Lulu_08 -> RE: problemi sa dojenjem... (21.8.2012 21:56:15)
|
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka IZVORNA PORUKA: smajli80 IZVORNA PORUKA: smajli80 Molila bih Lejlu Ka ili neku drugu ženicu koja je imala ovaj problem da mi pomogne. Radi se o tome da se moj bebač kome je 6.5mj grize za dojku jer su mu nikli donji zubići a gornji će vrlo brzo. Kad se nasisa onda se grize i trga dojku(što je poprilično bolno).Nekad se zna desiti da to radi u sred podoja. Na koji načina da odviknem od toga.[sm=zmeden.gif] Drugo... Otkad su mu počeli rasti zubići skoro ništa ne jede od krute hrane stoga da je sa 5.5 imao jedan nemliječni obrok.Samo sisa.Bojim se da mu to nije malo. Na 2 dana prije nego što će prestati jesti rađeni su mu nalazi krvi i urin i hB. sve uredno.On je zdrava vesela beba koja se normalno razvija.Pa me zanima kakav je sastav majčinog mlijeka u tom periodu i može li ono podmiriti sve dječije potrebe. Heeeelp zna li iko išta u vezi boldiranog djela-baš se jako grize i bradavice me jako bole,a skoro samo doji jako slabo jede krutu hranu. PS.doji samo na jednu dojku tako mi je bilo lakše Djetetu je dojenje do godinu dana GLAVNA hrana! Dohrana se ne uvodi zato što djetetu fali hrane ako doji već da mu se probava nauči variti i nešto drugo, da dijete nauči da se hrani na drugi način osim sisanja. Djetetu je i do 18 mjeseci isključivo dojenje sasvim dovoljno, pa i do druge godine. Naravno ako je zdravo i uredno, i ako se uredno razvija. Šta god dijete promjeni u svom ponašanju majke posumnjaju na glad, ali ako realno sagledate situaciju, bebe od 6, 7 ... mjeseci i starije već jako dobro znaju kako da riješe problčem ako su gladne - traže češće, doje duže, i ne plaču, ne bude se češće, ne nervoze se na dojci zbog gladi već zbog sasvim drugih razloga. Kod zdrave bebe, najčešći razlog za promjene ponašanja je normalan psihofizički razvoj i njegove faze. I osim strpljenja i zadovoljavanja djetetovih potreba za hranom, toplotom i fizičkim kontaktom i pažnjom sa roditeljima ne zahtjeva nikakve posebne intervencije. Što se tiče grickanja, bebe kojima rastu zubi čine to zato što im godi. E sad, mame se dovijaju na različite načine. Ono što se ne preporučuje je iznenadno vriskanje ili takve dramatične reakcije jer mogu uplašiti dijete i uzrokovati čak štrajk dojenja. Preporučuje se malim prstom onemogućiti bebu da stisne desni, odlučno reči glasno NE sa ozbiljnim izrazom lica. Ako je potrebno prekinuti podoj i odvojiti dijete od sebe. Isprobajte par stvari, vidite šta funkcioniše, šta ne ... Sretno! [sm=smiley13.gif] Ja moram trpiti grickanje bebe koja to cini vec od 3 sedmice zivota. Njene desni su prilicno vec otecene, a nije mi strano jer je i sa starijom identicno bilo te je 2 mj. kasnije tj. sa 3 mj. dobila prva 2 zubica. Nakon nicanja zubica vise me nije grizla, pa se nadam da ce i mladjoj curici tako nekako proci. Inace, nas jos uvijek prate i muce grcevi, ja sam na pravoj dijeti po pitanju hrane, jedem samo supice i kuhano bez icega sto nadima, i pijem cajeve za dojilje i kamilicu kao i puno vode. Malenoj dajem SAB Simplex kapi, medjutim eto i dalje ima grceve bar u 2 "napada" dnevno, a obzirom da smo krenuli u obilazak prijatelja/rodbine - sto joj bas i ne godi (ta promjena okoline/ljudi/guzva) kada se unervozi grcenje postaje jos i jace.
|
|
|
|