Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
izdojeno mlijeko se treba cuvati u plasticnim spremnicima, a ne u staklenim... moze u ovim casicama sto su gore spomenute..
"Plastini spremnici bolji su od staklenih jer leukociti iz mlijeka prijanjaju na staklene stijenke i gube svoju djelotvornost."
ne kontam ovo zadnje..prianjaju na staklene stijenke...
"Gospodaru moj, pokloni mi od sebe čestita potomka, jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš." (Ali Imran,38) _______________________________________________ beta 06.06.2011 1309 beta 08.06.2011 3282 :) 10.02.2012 8:05 moja maca! Hvala Ti Gospodaru
izdojeno mlijeko se treba cuvati u plasticnim spremnicima, a ne u staklenim... moze u ovim casicama sto su gore spomenute..
"Plastini spremnici bolji su od staklenih jer leukociti iz mlijeka prijanjaju na staklene stijenke i gube svoju djelotvornost."
ne kontam ovo zadnje..prianjaju na staklene stijenke...
eh evo nasla sam na rodi nije da se ne smije i ne treba nego pise da je plasticni spremnik bolji od staklenog..sto ne iskljucuje staklo
"Gospodaru moj, pokloni mi od sebe čestita potomka, jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš." (Ali Imran,38) _______________________________________________ beta 06.06.2011 1309 beta 08.06.2011 3282 :) 10.02.2012 8:05 moja maca! Hvala Ti Gospodaru
hvala vam svima na bryom odgovoru. postupicu upravo kako ste rekle, jer me dojke probude otprilike oko pola sata prije nego bebac zaplace da jede, tako da nije dug period, a niti ne bole toliko puno. nije kao na pocetku dojenja kad su bile bolne, vise osjetim pritisak i punocu dojke nego bol, tako da mogu izdrzati, i nadam se da ce se ponuda i potraznja uskoro ponovo iznivelisati
a bebaca ne budim na podoje, doji kad zatrazi i mislim da smo OK jer uredno dobiva na tezini. nema produzenu zuticu, sasvim je zdrav hvala Bogu, jednostavno je odlucio duze da spava po noci, a ni mi se puno ne bunimo zbog toga
a i ja sam prvobitno cuvala mlijeko u tim sterilnim posudicama za urin, ali sam onda citala na La Leche League stranicama da treba koristiti samo odredjenu plastiku radi hemikalija koje plastika ispusta, i da to za leukocite vazi samo za cuvanje u frizideru, dok je za zamrzavanje bolje staklo (zamrzavanje svakako ubije vecinu leukocita). tako da sam iz tih razloga a i zato jer te posudice za urin bas imaju jak miris po plastici pa se bojim da beba ne odbije to mlijeko presla na staklene teglice (nisam mu jos davala to mlijeko, nije bilo prilike). zato sam i postavila pitanje, i drago mi je cuti da bebe ne odbijaju mlijeko iz tih posudica, tako da cu i ja onda najvjerovatnije se ponovo vratiti na njih, s obzirom da ne planiramo redovno bebaca hraniti izdojenim mlijekom nego samo kad ustreba, ako ja negdje odem na duzi period i sl.
jos jednom vam hvala svima na odgovorima, bas ste mi puno pomogle
avalon ne znam koju izdajalicu mislis koristiti, uz onu aventovu dodje komplet plasticnih posudica za mlijeko, super su... ja ih sada koristim i za domace kasice ima ih i posebno kupiti ali su malo skuplje
avalon ne znam koju izdajalicu mislis koristiti, uz onu aventovu dodje komplet plasticnih posudica za mlijeko, super su... ja ih sada koristim i za domace kasice ima ih i posebno kupiti ali su malo skuplje
Meni nisu dosle nikakve posudice. Zasto uvijek mene ostete za nesto,oooo zasto.
volimo vas puno i hhvalaaaaa
< Poruku je uredio gerberka -- 8.3.2012 18:35:27 >
IZVORNA PORUKA: AAvalon s obzirom da ne planiramo redovno bebaca hraniti izdojenim mlijekom nego samo kad ustreba, ako ja negdje odem na duzi period i sl.
samo pazi na rok trajanja. piši datum pohranjivanja na plastičnu posudu ili nalijepi papir sa datumom
Vidis, dobro me napomenu, zaboravila sam pisati datume, a to je bas bitno. Hvalaaaaa... A nesto nisam razmisljala o izdajalici, ja samo rukom blago stisnem dojku i mlijeko sipa...bih li ipak trebala iz nekog razloga koristiti pumpicu?
IZVORNA PORUKA: AAvalon s obzirom da ne planiramo redovno bebaca hraniti izdojenim mlijekom nego samo kad ustreba, ako ja negdje odem na duzi period i sl.
samo pazi na rok trajanja. piši datum pohranjivanja na plastičnu posudu ili nalijepi papir sa datumom
Vidis, dobro me napomenu, zaboravila sam pisati datume, a to je bas bitno. Hvalaaaaa... A nesto nisam razmisljala o izdajalici, ja samo rukom blago stisnem dojku i mlijeko sipa...bih li ipak trebala iz nekog razloga koristiti pumpicu?
Avalon, nekako uvijek kažu da je bolje ručno izdajati nego pumpicom jer su one dosta "agresivne". Naravno da ima majki koje ručno ne uspjevaju izdojiti, i majki koje su isključivo izdajalice pa im je upotreba pumpice olakšanje i ubrzanje. Ti ako uspješno izdajaš ručno nema potrebe da koristiš pupicu.
I svakako polako prestani izdajati ako ti nije u interesu da stvaraš banku mlijeka u zamrzivaču.
To si ti možda uzela neki posebni komplet. Uz običnu izdajalicu dođe malena bočica i pripadajući sisač. Posudice za mlijeko se kupuju posebno.
hvala LejlaKa, evo jutros sam vec izdrzala bez izdajanja, iako je bebac posteno odspavao, skoro 6 sati . inace, izdajala sam samo jer su mi grudi malo vise nadolazile, a i da imam u slucaju kad trebam negdje otici, pa da bebac ima sta pojesti ako ga neko cuva a ja se trebam duze zadrzati...
Ja vjerujem da će se bez izdajanja proizvodnja regulisati za par noći. Budi na oprezu ovih dana. Prepipaj grudi koji put poslije podoja da provjeriš da gdje nema koja kvrga.
To si ti možda uzela neki posebni komplet. Uz običnu izdajalicu dođe malena bočica i pripadajući sisač. Posudice za mlijeko se kupuju posebno.
u pravu ste, ovo je sve to je bilo dok su poklanjali sterilizator pa sam dobila 4 bocice i ove posudice s poklopcima
Ja ću svoju bebicu roditi ako Bog d za mjesec dana,a vjerovatno i ranije .Moja prva beba se rodila u 34 nedelji i nije bila baš snažna da bi dojila.Zato sam izdajala svoje mljeko i hranila ga ,a nakon nekog vremena količina mljeka se u grudima smanjila pa sam ga morala pored svog mljeka i dohranjivati.Danas smo ušli u 9-ti mjesec i ova bebara će biti jaka i snažana aBd da navuče sebi mljeka koliko joj treba.Tako se radujem tome.Ono što me sad intresuje ,jeste da mi neki link preporučite ,da isčitam kako bebu postaviti ,odnosno pronaći položaj idealan za dojenje.Grudi su mi 4 sad,a kad nadođe mljeko neću ni da razmišlajam kolike će bit.I sa prvom bebom kad je ojačala bio je problem pravilno postaviti bebu na dojku,a to nikako nisam uspjevala upravo zbog veličine istih.
Drugo što me interesuje jeste:Šta mi preporučujete da pijem,jedem ,kao dojilja,kako bi imala što više mljeka?
Da napomenem ,da sa prvom bebom pored svih prepreka ,sam uspjela da ga dojim svojim mljekom (izdajam se) 6 mjeseci i dohranjujem.On kad je ojačao nije htio dojit jer mu je lakše bilo vuć iz flašice nego iz sike.
Veliki sam fanatik za dojenjem,i upravo zato i pišem mjesec dana ranije ,jer želim da se dobro naoružam znanjem,jer kasnije neću imati vremena....
Lejla ka vala na odgovorima
< Poruku je uredio anđelo -- 9.3.2012 18:26:59 >
Ja ću svoju bebicu roditi ako Bog d za mjesec dana,a vjerovatno i ranije .Moja prva beba se rodila u 34 nedelji i nije bila baš snažna da bi dojila.Zato sam izdajala svoje mljeko i hranila ga ,a nakon nekog vremena količina mljeka se u grudima smanjila pa sam ga morala pored svog mljeka i dohranjivati.Danas smo ušli u 9-ti mjesec i ova bebara će biti jaka i snažana aBd da navuče sebi mljeka koliko joj treba.Tako se radujem tome.Ono što me sad intresuje ,jeste da mi neki link preporučite ,da isčitam kako bebu postaviti ,odnosno pronaći položaj idealan za dojenje.Grudi su mi 4 sad,a kad nadođe mljeko neću ni da razmišlajam kolike će bit.I sa prvom bebom kad je ojačala bio je problem pravilno postaviti bebu na dojku,a to nikako nisam uspjevala upravo zbog veličine istih.
Drugo što me interesuje jeste:Šta mi preporučujete da pijem,jedem ,kao dojilja,kako bi imala što više mljeka?
Da napomenem ,da sa prvom bebom pored svih prepreka ,sam uspjela da ga dojim svojim mljekom (izdajam se) 6 mjeseci i dohranjujem.On kad je ojačao nije htio dojit jer mu je lakše bilo vuć iz flašice nego iz sike.
Veliki sam fanatik za dojenjem,i upravo zato i pišem mjesec dana ranije ,jer želim da se dobro naoružam znanjem,jer kasnije neću imati vremena....
Lejla ka vala na odgovorima
ja nisam jos usla u 9., ali samo sto nisam... isto me sve zanima i imam vjeru da cu ovaj put dojiti uspjesno... samo sto ja nemam grudi 4, nego 0,4 hvala!
nije me bilo neko vrijeme... uglavnom bebica nije htjela dojiti iz nepoznatih razloga meni i mnogim pedijatrima kojim sam je vodila. S nepuna 3 mjeseca prestala je skroz........ ljekari kazu da je zdrava da nema nikakav zdravstveni problem, hvala Bogu, ali da prije ovakav slucaj nisu vidjeli. Sada jede flasicu i to jedva... skoro mjesec dana nije dobila nista na kilazi... ljekar kaze nisu sva djeca ista... cak su joj dali i vakcinu... Sad trazim hapu koju ce najbolje jesti.... Ako je neko imao ovakav problem, neka da kakav savjet!
Pozdrav svima i sve najbolje vama i vasim bebicama....
optimal ja kad sam imala problema sa dojenjem dr je mislila da je zbog resice ispod jezika koja kod nekih beba bude izrazenij..vodila sam djecijem hirurgu, te orl dr..ipak je resica normalne velicine..moj problem je bio druge prirode..pogresno sam dojila pa je beba gubila na kilazi..mozda i tu resicu da provjerite kod bebe..sta znam..jedino mi to pada na pamet, a malo ko otvara bebi usta i viri ispod jezika...
zelim ti od srca da ubrzo pronadjes rjesenje.. cmokic
Arinaaaaa, jesi to ti prisutnaaa
< Poruku je uredio gerberka -- 9.3.2012 19:53:13 >
pratim te u stopu ...svaki tvoj post citam ma gdje pises.....tako mi je drago da ste se skontali oko dojenja I mi smo teske muke prosli i jos malo...oko dojenja,,,ja mislim da je Lejla Ka samnom prosla nevidjeno...mene hoce extremne budalestine
optimal ja kad sam imala problema sa dojenjem dr je mislila da je zbog resice ispod jezika koja kod nekih beba bude izrazenij..vodila sam djecijem hirurgu, te orl dr..ipak je resica normalne velicine..moj problem je bio druge prirode..pogresno sam dojila pa je beba gubila na kilazi..mozda i tu resicu da provjerite kod bebe..sta znam..jedino mi to pada na pamet, a malo ko otvara bebi usta i viri ispod jezika...
zelim ti od srca da ubrzo pronadjes rjesenje.. cmokic
draga moja...mucili se sa soorom sve do neki dan...uzas!!!!bebica je hvala Bogu ok...i s njim nije ni bilo problema..ali je mene uhvatilo na sikama.....bradavice ko da ih neko reze nozem....ma srce mi je htjelo ispasti kad god povuce..dusa moja...trpila,plakala,izludjivala se.....ali dojila...pa on nije napredovao...pa onda slabo...pa sad fino....dok smo sve to prosli,... Neki dan radila bris bradavice...pa danas dosli nalazi sve ok....nema niceg.....e sad ...posto smi imali malo dohrane....posto me jako bolilo....sad nastojimo izbaciti to polako....malo sad radim na povecanju kolicine mlijeka....nije lako..ali se nadam da ce i to biti iza nas...uglavnom je veliki ljubitelj meme....dojio bi cini mi se non-stop.....