Lulu_08
|
IZVORNA PORUKA: Selma Kikoebu IZVORNA PORUKA: dush Sama se budi, ne budim je ja :) Evo nocas je spavala od 11 do 4 ujutro. Valjda dok se navikne na mlijeko, koje nije tako jako kao AD. Sta ti je rekla patronazna? Ovo je super. Nama su u bolnici rekli da beba moze imati jedan taj period u toku noci, da spava 6 sati, i da to nije problem, ali da ostali razmaci u dojenju ne bi trebali biti duzi od 3-4 sata. Bila nam je ona teta, pregledala bebu, vagala, kaze da super napreduje. Sto se tice hranjenja, kaze da je niposto ne hranim kao do sada (ja hranim, ona zaspe, ja je spustim u krevet, nakon 5 min ona se probudi, ja opet na siku. Kaze to je navika, ona samo zeli cuclati tvoju siku, to nije hranjenje. Kaze hrani je, stimulisi maximalno koliko mozes, i obadvije dojke svaki put, ako zaspe, spusti je, i ne daj siku sat vremena. Ako se probudi, uzmi je, nosaj, budi s njom, ali nemoj hraniti, nek place. Nakon sat vremena ce biti vise gladna, i malo pomalo ce shvatiti da mora jesti kad je uzmes, a ne igrati se sa sikom. I onda kaze nakon par dana, taj razmak izmedju dojenja povecati na sat i po, i poslije na 2. Tako se kaze, pravilno uspostavlja dojenje, ne smije biti cesce od dva sata. Ja juce i danas nisam dala dohranu. Nekad jede vise, nekad manje, mozda je i gladna nekad, jede malo i ostavi, ja je pustim, ona se probudi nakon 5 min, i onda place, al ja necu da popustim, srce mi puca koliko ona place a znam da je gladna, ali znam da je to za njeno bolje. Onda ona se premori i zaspe. Potrudicu se da izdrzim ovako bez dohrane do ponedjeljka, ona ce opet doci u ponedjeljak, pa nek joj provjeri tezinu, i onda cu znati jel to ok ili ne. Ne znam jel ovo sve ok, voljela bih da mi vi kazete svoje misljenje, i sta bi vi uradile na mom mjestu. Ja mislim da se uspostavljanje te rutine dojenja ne vrsi na samom pocetku, na pocetku je najvaznije da beba prihvati dojku, da doji dovoljno i da napreduje. Ali sigurna sam da savjetnice bolje znaju o tome pa ce se neka od njih javiti.