RE: Fondant 2 (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


ElmaB -> RE: Fondant 2 (29.4.2012 22:41:37)

Ma prelijepa ti je torta![image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




talisman -> RE: Fondant 2 (29.4.2012 22:55:04)

Zahvaljujuci prvo ovoj temi, a onda i previsokim cjenama za slicne rodjendanske torte, navukoh se i ja na fondat [sm=smiley36.gif]
Evo je moja prva fondat torta! Nije savrsena, a i za figurice sam imala pomoc, no kako mi je prva slicna torta ja sam prezadovoljna kako sa fondat smjesom za rad, tako i sa krajnim rezultatom. Za djecu da ne pricam, odmah smo " ocerupali " Mikija [sm=jezicek.gif]
[img]http://www4.slikomat.com/11/0429/5eg-SDC141.jpg[/img]




Hanady RR -> RE: Fondant 2 (29.4.2012 22:58:22)

divna torta[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]




Amam -> RE: Fondant 2 (29.4.2012 23:11:14)

Super tortice! [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Evo i nase danasnje za moju princess i 7. rodjkas

[img]http://www4.slikomat.com/11/0429/qf4-P42900.jpg[/img]




mala_sa -> RE: Fondant 2 (29.4.2012 23:14:38)

Hvala za pohvalu tortice [sm=smiley9.gif]

Amam ipak su strumfovi, divna je [sm=bravo.gif]

Talisman torta je mrak [sm=bravo.gif]

Hanady pa nek bude kitika, u haljinici na tockice (kao bubamara) i oko nje male bubamarice [sm=smiley36.gif]




Hanady RR -> RE: Fondant 2 (29.4.2012 23:20:37)

mala super ideja sa tufnavom haljinkom[sm=smiley36.gif]




Honey3 -> RE: Fondant 2 (29.4.2012 23:28:38)

mala super torta[sm=bravo.gif]a koliko je dobra ta milka,odavno je smekam[sm=smiley1.gif]
Amam super strumfici,bas slatko[sm=smiley1.gif] talisman i tvoja torta je odlicna,kao da nije prva fondatusa[sm=bravo.gif]




mala_sa -> RE: Fondant 2 (29.4.2012 23:45:03)

Zaho torta je stvarno ukusna, meni je malo preslatka (al sve je stvar ukusa), takodjer ja sam stavila samo 100gr margarina u fil pa nije bio bas pravo cvrst (zato mi se fondan malo spustio). Drugi put necu stavljati nikako secera u fil, jer je sasvim dovoljan ovaj koji je vec u cokoladi. I da, u receptu za 3 kore ide (450gr secera, a ja sam stavila 300gr).




Hanady RR -> RE: Fondant 2 (30.4.2012 13:42:32)

i evo naše današnje rođendanske...završena je noćas oko 3...
ali vrijedi truda...jer dakdžinicina Sarica carica slavi svoj drugi rođkas[sm=bravo.gif]


http://imageshack.us/photo/my-images/259/sl730657.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/826/sl730656.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/837/sl730660.jpg/




Medić* -> RE: Fondant 2 (30.4.2012 13:48:44)

Cure, svaka cast. Torte su prekrasne[sm=bravo.gif]




canim -> RE: Fondant 2 (30.4.2012 14:01:43)

Hanady tortica je preslatka [sm=love.gif]




madam x -> RE: Fondant 2 (30.4.2012 15:41:12)

[img]http://www4.slikomat.com/11/0430/mcl-DSC003.jpg[/img]

Još jedna...ima još[sm=smiley36.gif]




ucitelj -> RE: Fondant 2 (30.4.2012 15:53:17)

vauuu kao se pravi taj fondan i gdje naci sastojke kako je dobra ova tvoja zinanina




madam x -> RE: Fondant 2 (30.4.2012 15:55:18)

Iako ima na početku, evo još jednom:

Potrebno je:
• 1 kesica želatina u prahu
• 50 ml hladne vode (za želatin)
• 20 ml vode (za fruktozu)
• 100 g fruktoze ili dekstroze (voćni šećer)
• 1 velika kašika glicerina (kupuje se u apoteci ' Eurofarm)
• 900 g šećera u prahu
Želatin preliti sa vodom i ostaviti da nabubri. Fruktozu ili dekstrozu stavite u šerpicu i prelite sa vodom. Stavite na ringlu da se istopi. Mješajte sve vrijeme dok ne počne da vri. Neka vri tridesetak sekundi, zatim sklonite sa vatre i dodajte jednu punu supenu kašiku glicerina i žilatin (koji je u međuvremenu nabubrio). Promješajte!
U posudu stavite 500 - 600 g šećera u prahu, zatim postepeno sipajte istopljeni šećer i mješajte sa kašikom. Povremeno dodajte još šećera u prahu, a zatim sve stavite na radnu površinu i sa ostatkom šećera umjesite fondan. Ako su vam u startu ruke mnogo uljepljene sa fondanom, operite ih i onda nastavite sa mješenjem fondana. Bitno je da ruke nakon pranja dobro osušite papirnatim ubrusom.
Gotov fondan ostavite 30 minuta na površini gde ste ga mjesili da se prohladi, a onda ga stavite u dobro zatvorenu kesu i čuvajte na sobnoj temperaturi. Najbolje je da se iskoristi u naredna 2-3 dana zato što je onda najlakše raditi sa njim ali ga možete čuvati i mjesec dana. Ako se desi da ga želite upotrijebiti nakon tih mjesec dana a on bude malo tvrđi za rad, slobodno ga stavite na 4-5 sekundi u mikrovalnu ali vodite računa da ga ne pregrijete jer možete tako i ruke da opržite sa njim, jer u sredini bude vreo.
Ovako napravljeni fondan najbolje je bojiti sa gel bojama. Uzmete željenu količinu fondana, zabodete čačkalicu u gel boju a onda tu istu čačkalicu zabodete na par mjesta u fondan.
Ako bojite sa bojom u prahu, pre nego što stavite željenu boju rastopite je sa par kapi vode ili alkohola.




ucitelj -> RE: Fondant 2 (30.4.2012 15:56:23)

nisam nikad pravila probat cu hvala




Hanady RR -> RE: Fondant 2 (30.4.2012 15:57:43)

zinanina draga...mašalllah al te kreneulo[sm=smiley36.gif]
a neke sa fb nemaš uopće ovdje...il sma ih ja fulila[sm=zmeden.gif]
a šteta...
baš su lijepe[sm=smiley1.gif]

učitelj

imaš dvije vrste fondanta...
od mashmalow bombona...gdje je lakše naći sastojke...
ili ovaj koji je kod većine sada sa glicerinom...

pa sad...
recepte imaš na temi...Fondat ( ovo je fondant 2[sm=smiley36.gif])
a u zavisnoti gdje živiš možemo ti reći kako nabaviti sastojke[sm=smiley1.gif]




ucitelj -> RE: Fondant 2 (30.4.2012 15:59:22)

ja sam iz ljubuskog ali ovdje se nis nemre naci [sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]kad ti treba ma guglam ovi dana po ovim forumima hocu da i ja stogoc nova naucim hvala za savjete[sm=smiley1.gif]




Hanady RR -> RE: Fondant 2 (30.4.2012 16:04:11)

glicerin pouzdano znam da su u mostaru nabavljle naše forumašice...
to ti je i jedini porblematični sastojak u gore navedenom receptu...

jestive boje imaš po marketima merkator, tuš, bingo itd...
sad što nema u ljubuškom ima u okolnim gradovima[sm=smiley1.gif]




Honey3 -> RE: Fondant 2 (30.4.2012 20:52:02)

Hanady kao sto ti rekoh na fb, torta ti je super[sm=bravo.gif]
zinanina i tvoja proljetna je medena[sm=bravo.gif]




ElmaB -> RE: Fondant 2 (30.4.2012 21:00:14)

Super Handy!!![image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




mala_sa -> RE: Fondant 2 (30.4.2012 22:31:09)

Hanady [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif] za kitiku-bubamaricu
Zinanina proljetna je mrak [sm=smiley20.gif][sm=smiley20.gif]




madam x -> RE: Fondant 2 (30.4.2012 22:36:45)

[img]http://www4.slikomat.com/11/0430/wpo-DSC003.jpg[/img]

Hvala, hvala...evo jedna slikica iz kuće...ono sam slikala kad sam je ponijela na " skladištenje" nisam mogla odoljeti suncu.[sm=smiley1.gif]


Sljedeća je Bumba...prekosutra[sm=smiley1.gif]




ElmaB -> RE: Fondant 2 (1.5.2012 7:32:11)

Ma predivna je Zinanina. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Imaš PP.




madam x -> RE: Fondant 2 (1.5.2012 20:30:47)

[img]http://www4.slikomat.com/11/0501/mbd-torta-.jpg[/img]

Ja se stvarno izvinjavam što vas gnjavim, evo obećavam da je ovo zadnja slika ove torte[sm=smiley36.gif] ali stvarno sam zadovoljna...pravo je ukusna, ovo je egipatska[sm=smiley1.gif]




canim -> RE: Fondant 2 (1.5.2012 21:56:42)

Recept molim lijepo za tu egipatsku [sm=jezicek.gif]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  33 34 [35] 36 37   Sljedeća stranica >   >>