Super Beba -> RE: problemi sa dojenjem... (8.3.2012 12:18:18)
|
o IZVORNA PORUKA: AAvalon imam jedno pitanje za iskusnije dojilje [sm=smiley1.gif] mom bebacu su 2 mjeseca i koji dan, i od rodjenja iskljucivo doji (u vele vakta dobije 30ml caja od kamilice ako ga boli tibica, i to mu pomogne, ali to je zaista rijetkost). prosli smo kroz sve faze, od nadolazenja mlijeka i nabreklih dojki, preko punih dojki pa dosli do faze u kojoj dojke izgledaju kao da u njima nema Bog zna koliko mlijeka, ali cim se konektujemo, mlijeko se salije i bebi bude sasvim dovoljno (za dva mjeseca je povratio 300gr koje je izgubio tokom 5-dnevnog boravka u bolnici i dobio jos 2kg [sm=bravo.gif] ) eh, sad je on odlucio malo duze da spava nocu, tako da umjesto sto se budi nakon 2-3 sata, sad se budi na 4-5 sati. i opet imam problem da mi grudi malo vise nadodju. nisu bolne, ali mi dovoljno smetaju da ih ja malo pritisnem da to mlijeko sto je visak izadje, da meni bude lakse, a i bebac ne moze da pojede cijelu dojku (usput da jos kazem da se trudim da svaki put izvuce jednu dojku do kraja, radi onog masnijeg i hranjivijeg mlijeka na kraju). mlijeko cuvam u zamrzivacu, ali bojim se i da to malo izdajanja utice da se kolicina mlijeka jos vise poveca i tako se problem nastavlja. da li neko zna da li treba samo da izdrzim pritisak dok se bebac ne probudi, ili da ga pustim da ne posisa do kraja vec da odustane cim se malo ulijeni ili sta? i jos jedno dodatno pitanje? u cemu cuvate mlijeko u zamrzivacu? ja sam trenutno stavila u male staklene teglice, ali me interesuje ima li sta drugo, bolje? hvala [sm=smiley1.gif] Mislim da nakon 2 mjeseca je sasvim OK što bebe odluče da spavaju duže (osim ako nema produženu žuticu) - u tom periodu ima bebica koje čak spavaju i čitavu noć (ali rijetko ko je te sreće)... Ja bih ga lično puštala da doji koliko hoće, tj. do kraja - neće mu ništa biti :) ne bih prekidala podoje... tebi će se regulisati taj pritisak sam od sebe, kad tijelo uvidi da nema potrebe da proizvodi mlijeko u tom periodu...ako te puno ne boli i ako nema nikakvih začepljenja, ostavi tako kako je... s tim da možeš rukom ispumpati samo početni mlaz, da ti malo olakša grudi...
|
|
|
|