Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Jutros je pelana bila suha kad se probudio i to mi je znak da moze. Jer kad se ukaki, odma zove, kaze da se ukakio i govori "idemo opat". Ja sam probavala da ga stavljam na tutu, ali nece da sjedi, nece nista, a evo sad kaze hocu pikim i ko fol sjedi ali nista. Ako nista mozda je napredak sto uopce hoce sjediti na tuti..
Maida, Ilhana, samo naprijed, moja Lali se uvijek budila sa mokrom pelenom i ja sam mislila da nije spremna, znate da je ona samo noćnu vukla haman dvije godine, i evo ima nekoliko dana ne stavljamo ni noćnu, ali malo me brine jer neće da piški od kada legne, pa do jutra, ipak je to 8 ili 9 sati. Strah me da je stomačić ne zaboli. Ali, eto riješili smo se pelena.
< Poruku je uredio mama alma RR -- 16.8.2010 9:05:57 >
Zaboravila sam nas prijaviti ovdje - imamo samo noćnu pelenu i odvikavanje je prošlo tako lako da sam i sama iznenađena, imamo dvije godine i 4 mjeseca Niti jedan tepih nije upškio, samo na jednom mjestu malo i to samo mali krugić na sećiji. Odvikavanje je trajalo jednu sedmicu od subote do subote, odmah prvi dan je kakio u tutu i odmah savladao a piškenje samo morali ponoviti bezbroj puta-uvijek prvo malo upiški gaćice pa tek onda traži tutu. Tutu imamo samo u kući i tu se obavlja nužda, šolja je kad smo negdje drugo a i vani u travi se super snalazimo. Nikako nisam htjela forsirati tutu i pelenu smo skinuli kad je on sam htio i bez ikakve nervoze i pritiska (iako su mi strašno išli ne živce na izjavama-Bože sačuvaj još dijete nosi pelene, ja sam svoje sa godinu odviknula i nabrajanje svih mogućih žena koje su odviknule djece i nabijajući mi to na nos, i stalno napominjući kako žena stavlja dijete od mjesec da sjedi po malo na tutu da se navikava )
Ilhana,najbolje ti je da joj oblačiš helanke ili štrample,uglavnom da je usko,upiće mokraću i neće otići na pod,jedino ako sjedi.Tako sam ja radila. A možeš dignuti tepihe,dobra ideja,jer nema šanse da baš nikad ne ode na tepih.
Nedi slazem se s tobom, kad kazu od 6 mjeseci stavljaju na tutu, e onda stvarno....
Ja isto nisam htjela silit dijete, pa brate dragi ni jedno nije u skolu krenulo s pelenama, odviknuce se.
Ja sam vidjela slucaj gdje je mama skinula pelene sa godinu i po, ta beba jeste pricala, ali nije bila zrela za tutu i da sama trazi. Nikad nije piskila da sama trazi, vec joj se stalno nudi. Sad ta mala ima dvije godine, i svaki dan dobije batine jer se upiski...meni je to katastrofa veca nego da nosi pelenu do trece godine
trenutno je upidzami, treba pidzama da se pere pa sam ato i obukla joj nju hehe... i ja sam kotala da obucem helankice, imam nekoliko ih stari isprani pa tako da cu joj onda to oblaciti...
Ova moja mislim da je dovoljno velika jer citavu zimu kad god mi mala od brata piski na tuti ili solji hoce i ona i tako je znala sjediti sve dok Ema sjedi na solji...
I moja uvijek kazi kad je se ukakila i moram je odma prati tako da se nadam da ce brzo ovo odvikavanje proci...
Mama Alma,i moja Hana isto tako radi.Čudim se da može toliko izdržati,dižem je na veče na tutu,ali neće da piški,ali dok se probudi odmah traži tutu.Pa sam pomislila možda i prije nije piškila po noći,već ujutru,a ja kontala pelena bude puna,ko bi ga znao. Uglavnom mi smo obje sretne i ponosne,i sinoć nam je bila suha noć!
Evo da vam javim da smo poceli bitku protiv pelene ;)
Jutros kad je ustala stavila sam je na tutu, sjedila je 15 minuta al nista nije uradila... navila sam sat da mi zvoni svako 30 minuta da je stavljam na tutu/solju da obavi nuzdum, da skonta da se nuzde obavljaju samo tu...
Sada mi je najveci problem sta da joj obucem da mi nebi bilo mokrace svukuda... nekako kontam i tepihe da uklonim dok se nenavikne ehehhe...
Sporty Mama, kad ti pocinjes?
Sretno Nika, da se sto prije rijesis pelene =)
Ilhana, mi cemo ujutro poceti-:)) Nika isto cim se ukaki, odmah mi prijavi, pa je moram presvuci iste sekunde, a jucer je sjela sama na tutu obucena i govori meni"Mama pisam".... Ja sam ti kupila dvoje one gace za odvikavanje, pa cu cim jedne upisa, odmah oprati i na strik(dosta je toplo pa ce se osusiti)... A tepih ionako ubrzo ide u praonu na ciscenje
Meni je samo problem sta cu kad podemo u setnju??? Bojim se da ne bude mokra, necemo moc dalje od zgrade maknut par dana I kako ti Lamiju kad ide na podnevno spavanje, jel upiski gacice????
Moja nije htjela na tuti da sjedi ali na šolju hoće.Valjda joj to više prirodno izgleda jer zna da joj brat tu vrši svoju nuždu Samo je kod nas problem što pretjerano puno soka pije,pogotovo noću pa ćemo gledati da nekako to riješimo ubrzo.
Mi smo tek jutros skunuli pelenu Do sada jedno piskenje u gacice i jedno veeliko u tutu( pola tute popiskila), al nije mi jasno kako odmah iza toga, mozda nakon 15 min.ponovo su joj gacice bile mokre... A nije pila nista, tek maloprije popila casu vode I ne trazi tutu sama( bar za sad), nego je ja nudim... Vidjet cemo kako ce ici dalje... Sad bi trebala s prijateljicom na kavu, a ne znam sta da joj obucem Najvrerojatnije cu odgoditi kavu
Dobro,tek ste počeli,traži će ona kasnije i sama... Ja sam Hani obavezno oblačila suknjice kada bismo išli šetati,i ponesem par gaćica,pa ako joj se i omakne,samo joj nožice izbrišem maramicama i zamijenim gaćice
Eh kod nas je situacija promjenjiva. Vec duuugo vrmena skoro pa i godinu dana moja curica ujutro redovno sjedi na tuti i piski puno u nju. dugo sjedi valjda onako pospaan ai gleda tv :)
Prije odredjenog vremena pocela sam je stavljati i poslije popdnevnog spavanja i prije vecernjeg - i oba puta uredno piski. Ostalo me zfrkava. Ili je stavim ona nista - a za minutu se piskiu pelenu. Skoro nikad je ne trazi ( do sada je trazila samo jedan ili dva puta)
Sto se tice velike nuzde to sam pocela u zadnje vrijeme malo da forsiram - i nekad kad vidim da ce kakiti kazem stani tuta ide - nekad vristi necu necu - nekad i ne uhvatim- nekad kad sjedi samo joj kazem probaj kakiti i kaki i gotovo. Primjetila sam da rjedje kaki otkako to radimo i nadam se d ane zadrzava ili netso. Kaki i dalje svaki dan al je prije to radila 2-3 puta dnevno u pelenu sada jednom u tut i ponekad u pelenu ako ne uhvatimo. Al opet nikad ne trazi....
Ja n ezelim silom, a opet ovako polako ide nikakvg posebnopg uspijeha.
nocu vrlo cesto bude suha od 9 do ujutro pola 8 s tim da pije mlijeko oko 6-7. Ni ja ne znam kako izdrzi toliko. Nekad piski cim zaspe , promjenim jeoj pelenu kad ja krenem spavat d abih mogla pratiti i skoro je uvijek suha onda ujutro.
Maida , spoty mama , Ilhana i osale u aktivnom odvikavanju da li ste djecu skinule u gacice ili ne? Kod nas nije bas pokazalo puno efekta. Upiskila se u gacice sve proslo ona se malo uhvatila kaze daj me osusi mamai nastavila da se igra Sad je ne skidam u gacice jer je skoro stalno na polju moral abih izdvojiti par dana da ne izlazimo onda a to bi ona jako tesko podnijela jel je prava skitnica.
Mamina princeza, ja sam svoju Niku obukla u gaćice... Znaci, nema pelene ni kad negdje podemo, evo sad cu poslusati Gracanku i oblaciti joj suknjice kad negdje podemo... Ako joj stalno budes vracal pelenu, onda ce biti zbunjena!! Ponovo je upiskila gace, tutu jos nije sama trazila, nadam se da hoce za nekoliko dana, do tada cu je ja stavljati svako sat - dva... A sto se tice izlazaka, ogranicit cemo ih na dva puta dnevno, dok se ne odvikne, danas smo isli na kavu i upiskila se, ja je fino odvela u wc, presvukla, obrisala i to je to... Javnem kako napredujemo ili nazadujemo, sve u svemi NE odustajemo
Mamina princeza, ja sam svoju Niku obukla u gaćice... Znaci, nema pelene ni kad negdje podemo, evo sad cu poslusati Gracanku i oblaciti joj suknjice kad negdje podemo... Ako joj stalno budes vracal pelenu, onda ce biti zbunjena!! Ponovo je upiskila gace, tutu jos nije sama trazila, nadam se da hoce za nekoliko dana, do tada cu je ja stavljati svako sat - dva... A sto se tice izlazaka, ogranicit cemo ih na dva puta dnevno, dok se ne odvikne, danas smo isli na kavu i upiskila se, ja je fino odvela u wc, presvukla, obrisala i to je to... Javnem kako napredujemo ili nazadujemo, sve u svemi NE odustajemo
za malu princezu.a slažem se s ovim.zato ja svog ipak neću još odvikavat bar još mjesec,jer stalno nekud idemo pa bi ga to zbunilo ako bi čas pelenu skidali čas stavljali.
< Poruku je uredio milenium -- 26.5.2010 15:25:19 >
evo cure da vam se javim 5 dana vec super kod mene je stresna situacija bila, nisam mogla vise objasnjavati, pricati, nije tu bilo po dupetu da se crveni ali nebitno ovdje sam da se pofalim ali s oprezom ovaj put moj mali bjaco piski i kaki sam, sam poceo kada je odvagao dobro i lose neznam da li ima ikakve veze ali odkako nam se sunce vratilo i vrucine su velike on je za tutu zagrijan nisam svatila zasto je zamrzio onako tutu, nakon 7 dana borbe s njim uspjeli smo da svatimo sve sto je svatio i 3 dan samo sto sada i sam skine gacice vani su sve gume i auta zapisana dobar je ljubav mamina, ali sada me strah da to nije samo epp cak se i nocu nebudi ovi 5 dana a ujutro pelena suha uzeli smo sastanak za sunecenje sada nas to ceka jadan kao da je naslutio da kada nauci na tutu da cemu kao "nagradu" srediti cunu
Evo me ljuta k'o ris, odem sad kući ( nenajavljeno sa posla na pauzu) i teta i N dosli iz šetnje i ja vidim ona mu stavila pelenu Reko zašto si mu stavila kad se odvikao od pelene i ja sam rekla da se pelena stavlja samo na spavanju? Pa isli setati i da se ne ukaki . Da li se ikome desilo da se dijete vrati sa gaćica na pelenu? Baš me strah da se ne zbuni
joj imala sam prijateljicu koja je iz gacica vratila malenoj ponovo pelenu kada su dosli ovdje, jer su imali zajednicki wc i da mala nepokupi nesto, to mi je bezveze jer mogla je kupiti tutu nece je zvbuniti ako je to danas bilo, ali nedaj, jer mog je prva dva dana bunilo kada mu stavim preko noci i kada se probudi nonstop bi piskio u gace dok se nenavikne negdje do 10h zato sam krenila odma i sa skidanjem nocu samo joj ljepo obrati paznju da ima ona cudna stvar sa ruckama koja se zove kesa i da u nju stane tuta pa ako djete hoce dok je vani neka ide na tutu, ja gdje god krenem nosim tutu
Ma nema potrebe nositi tutu, ja sam u ponedjeljak setala sa njim 3 sata, nema gdje nismo bili, super piškio u travu nekoliko puta i sam traži i nije ni mrvu pokvasio gaćice. Ne znam odkud joj da mu stavi pelenu, baš me naljutila. Išli smo i u goste i sve super piškio stojeći u šolju (iako ja nosim 2 rezervna odijela za svaki slučaj). U zadnje vrijeme me teta pomalo ljuti nekim sitnicama
to jos bolje, ali sto kazes da nervira , nervira brate ja kada ostavim djete mm obavezno napomenem posto je zaboravan da zelim da ga nadjem u isom odjelu kao i sto ga ostavljam reci joj ljepim, da ce samo tebi otezati stvar, vec ces naci izlaz, nema joj druge, mora prihvatiti a inace i ja sam iz Zenice
Ilhana,nemoj se nervirati,samo strpljenja! Hana je prva dva dana po 10ak puta piškila u gaće,odnosno svaki put kada bi trebala,nekad sam je držala po pola sata na tuti i čim ustane upiški se.Stvarno sam mislila odustati,a ona treći dan dođe i sama traži tutu,nisam mogla vjerovati! Meni je problem bio kada idem kod nekoga,bojala sam se da nekome ne upiški tepih ili trosjed,pa sam joj stavljala pelenu i to stvarno djecu zbunjuje,Hana kada bi piškila znala sam je uhvatiti kako gleda u svoje noge da vidi hoće li hlače biti mokre,jadno dijete više nije bilo sigurno da li sad ima pelenu ili ne,pa sam izbjegavala igdje i ići taj period,a za vani sam već rekla samo suknjicu i nema problema!
Bok svima. Mene zanima kad ste vi počeli odvikavati svoju djecu od pelena - s koliko? Netko mi govori da se može početi sa godinu i pol, a netko prije toga, a netko i kasnije. Sad ja stvarno ništa ne znam.
ivanak mojoj djevojcici je 2 godine ali ja stvarno nemogu nju tjerati na tutu kada ona nece da sjedi na njoj....ne mogu da joj stvaram neki pritisak jer vidim da nije spremna..a i ja sam kao i ti vec na pragu osmog mjeseca trudnoce pa mi mozda i ponestaje strpljenja koje treba za to a rado bih je naucila prije poroda..jer valja onda prresvlaciti pelene i njoj i bebi a ceka me carski tako da znam da mi je bolje da je naucim,pa se nadam da cemo uskoro uspjet ..pa polako ..razgovaram sa njom i pitam je hocel piski tutu kaze" ne ,ne "i pravi face da joj tuta smrdi. ako odlucis sretno i ustrajna bila do kraja.. mislim da je bas prerano za bebu sa godinu uciti na tutu ali svaka cast onom ko je nauci...
Ja mislim da prije 18 mjeseci ne treba ni pokušavati,jer mi je to stvarno rano,beba još ne razvije ni osjećaj za mokrenje pa da bi se mogla kontrolisati,ali opet svak ima svoje i svaka majka najbolje poznaje svoju bebu i zna da li je spremna ili ne.