Lejla Ka
|
IZVORNA PORUKA: mishkica pozdrav cure, ja sam nova ovdje, i trebam vaš savjet..imam bebu od 2 ipo mjeseca, i od pocetka je samo na mom mlijeku, prvih mjesec dana je dojila neprestano, bila je non stop nervozna i placljiva...spavala je samo po noci, a preko dana samo je drijemala dok doji.a cim bi je spustila opet plac i ponovno dojenje..poslije dojenja je mogla pojesti jos oko 100 ml mog izdojenog mlijeka, sto me natjeralo da pomislim da ona nista nije sama izdojila...nikako nisam mogla dokuciti razlog njenog placa i nervoze..onda sam se pocela izdajati, i to radim i sada...izdojim svaki dan oko litar mlijeka, od 3 puta...znaci svaki put oko 340 ml iz obe dojke, ona to naravno ne moze sve pojesti, pojede oko 700ml i ona je sretna i zadovoljna, spava i po danu pomalo i po cijelu noc, napreduje, nije nervozna, i sad se pitam zasto ona nije mogla izvuci mlijeko i najesti se,doduse imam male bradavice a ogromne grudi, a ovako joj je super...meni izdajanje nije nikakav problem, imam avent pumpicu i ide super snjom..iako bi ja volila da je dojenje uspjelo, nije islo pa me zanima da li je iko od vas presao na izdajanje i da li je bilo razlike u bebinom ponasanju? Mishkice da li beba sada ikako doji ili je sva ishrana na flašicu? Najpogrešnija stvar za uspostavu dojenja je ponuditi bebi flašicu u ranim danima. Sve mi majke svaku bebino negodovanje tumačimo sa glađu, a to zapravo nije slučaj. Pisala sam u nekom predhodnom postu, beba se tek rodila, nalazi se u cijelom nepoznatom svemiru, sve joj je novo i nepoznato, mora naučiti da je gladna, naučiti da jede, naučiti da piški i kaki, naučiti na zvukove, svjetlo, dodire, vodu, hladnoću, toplinu ... Mene da neko sad baci na Mars i ja bih bila nervozna, najmanje od gladi. Sve što si ti na početku trebala je da daš bebi dojku kad hoće, koliko dugo hoće sa svješću da osim hrane dojka bebi predstavlja utjehu, da se na dojci najlakše prevazilaze nervoze i strahovi, procesiraju nova iskustva. Čim si ponudila bočicu beba je skontala da ima lakši način da se bez truda dođe do hrane. To obično tako biva. Nemoj me shvatiti krivo, ne želim reči da je tvoja krivica, samo ti nastojim objasniti kako bebe vide te prve dane na ovom svijetu. Isključivo izdajanje i hranjenje bebe majčinim mlijekom na flašicu nije nikakva ne uobičajena praksa, samo što je kod nas rijetka jer izdajanje zahtjeva truda i vremena dok se nauči i uspostavi. Tu su plus i briga o higijeni posuđa u koje se mlijeko sakuplja i flašica, pa briga o bebi, i ja kažem da se zaista divim majkama izdajalicama. Ovakve situacije se dešavaju kad majka iz bilo kojeg razloga ne uspije da uspostavi dojenje direktno na dojci, a neizostavno želi hraniti bebu isključivo svojim mlijekom, ili se majka mora rano vratiti na posao (prije 6 mjeseci bebine starosti). Kad se daje lista prioriteta načina ishrane novorođenčeta na prvom mjestu je svakako dojenje svoje majke (jer dojenje nije samo ishrana). Slijedeće na listi je ishrana mlijekom svoje majke nekim alternativnim načinom hranjenja (što podrazumjeva izdajanje). Nakon toga dolazi dojenje (ili alternativni način hranjenja) mlijekom druge žene (ali i dalje humanim mlijekom). Davanje formule je daleko najzadnja opcija. Na žalost, kod nas je ishrana formulom predstavljena kao prva slijedeća alternativa dojenju, i smatra se sasvim prihvaljivom opcijom, nažalost prihvatljivijom od bilo kojih drugih opcija ishrane humanim mlijekom. Mishkice, tebi svaka čast za tvoj trud, bez obzira na način kako se tvoja beba hrani tvojim mlijekom, ona od takve ishrane ima sve koristi kao i bebe koje direktno doje. Nije primjećeno da se bebe koje se alternativno hrane majčinim mlijekom ponašaju išta drugačije od onih koje doje. Makar ne kao posljedica toga da ne doje, već mlijeko dobijaju na drugi način.