chuci -> RE: problemi sa dojenjem... (16.3.2013 20:14:57)
|
IZVORNA PORUKA: senka 81 IZVORNA PORUKA: stoic IZVORNA PORUKA: senka 81 Imam i ja jedno pitanje za ovu temu.. malac mi se zadnje 2 noci ne budi da jede (zaspi u 8.00, i prije se budio u 12.00, pa u 3, pa u 5, itd..) zadnje 2 noci zaspi u 7:30 - 8:00 i jede tek oko 2:00,pa oko 6.00. za to vrijeme nedojenja , meni su grudi kao kamen, sinoc sam se izmuzala u 2.00 poslije pola noci.. Da li da ga budim da jede? Ako ga ne budem budila, bojim se da ce mi mlijeko smanjiti :-(, sto nikako ne zelim, a s druge strane, nisam sigurna da li da ga budim.. On je napredan , i ima skoro 8 kg, a star je 4 mjeseca-... Hvala za pomoc,,, I moj je radio isto u to doba. Ne budi ga, smanjio mu se apetit. Sve će manje i manje, rjeđe i rjeđe da doji što je stariji. Osim toga, on više ne mora noću da jede, i da prespava kompletnu noć ne bi bilo alarmantno sve dok dobija na težini.. A grudi će se već navići. uh, ja odmah mislim da ce mi se smanjiti mlijeko :-(, pa sam se zato prepala, jer sam citala da su ti nocni podoji jako bitno za proizvodnju mlijeka, pa sam se pitala sta sad kad malac nece da doji .. noćni podoji su bitni na početku dojilačkog staža dok se uspostavlja dojenje. kasnije kako dojenje odmiče bebu ne treba buditi niti nuditi ako ne traži, treba bebu pustiti da sam odredi ritam hranjenja. grudi će se navići i prilagoditi proizvodnju bebinim potrebama. mlijeko se ne može smanjiti ako beba doji. kako se uspostavlja ponuda - potražnja tako će se mlijeka proizvoditi tamam onoliko koliko treba (uz malu rezervu). ako se smanji količina mlijeka to je zato jer bebi ne treba to mlijeko. bebu ne treba tjerati da jede više nego što ona traži jer je beba sasvim dovoljno instinktivno pametna da jede onoliko koliko joj treba i ne više od toga.
|
|
|
|