom ja mislim-imas raznih,ja sam imala onu iz DM-a pa mazem sa njom - e sad za rezultate vidjet cemo jer moja je dodatno ostecuje zubicima pa malo sporije ide oporavak.
Super stvar, samo obavezno nakon podoja ostavi dojku "na vazduhu" da se prirodno osuši tek poslje maži lanolin mašću.
Ej, curke...hvala vam na savjetima... Jos samo jedna stvar opet je malo imao tu crnu stolicu...i piskio je....Jel to normala...Izvinjavam se da pitanjima (a bit ce ih )...sa prvom bebicom nisam dojila.....
Skvo ja sam u bolnici bila 2 dana i ta prva 2 nisam ni vidjela bebinu stolicu,treci dan kod kuce sam bila i imala je tako cudne boje i mislim da je 4-ti pocela dobivati lijepu boju. A ti samo pitaj,sve smo i bile takve a i sad smo!
Ej, curke...hvala vam na savjetima... Jos samo jedna stvar opet je malo imao tu crnu stolicu...i piskio je....Jel to normala...Izvinjavam se da pitanjima (a bit ce ih )...sa prvom bebicom nisam dojila.....
normala...još je mali čisti se...crna stolica je savim OK....
broji mokre pelene i uživaj
Hej Skvo, svaka cast na dojenju na zahtjev. Samo tako!
A i ja sam imala ragade i znam da bas boli. Ja sam koristila aventovu kremu za bradavice i aventove skoljkice. TO je bila investicija vrijedna svake marke. Fino nakon podoja malo namazem bradavicu mlijekom, pa pustim minutu-dvije da se malo osusi, pa onda namazem avent kremom i stavim skoljkice. Tako su fino bradavice na zraku, suse se, a ti ne moras biti topless. A cini mi se da su mi te skoljkice malo kao "izvlacile" bradavice. Tako da su meni bas pomogle.
eh ja sma bradavice malaza Purelan kremom... fakat je dobra ... vrijedi svake pare bebi sa nje regularno može jesti mene samo nešto to plašilo sjećam se... a koristila sma je oba puta ...čka i onaj prvi kratki dojenački staž od mjesec dana i ovaj drugi od 15 mjeseci
skvo, čestitke za rodjenje malog dečka! bravo za dojenje, biće to sve ok! što se tiče regada, ja sam ih odmah prvi dan imala i to vec u prvih 20 min dojenja mi je to napravio..meni je jedino i jedino pomoglo stalno dojenje, sto neko reče stalno sam gola bila, grudi na izvolite na zraku , medela krema koja je jestiva i doamći recept-negdje sam ovdje pisala i to mi je pomoglo za jedan dan...sve u svemu, meni su regade prosle za tačno 30 dana..bolilo je ko đavo, ali sam izdržala... recept ide ovako: domaća dunja (stara sa ormara-ozibljno ) raspolovi je, izvadi košpe stavi par košpi u mali fildžan i dodaj par kapi vode pokrij najlon folijom i stavi preko noći da odstoji dobićeš neku kao gel providnu masu i tome maži bradavice...provjereno izlječi svaku regadu! sretno!
Mahdiju je stolica posvijetlila iz crne u smedje-zelenu kad su mu bila 3 dana. Eh onda je pozlatila i ucestila (poslije svakog podoja) Imas i medelinu PureLan kremu, samo nek se ne mora ispirati prije podoja, znaci lanolin, ma sve su ti vec rekle. Sretno! Drago mi je sto dojite
ja nisam ispirala..stvori se, kada se to osuši, kao neki film (kao kada se skori bjelance npr.), tako da mozes lagano skinuti, kao da odlijepiš, a nekad ni to ne uradiš već bebi sam to prilikom dojenja skine i bude sav musav , kao da ljuspice ima po sebi oko usana, ništa strašno...ne škodi... mislim da je štos u E vitaminu iz tih dunja, tj. košpa a E vitamin je blagodat za kožu, pogotovo oštećenu..ovaj recept je moja mama koristila kada sam joj ja pojela bradavice i njoj je isto tako pomoglo!
Lejla Ka, molim te za savjet, opet Danas smo bili na prvoj kontroli... Beba je rodjena sa 3300g, iz porodilista je izasla sa 3100g, a danas ima 3700g... Pedijatrica nije zadovoljna, kaze da je dobila samo 400g jer ona racuna prema onome koliko je imala kada se rodila... Bebica cesto u komadu spava i po 3-4 sata, pa mi je rekla da je od sada budim svaka 2h i dojim... Ona cesto i zaspe na siki, pa pedijatrica kaze da je razbudjujem prvih 20min stalno... Od kada smo dosli kuci dojila sam je svaki sat jer je stalno plakala i trazila, na kraju je smorena zaspala Da li je moguce da je gladna? Ima 2-3 stolice u toku dana, obicno su zlatno zute, mozda jednom u dva dana zelenkaste... I opcenito, kako zena moze znati da nema dovoljno mlijeka?
Tvoja beba je dobila 600g, što je sasvim zadovoljavajuće za početak. Pedijatrica pogrešno računa jer mora uzeti u obzir koliko je beba dobila na težini od najniže izvagane težine. Bebe kad se rode izgube na težini ne samo masnih rezervi već i vode koja im je zadržana u organizmu do potpunog funkcionisanja bubrega kad izađu van. Zbog toga je sasvim tolerantno da bebe na početki padnu na težini i do 10% porođajne težine. I normalno, kad težina krene prema gore treba uzeti ukupni dobitak.
Tvoja beba možda manje jede, što ne znači da je gladna. Jer bebe ne izgladnjuju svjesno, one jedu kad su gladne.
Nije problem ni da beba spava po 3-4 sata u komadu, ako ti periodi nisu učestali (jednom dnevno, noću) i ako beba efikasno jede između tih dužih pauza. Ako beba ima fiziološku žuticu onda je bitno da je se ne pušta da spava dugo.
Ja ne mislim da je tvoja beba gladna, ja mislim da njoj treba mala pomoć da jede efikasnije dok ne ojača da sama može povući bez puno napora.
Beba dobro jede kad ima 6-8 mokrih pelena, 3-4 stolice dnevno. Ovo su odrednice za prve sedmice bebinog života. Vi već imate mjesec dana, tako da bi vama sad i jedna stolica dnevno bila pokazatelj urednog dojenje. Uredno napredovanje se naravno vidi i kroz bebino opće stanje, da je beba vesela, obraća pažnju na podražaje kad je budna, nema nekog neutješnog plakanja, kad spava onda je to miran san.
Kažeš da beba često zaspi tokom podoja. To se jako često dešava kod novorođenčadi jer nakon prve ture mlijeka koja pod jačim pritiskom izađe, ona se umore i umjesto da nastave sisati i navuku slijedeću turu mlijeka ona zaspu. U tom slučaju se preporučuje da majka pomogne bebi u sisanju, te da produži maksimalno moguće periode aktivnog sisanja radeći tzv. kompresije dojke. Stvar je u tome da bebe padaju u san kad se smanji tok mlijeka iz dojke, te majka kompresijom nastoji produžiti dotok mlijeka prema bebi, a tako potaći bebu da i dalje sisa.
Da li ti osjetiš kad mlijeko krene teći, primjetiš li kad beba počne da guta? Pisala si da je beba na početku halapljiva i da se često zagrcava, da li se to i sad dešava?
Odgovori mi na pitanja pa ćemo riješiti kako da bebu malo potaknemo da pojede više. Nemoj brinuti, sigurno nije gladna!
Hvala punoooo na brzom odgovoru, kao i uvijek Spava u komadu 3-4 sata uvijek nocu, a danju ponekad - jedan dan se budi samo da jede, dok drugi spava nekoliko puta po 15-20 min, a ostalo je budna... Stolicu ima minimalno jednu dnevnu i to bas obilnu i najmanje je ta jedna dnevno zlatno zuta... Ne znam da li je moguce da smo je vec navikli na ruke, ali je najmirnija kada je nosimo i uvijek se tako smiri od pocetka-znam da je najvaznija mamina blizina tako da od prvog dana to praktikujem... Sama bude mirna 10tak minuta i onda zove Istina, na samom je pocetku skoro uvijek zaspala na podoju, a kako je starija rjedje ili zaspe pa kada se odmaknem otvori oci ili spava samo 15 minuta... Na pocetku podoja uvijek primijetim da je mlijeko pocelo teci i da beba guta... Ukoliko je duze spavala onda je na pocetku veoma halapljiva, ali se ne zagrcava vise-to se desilo samo nekoliko puta... Ukoliko ne zaspe, uvijek je podignem da podrigne i onda najcesce malo i izbljuca... Prema tome sam uvijek mislila da vise nije gladna, ali sam procitala da to nije pravilo i da beba moze biti gladna i 20 minuta nakon dojenja... Kompresije nisam probavala...
Stvarno je zelim dojiti jer znam da je to najzdravije i ne bih da se dovedem da mi doktori uvedu dohranu... Koje je tvoje misljenje o budjenju bebe? Ja sam je mislila u toku dana buditi nakon 2h sna i naravno kada je budna jos cesce joj davati da jede...sada mislim da je gladna cim zaplace I kada je predvecer pospana i kenjkava ukoliko nije spavala po danu (kao jucer) sva sam u goloj vodi i strahu da je gladna...
Prema ovom što pišeš, ja ne vidim nikakvog problema. Mislim da sve radiš ispravno, i nemam ti nikakav poseban savjet. Ako beba spava 3-4 sata noću, a po danu kraće ture ja ne vidim zašto ti je savjetovano buđenje. Ako je dojiš kad god plače, tj. na zahtjev isto ne vidim zašto bi nešto mjenjala.
Doktorica je pogrješila kod izračuna dobitka za prvi mjesec. Dohranu možeš uvesti samo ti, ljekar je može preporučiti. Ti ako ne želiš možeš tražiti savjet za poboljšanje dojenja, bez uvođenja dohrane. Znači, tvojoj bebi niko ne može uvesti u ishranu ništa osim tebe.
Ja sam sigurna da tvoja beba nije gladna, niti može biti ako dojku nudiš kad god beba traži.
Bebe se na ruke ne uče, ja to stalno ponavljam. Tvoja beba je "na ruke" naučena od svog začeća. 9 mjeseci se ljuljuškala u tvom naručju, osjećala tvoju toplotu, miris i slušala tvoje srce. Zašto bi sad željela biti sama. Beba se samo može odučiti od ruku ako je se ne uzima kad ona to traži. Ništa ne brini, kako beba raste ti ćeš joj sve manje biti interesantna, a stvari iz okoline će je sve više privlačiti.
Samo mi još reci po kojem rasporedu mijenjaš dojke kad dojiš?
Ako je dugo trajao prethodni podoj-oko pola sata, onda joj sljedeci put dam drugu dojku, a ako je dojila krace onda joj sljedeci put dam istu, pa promijenim ako opet potraje... Ako je dugo proslo od posljednjeg dojenja (kao nocu) onda joj dajem onu koja mi je pod rukom tvrdja... Ovako su nas ucili na onim vjezbama za trudnice...
Uh, utjesila si me... Ja stalno trazim razlog placu, mm istice da beba mora malo i plakati, a ja je jednostavno ne mogu slusati Zato kazem da je naucila na ruke jer u momentu kada je podignemo i nosamo prestane...cak ako je ljuljamo na isti nacin, a sjednemo-ona pocne plakati
I jos jedno pitanjce - kada beba bljuca nakon dojenja da li to znaci da je previse pojela? Strah me da joj sada ne opteretim stomacic, ako joj budem stalno nudila da jede?
Lejla Ka ja svaku tvoju riječ potpisujem! Sve sam radila baš kako si ti navela, ni ja moju L. nisam budila noću, jer je tada spavala jednu turu od 4 sata i dvije po 2-3. Hvala Bogu ona je super napredovala i dojila 12 mjeseci, retroaktivno mi je žao što to nismo produžile i do 24 mjeseca, ali to je prošlo vrijeme.