Lulu_08 -> RE: Pomozimo malenom dječaku Mehmedu (13.1.2012 10:53:35)
|
IZVORNA PORUKA: Visnja RR Drage djevojke, imali smo jednu veoma uspjesnu akciju. Skupile smo veoma mnogo pelena, hrane , odjece, pokoja slikovnica i igrackica... Sto je najvaznije kupile smo inhalator... Skupile smo 930 km...(plus 80) Danas su nase clanice vec bile kod bebe Mehmeda i mami predale 80 km i nesto pelena, hrane i odjece... Obzirom da nam treba jos nekih informacija odlucile smo da ovu posiljku pelena, hrane, odjece posaljemo uz 120 km... Ostatak novca 810 km cemo iskorisiti za potrebe bebe u narednom periodu... Zasto smo se odlucile za ovaj nacin? U cijeloj prici je bilo nekih djelova koje ovu tuznu pricu cine "netacnom" (mozda pregruba rijec)... Gospodin sa portala Lukavac X je kontaktirao Socijalng radnika i rekli su mu da beba ima socijalnu pomoc i zdravstveno osiguranje ali da se mama ne odaziva nekim njihovim uputama i savjetima kojim bi rjesila neke zivotne probleme (!?) Upravo zbog toga odlucile smo da budemo oprezne da se nase emocije i merhametli dusee ne iskoriste .... Mi ovdje pomazemo bebu i njenu sestricu... Ima tu jos nekih detalja koje sada i necu navoditi ali ce se neke stvari svakako istraziti u narednim danim... Zavisno od toga znacemo kako postupiti delje... Svima koji su ucestvovati u ovoj akciji veliko hvala u ime bebice... IZVORNA PORUKA: de_de Pozdrav, evo i mog izvjestaja. Bila sam kod porodice Osmic, u kucu nisam ulazila, jer je vec bilo nekih ljud. Kao sto je Visnja napisala pokupila sam namirnice koje je Djana kupila ( napunila je gepek mog auta)i njenih 50 KM, ja sam jos dodala 30KM i paket pelen. Da ne bi ponovo pisala citirat cu svoj mail, koji sam poslala uredniku Lukavac x:I ja sam isto toliko zbunjena. I ja sam sad predvece otisla do njih, ponijela namirnice i pare koje smo prijateljica i ja skupile. Aida (mlada mama) mi se cini nekako zbunjena, ja sam im predala namirnice i pitala da li u subotu zene mogu doci, rekla je da mogu. Onda sam ih pitala za osiguranje, da bi mi Aidina mama rekla "u povjerenju" da ce Aidu neki covjek prijaviti u firmu na mjesec dana kako bi opet imala pravo na osiguranje. Malo sam se raspitala po naselju (slucajno sam srela poznanicu, a momak koji zivi u kuci, i o kojem brinu Aidini roditelje je rodjen u istom selu kao i ja). Kazu da je Aidu suprug istjerao, da je mali operisan i da im pomoc treba. Elem, na moje veliko iznenadjenje, pred kucom smo zategli momka kojeg sam vec spomenula, koji ima odredjena ogranicenja (od rodjenja ima odredjenje smetnje u intelektualnom razvoju), a njega i njegovu sestru (koja ima iste probleme kao i on) cuva (prihvatila je voditi racuna o njima) Aidina mama; tako da njih 7 (kako sam ja shvatila) zivi u kuci. E sad da li imaju jos kakva primanja (osim tudje njege) stvarno ne znam... Eh ovako, dva najvaznija posta zelim citirati iz razloga sto sam malo izigravala deketiva juce cijeli dan. Ispitala sam poznanice, i pogotovo one koje imaju poznanike ili rodbinu u Dobosnici. Situacija je takva je su djeca prijavljena bila u Srebreniku, odakle je otac i gdje su zivjeli. Medjutim obzirom da je majka zajedno sa djecom otjerana od strane nasilnog muza i njegove majke iz istog razloga ne moze voditi djete ovdje u DZ Lukavac npr. Medjutim eto od de_de smo saznali da ce ona biti prijavljena uz pomoc nekog gospodina, sto je bas super za djecicu i nju jer ce ih moci prevesti ovdje u Lukavac. Zena je ocigledno zbunjena, DA ima neobicnih i pomalo "pod upitnikom" detalja. Ali to je sve po strani, jer prvenstveno treba pomoci bebici, a tu stoji cinjenica da maleni vec nema jedan bubreg, i da trenutno mi ne znamo djetetovo zdravstveno stanje. Ono sto bih ja predlozila da se pokusa "pristupiti" majci, odnosno dati joj osjecaj da se dolazi k' njoj da joj se POMOGNE. Sigurna sam da zenice koje ce u subotu doci ce to biti u stanju uraditi. Jer jedino tako se ona moze mozda otvoriti, ispricati cijelu pricu, i sto je najvaznije pokazati nam papirologiju djeteta odnosno historiju njegove bolesti i svega. Svaka cast drage moje zenice, samo naprijed, sigurna sam da mozemo puno toga uciniti na ovaj nacin!
|
|
|
|