Lejla Ka -> RE: problemi sa dojenjem... (16.12.2010 14:41:37)
|
Ako se ne varam, amiboy tvojoj bebi je sad negdje puna dva mjeseca? Bebe koje doje sasvim normalno svare obrok iza sat i pol i traže jesti opet, naročito ovako male bebe, tako da je razmak između dva dojenja od sat-sat i pol normalan. Da li se ove nervoze dok doji dešavaju kod svakog podoja ili u neko oređeno doba dana, ili neki određeni termini podoja? Kako izgleda to kad se beba nervozi na dojci? Prihvati, doji, pa pusti, pa opet vuće, ili nekako drugačije? Koliko dugo se u nazad dešavaju ovakve epizode? Da li je beba do sad uredno dobivala na težini? Ja stalno ponavljam, mogućnost da se istisne mlijeko iz dojke u bilo kojem trenutku (prije podoja, nakon podoja, između podoja) nije nikakvo mjerilo da li u dojkama ima mlijeka i koliko ga ima. Nakon dva mjeseca isključivog dojenja, i ovog nekog mirnog perioda kojeg si opisala najnormalnije je da su dojke uhvatile ritam proizvodnje, da se ne prepunjavaju, pa su lijepo mekane i proizvode taman koliko treba. Kad majka osjeti da su se dojke "napunile" to je već znak prepunjenosti. Dojka koja sadrži dovoljno mlijeka za jedan uobičajeni podoj, i onu svoju rezervu (kao znak da proizvodi taman) je meka i na izgled "ne napunjena". Što se tiće feelinga, važan je tvoj feeling da beba kad vuće, počinje da guta, i eventualno da osjetiš kad mlijeko krene (možda primjetiš da ti curi na drugoj strani). Osjećaj da su dojke pune ili da se pune nije pokazatelj. Za početak ti savjetujem da bebi nudiš dojku za bilo kakvo negodovanje, i za hranu i za utjehu. Kad se beba nervozi na dojci, ti prekini podoj, pokušaj je umiriti na neki način koji joj godi (nosanje, ljuljanje ..., ja sam svoje i dojila noseći i ljuljuškajući kad je bilo takvih nervoza). Odgovori mi na pitanja pa da vidimo šta možemo dalje. I ne razmišljaj o AD-u, ono nam nije u opće opcija, naročito nakon 2 mjeseca dojenja.
|
|
|
|