|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  9 10 [11] 12 13   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Pravni savjet?
9.3.2011 23:16:21   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: delfin

Hanady pošto ti uglavnom odgovaraš na pitanjauser posted image , imam i ja jedno, a možda mi i neko drugi može odgovoriti. Ja bih se "trebala" vratiti na posao sa porodiljdkog u maju, da li imam pravo na godišinji odmor za sledeću tj tekuču godinu, imam još 2 sedmice starog, znači da li imama pravo na novi?

odgovorih ti na pravnim pitanjima većuser posted image

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu delfin)
Neposredna veza do poruke: 251
9.3.2011 23:45:30   
lila25
hahaha a i ja razmisljala da ti i na ovoj temi postavim reko mozda ces ovdje prije odgovoritiuser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 252
9.3.2011 23:48:30   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: lila25

hahaha a i ja razmisljala da ti i na ovoj temi postavim reko mozda ces ovdje prije odgovoritiuser posted image user posted image user posted image

user posted image user posted image user posted image user posted image

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu lila25)
Neposredna veza do poruke: 253
10.3.2011 11:02:56   
delfin
hvala user posted image

16.05.2010 Napokon je stigla naša najveća sreća- mamino sunce :)
19.08.2011 stigla je i mamina princeza :)

Neposredna veza do poruke: 254
23.3.2011 18:43:12   
dubravka01
E drage moje,

Pitanje možda i nije za pravni savjet, pa ako sam OT neka moderatori premjeste post.
Interesuje me gdje se vadi poreska kartica,u mom slučaju firma je bila registrovana u
SBK a ja živim u kantonu Sarajevo,sad bi trebala "zatvoriti" tu poresku karticu, jer je radni odnos prekinut, ali ne znam gdje?

19-09-2010 najsretniji dan u zivotu :))

(odgovor članu delfin)
Neposredna veza do poruke: 255
30.3.2011 14:07:01   
mama2009
treba mi pravni savijet....

pokusat cu biti jasna, 

radim u firmi koja je do 1.4. bila predstavnistvo u BiH, od 1. 4. je d.o.o...........danas smo razgovarali o godisnjem da bi nam direktor rekao kako se godisnji daje na osnovu kolektivnog ugovora te da  na strucnu spremu nije definisano da se daju dodatni dani, samo na staz......

a kod isplate dnevnica, ona nam je dao svoje neke user posted image user posted image user posted image user posted image koliko je on izracunao tj  kako bi po njemu bile ok, nije se drzao kolektivnog, jer kao u kolektivnom pise da su po onoj tabeli to najvece....

totalni sam laik za ove stvari molim za savijet tj pomoc

hvala

Princeza dosla 05.02.2010

(odgovor članu dubravka01)
Neposredna veza do poruke: 256
30.3.2011 14:23:15   
assmiras
Draga mama2009,
vjerovatno se radi o privatnoj firmi. Kod nas je ista situacija. Vezano za dane odmora zakon je predvidio minimalan broj dana 18. Sve se ostalo moze regulisati pravilnikom. Kod nas isto ne daju na strucnu spremnu, na tezinu posla, na odgovornost itd. nego samo osnovica od 18 + na godine radnog staza. user posted image ,

Sto se tice dnevnica takodjer moze donijeti odluku da su one nize od onih koje su predvidjene kolektivnim ugovorom. To zaista jesu najvise dnevnice koje se regularno mogu isplatiti.

Ovo ti pisem posto i mi imamo istu situaciju ..... na zalost....user posted image

< Poruku je uredio assmiras -- 30.3.2011 14:30:55 >

Naša malena je dosla 05.02.2010.,
Selma, mamino sunce.....

A nas drugi cvijet 15.05.2012......

(odgovor članu mama2009)
Neposredna veza do poruke: 257
30.3.2011 14:30:50   
Nedi
IZVORNA PORUKA: mama2009

treba mi pravni savijet....

pokusat cu biti jasna, 

radim u firmi koja je do 1.4. bila predstavnistvo u BiH, od 1. 4. je d.o.o...........danas smo razgovarali o godisnjem da bi nam direktor rekao kako se godisnji daje na osnovu kolektivnog ugovora te da  na strucnu spremu nije definisano da se daju dodatni dani, samo na staz......

Sto se tice godisnjeg i kod nas je tako, samo na radni staz se dobiju slobodni dani. 18 osnovnih+1 dan za svakih 5 godina staza. Znaci sa punih 10 godina imas 20 radnih dana god. odmora. I predpostavljam jos 2 dana za vjerske praznike (Kod nas se radi i za Bajram i za Bozic ako je radni dan ali zato imamo ta dva dana koja ne spadaju u GO)

(odgovor članu mama2009)
Neposredna veza do poruke: 258
30.3.2011 14:33:04   
assmiras
Ovo sa danima na radni staz se takodje moze regulisati pravilnikom. Nedi vidim da je to kod vas dan na 5 godina dok su kod nas pravilnikom regulisali dan za svake 3 godine radnog staza.

I to je malo :(

< Poruku je uredio assmiras -- 30.3.2011 14:34:09 >

Naša malena je dosla 05.02.2010.,
Selma, mamino sunce.....

A nas drugi cvijet 15.05.2012......

(odgovor članu Nedi)
Neposredna veza do poruke: 259
17.4.2011 16:14:54   
Visnja RR
jedan nas citac pita i moli da mu se hitno odgovori:

"Vise puta mi je poslodavac produzavao ugovor o radu na odredjeno vrijeme po tri mjeseca a jednom na dva mjeseca tako da sada  zakljucno sa 31 03 .2011 imam ukupno  jednu godinu i jedanest mjeseci radnog staza bez prekida u tom drzavnom preduzecu  RS .          .Medjutim prije isteka zadnjeg ugovora o radu na odredjeno vrijeme to jest 31.3 2011g imao sam neiskoriscen godisnji odmor od prosle 2010g i odmah su me uputili na godisnji odmor od 14.3.2011do 31.3 2011  medjutim u medjuvremenu sam se razbolio nakon koristenja jedne sedmice godisnjeg odmora doktor mi je otvorio bolovanje od 23.3 2011 do daljnjeg sto znaci fakticki da sam prekinuo koristenje godisnjeg odmora          Na vrijeme sam obavjestio poslodavca u zakonskom roku od 3 dana da sam na bolovanju zatim sam predao doznake o bolovanju za mart za obracun plate da bi me  11.4 2011g poslodavac obavjestio da mi je prekinuo radni odnos sa istekom zadnjeg ugovora o radu na odredjeno vrijeme to jest 31.3 2011g bez obzira sto sam ja jos uvjek na bolovanju       Poslodavac me usmeno ubedjivao da je to sve po zakonu i da ja nemam pravo na bolovanje koje je u toku i da nemama pravo ni na neiskoristeni godisnji odmor za 2010 g _7 dana  ni za 2011 3 dana  g odmora navodno zbog toga sto sam zasnovao radni odnos na odredjeno vrijeme i da oni to nemogu prihvatiti jer bi ja  mogao da navrsim 2g radnog staza sa cim se oni ne slazu jer mi tada nemogu dati otkaz         Zahtjevo sam od poslodavca da mi da pismeno obrazlozenje o prekidu radnog odnosa a on je to odbio da ucini .            Moj odgovor na njihovo ubjedjivanje da prihvatim prekid radnog odnosa je bio da se neslazem sa njima i da cu da se zalim na tu odluku .         Dali ima poslodavac pravo da mi prekine radni odnos ako sam na bolovanju ,    dali poslodavac ima pravo da mi uskrati koriscenje godisnjeg odmora      da li poslodavac ima pravo prekiniti radni odnos ako nisam iskoristio godisnji odmor .       E sam vas pitam da li poslodavac ima pravo ovako da se ponasa kome da se zalim.      Da li je poslodavac prekrsio zakon ako jeste  koi je pravni ljek da ga  u toj namjeri sprijecim  MOLIM DA MI BRZO ODGOVORITE UBAPRIJED ZAHVALAN ?"

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu assmiras)
Neposredna veza do poruke: 260
17.4.2011 16:19:24   
veeseelaa
IZVORNA PORUKA: dubravka01

E drage moje,

Pitanje možda i nije za pravni savjet, pa ako sam OT neka moderatori premjeste post.
Interesuje me gdje se vadi poreska kartica,u mom slučaju firma je bila registrovana u
SBK a ja živim u kantonu Sarajevo,sad bi trebala "zatvoriti" tu poresku karticu, jer je radni odnos prekinut, ali ne znam gdje?

u općini na kojoj si nastanjena

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu dubravka01)
Neposredna veza do poruke: 261
17.4.2011 16:20:04   
veeseelaa
IZVORNA PORUKA: assmiras

Ovo sa danima na radni staz se takodje moze regulisati pravilnikom. Nedi vidim da je to kod vas dan na 5 godina dok su kod nas pravilnikom regulisali dan za svake 3 godine radnog staza.

ja radim u doo, kod nas svi imamo 18 dana godišnjeg, nema ništa dodatno

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu assmiras)
Neposredna veza do poruke: 262
17.4.2011 16:31:46   
Malenaoduvijek
IZVORNA PORUKA: veeseelaa

IZVORNA PORUKA: assmiras

ja radim u doo, kod nas svi imamo 18 dana godišnjeg, nema ništa dodatno

to nema veze jeli doo ili ne, ja radim isto u doo i nama je sefica dodavala po jedan dan svake dvije godine dok je ona bila, a kako je ona otisla niko ne dodaje nego imamo 18.

Ne pokusavaj me shvatiti samo me voli!

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 263
17.4.2011 19:27:48   
veeseelaa
ima veze jel je doo privatni sektor samim tim rade kako hoće, nema pravila 

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Malenaoduvijek)
Neposredna veza do poruke: 264
18.4.2011 9:06:03   
hanabanana
I ja radim u doo...
Imam plus dva dana na djecu.
Plus tri dana na radni staž.
Plus dva dana na 10 godina rada u firmi.

Neposredna veza do poruke: 265
4.5.2011 1:37:50   
delfin
Dok ja dođem do pravnika u svojoj firmi možda mi neko prije odgovori. Ja sam trebutno na porodiljskom koji ističe u maju, a ujedno sam i ponovo trudna (za one koji neznaju :)) E sad me interesuje ako ja odmah odem odnsono produžim na trudničko bolovoanje, da li to spada u grupu bolovanje do 42 dana(prvi mjesec) ili se računa kao bolovanje preko 42 dana koje onda reguliše socijalno, jel tako?
To me interesuje jer moja firma sada kasni sa uplata za doprinos ei socijalno, i kolegica koja s enadavno porodsila zbog toga ne može otvoriti porodiljsko, što znači i mene čeka. Iako imam starog godišnjeg kojeg sam mislila koristiti, sad moram ipak gledati ovo vezano za bolovanje ko isplaćuje?

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 266
4.5.2011 12:58:22   
hanabanana
Ti se moraš javiti na posao onog dana kada ti istekne porodiljsko odsustvo.
Ili u dogovoru sa odgovornim u firmi odmah iskoristiti svoje dane godišnjeg iz prethodne godine.

Novo porodiljsko možeš otvoriti tek 20 dana prije termina za porod. KOliko ja vidim ti ćeš roditi tek u avgustu.

E sada, drugo je pitanje misliš li ti na bolovanje koje se otvori u slučaju da trudnica mora čuvati trudnoću?! Ako misliš na to, za to ti trebaju doznake ljekara i komisije koja je ustvrdila da ti je trudnoća rizična te ti prepisali bolovanje.

(odgovor članu delfin)
Neposredna veza do poruke: 267
4.5.2011 13:16:29   
veeseelaa
hej jel iko zna br tel od Komisije za verifikaciju ratnih potraživanja pravnim i fizičkim licima u FBiH?
odnosno gdje bi mogla dobiti info kada će početi isplata po već izdatim rješenjima na osnovu kojih se priznaje odšteta?
Hanady?

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

Neposredna veza do poruke: 268
4.5.2011 14:03:01   
delfin
hanabanana, znam ja to, ja naravno mislim ići prvo na trudničko, znam da porodilsjko ide kasnije. Interesuje me kako ide prekid porodiljskog pa obično ili bolovanje za čuvanje trudnoće, , da li se to odmah računa kao bolovanje preko 42 dana ili ide ispočetka

Neposredna veza do poruke: 269
4.5.2011 14:09:58   
veeseelaa

hej jel iko zna br tel od Komisije za verifikaciju ratnih potraživanja pravnim i fizičkim licima u FBiH?
odnosno gdje bi mogla dobiti info kada će početi isplata po već izdatim rješenjima na osnovu kojih se priznaje odšteta?
Hanady?

saznala sam user posted image

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

Neposredna veza do poruke: 270
4.5.2011 14:12:18   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: delfin

hanabanana, znam ja to, ja naravno mislim ići prvo na trudničko, znam da porodilsjko ide kasnije. Interesuje me kako ide prekid porodiljskog pa obično ili bolovanje za čuvanje trudnoće, , da li se to odmah računa kao bolovanje preko 42 dana ili ide ispočetka

iz početka draga moja...
ti ćeš porodiljsko zatvoriti a bolovanje jenešto drugo...
znači podoriljsko zavroti sa danom kad se na posao vraćaš, a onda ideš doktoru pa za čuvanje trudnoće i nalazima ptvaraš najprije do 42 dana a nakon toga na komisiju pa preko 42.

Posbeno su podorisljko dosustvo na kome si ti sada i bolovanje do 42 dana i prkeo 42 dana...znači ne možeš nastaviti biti na trudničkom kad tek moraš na bolovanje za čuvanje trudnoće kontaš

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu delfin)
Neposredna veza do poruke: 271
4.5.2011 14:13:51   
veeseelaa
IZVORNA PORUKA: hanabanana

I ja radim u doo...
Imam plus dva dana na djecu.
Plus tri dana na radni staž.
Plus dva dana na 10 godina rada u firmi.

taj je neki dobar user posted image  ja pričam o većini doo-a a manjina je takvih kao firma gdje ti radiš
kod mog brata radnice u STR-u imaju veći godišnji nego ja user posted image
moj šef kaže da nam je i to dovoljno jer za Boga ne radimo duže pola sata kao neki zbog korištenja pauze user posted image
a mi u biti i nemamo neku fiksnu pauzu, jedem kad stignem il jedem i radim više puta
sve u svemu meni je ok, ima i gorih i boljih slučajeva naravno.... plata je redovna i poželjna user posted image , ne radimo za praznike itd

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

Neposredna veza do poruke: 272
4.5.2011 14:14:07   
Hanady RR

Hanady?

saznala sam user posted image

izvini kasno vidjeh user posted image

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

Neposredna veza do poruke: 273
4.5.2011 14:26:26   
veeseelaa
kontam to su tvoji pa tebe da priupitam al nadjoh broj, komisija spada pod nadležnost Ministarstva finansija FBiH, eto ako koga bude zanimalo user posted image

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

Neposredna veza do poruke: 274
5.5.2011 2:28:20   
delfin
Hanady, hvala . kontam ja to, što je i logično, jer su to sasvim 2 različite stvari, ali n ekontaju ovi  "moji" Svako ima svoju verziju. Problem je u tome što oni prilično kasne sa uplatama pa mi može biti kasnije problem s aotvaranjem poroilsjkog kad trebadne. A evo upravo sam saznala od kolegice da su njoj za vrijeme bolovanja, čuvanja trudnoće umanjili platu za 40%??? J akoliko znam isplaćuje se 100% (bez toplog obroka i karte) zar ne. e da li se ta cifra odnosi n aprosječnu platu u federaciju ili ličnu platu?

Neposredna veza do poruke: 275
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  9 10 [11] 12 13   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  9 10 [11] 12 13   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *