Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
meni je licno shjajzegal da li ce se kome imena moje dece ili moje nekom svideti i da li ce neko znati da ih izgovara ili ne , ne zabrinjava me okolina u kojoj zivim i da li ce biti prihvacena ili ne, dali smo imena kakva se nama svidjaju a naviknu ce se i okolina , ime ne cini coveka . Kad smo midli stara imena deci ma svi oko nas a joooj pa kako ce deca a ovde rodjena a takva stara trebali ste neka modernija ma cuj ta mi se svidjala ta dala i eto punkt, aus , basta Meni je toliko odvratno deca koja idu sa mojim sinom , porijeklom iz Indije koja su imala indiska imena stila Amendjeap i jos neko takvo zaboravila sam kako bese drugo ime, kad su dosli ovde u Bec roditelji im promijenili imena u Sebastian i Anita kao bolje ce biti prihvacena objasnjenje majke to mi je bilo toliko odvatno budi ono sto jesi gde god da si al hajt ili jedne sto ih poznajem romi poriklom mali se zove marsel j....ic uz isto o bjasnjenje ma sta znam svako nek da onako kako misli da je najbolje za svoje dijete.
deca ko deca nek su ziva i zdrava sva ,meni su imena bebica ma sva lijepa
jes da ovo nema veze sa temom odosmo OT
kako se ovo super uklopilo u bosansk jezik
meni je licno shjajzegal da li ce se kome imena moje dece ili moje nekom svideti i da li ce neko znati da ih izgovara ili ne , ne zabrinjava me okolina u kojoj zivim i da li ce biti prihvacena ili ne, dali smo imena kakva se nama svidjaju a naviknu ce se i okolina , ime ne cini coveka . Kad smo midli stara imena deci ma svi oko nas a joooj pa kako ce deca a ovde rodjena a takva stara trebali ste neka modernija ma cuj ta mi se svidjala ta dala i eto punkt, aus , basta Meni je toliko odvratno deca koja idu sa mojim sinom , porijeklom iz Indije koja su imala indiska imena stila Amendjeap i jos neko takvo zaboravila sam kako bese drugo ime, kad su dosli ovde u Bec roditelji im promijenili imena u Sebastian i Anita kao bolje ce biti prihvacena objasnjenje majke to mi je bilo toliko odvatno budi ono sto jesi gde god da si al hajt ili jedne sto ih poznajem romi poriklom mali se zove marsel j....ic uz isto o bjasnjenje ma sta znam svako nek da onako kako misli da je najbolje za svoje dijete.
deca ko deca nek su ziva i zdrava sva ,meni su imena bebica ma sva lijepa
jes da ovo nema veze sa temom odosmo OT
kako se ovo super uklopilo u bosansk jezik
da baš smarno razmišljati kako će ih okolina prihvatiti meni nikako da prihvate pa se ne sekiram a normala mi ime, neutralno vidite da nije do imena
"Kod sunita postoje recimo 4 mazhaba (škola islamskog prava – fiqh) koji uređuju način molitve, obiteljske odnose, odnose s drugim vjerama i sl. To su hanfijska (uvjetno najliberalnija), šafijska, malikijska i hanbalijska (uvjetno najortodoksnija). Šiiti se dijele na isna'ašerije (sljedbenici 12 imama) i ismailije (sljedbenici 7 imama). Kod sunita imami su uglavnom predvodnici molitvi, dok kod šiita imami predstavljaju najviše vjersko vodstvo, imaju božje ovlasti koje dolaze preko Muhameda ili prethodnog imama (nass). Posljednji imam naziva se Mahdi i smatra se nestalim. Za Mahdija šiiti vjeruju da će se ponovo pojaviti zajedno s Isusom pred sudnji dan te da će muslimane osloboditi grešaka, nepravde i tiranije."
Ima lijepo znacenje: upućeni
"Kod sunita postoje recimo 4 mazhaba (škola islamskog prava – fiqh) koji uređuju način molitve, obiteljske odnose, odnose s drugim vjerama i sl. To su hanfijska (uvjetno najliberalnija), šafijska, malikijska i hanbalijska (uvjetno najortodoksnija). Šiiti se dijele na isna'ašerije (sljedbenici 12 imama) i ismailije (sljedbenici 7 imama). Kod sunita imami su uglavnom predvodnici molitvi, dok kod šiita imami predstavljaju najviše vjersko vodstvo, imaju božje ovlasti koje dolaze preko Muhameda ili prethodnog imama (nass). Posljednji imam naziva se Mahdi i smatra se nestalim. Za Mahdija šiiti vjeruju da će se ponovo pojaviti zajedno s Isusom pred sudnji dan te da će muslimane osloboditi grešaka, nepravde i tiranije."
I suniti ocekuju Mehdija,ali ne onog koga si`iti smatraju nestalim,nego covjeka koji ce nositi identicno ime kao Posljednji Allahov Poslanik i pojavice se medju predznacima Sudnjeg dana,kako je doslo u vjerodostojnim hadisima o Predznacima Sudnjeg dana.No,ovo je OT.
hvala Tajra, baš si mi podrobno objasnila. Iskreno, nisam nikad prije čula ovo ime tako da nisam znala ni čije je. Tnx...
Ma znam,ali u biti isto je znacenje.Bas kao sto kod nas daju ime Aiisa(dugo i),sa znacenjem iz rijecnika,a ustvari po znacenju bi trebalo duze prvo a,a kratko i koje kod nas produze,ili Hatidza,a na arapskom je Hadidza...mislim da ne gnjavim,razumijes. U svakom slucaju Arkan vrijedi za muslimansko ime,iako nas asocira na nesto sto nije ni blizu toga.
ja ću samo dodati da je i prije bilo i nacinalno opredljeljenih i neopredjeljenih imena, i neobičnoh i starinskih, kao i duplih imena dakle nisu to nikakve nove izmišljotine ja sam 76 godište i samnom u osnovnu je u razred išao Kan (kao i Iskra i Ana -Marija) ja nikada nisam po imenu nekog svrstavala u određenu nacionalnu ili vjersku pripadnost, ako se neko nije sam izjasnio
barem je tako bilo u sarajevu.
davali su ih i oni koji nisu iz mijesanih brakova. znam ognjena muslimana, kao i vedrana
davali su ih i oni koji nisu iz mijesanih brakova. znam ognjena muslimana, kao i vedrana
Kod mene u familiji ima možda 5 ILI 6 imena koja su muslimanska, ostala su ili međunarodna ili katolička, a svi smo djeca 70-tih i 80-tih. Uglavnom su se tada davala gore pomenuta imena: Goran, Vanja, Aljoša, Maja, Alen..... Recimo i moj tata i moja mama imaju stara muslimanska imena, a nama dali katolička i "internacionalna".