madam x -> RE: Fondant 2 (30.4.2012 15:55:18)
|
Iako ima na početku, evo još jednom: Potrebno je: • 1 kesica želatina u prahu • 50 ml hladne vode (za želatin) • 20 ml vode (za fruktozu) • 100 g fruktoze ili dekstroze (voćni šećer) • 1 velika kašika glicerina (kupuje se u apoteci ' Eurofarm) • 900 g šećera u prahu Želatin preliti sa vodom i ostaviti da nabubri. Fruktozu ili dekstrozu stavite u šerpicu i prelite sa vodom. Stavite na ringlu da se istopi. Mješajte sve vrijeme dok ne počne da vri. Neka vri tridesetak sekundi, zatim sklonite sa vatre i dodajte jednu punu supenu kašiku glicerina i žilatin (koji je u međuvremenu nabubrio). Promješajte! U posudu stavite 500 - 600 g šećera u prahu, zatim postepeno sipajte istopljeni šećer i mješajte sa kašikom. Povremeno dodajte još šećera u prahu, a zatim sve stavite na radnu površinu i sa ostatkom šećera umjesite fondan. Ako su vam u startu ruke mnogo uljepljene sa fondanom, operite ih i onda nastavite sa mješenjem fondana. Bitno je da ruke nakon pranja dobro osušite papirnatim ubrusom. Gotov fondan ostavite 30 minuta na površini gde ste ga mjesili da se prohladi, a onda ga stavite u dobro zatvorenu kesu i čuvajte na sobnoj temperaturi. Najbolje je da se iskoristi u naredna 2-3 dana zato što je onda najlakše raditi sa njim ali ga možete čuvati i mjesec dana. Ako se desi da ga želite upotrijebiti nakon tih mjesec dana a on bude malo tvrđi za rad, slobodno ga stavite na 4-5 sekundi u mikrovalnu ali vodite računa da ga ne pregrijete jer možete tako i ruke da opržite sa njim, jer u sredini bude vreo. Ovako napravljeni fondan najbolje je bojiti sa gel bojama. Uzmete željenu količinu fondana, zabodete čačkalicu u gel boju a onda tu istu čačkalicu zabodete na par mjesta u fondan. Ako bojite sa bojom u prahu, pre nego što stavite željenu boju rastopite je sa par kapi vode ili alkohola.
|
|
|
|