Rabi
|
IZVORNA PORUKA: emma.L Rabi, zafrkano do bola. Evo ja sam sada ispamećena totalno. Toliko se trudim da i MM objasnim da malo previše koristimo šibu, ali zaista imam jako svojeglavo i prkosno dijete. I samo ne želim da mi se sada javljaju mame koje kažu da se to ponašanje potiče šibanjem jer sam sate i glasnice potrošila pričajući i pokušavajući dati samo pozitivne primjere za sve. Od vrtića do kuće je tersala i derala se 'hodaš brzo, hodaš sporo, šta me vučeš, daj mi ruku, to je labavo- stisni mi jako ruku, što mi tako jako stišćeš ruku, hoću vode odmah (nemamo, hajdemo požuriti kući i ja sam žedna da pijemo) neću kući hoću odmah vodeeeeee, ja ću sad ovaj papir baciti na ulicu (nećemo bacati nego ponijeti pa ćemo baciti u kontejner, naravno, ona ga baci)... kad smo došli doma, sjednem je na tutu, vriska 'što si mi ostavila bermude na koljenima, što ih nisi do kraja spustila' i sve tako. Zaista poštujm da i oni moraju ponekad biti nervozni i zato sam iskulirala sve te ispade njene. Onda smo se pomirile, jele kompot i po čokoladicu i ode na spavanje. 300 puta je zovnula ali sve kroz kreveljenje i plač. Vode, obriši mi nos, pokrij svaki ćošak kreveta da ne viri, što si medu pokrila on ima krzno, obriši mi ruku od pljuvačke, ostavi otvorena vrata, nisi fino ostavila otvorena vrata (mislila je valjda skroz do zida)... i na kraju kažem da se smiri i da je pretjerala i da sam ja nju sve poslušala što je tražila a da sad ona mora mene poslušati i smiriti se. I naravno, ja prd.... ili govorila isto ti ga dođe. I kad sam se zaletila s šibom i istukla je po guzi, prestala je. Post jeste dug, ali mi barem jednom dnevno imamo ovakve ispade i ništa ne pomaže osim na kraju šibe. MM-a bolje sluša jer on jednom samo govori, drugi put drekne a treći već šibu nosi. Kod mene isto nikada zločaste stvari ne prolaze ali meni će pokušavati do krajnjih živaca, jer valjda osjeti da različite metode podržavamo MM i ja i onda me zaista izmori. I napominjem da sam svaki put i u svemu ostala dosljedna. I ja se u potpunosti slazem s tobom!!! Sve ove njihove zafrkancije, ali hajde kad smo kuci pa i moze se donekle ignorisati...Ali kad smo vani ili kad nam neko dodje.... Jednom prilikom imali smo goste.I moj A. uzeo punu casu vode i hoce da je istrese na tepih! ja i M govorimo ne i ne, ali on uradi sta hoce i to sa smjeskom...i tako stalno kad se nesto brani...Kad je jednom ne za zijan, uvijek je ne!Kao i za druge stvari koje ne treba da radi ili da dira! Ai on uvijek i iznova nece da poslusa! Ne znam u cemu je problem, sta je u pitanju, je li mozda previse mazenja i paznje doprinosi ovakvom njegovom ponasanju! Neko kaze trebas biti ljut na dijete kad nesto uradi sto ne valja...budem ja ljuta, ali ne mogu cijeli dan! Kad moram sa njim pricati i komunicirati, hoce da jede, pisa, spava...probala sam i sa zabranom na nesto sto voli, ali ni to ne pije vode! A. je posao u vrtic prije 10-ak dana pa sve kontam da ce se malo smiriti!