Blue rose RR -> RE: Odgoj bez batina - konkretni primjeri (6.1.2012 13:25:57)
|
IZVORNA PORUKA: Pahuljicaa IZVORNA PORUKA: Rabi ovdje pretresati iz šupljeg u prazno, ali rezultate našeg odgoja ćemo spoznati tek za nekoliko desetina godina. upravo tako[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley20.gif[/image] slazem se. Niko ne zna sta je najispravnije. Pa i ja se sama svaku vecer preispitujem jesam li taj dan pogrijesila, jesam li mogla drugacije, hoce li biti efekta to dugorocno? A sto se tice ove danasnje omladine...mislim da je kljucni problem sto je drustvo otislo helac, roditelji su prezaposleni, nemaju vremena za svoje dijete, materijalno nadomiruje ljubav i vrijeme koje roditelji trebaju provesti sa svojom djecom, sto neki previse djecu stavljaju na tron i obozavaju kao bozanstvo...i masa jos stvari. Slažem se, i čak smatram da je upravo taj osjećaj kod roditelja da zapostavljaju svoje potomke zbog prezaposlenisti, glavni uzročnik zašto se isti (roditelji) ponašaju da im je dijete "sveto janje" (to be jarrabi), i upravo zbog toga im dopuštaju ono što nekima ni u snu ne bi se smatralo pristojnim, a kamoli da dijete je sposobno učiniti. Važno je djetetu pokazati, na način dostojan insana, šta je ispravno, a šta je ružno, i kada to uspijemo postići prvo kod djeteta, a kasnije se to ispolji kod odraslog čovjeka, onda možemo reći da smo uspjeli izvesti dijete na pravi put. Važno je imati vremena prvo za sebe, a onda za dijete i tu pronaći balans realan. Mada, ja prva, užasno često stavljam nju-kćerku, u prvi plan, upravo iz razloga što malo vremena provodim sa njom, ali nikako ne želim da to vrijeme bude materijalno nadopunjeno, i da iz tog vremena provedenog zajedno imamo kvalitetno vrijeme ispunjeno ljubavlju i ukazivanjem na to da je ona dijete, a ja roditelj, i da tako će biti.
|
|
|
|