Dalil@ -> RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri (5.1.2012 13:06:35)
|
Potpisala bih BR i pocahontas za ovo sto kazu da su danasnja djeca izvan svake kontrole...bas iz razloga sto im se previse slobode dalo. Djeci se moraju postaviti granice a uz to se nuzno veze i kaznjavanje kao cuvar istih. Subjektivna je stvar ko ce posegnuti za kojom vrstom kazne.. Protiv sam stalnog kaznjavanja puc-puc metodom, mislim da bi ona trebala biti ostavljena za neke drasticne situacije i neposlusnosti. Imam sibu u kuci, stoji na "uocljivom" mjestu, koristim je u svrhu prijetnje. Dovoljno je da znaju da ona gore stoji. [sm=smiley1.gif] Znaju oni sta ona znaci i ako su stvaaarno presli sve granice finog dovoljno je samo da ustanem u tom pravcu (ne trebam nista reci), odmah su mirni. Slazem se s Tajrom donekle..prije puckanja (ne umjesto) bi zaista trebalo na svaki moguci fini nacin s djetetom rijesiti problem...bilo igrom ili razgovorom. Roditelj pri tome mora svakodnevno prvo raditi na sebi pa tek onda na djetetu [sm=smiley13.gif] I smatram da je posezanje za fizickim kaznjavanjem zacarani krug. Na kraju se zateknes u situaciji da nemas izgradjen nacin mirne komunikacije sa svojim djetetom nego odmah posezezs za sibom...jer je tako lakse...i brze...i dosta ucinkovito. Kasnije je tesko izgraditi odnos na naivou na kojem mozes djetetu nesto objasniti a da ono to primi i usvoji..[sm=smiley13.gif] Imam dvojicu indijanaca i svaki dan nam je izazov [sm=smiley1.gif] Ali ih odmalena ucim da im ne zelim disati za vratom sa sibom u ruci.. Konkretni primjeri: Ako je neposlusan(stariji), prvo objasnjavam pa nudim alternativu pa saljem u sobu na "ispuhavanje". Cujem ga tamo kako se izgalami, izvristi i nakon par min savrseno miran izlazi iz sobe i kaze "ja sad slusam"(umiljato) [sm=smiley36.gif] Mladji, slicna metoda, samo on ide u krevetic dok se ne ispuse. Kada vidim da se smirio i zaigrao, izlazi iz krevetica i idemo dalje. Cesto priprijetim tim kreveticem, moram priznati [sm=jezicek.gif] Alternativa se pokazala kao dooosta dobra i ucinkovita. Ono, sada ne mozes dobiti tu igracku ali mozes dobiti lizalo. Ili, ne mozes sada gledati taj crtani, vrijeme je spavanja ali sutra ujutro cim ustanes odmah ti ga palim...itd..To kod nas fercera, hvala Bogu [sm=bravo.gif] Jos nesto..kada se manji rodio pa prohodao, stariji je imao tih ljubomornih ispada tipa, zatrci se i gurne ga jako a ovaj (ionako nestbilan) na glavu [sm=hudicek1.gif]...ili ujedanje...ili udaranje.. Tu kazne (pa cak ni prutic) nisu pomagale. Problem smo rijesili tako sto smo mu objasnili da brata to boli, da to nije lijepo nekome raditi pa smo onda mi (ja) poceli to isto raditi njemu. Ako on gurne brata, ja gurnem njega (njezno, naravno [sm=smiley1.gif]) objasnivsi mu da se i brat osjeca upravo isto kao i on tada. Ili ga malo gricnem...itd. To nas je spasilo [sm=bravo.gif] Mah, svi mi imamo svoje metode i nacine razmisljanja. Sve dok se djeca fizicki i psihicki ne maltretiraju, mislim da metoda ne moze biti pogresna..
|
|
|
|