DM -> RE: zimnica (6.9.2013 9:43:41)
|
IZVORNA PORUKA: canim Sokove sam pravila ali nisam ih ostavljala za zime vec u frizider pa dok se potrosi, sacuvala sam neke flase iz DM-a koji imaju sistem zatvaranja kao tegle pa nekad ako budem htjela praviti, pravit cu u tim teglama a evo ti recept za sok od maline. Sok od maline 2,5kg malina opranih I prebranih staviti u serpu s 2, 5litra vode pustiti da prokuha pomalo mijesati I kuhati 15min. Maline puste sok raspadnu se...potom kroz cijetku (ugrubo) procijediti ispadne oko 3litra soka dodati 4kg secera da moze stajati I pustiti da prokuha mijesajuci da secer ne zagori na dnu serpe I da kuha dok ne postane sirup...otprilike najmanje pola sata da kuha na umjerenoj vatri I skida se pjena kasikom koja se stvara prilikom kljucanja Pusti se da ohladi pa se kroz gazu ili sitnu cijetku procijedi bice oko 5l sirupa. Hvala canim, no prestala sam praviti sokove na ovaj način(jedino od drijenjka je u probnoj fazi, pa sam pola- pola) Helem, ja stavim voće u posudu, propasiram ga onom spravicom za piru i dodam na 3kg voća-1 limuntos i 3 L vode. Ostavim 24 sata i sutra to procijedim, dodam šećer(obično ide na 1 L soka 1 kg šećera, no ja to umanjim) i dodam još jedan limuntos. Opet 24 sata da odstoji i miješam da se šećer istopi. Sutradan u tegle ili one flaše što imaju isti poklopac kao i tegla i prokuham kao ovaj kompot! Svaki sok ima svoj okus(malina je malina ...) Meni ovi što se kuhaju svi istu okus imaju, a kontam da na ovaj način sačuvam bar malo više vitamina u voću
|
|
|
|