w.pooh
|
IZVORNA PORUKA: Nunichi IZVORNA PORUKA: lekica83 S obzirom na to da nikad nisam bila na porodiljskom odjelu tako da nemam pojma ni gdje se nalazi, moze li mi neko objasniti proceduru, kako to izgleda kada dodjes gore, sta se radi, gdje te salju itd. Planirano je da i muz prisustvuje porodu tako da znam da je to odvojena radjaona a poslije toga gdje se ide, koliko kreveta ima u sobi, i gdje se nalazi kupatilo. Eto tako me malo zanimaju te neke stvari tehnicke prirode Thanks Evo da ti i ja iz svog ugla napisem. Dodjete fino ti i muzek na prijem GAK (Gradina, desno od ulaznih vrata ), udjete na prijem, date knjizicu i uputnicu za porod iz DZ, poneses sve nalaze koje imas od pocetka trudnoce (to je kao pravilo, mada moje nisu ni pogledali). Eh ti udjes onda u ambulantu, a muz ide na salter koji je ispred da sredi papirologiju. Prvo ces se morati istusirati unutra, obuci njihovu sirotinjsku spavacicu i smijesne, smedje gumene papuce. Naravno najavis da bi muz prisustvovao. One ce ti reci ako sve bude teklo bez kompikacija bice pozvan kad bude vrijeme. Tu te pregledaju, svoje stvari u kojima si dosla izneses muzu (nemoj kao ja zaboraviti jaknu pa nakon 7 dana otici po nju ). Unutra je zbrka, studenti, ucenici na praksi, sestre, doktorice, sve te nesto pozuruju, muz viri da da papire, tebe strah...sve neka zbrka. Ali srecom to brzo prodje. Eh kad se pregled i papirologija zavrse ides na odjel, kao sto su ti vec rekle cure, sa sestrom ides u lift i gore. Tamo te preuzimaju sestre sa odjela i doktor koji ce te poroditi. Eh onda sve zavisi kako ce teci porod. Ja sam se brzo otvarala, tako da sam ja lezala na hodniku, nisam ni bila u sobi, a i ja sam insistirla da budem na hodniku, nesto mi zanimljivo bilo. Tu ce te pregledati, mozda raditi amnioskopiju, probijanje vodenjaka, ako vec ne pukne sam, ctg svakako...indukcija vjerovatno i to je to. Ja kad sam se otvorila 7 otisla sam na tusiranje, dobila novu spavacicu i pravac "moja radjaona". Tu te doceka tvoj muz, onako kao astronaut obucen, tebi kao padne neki kamen sa srca sto ga vidis tu. Slikate se, smijete se, malo sjedis na lopti za pilates, babica ce mu pokazati kako da te masira da ti pomogne i dok se okrenes porod krene. Nakon toga ja sam u toj sobi lezala 2h, prebacena sam takodje u zadnju sobu, a i Zarica odmah za mnom. Muz moze biti neko vrijeme s tobom jos u toj radjaoni, da se utisci slegnu. Jooooj sta sam sve napisala. Možda će ti neke od ovih informacija pomoći