lost -> RE: Jaslice (8.5.2011 23:54:04)
|
IZVORNA PORUKA: talisman Lost, kap prvo ne sekiraj se jer bez obzira koliko mislis da perid adaptacije nece proci - vjeruj mi da hoce i da ces bas docekati da tvoja bebica sa radoscu pruzi rucice teti. Mogu ti pisat moje iskustvo sa jaslicama pa ti sama izvuci savjet ;) Moju malu sam moraa dati u jaslice sa 8 mjeseci, znaci pocela je u decembru, jer sam vec krajem istog mjeseca morala na posao. I mogu ti reci da je pocetak bio slican tvome. U pocetku sam je ostavljala po 1-2 h i vjeruj placuci je ostavljala a isto je i uzimala. Jednom me je i teta zvala da dodjem jer se ona sva zacrvenela od vriske pa se uplasila da nije kakva alergija. E u tvom slucaju mislim da je problem isti kao sto je i ova nasa teta pokusala da uradi. Kao bebica place i najlakse je zvati mamu da dodje. Jednom me i savjetovala da dolazim da je uzimam prije spavanja, jer moja zadugo nije htjela spavati a njoj to normalno nije islo u prilog. Morala je i u to vrijeme da je cuva i nosa umjesto da ispija kahve i traca :) Sva sreca moja zaova radi u istom vrticu pa me savjetovala, da je ne slusam, a i jos veca sreca je sto je ona druga teta carica :) Jednom je moja zaova svratila u jaslicama da vidi sta moja bebica radi, kad je vidjela da place sama predlozila da me pozovu, ali ova druga teta nije htjela vec joj rekla da se ona mora adaptirati i nauciti. Vjeruj mi da ni meni nije bilo lako, znajuci da kuci nije nikad pravila problema ni oko jela, ni oko spavanja ali kad vec nemam izbora osim da je dam u jaslice onda je tetin posao da je nauci. Istina da u tim jaslicama ima puno djece, ali sva ta djecica se najvisi dio vremena igraju medjusobno i samo je potrebno da ih neko nadgleda i usmjerava... Nije ni njima lako, ali Boze moj to su odabrale kao svoj profesionalni poziv i prema tome ( mozda se nekom to nesvidja ) ali mene ne zanimaju izgovori djete je ovakvo ili onakvo.. Kako god da je njihov zadatak je da ga socijaliziraju i zbrinu. Svaki posao je tezak pa ni ja ne kukam i ne zovem mame i babe mojih sugovornika uvjek kad mi oni lupetaju glupost ili neznaju sta da kazu [sm=jezicek.gif] Mislim da je tvoja jedina greska sto si malo kasno pocela sa periodom adaptacije, ja sam pocela 20-tak dana prije i to sto nisi malo ranije naucila bebicu da se uspavljuje bez (.). No to nije nista nepopravljivo i nesto sto se ne moze prevazici, samo stegni zube i nemoj olaksavati posao tetama ;) Moja i sad zna zaplakat kad je ostavljam kod tete koja se njoj ne svidja ( preglasna je dok prica pa je ona nikada nije prihvatila ) ali zato kad je ostavljam kod one druge ona pruzi ruke, cak mi i mahne za cao :) Sada ima godinu dana, vec nekoliko mjeseci nemamo problema hvala Bogu i vjeruj mi da kad se moja bebica navikla onda ce se cini mi se svaka- samo se ti trebas naoruzati strpljenjem i prepoznati dobrog saveznika moedju tetama. Sretno [sm=bravo.gif] Hvala na podršci talisman [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/rozica.gif[/image] Ja sam htjela ranije započeti sa adaptacijom, tačnije mjesec dana unaprijed, no međutim tete su mi rekle da nema potrebe i da krenem deset dana ranije... Ali pošto su bili ovi prvomajski praznici naša adaptacija se svela na četiri dana što je naravno nedovoljno... Mislim da se tete ne trude dovoljno, tj. nemaju vremena da se plaho bakću samo oko moje M, pa su me zvale svaki put kad plače... Pa zaboga znala sam ja da će ona plakati ali sam očekivala da će se one potruditi da je utješe, da joj skrenu pažnju na nešto, na igru isl[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Nemam ni puno izbora a ni puno vremena da mijenjam vrtić tako da moram nekako s ovim tetama izaći na kraj... Prekosutra idem na posao, i ne znam kako ću izdržati, još ja radim po 12h[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image] A što se dojenja tiče nisam ni pokušavala da je odviknem, greška možda jeste, ali mi je prosto bilo žao oduzeti joj to zadovoljstvo... Držite nam fige da se što prije adaptiramo na tete i vrtić [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]
|
|
|
|