Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
lejla mislim da predugo traje, jer mi je doktorica rekla puno je da doji po sat i po ili dva..a ovo sto je budan dobro, vazi..nece prespavati zivot
mi idemo redovno na kontrole zbog pluca, pa ga ona preslusa i malo pregleda..i zadnji put mi je rekla da je dobio 180 gr u 6 dana sto je slabo, pa da uvedem dohranu..ja kazem bojim se da ne ostavi siku, kaze i ja se bojim...
upravu ste, ja cu forsirati dojenje..vakcina moze i da priceka..s tim sto cu morati doktorici reci da ga nisam dohranjivala..sad u cetvrtak na kontroli...
hvala jos jednom..divne ste i strpljive
"Gospodaru moj, pokloni mi od sebe čestita potomka, jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš." (Ali Imran,38) _______________________________________________ beta 06.06.2011 1309 beta 08.06.2011 3282 :) 10.02.2012 8:05 moja maca! Hvala Ti Gospodaru
Hajd mi napiši kako je dobivao od kad se rodio, jer ste se očito češće vagali pa imate službene podatke.
Kad idete na te kontrole, svaki put ga vagaju na istoj vagi?
Evo ti sad kopiram od prije šta sam savjetovala kad novorođenče dugo doji:
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka
Beba dobro jede kad ima 6-8 mokrih pelena, 3-4 stolice dnevno. Ovo su odrednice za prve sedmice bebinog života. Vi već imate mjesec dana, tako da bi vama sad i jedna stolica dnevno bila pokazatelj urednog dojenje. Uredno napredovanje se naravno vidi i kroz bebino opće stanje, da je beba vesela, obraća pažnju na podražaje kad je budna, nema nekog neutješnog plakanja, kad spava onda je to miran san.
Kažeš da beba često zaspi tokom podoja. To se jako često dešava kod novorođenčadi jer nakon prve ture mlijeka koja pod jačim pritiskom izađe, ona se umore i umjesto da nastave sisati i navuku slijedeću turu mlijeka ona zaspu. U tom slučaju se preporučuje da majka pomogne bebi u sisanju, te da produži maksimalno moguće periode aktivnog sisanja radeći tzv. kompresije dojke. Stvar je u tome da bebe padaju u san kad se smanji tok mlijeka iz dojke, te majka kompresijom nastoji produžiti dotok mlijeka prema bebi, a tako potaći bebu da i dalje sisa.
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka Kompresije koje sam ti prije spominjala rade se tako da se slobodnom rukom obuhvati dojka to bliže rebrima. Kad beba prestane sisati majka sticne dojku kao da želi istisnuti mlijeko iz nje prema bebi. Pratiš kad beba ponovo počne sisati pa pustiš pritisak. Kad sisanje opet stane ti opet stisneš. I ovo pomaže da se "istisne" to gusto mlijeko.
Ovo naročito može biti korisno nako dužih pauza između dojenja.
Kad beba aktivno doji, a to podrazumjeva sisanje i gutanje, znači povuče pa pauza da proguta (primjetiš li takav obrazac dok doji?) nema potrebe za intervencijom. Kad beba pada u san i prestaje da aktivno vuče već po malo sisa kao da ima dudu primjeniš kompresiju, stisneš i gledaš kad će početi ponovo da guta, tad opustiš pritisak. Onda opet posmatraš, ako se ponovi prestanak gutanja ili beba samo drži bradavicu u ustima opet pritisneš.
Đolsa..hvala ti..sad mi je puno jasnije u glavi..njemu je 23 dana i tek je sad na porođajnoj težini + 150 grama..sad mi je jasno da je dr htjela da se "napucamo" do vakcine..ipak je on izgubio u bolnici dosta i neka vakcina saceka, a mi cemo polako..pusa i evo ti
"Gospodaru moj, pokloni mi od sebe čestita potomka, jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš." (Ali Imran,38) _______________________________________________ beta 06.06.2011 1309 beta 08.06.2011 3282 :) 10.02.2012 8:05 moja maca! Hvala Ti Gospodaru
Ovog puta se necu zaliti,svratila sam samo da se pohvalim...Vec 5 dan Uma doji bez problema,mlijeka ima dovoljno pa i vise,mnogo nam je pomoglo dodatno izadajanje nakon svakog podoja.Ostala nam je jos sammo jedna flasica dohrane u toku noci,valjda i to uspijemo izbaciti. Jako sam sretna i ponosna i na sebe i na bebe,posebno kad se sjetim da prije 10-ak dana Uma nikako nije dojila,a sad oboje sike ko veliki.
Ovog puta se necu zaliti,svratila sam samo da se pohvalim...Vec 5 dan Uma doji bez problema,mlijeka ima dovoljno pa i vise,mnogo nam je pomoglo dodatno izadajanje nakon svakog podoja.Ostala nam je jos sammo jedna flasica dohrane u toku noci,valjda i to uspijemo izbaciti. Jako sam sretna i ponosna i na sebe i na bebe,posebno kad se sjetim da prije 10-ak dana Uma nikako nije dojila,a sad oboje sike ko veliki.
hannice cariceeeeeeeeeee
de poljubi djecicu slatku!!!
nama su danas bile patronazne, ja sam prezadovoljna, ali cu se pohvaliti kada se sutra aBda vratimo zadovoljni od dr, jer ne vjerujem patronaznim vagama
mi dva dana nikako ne dohranjujemo..jesmo jednu spricu niz siku spustili
lejlaKa tek sam sad vidjela da si trazila tezinu sorry!
ej sutra nam je kontrola pa cu fino da poredam..i da, neonatologinja ga uvijek vaga na istoj vagi - golog
IZVORNA PORUKA: Hannica Jako sam sretna i ponosna i na sebe i na bebe,posebno kad se sjetim da prije 10-ak dana Uma nikako nije dojila,a sad oboje sike ko veliki.
Imaš milion razloga za to. I ja sam ponosna na tebe, zaista! I želim ti puno podoja u kojima ćeš se osjećati tako da ti suze radosnice naviru od silne ljubavi i duša ne zna kud će od silne dragosti.
Kao prvo bravo Hanice, i trebas biti ponosna i sretna Sve manje vjerujem u onu pricu mama, koje uvode dohranu zbog manjka mlijeka, toliko je mala informiranost o dojenju jos uvijek.
A ovo podvuceno, zaista djeluje. Ja sam donedavno imala problem kako povecati kolicinu mlijeka, a sad imam onaj kako smanjiti kolicinu mlijeka Imam u zamrzivacu preko 6 litara, ukinula sam jutarnja izdajanja poslije dojenja, al opet ga ima vise. Il cu kupit novi zamrzivac, il smanjit kolicinu mlijeka
Ljubi male ćuftice! Svaka čast!
mom bebacu su 2 mjeseca i koji dan, i od rodjenja iskljucivo doji (u vele vakta dobije 30ml caja od kamilice ako ga boli tibica, i to mu pomogne, ali to je zaista rijetkost). prosli smo kroz sve faze, od nadolazenja mlijeka i nabreklih dojki, preko punih dojki pa dosli do faze u kojoj dojke izgledaju kao da u njima nema Bog zna koliko mlijeka, ali cim se konektujemo, mlijeko se salije i bebi bude sasvim dovoljno (za dva mjeseca je povratio 300gr koje je izgubio tokom 5-dnevnog boravka u bolnici i dobio jos 2kg )
eh, sad je on odlucio malo duze da spava nocu, tako da umjesto sto se budi nakon 2-3 sata, sad se budi na 4-5 sati. i opet imam problem da mi grudi malo vise nadodju. nisu bolne, ali mi dovoljno smetaju da ih ja malo pritisnem da to mlijeko sto je visak izadje, da meni bude lakse, a i bebac ne moze da pojede cijelu dojku (usput da jos kazem da se trudim da svaki put izvuce jednu dojku do kraja, radi onog masnijeg i hranjivijeg mlijeka na kraju). mlijeko cuvam u zamrzivacu, ali bojim se i da to malo izdajanja utice da se kolicina mlijeka jos vise poveca i tako se problem nastavlja.
da li neko zna da li treba samo da izdrzim pritisak dok se bebac ne probudi, ili da ga pustim da ne posisa do kraja vec da odustane cim se malo ulijeni ili sta?
i jos jedno dodatno pitanje? u cemu cuvate mlijeko u zamrzivacu? ja sam trenutno stavila u male staklene teglice, ali me interesuje ima li sta drugo, bolje?
ja ne bih izdajala nego izdržavala koliko mogu. jer na ovaj način ti izdojiš prvo mlijeko, on pojede ostatak, to je signal da se proizvodi tamam dovoljna količina mlijeka. može se desiti i da ti izdojiš dio, a on pojede sve i još pa da ti se poveća proizvodnja pa si još gore napravila. izdoji samo toliko da ti popusti pritisak i to samo ako je podoj još daleko (npr tek će za 2 sata otprilike) onda malo izdoji, samo da ne boli. a ako će podoj ubrzo npr za pola sata izdrži, i neka on pojede koliko može. kad ostaje mlijeko u grudima to je signal da se smanji proizvodnja, a ako ih prazniš onda će se održavati.
mlijeko u zamrzivaču možeš držati u plastičnim kutijicama. imaju se kupiti aventove, sa oznakama mjera i sve. a ima i jeftinija varijanta. kupiš u apoteci sterilne bočice za urin. svaka dođe upakovana u posebnu kesicu, plastična sa oznakama mjera i poklopcem, i sterilno je. koštaju oko 30 feninga jedna.
Aavalon, mozes ga budit na svaka 2-3 sata, sterilnom mokrom gazom lagano krenes po licu i rukicama..kad zakmeci onda ska u usta..on zmiri, ali guta, ako se uspava diraj mu solufe moj je spavao po 5 sati, ali kako ga budim dobiva na kilazi
ja izdojim samo koliko mi treba za olaksanje tj da me ne boli..sad se i to polako regulise..mlijeko drzim u nukovim staklenim flasicama..nikad izdajanjem ne praznim dojku do kraja..inace je pravilo izdajanja 2-3 sata..sto cesce izdajas veca proizvodnja..zato mila pripazi. meni je puno lakse d on to posisa
i mi to zovemo konekcijom
da li neko zna da li treba samo da izdrzim pritisak dok se bebac ne probudi, ili da ga pustim da ne posisa do kraja vec da odustane cim se malo ulijeni ili sta?
ja ne bih izdajala zbog pritiska, malo bih se strpila dok mogu izrdzati i onda bih probudila bebu, pustila bih ga da sisa koliko hoce.. tako ce se taj pritisak brzo izbalansirati
Evo mene opet s problemima. Ovog puta problem nije moj nego moje seke.Ona ima bebu od 6 mjeseci i on iskljucivo doji od prvog dana,masAllah bas je napredna beba vec nosi robicu za godinu dana. U posljednje vrijeme (od kad je dobio prvi zubic9) joj se desava da se beba bas naguta krvi,bradavica nije puno ostecena.Kaze da kad beba bljucne mlijeko bude skroz krvavo.Da li je neko imao slicno iskustvo,o cemu se zapravo radi? Ona se malo prepala sto to ne prestaje,razmislja cak i da prestane sa dojenjem jer joj to izgleda strasnoi boji se da se bebi nesto ne desi. I da ne zaboravim,beba ima izrasiti suhu kozu,cijelo tjelo i lice,da li je to mozda povezano s ovim prvim problemom. Hvala unaprijed.
Da li sestra može odrediti da li ta krv u mlijeku potiče od ranica sa bradavica ili dolazi možda iz dojke? Da li je ikad izdajala pa da proba izdojiti da vidi od kud dolazi krv? Iskreno ako krv dolazi iz ranice na bradavici to sigurno nije neka značajna količina (mada u mlijeku može tako izgledati). Nema razloga da se brine niti da prestaje dojiti. No ako se stanje nastavi trebala bi se obratiti ginekologu, jer može biti da krv dolazi negdje iz unutrašnjosti dojke. Opet napominjem, to nije opasnost za bebu već je problem koji treba prekontrolisati zbog majčinog zdravlja.
da se nadovežem - najjeftinija varijanta su sterilni plastični spremnici za urin (u apoteci koštaju oko 30 pf)... I pazite na rok trajanja mlijeka u zamrzivaču, mislim da u onom isključivom zamrzivaču može stajati do 6 mjeseci, a u onom malom zamrzivaču/ladičaru što dođe uz frižider, mlijeko može stajati max 3 mjeseca zamrznuto...
P.S. Što se ja "pametno" nadovezujem, a chuci ženi sve fino rekla...
< Poruku je uredio Super Beba -- 8.3.2012 12:22:56 >
mom bebacu su 2 mjeseca i koji dan, i od rodjenja iskljucivo doji (u vele vakta dobije 30ml caja od kamilice ako ga boli tibica, i to mu pomogne, ali to je zaista rijetkost). prosli smo kroz sve faze, od nadolazenja mlijeka i nabreklih dojki, preko punih dojki pa dosli do faze u kojoj dojke izgledaju kao da u njima nema Bog zna koliko mlijeka, ali cim se konektujemo, mlijeko se salije i bebi bude sasvim dovoljno (za dva mjeseca je povratio 300gr koje je izgubio tokom 5-dnevnog boravka u bolnici i dobio jos 2kg )
eh, sad je on odlucio malo duze da spava nocu, tako da umjesto sto se budi nakon 2-3 sata, sad se budi na 4-5 sati. i opet imam problem da mi grudi malo vise nadodju. nisu bolne, ali mi dovoljno smetaju da ih ja malo pritisnem da to mlijeko sto je visak izadje, da meni bude lakse, a i bebac ne moze da pojede cijelu dojku (usput da jos kazem da se trudim da svaki put izvuce jednu dojku do kraja, radi onog masnijeg i hranjivijeg mlijeka na kraju). mlijeko cuvam u zamrzivacu, ali bojim se i da to malo izdajanja utice da se kolicina mlijeka jos vise poveca i tako se problem nastavlja.
i jos jedno dodatno pitanje? u cemu cuvate mlijeko u zamrzivacu? ja sam trenutno stavila u male staklene teglice, ali me interesuje ima li sta drugo, bolje?
hvala
Mislim da nakon 2 mjeseca je sasvim OK što bebe odluče da spavaju duže (osim ako nema produženu žuticu) - u tom periodu ima bebica koje čak spavaju i čitavu noć (ali rijetko ko je te sreće)... Ja bih ga lično puštala da doji koliko hoće, tj. do kraja - neće mu ništa biti :) ne bih prekidala podoje... tebi će se regulisati taj pritisak sam od sebe, kad tijelo uvidi da nema potrebe da proizvodi mlijeko u tom periodu...ako te puno ne boli i ako nema nikakvih začepljenja, ostavi tako kako je... s tim da možeš rukom ispumpati samo početni mlaz, da ti malo olakša grudi...
ja ne bih izdajala nego izdržavala koliko mogu. jer na ovaj način ti izdojiš prvo mlijeko, on pojede ostatak, to je signal da se proizvodi tamam dovoljna količina mlijeka. može se desiti i da ti izdojiš dio, a on pojede sve i još pa da ti se poveća proizvodnja pa si još gore napravila. izdoji samo toliko da ti popusti pritisak i to samo ako je podoj još daleko (npr tek će za 2 sata otprilike) onda malo izdoji, samo da ne boli. a ako će podoj ubrzo npr za pola sata izdrži, i neka on pojede koliko može. kad ostaje mlijeko u grudima to je signal da se smanji proizvodnja, a ako ih prazniš onda će se održavati.
mlijeko u zamrzivaču možeš držati u plastičnim kutijicama. imaju se kupiti aventove, sa oznakama mjera i sve. a ima i jeftinija varijanta. kupiš u apoteci sterilne bočice za urin. svaka dođe upakovana u posebnu kesicu, plastična sa oznakama mjera i poklopcem, i sterilno je. koštaju oko 30 feninga jedna.
Ja potpisujem Chuci u potpunosti. Nemoj buditi, neka dijete spava, s obzirom da odlično napreduje.