Lulu_08
|
IZVORNA PORUKA: sporty mamaa IZVORNA PORUKA: Hanady RR nisu doublemum. ja uredno pročitala...svaki konkretni primjer u skaldu sa temom i mojom željom da konkretno savladam ko gradivo doublemama i ja procitala, takoder svaki primjer. Nisam imala vremena da komentiram, stosta sam zapamtila i hvala na iskustvima E sad samo bih se osvrnula na ovo(eto me ko kakav politicar ), a to je znacenje rijeci batina. Kada vas malo boli glava, onako da je dovoljna samo kavica ili opustanje, kada vas malo jace boli glava, da je potrebna ipak neka tableta ili kada vas jako boli glava da ne mozete izdrzati od bola, e sve je to za mene glavobolja! Isto tako postoji i batina kao sto vi kazete puc puc, ona koju ne osjeti, batina malo jaca, ne nasilje niti premlacivanje, nego ono da dijete osjeti bol i batina kao oblik nasilja. Ja to sve svrstajem u rijec "batina" i zato i takav nazim teme A ja sam sto puta cula kako majka kaze djetetu "e sad ces dobit batina", a sigurno ste i vi(mozda i govorite) i onda ne premlati dijete nego ga pucne. Tako da rijec batina ne znaci uvijek i brutalno nasilje, premlacivanje. A mene sad zivo interesuje i divim se djeci koja slusaju ako ih samo malo pucnete. Mislim kako ne skontaju(a moja je) da ta puc ne boli uopce i da mogu mirno nastaviti raditi svoe nestasluke E divim se takvoj djeci Ne kazem sad prebijte dijete, ali ipak mislim da je potrebno da osjete neku bol da bi ipak razmislili kada ponovno pocnu sa nepodopstinama A mene su moja djeca danas izbijala iz cipela(dobro beba je jos mala, nezna) . N je dosla od bake bez jakne po ovom nevremenu. Ja je molila fino"ako obuces igraces play station, ovo ono, nece i gotovo". I ja prvo stojala na jednom mjestu, rekla tu ostajemo dok ne obuces, al posto je bio mrak i bilo hladno, kazem joj da nece igrati play station, jer nije obukla jaknu. Odgovorila je samo sa "vidjecemo", kao ona je sef. I cim smo dosli kuci, mm je spakirao ps i stavio ga na ormar. A mislila je da se salimo. Ista stvar je bila veceras sa pidamom, i da vidite kako je obukla. Danas je upalilo, a ko zna sutra. Hocu reci da sam sretna sto me nije uspjela izbit iz cipela Naravno da svako ima svoj stav i pravo na svoje misljenje, ali citajuci ovih par stranica naletih na ovaj post pa htjedoh samo nesto prokomentarisati. U ovom slucaju mislim da postoji iritacija odnosno "izbacivanje iz cipela" od strane starije djevojcice je li tako? Na neki nacin mislim da apsolutno nije "fino zamoliti" jednako sa unaprijed uslovljavanjem, a drugo boldirano je upalilo sada, ali vjeruj da u mnogo slucajeva (odnosi se na djecu koju poznajem koja slicno reaguju) na kraju djete odgovara sa "pa sta, i onako mi to ne treba", znaci i uslovljavanje prestane biti od pomoci. Ne zelim apsolutno reci da ja nikada ne uslovljavam dijete niti da mene djete perfektno poslusa, ali mislim da uslovljavanju treba pribjeci samo ako je bas neophodno. U ovom i slicnim slucajevima kod mene i mog djeteta je uvjek funkcionisalo tako sto je nisam "fino molila" niti je "pitala" nego joj "govorila iliti davala instrukcije" kada su takve stvari u pitanju. Znaci ne bih rekla "hoces li obuci jaknu?" vec "obuci jaknu", u nekoj od knjiga procitah da maloj djecu ne treba davati opcije kada su "iskljucive" stvari u pitanju, vec im davati instrukcije. Opet kazem, ja fakat nisam strucnjak, ali u nasem slucaju to ovako funkcionise.