Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Ne bih ti ja rekla da je ona zrela za odvikavanja. Ali možeš je stavljati na tutu prije spavanje, i ujutro kada ustane. Tek da joj stvoriš naviku. Ujutro, naveče. Da li pije po noći?
znači li to da je netko zreo za odvikavanje tek kad se počme buditi suh moj onda još nije za odvikavanja a ja ga odvikajem.uredno piški u tutu svaki dan ali budi se mokar,ne mogu napripravit onih najlona i pije po noći,budi se i po 10 puta -kad god se upiški.a kad mu stavimo pelenu po noći onda ujutro bude puna ali se ne budi.a ta buđenja me iscrpljuju tako da to jutro nisam ni za čega al to mi je lakše nego ovo:on neće da kaki u tutu,kaki u gaće a u tutu piški
< Poruku je uredio milenium -- 18.10.2010 16:45:42 >
Ma ne, ali u jednom vrtiću u Sa su našim prijateljima zahtijevali pelene da donesu, jer malena još nije utvrdila praksu, a prije toga se roditelji pola godine trudili bez pelene. Pa me strah da i kod nas ne bude tako. Iako kažu da će i oni istovremeno pokušavati u vrtiću odvikavati djecu, ipak traže pelene. Ne znam, možda oni njih i nutkaju tutom, ali su ovima rekli da donesu pelene. A možda nama bude i manje vremena trebalo, tko zna. Nekako sam smislila da je skinem u gaćice i kad se jednom ukaki, možda skonta kako je nezgodno kad nema Papmersa da to neutralizira .
Ma ne, ali u jednom vrtiću u Sa su našim prijateljima zahtijevali pelene da donesu, jer malena još nije utvrdila praksu, a prije toga se roditelji pola godine trudili bez pelene. Pa me strah da i kod nas ne bude tako. Iako kažu da će i oni istovremeno pokušavati u vrtiću odvikavati djecu, ipak traže pelene. Ne znam, možda oni njih i nutkaju tutom, ali su ovima rekli da donesu pelene. A možda nama bude i manje vremena trebalo, tko zna. Nekako sam smislila da je skinem u gaćice i kad se jednom ukaki, možda skonta kako je nezgodno kad nema Papmersa da to neutralizira .
dok oni traže pelene da se donesu,oni će ih njima i oblačiti jer im je tako najlakše i ne moraju se mučiti,a ta priča da će ih i oni pokušavati odvikavati i ne vjerujem baš to je šuplja priča.oni kao pedagozi i stručne osobe bi trebali znati kad se pelena jednom počme skidati da se ne vraća.a pogotovo ne nakon pola godine što su se roditelji trudili i sad oni vraćaju pelenu jer je njima tako lakše jer mala ''nije utvrdila gradivo''.grrrrrr grozni su
Ne bih ti ja rekla da je ona zrela za odvikavanja. Ali možeš je stavljati na tutu prije spavanje, i ujutro kada ustane. Tek da joj stvoriš naviku. Ujutro, naveče. Da li pije po noći?
znači li to da je netko zreo za odvikavanje tek kad se počme buditi suh moj onda još nije za odvikavanja a ja ga odvikajem.uredno piški u tutu svaki dan ali budi se mokar,ne mogu napripravit onih najlona i pije po noći,budi se i po 10 puta -kad god se upiški.a kad mu stavimo pelenu po noći onda ujutro bude puna ali se ne budi.a ta buđenja me iscrpljuju tako da to jutro nisam ni za čega al to mi je lakše nego ovo:on neće da kaki u tutu,kaki u gaće a u tutu piški
Pa, Milenium, to da se dijete budi suho je jedan od znakova da je spremno. Da li ga presvučeš baš pdmah kada se probudi?! Jer sva djeca malo po budjenju svakako piške.
Kod nas i dalje nista od tute ,ponekad trazi ko fol tutu,ja joj dam,ona sjedi po desetak minuta,ustaje opet sjedne,prebaci je sto puta na drugo mjesto i onda kaze mama daj papir da se obrisem ,a naravno nije piskila,tako da ne znam sta da radim,a necu da je forsiram,pa valjda ce jednom krenuti da piski,a u vrticu gdje Ajna ide ima djece koja vec idu na tutu i prije par noci bio roditeljski sastanak i kazu tete da trebamo polako i mi djecu uciti da idu na tutu i da ce ih i one polako sve poceti da stavljaju,ali naravno bez forsiranja,jer kazu mi da su Ajnu jedno jutro stavili na tutu i da je plakala,a meni nikad ne place doduse,jer cak ona sama trazi,,a nadala sam se da ce to lakse ici ,pa vidjecemo
Tuta trening, dan 2.:)))) E, ovako... Spavali smo, naravno, sa pelenom. Nije se upiškila. Jutros odmah piškila na tutu, a kako smo išli na pregled i vakcinu, obukla sam joj one pelengaće:) Zadržale smo se jer smo i do frizera i u prodavnicu skočile. Nije pominjala tutu, ali jeste piškila u pelenu. Obukle smo se u gaćice čim smo došle kući i dva puta je tražila tutu...
Ja nešto razmišljam... Niti jedno svoje dijete, od onog perioda kada se kakanje uredi i nema ga noću, po noći nisam presvlačila... Rekli su mi da ne treba, pa i nisam... A vidim, vas dosta djecu presvlači noću... Kod nas danas, kuc kuc u drvo dan. Nismo stavljale pelenu, svaki put piškile u tutu i 2x kakila... Vidjećemo kako će dalje ići... Po noći ću joj staviti pelenu...
Pa, spremim je za spavanje, istuširam, operem zube, obućem pelenu, pidžamu i vreću i stavim na spavanje. I onda ona spava i ja je lijepo ujutro, kada se probudimo, presvučem... Eto tako... Ne budim se noću da provjeravam da li se je upiškila, a ne budi se ni ona... Kako ti presvlačiš? Dijete traži ili šta?
Ni ja nisam nikada Emu noću presvlačila, jer mi je babica prvi dan rekla da je sve kako ih navikneš. A teško da će baš biti totalno mokra do ujutro u ovim modernim pelenama. Kako je ona spavala po cijelu noć, i ja sam koristila i radila sve kao i bebbe. Naravno, da se ikada kakila noću, ne bih je ostavila, ali nekako smo to skroz lako prošli. A sad ne znam smijem li se pohvaliti. Mi smo jučer popodne postigle dogovor da probamo nositi gaćice. I obukla joj gaćice kad sam došla s posla, nudila je da piški, hvalila je stalno, pa smo tati pokazali gaćice kad je došao s posla, pa se i on oduševio - elem cirkus . Dva puta nikako nije mogla piškiti, tri puta jeste kad smo joj ponudili, piškila pred spavanje i u krpe. Jutros suha u krevetu i opet priča - bravo Ema, ali sad moramo odmah iz kreveta na šolju kao mama i tata, bla bla, i dijete fino prihvatilo igru. Spavala je u gaćicama, jer sam odlučila kad skinemo da smo skinuli i vanjsku i noćnu, osim ako u vrtiću ne budu zahtijevali da vratimo, a to će onda biti samo u vrtiću. Bože podrži . Danas moram u kupovinu još gaćica (opuhala sam sve radnje od Dobrinje do Nedžarića + pijace i našla možda desetak).
Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......
Da li ga presvučeš baš pdmah kada se probudi?! Jer sva djeca malo po budjenju svakako piške.
presvučem ga po noći svaki put kad se upiški.a kad mi bude dosta svega ''na vrh glave''onda mu stavim noćnu pelenu koja ujutro bude puuuuuna
Milenium,da mu pokušaš ukinuti noćno pijenje,ne sasvim,ali da smanji,pokušaj ga nekako zavarati da nastavi spavati,normalno da se upiški ako toliko pije preko noći.
Ni ja svoju djecu nisam ni jednom presvukla preko noći,starija od maja ne nosi noćnu pelenu,ali se samo 3x upiškila,i normalno sam je tad presvukla čim sam primjetila da je mokra,mislim da milenium misli na to presvlačenje,kad djeca ne nose pelenu.
I mi imamo isti problem sa nocnom pelenom jer tacnije i nisam je ni ukinula kada pode na spavanje stavljam joj pelenu koja ujutro bude puna .Ehhh znam i od cega jer ona prije spavanja popije 250 ml mlijeka pa onda u toku noci popije skoro pa pola litre caja i normalno ja bi se upisala a kamoli ona pokusala sam da joj ne dajem da pije ali place A tako bi volila da joj i tu nocnu skinem jer ipak je velika ali neznma kako ako imate kakav savjet helppppp
Moja je nakon što je počela ići na tutu nosila noćnu pelenu još skoro 10 mj,a mogla sam je i ranije odviknuti,ali nisam znala jer je ujutru pelena uvijek bila puna,iako preko noći nikad nije tražila piti,i kad sam joj je skinula prve dvije noći se upiškila i još jednom kasnije kada je imala temp.i to je to.
Enna,da joj pokušaš manje nasuti u flašicu čaja?Možda će manje i piti?
Mi smo malog počeli stavljati na tutu, ali smo daleeeeeeeeeeko od toga kad će se odviknuti od pelene I sad kad god kaki,pišđki u tutu svi plješćemo i govorimo bravo,bravo i pokazujemo mu objašnjavajući da se treba u tutu to raditi... Ukaki se on u pelenu i ja mu je skidam da ga perem, kad on pšlješće rukicama i govori-bavo, bavo
Bravo za našu imenjakinju!!!!!!!!!!! Pa, i kod nas je slično, EmmaL, - kupovina gaća po njenom izboru, oduševljavanje porodično svakom sadržaju u tuti... Jedino da stavljam noćnu pelenu, koja je jutros bila mokra Sačekaću još koji dan, pa ćemo i to polako ukidati. Inače, juče smo bili vani bez pelene. Doduše, imali smo tutu u autu, uprkos MM protivljenju silnom . Nije nam trebala, nije se upiškila. Ema, naime, nije htjela pelenu. Večeras idemo u goste i odlučila sam da ponesemo tutu sa sobom i redovno nudimo... Inače, i jutros je kakila u tutu... Ma, vidjećemo... Kako bude bude... Neću je mučiti i forsirati, ali, sudeći po signalima, mislim da je spremna za učenje. Enna, moraćeš naći način da joj ukineš to noćno piće, vjeruj mi. Jer, što kažeš, ko se ne bi upiškio od tolike tečnosti?! A, i to - djeca daleko bolje spavaju cijelu noć kada nema sike, flašice s čajem i sokom i slično... Tek tada im san postane snažan, pravi, kao što i treba biti... Ona je već velika cura - pokušajte se dogovoriti?! Možda da odnesete flašu maci i njenim bebama:)))))?!
Ni Hamza se nije budio suh kada smo poceli sa odvikavanjem. Sve dok stavljate djetetu pelenu- ono ce se i piskiti u nju...Zato najbolje se naoruzati strpljenjem, gacicama i musemama za krevet. Sada se ponekad desava da pocne plakati u snu, vrtiti se i to je obicno znak da treba piskiti (ako je taj dan pio dosta tecnosti)...ali on odlazak do wc solje i piskenje odradi u polusnu i onda samo nastavi spavati. Nezgode se desavaju i to je normalno...pa ne moze dijete odmah skontati. Zato kraj kreveta uvijek drzite rezervnu posteljinu i odjecu.
Doublemum,vi ste dobri Moja je starija tri mj od tvog ali nema šanse je naviknuti na tutu,još svakodnevno gleda stariju kako se služi tutom mislila sam da će ona to lahko naučiti,ma kakvi,nekad se iz čista mira uhvati za pelenu i kaže "tuta" ja je skinem,stavim na tutu,ma sekundu sjedne,i onda fol "gogoto,bavo" a ništa tako da sam odlučila neka nas još do proljeća.
Ma sa starijim je sve odlično išlo, vrlo rano je počeo ustajati suh(iako smo mu po noći stavljali pelenu) a i sada kada spava u velikom krevetu(kao i dok je spavao u krevetiću) nismo mu stavljali najlon(mušemicu)na jogi sve kažem trebali bi,ali zaboravim-a može mu se omaknuti i odfe jogi od 300 KM
A nismo ni mi počeli sa odvikavanjem mlađeg-samo nek'' se uči
< Poruku je uredio doublemum -- 20.10.2010 10:38:13 >
A kako nisam nigdje našla velike podloge za krevet, stavili smo ispod čaršafa podlogu za presvlačenje koja je došla u baby torbi. Ne pomjera se, ne bih rekla da joj smeta ili da joj je pretoplo. Vidjet ćemo, nismo još ni cijeli dan pregurali. Danas očekujemo jednu veliku nuždu u gaće, samo se nadam da će shvatiti od prve koja je tlaka i njoj a i nama .
Priča nana oduševljeno kako se gospodin udostojio pokvasiti tutu i pita ga da ispriča mami šta je bilo, a on kaže, onako začuđene face "bijo nečo moko tutu", ko nema on veze s tim što je "bilo nešto mokro u tuti"
Stariju su tete u vrticu, nesto malo nakon drugog rodjendana, naucile da trazi tutu. I teta mi je rekla da ne stavljam pelenu, donesem nekoliko presvlaka ako bude mokra... mislim da se upiskila dva tri puta i to je to... Sa nocnom smo se borili, kad joj stavim pelenu ujutro suha, kad je bez pelene upiski se prije ponoci... tu nas je spasilo rodjenje mladje jer se rasplakala i rekla da nece pelenu po noci jer je ona velika... imala je tada dvije i po godine...
OT. Mi kupujemo pelene vise od cetiri godine i kad, akobogda, napokon dodje mjesec bez pelena cu da napravim dernek
Upravo ovako....jedan od znakova da je dijete spremno za skidanje pelena jeste da se budi suho. Drugi znakovi su da dijete zna reći kada je izvršilo nuždu i u pelene ( ukakio sam se, upiskio sam se ). Pogrešno je dijetetu skinuti pelenu ako ima dvije godine zato što roditelj smatra da je to vrijeme za odvikavanje. Može izazvati samo kontra efekt - dijete u kasnijoj dobi, od 5 i više godine počne opet piškiti u krevet.
IZVORNA PORUKA: Amrino
Sve dok stavljate djetetu pelenu- ono ce se i piskiti u nju...Zato najbolje se naoruzati strpljenjem, gacicama i musemama za krevet.
NI ovo nije skroz tačno. Ja sam djeci skinula pelena onda kad sam uvidjela da se par noći zaredom bude suhe. Skinula sam odmah i dnevnu i noćnu. NIsmo imali nezgoda. S. sam pokušala u proljeće skinuti dnevnu pelenu, ali sam uvidjela da ona u toku dana ima 7 nezogda, jednostavno nije bila spremna. Prije mjesec dana je sama rekla: hocu kitty gace, necu pelenu. I to je bilo to. Najbitnije je pratiti dijete.