Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Meni nastavak na šolju generalno nije privlačan. Tuta mi je za mališane daleko higijenskiji oblik za obavljanje nužde... Sutra ćemo probati sa naljeepnicama... I ja isto mislim da djecu na tutu ne smijemo forsirati, pa neću ni ja Emu. Ako i kada bude spremna - super. A do tada ima pelenice:)
neko je napisao da treba paziti da tuta nebude hladna, meni po danju nepredstavlja problem ali po noci ali je problem sto nevidim nacina da tuta bude topla, mozda da je stavim u vrucu vodu ali tu se radi o sada ili nikada da uhvatim pis, pa bi to bilo neizvedivo, tutua stoji u njegovoj sobi a po danju u dnevnom ja ovdje nemogu naci tutu koja je veca, moj mali i kaka i pipi stojecki u nju a ja ako sam blizu zgrabim tutu i hvatam druga stvar ja sam pokusala skinuti i da hoda gologuz ali je to bolje neraditi prvi dana, bar u mom slucaju, mogao je sjediti sat na tuti i cim ga skinem posao odradjen, tako je bilo prvi dan a da mu nisam stavljala gacice nebi ni primjetila da je piskio niti bi vidjela gdje je odradio posao
Ma ne shvataj bukvalno da tuta mora biti vruća.Dovoljno ti je tutu prekriti nekom dekicom preko noći.Probaj ti da sjedneš na ledenu šolju.Nije baš ugodan osjećaj a pogotovu bebama čija je tjelesna temp.viša nego naša.Ne lupaj glavu bezveze.Sve su to cake koje moraš znati dok dijete ne odraste.No sikiriki.
Danas je maza sama trazila tutu.Sve do danas sam ja je stavljala da piski i to posle spavanja i svaki put piski,ponekad se i omakne malo da kaki.Probudila se place i govori mama,ja kontam sanjala nesto.Medjutim ona govori mama tuta ja kontam opet zeza nesto sanjala.Skinem joj pempas a ona kao da pisnu i prekide,i opet mama tuta.Ja trkom u kupatilo po tutu i stavim je ona poce da piski i razveseli se.Nemogu da vjerujem da je trpila da ne piski dok joj nisam tutu donijela.Mislim ma to je slucajnost,ali ona opet kasnije uhvati se dole i kaze "aj,mama piki"pitam je hocel tutu kaze "hoce",ja donesem stavim je i ona piski opet,posle je sama kaze "tutu tuta" ja mislim e sad me zeza ali je opet stavim ona opet piski i tako jos dva puta dok nije bilo vrijeme za spavanje.Vidjecemo sutra kako ce stanje biti,hoceli traziti tutu ili je to samo danas bilo joj nesto zanimljivo s tutom.Usvakom slucaju bila sam sretna sto ona sama trazi tutu. korak po korak,malo strpljenja i pelene nam nece trebati.
Mi smo i dalje s tutom na vi ,nista jos uvijek,nekad je stavim kad fol trazi ,piski ponekad i to je to,ja se nadam kad dodje lijepo vrijeme da cu uspjeti nesto uraditi,oblacicu joj samo gacice pa cu tako probati,valjda cu uspjeti da je naviknem da makar skinemo po danu pelenu,sretno svima u odvikavanju od pelena
ja sam bila totalno opuštena što se tiče tute, ko mislim sam će se sjetiti ali, kad smo jednom bili kod mame, ona je skužila da se njemu piški, bilo je ljeto i ona je nekakvu staru kanticu našla i na frku ga "uzela" zveči kantica, majac piški u nju...zveči, zveči...i dijete za 5 min zavoljelo "tutu"...samo smo se neko vrijeme privikavali da na vrijeme kaže i to je to....već iskustvo sa kakiti je drukčije, prvo iskustvo mu se nije sviđalo i malo je tu zapinjao...hoću da kažem veoma je važan prvi kontakt da bude ok, to je 80% posla odrađeno
ja sam svojoj sa 10 mjeseci kupila onako iz fazona tutu i stavila je na nju radi slikanja...ona se tada pokakila i od tada vise nikad nije kakila u pelene...ljubav na prvi pogled izmedju nje i tute...
Tri najneobicnije rijeci Kada izgovaram rijec Buducnost, prvi slog već odlazi u proslost. Kada izgovaram rijec Tišina, narusavam je. Kada izgovaram rijec Nista, stvaram nesto sto se ne smjesta u bilo kakvo nepostojanje.
Ma ja poucena iskustvom sa starijim sinom mislim da ne treba zuriti. Ja sam bila totalno no sikiriki po pitanju tute, i nisam forsirala F. Moram reci da su se moja svekrva i teta koja cuva F. pravo zadeverale, sjedile pored njega satima, citale mu bajke, pricale price, dok je on na tuti, ali nista . I kad su odustale moj djecak je sam , doduse tek sa 2,5 godine preko dana poceo traziti da piski i kaka , ali ne u tutu nego u wc solju. Nama je nocno mokrenje predstavljalo problem , jer tek sa 3,5 godine smo skinuli pelene.
Mi smo sa 2 godine i 1 mjesec odlučili prestati sa pelenama, bio pečetak ljeta, i ja nju izvedem vani, obučem suknjicu, bez gaćica, i kažem joj samo čučni.U početku je bilo situacija da se upiški a da nikako ne reaguje, bude mokra ali ignorira i malo-po malo uspjeli.Kad smo negdje išli, u grad ili u goste, ja joj stavim pelenu, ali neće da piški. Sjećam se jednom na moru, mi izišli u grad i ona hoće da piški, kažem ja piški u pelenu, neeee hoće u wc, kažem ja nema wc ovdje( picerija), ima i gotovo, i ja morala odvesti u wc, kaže vidiš da ima Sa noćnom pelenom je potajalo, ali smo uspjeli.Sjećam se da sam tražila plastificiranu podlogu za krevetić i nigdje nisam mogla naći i jedna prodavaćica mi da ideju da uzmem plastični stolnjak, što se prodaje na metar, odlično riješenje!
evo samo da prijavim mali napredak adin je 3 puta piskio u tutu cim ustane ja ga skinem i drzim mu tutu da bi piskio i uspjelo je do sad nije htio ni da mu drzim tutu dok stoji a kamol da sjedi nadam se da smo dobro krenuli pusa svim bebarama
Za sve mame malih pelenasa jedna izvala moga sina. Tada mu je bilo 3 godine i mi jos uvijek navecer nosimo pelenu. Ja ga spremam za spavanje i naravno ispiskila ga i stavljam mu pelenu kad on iz cista mira: "Ma mama kad cu ja vise sam nauciti stavljati pelenu"
za Adina, a i za Farisa-dijete mami samo reklo da je vrijeme da se bace pelene. I moj se pišonja navikava na tutu. Kad je gola guza obavezno traži, a čim ima gaćice upiški se. Kod nas ide malo sporije jer ide u jaslice, a u stariju grupu će tek od septembra, tako da tamo mora s pelenom. Jedva čekam ljeto!
Danas tuta samo dva puta,ja se taman obradovala da je djete skontalo kad traziti tutu ali eto.S tutom polako i opusteno procice i vrijeme pelena kao sto i vrijeme leti,kao da sam se juce porodila a vec 20 mjeseci bebacu.
ja cu se ubiti samo kada se sjetim kako sam bila sva ponosna sto smo uspjeli, zadnju sedmicu je katastrofa niti trazi tutu, niti je zeli vidjeti, pisne kada stigne kao nekada, jedna mi je zena rekla da je moguce posto je zahladnilo, i da se teze suzdrze ja neznam vise sta da radim, djabe kazna, djabe po dupetu, djabe glumim ljutu babu, sve nam je popisano, dajte neki savjet, sta se s njim desaje ja sam opet na rubu zivaca, nemogu vise, kaku cemo i uhvatiti vec nekako ali i tu mi pokusaje malo odglumiti, ako ga u tom momentu upozorim sve 5 ali pisko sve upiski, cak ponovo moramo staviti pempaske navece jel imao neko slican problem
ja neznam vise sta da radim, djabe kazna, djabe po dupetu, djabe glumim ljutu babu, sve nam je popisano, dajte neki savjet, sta se s njim desaje
ovakvim ponasanjem ces samo gore napraviti...nemoj mu stvarati toliki pritisak, polako, nije to toliko strasno, a ti bi najbolje trebala znati sta se s njim desava...razmisli..mozda se nesto stresno dogodilo, prepao se, bio bolestan ...postoji milion stvari koje su mu mogle poremetiti ritam...nemoj mu jos otezavati...bas si me rastuzila...
Mislim da sa metodama kazni,po dupetu i glumiti ljutu babu neces postici nista.Nemoj ga prisiljavati na tutu zamrzice je,nego ti moras imati strpljenja i s vremenom ce savladati to.Djecu cim tjeras na nesto oni to onda jos vise odbijaju.Moja nekad cijeli dan trazi tutu,ja se obradujem napredujemo,a ono vec sutradan piski samo kad joj je ja ponudim.Samo strpljenja naucice se oni.
Ma nemoj se živcirati toliko,pa to je normalno.Lahko moguće da se malkice nahladio,pa i to odmah utječe na situaciju.A nemoj ga kažnjavati,nema smisla,strpi se i pričekaj malo,vjerujem da će on sam opet usvojiti ritam! Nama se to tolika puta desilo,pogotovo u jesen,valjda se malo nahladi,i onda cijeli dan piški u gaće,ili traži tutu a ne može dočekati,i već sutradan opet po starom tj. u tutu. I pokušaj da mu ne stavljaš pelene,zbunićeš ga još više,ali ti opet znaš bolje kakva je situacija!
ja cu se ubiti samo kada se sjetim kako sam bila sva ponosna sto smo uspjeli, zadnju sedmicu je katastrofa niti trazi tutu, niti je zeli vidjeti, pisne kada stigne kao nekada, jedna mi je zena rekla da je moguce posto je zahladnilo, i da se teze suzdrze ja neznam vise sta da radim, djabe kazna, djabe po dupetu, djabe glumim ljutu babu, sve nam je popisano, dajte neki savjet, sta se s njim desaje ja sam opet na rubu zivaca, nemogu vise, kaku cemo i uhvatiti vec nekako ali i tu mi pokusaje malo odglumiti, ako ga u tom momentu upozorim sve 5 ali pisko sve upiski, cak ponovo moramo staviti pempaske navece jel imao neko slican problem
Titi, jednostavno pokusaj shvatiti zasto dijete odbija tutu, je li imao neku stresnu situaciju, je li bio prehladen i sl... I nikad NIKAD ga nemoj kazniti ako to obavi u gacice.. Mozes mu reci "Dragi to sto si uradi nije lijepo, ali mama zna da ces sljedeci put biti pravi mamin djecak i traziti tutu" I tako svaki put, jer ako ga kaznjavas piskit ce ti se i od straha da ces ga udariti ili galamiti... Ako jos nije spreman, vrati mu pelenu, pricekaj par dana i ponovo u akciju... I svaki put ga nagradi i pohvali kad to obavi u tutu... Najbolji primjer je kad im recimo kazemo za neku osobu kako se redovno piski i kaki u tutu, evo recimo ja medu i lutku stavljam na tutu i kad ona ne vidi ja uspem vode da misli da se medo popiskio... I onda i ona hoce ko medo... Zamisli, valja stavljat nekoliko puta dnevno i nju, i medu, i bebu
sporty mama, za trik sa medom i vodom... slatko se nasmijah. titi, nemoj ružiti dijete ako nije tražilo tutu, koliko god da je dijete veliko. Pa i djeci školskog uzrasta se desi da "omanu" (heheh, imam primjere u svojoj školi). Možda jednostavno dijete nije stiglo da je traži ili se prehladilo ili je nešto treće. Svako korištenje tute nagradi (pljeskom ili sl.) a nekorištenje nemoj grditi. Moja maca nekad traži tutu a nekad ne. Ja još uvijek ništa ne forsiram, ali sam prezadovoljna onim što je već postigla (tutu koristimo od 12 mjeseca, a sa 15 je počela sam da je traži). Jutros je toliko zagalamila "TUTA, TUTA" i dojurila pužući do mene, da sam mislila da negdje gori. I zaista je odmah kakila. Kad god je tražila tutu, zaista joj je i trebala. Nekad se desi da je ne traži, ali je ja svakako često stavljam na nju. Mislim da je shvatila za šta tuta služi. _Već uštedimo od jedne do tri pelene dnevno.
Evo mene da se prijavim za odvikavanje pelena =) U utorak ako Bog da pocinjemo aktivno odvikavanje pelena tako da se nadamo da cemo do ramazana ako Bog da biti diperfree =)
ja ne znam da li je prerano, ali ja vec nekih desetak dana stavljam svoju na tutu, istina samo kad se probudi odmah je stavim i ide na tutu. Vjerovatno ce proci jos mnogo vremena kad ona sama bude trazila, ali ja sam je vec sad pocela upoznavati sa svrhom tute.
Moja je tutu upoznala davno, nije ni prohodala... i uvijek je znala i piskiti i kakiti u njoj, kako je malo veca ona to neradi neznam sto :/ al znam da nevoli kad su joj gace mokre tako da znam da ce nakon par puta traziti sama =)
o da prijavim mali napredakuser posted image adin je 3 puta piskio u tutuuser posted image cim ustane ja ga skinem i drzim mu tutu da bi piskio i uspjelo je do sad nije htio ni da mu drzim tutu dok stoji a kamol da sjedi nadam se da smo dobro krenuli pusa svim bebarama
(odgovor članu zinanina) [Pošalji privatnu poruku] Neposredna veza do poruke: 502 RE: Tuta i kako naučiti!? 9.5.2010 15:51:36
Nema novih poruka faris06
Objave: 76 Status: prisutan Za sve mame malih pelenasa jedna izvala moga sina. Tada mu je bilo 3 godine i mi jos uvijek navecer nosimo pelenu. Ja ga spremam za spavanje i naravno ispiskila ga i stavljam mu pelenu kad on iz cista mira: "Ma mama kad cu ja vise sam nauciti stavljati pelenu"
Moja nije vise :
Znaci u utorak Hajd evo i ja sam kontala ovih dana potuno skinut pelenu, al reko dok malo otopli, jer sam se bojala da se ne prehladi... A i vakcinicu smo neki dan primili... No, dobro hocemo bit zajedno u timu da se bodrimi, na ovoj temi kad su nam vec onu za bodrenje zatvorili... Evo dvije bebe se prijavljuju za startanje, Nika i Lamija... Kako ce nam se zvati tim
Evo da vam javim da smo poceli bitku protiv pelene ;)
Jutros kad je ustala stavila sam je na tutu, sjedila je 15 minuta al nista nije uradila... navila sam sat da mi zvoni svako 30 minuta da je stavljam na tutu/solju da obavi nuzdum, da skonta da se nuzde obavljaju samo tu...
Sada mi je najveci problem sta da joj obucem da mi nebi bilo mokrace svukuda... nekako kontam i tepihe da uklonim dok se nenavikne ehehhe...