scarlett
|
IZVORNA PORUKA: Bebica11 Lejla evo me opet na ovoj temi nakon 5,5mj imam zadnjih par dana problem s nadolazenjem i otpustanjem mlijeka preko dana uzrok je premorenost jer sam sama s malom a ona zahtjeva punu paznju, ako ne gledam u nju vristi, a pravo je aktivna hB obrce se, pokusava ustajati, igra se i sl, al uvijek hoce da je neko s njom, a spava po 3-4 puta po 30min preko dana, ustane u 6 ujutro pa mozes zamisliti koliko se umorim, i to se sad odrazilo i na dojenje doji doji pa place, nervozi se a nisam joj jos uvela cvrstu hranu, ponekad malo sljive il jabuke dam po par kaskica sve je dojila iskljucivo al ovih dana je bas nervozna, svi na mene pritiscu gladna, donedavno je imala grceve pa joj ne dajem jos cvrstu hranu jer je osjetljive probave, meni nadolazi mlijeko i budu mi prepune grudi ujutro i po noci(doji po 2-3 puta u noci) vjeruj kad su mi najnapetije grudi ona izdoji jednu pa i drugu skoro a preko dana slabije nadolazi i ne tece joj pa nece da vuce, vristi, danas joj muz dao ad (koje smo prije par mj bili potpuno izbacili) i dijete NAKON DOJENJA popilo 120ml(mozda bi i jos al nismo dali) i smirilo se i zaspalo i on meni govori da nam dijete zadnjih 10 dana place od gladi a i ja sam primjetila al nisam davala ad iz straha za dojenje, eto imas li kakav savjet za moj slucaj sta da joj dajem uzimajuci u obzir da je dijete do 5-tog mj imalo grceve Draga Bebice, ja koliko vidim, ti si na svoje pitanje sama odgovorila, znaš šta je uzrok takvog stanja kod vas. Sada prije svega moraš vjerovati u sebe. Vidim po tvom postu da si se na početku vašeg dojenačkog staža javljala na ovu temu, pa pretpostavljam da ste imali nekih poteškoća, koje ste očito riješili. A da bi se bilo koji problem sa dojenjem riješio majka mora da vjeruje u sposobnost svoga tijela da je i ono sposobno da proizvede dovoljnu količinu hrane za njenu . Pretpostavljam da se taj umor odrazio na vaše dojenje, ali dodatno otežava i pritisak okoline, koji ti stvara nervozu, ti si pod strahom dal' je beba gladna, dal' će dobro napredovati, a sve se to odražava na LD refleks. Iz tog razloga mogu pretpostaviti da ti je u toku dana "slabija produkcija", jer si pod većim opterećenjem nego u toku noći. Ali to je čista pretpostavka, jer beba u toku dana aktivnije sisa i brže isprazni, pa ni ne možemo znati kakva je zaista produkcija, osim općeg stanja djeteta. Kako beba piški i kaki, dali tu primjećuješ neke velike promjene? S druge strane, recimo da je u pitanju skok u razvoju, onda znaš da je takvo ponašanje tvoje bebice sasvim normalno i da tada što više treba dojiti na zahtjev. Znam da je teško i stresno, da si umorna, ali to je najbolji način da vašu ponudu i potražnju podignete na novi nivo djetetovih potreba. Dodajući AD samo ćeš otežavati to usklađivanje. Obzirom da beba ima osjetljiv probavni trakt, bilo bi dobro da joj namirnice uvodiš onim redoslijedom kako to preporučuje SZO. A ono što bi bilo dobro da ti učiniš da i dalje uspješno dojite, je da se naoružaš strpljenjem i vjerom u sebe, da udaljiš (ljubazno ) sve koji te demorališu, objasniš SM koliko ti je važna njegova podrška i da ti malo pomogne da se odmoriš, a ti da se posvetiš zdravoj ishrani, unosiš balansirano raznovrsne vrste voća, povrća i žitarica, dovoljno tekućine izbjegavajući sve ono što si primijetila da smeta bebi, znači da ima grčiće kada ti uneseš određenu namirnicu.