Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
zimi je skafander najbolji izbor za vani... kapice u stanu neka budu neke skroz tanje... jer nije dobro pretopljavati djete ... trebace ti i one male pamucne rukavice da se bebeica ne izgrebe po licu... i da vazno je da sva odjeca za bebicu bude pamucna... ja inace ne volim plisane gegice... i sve su koje sam kupovala od finog mekanog pamuka... imas odlicnih i nase proizovdnje "Pcelica Maja"... tih malih vise ne kupuj jer ces ih prerasti za 2 sedmice... a nekad se desi ako je bebab naprednija da ih uopste i ne moze obuci...
skafander cu obavezno kupiti, jos se samo mislim da li bih uzela onu vrecu za spavanje na tregere ili, vidjela sam da imaju divne plisane deke sa ferslusom i dugmicima, tako da se formira vreca za spavanje, kad se gornji dio zakopca, i glavica je u vreci. e sad jel ovo kako sigurno ?
ja sam bas neki dan u Robotu (Socijalno) vidjela nesto kao jastuce za iznosenje beba ima u raznim bojama.
Stariji bio u babinom(koji je sveki sačuvala) a mlađi u maminom(koji je moja mama uspjela sačuvati od mene i moje sestre-nosale smo "čelu" u nj)! A svakodnevno smo koristili mali dušečić koji smo si napravili od vune i proštepali ga i sašili nekoliko navlakica na nj-praktično za držanje bebe i za noćno dojenje-uzmete bebu sa time i ne rashlađuje se , naročito zimi, a i da ga ne lome po rukama...malo je OT, ali eto da prenesem svoja iskustva-možda nekome pomognem
Danas sam setala po gradu i tako u izlogu jedne apoteke vidim NIVEA baby pack sa podlogom za povijanje, kako nisam imala vremena da udjem u apoteku nisam bas upoznata sa tim paketom ( sta sve sadrzi ??? ) pa reko da prije nego se odem raspitivati u apoteci vidim da li slucajno neka od Vas ima taj paket??!!! Cijena mu je 65 KM i kako se polako pripremam za porod (24.10. ) polako pocinjem kupovati sve sto mi je potrebno.....
Zato plizzzz ako neko od vas zna nesto o ovome odg mi...
ja sam to dobila na poklon i praktičan je (mada ja mislim da sam vidjela u interexu ili tako nekom tržnom centru za 50 km, ali nisam sigurna, pogledaj malo) ruksak mi sad dobro dođe kad idem negdje s njom, jer sve stane u njega što mi treba umutra imaš ulje za bebu, losion, gel za tuširanje, talk, vlažne maramice i kutiju za niih i dvije kremice sa cinkom za osip
Ja sam vidjela u intereksu na stupu, mislim da je 57KM, nigdje vise nisam nasla. Ali, ne znam ba koliko se isplati, raspitaj se kod ovih mamica koje ve imaju bebice, jer, ... tu podlogu za presvlaenje moe kupiti i u Zari za 5KM (pie da je dekica, ali po obliku i sastavu moe posluiti kao podloga za presvlaenje, jer smo mi kupili jednu). A u poetku beba i ne koristi svu onu kozmetiku koja doe, .. tako da .. saekaj malo, pa ako ti ba bude neophodno neka ti neko na babine donese .
Drage malo sam cackala po netu...i saznala da su ovo trenutno najkvalitetnija kolica na svijetu....rade se u belgiji i imaju ih trenutno sve fancy mame...u svijetu a i u hrvatskoj....ali su i funckionalne www.bugaboo.com , www.bugaboostrollers.com
Gdje u Sa imaju ova kolica?Fantasticna su
Nadam se da ce te mi dozvoliti da se javim na ovu temu. Imam bebu od 18 i po mjeseci i malo iskustva sa opremom . Kad birate krevetic, neka je dno od letvica da zrak moze prolaziti. Kad birate dusek, neka je zracno propustiv. Ne stavljajte nikakve ogradice, zavjesice i sl. Neka svjezi zrak dopire do bebe nesmetano. A sve to zbog sindrome iznenadne smrti. Shvatite ovo ozbiljno. Dalje, ja sam mislila da mi ne treba sto za presvlacenje, atreba. Sacuvao mi je ledja. Narocito tek nakon poroda. Medjutim, jako sam zadovoljna ovim malim, koji ne zauzima prostor. Na donjoj polici je sve otvoreno, ali je zato na dohvat ruke. Moze se jednostavno i napraviti. Dimenzije su otprilike 75x55x88. Naravno, ako pravite, mozete visinu prilagoditi sebi. Poslije se ovaj sto moze koristiti i za druge namjene. Pored stola za presvlacenje imam kantu za pelene. Dobro se zatvara da miris slatke kakice ne izlazi vani. Ta kanta mi je jako jako prakticna. eto, nadam se da sam malo pomogla...
Idina mamo, kod mene je polozaj kreveta bas kao ovaj na slici..Dakle, do zida..S tim da ja imam i veliki prozor sa vratima preko cijele duzine zida..Primijetila sam da moja djevojcica cesto kihne kada je spustim..To je radila dok nismo imali ogradicu pa smo joj smjestili jednu..Ali ne na sve cetiri strane vec samo na tri..Ova strana sa bebine desne strane (na slici) je otvorena..Zbog zraka i da imam pogled na nju..
Čovjeka kojeg se naopako vodi, postaje duševno i duhovno sve bolesniji… Odstupi li previše od svojih osnovnih pretpostavki, od uslova za vlastiti razvoj, od plana po kojem je skiciran, naći ce se u nevolji i doživjeće slom. Aisha..30.7.2010.
Ćao svima, nedavno sam se porodila pa bi htjela da pomognem što se tiče opreme za bebu: Za bebu: - Pavlovičeva krema za guzu- preeedobra je - Kadica za kupanje -Baby ulje- kod mene je Becutan- mnogo dobro -Makazice sa tupim vrhom za rezanje noktiju -Dječiji šampon- kod mene je Nivea sensitive i mnogo je dobar -Mali peškirići za brisanje bebine guze- 3 komada -Veliki peškiri- ja sam prvo kupila dva ali kasnije sam vidjela da ipak trebaju tri minimalno jer se beba kad joj otpadne pupak kupa svaki dan -Štapići za uši- oni široki za bebe D3 kapi- one se bebi daju od 15 dana života (to piše na otpusnici iz bolnice) Od odječe za bebu: - moj savjet je da ne kupujete previše jer beba brzo preraste sve. meni su najbolje bile benkice iz jednog dijela koje se kopčaju na prsima i na nogicama te kompletići iz dva dijela. Trebaju vam i zaštitne rukavice jer se beba grebe po licu a moktići su takvi na početku da se ne mogu odsječi i čarapica dosta (ako je beba “zimska” tada vam trebaju one deblje) Za izlazak iz bolnice: za bebu treba kompletić koji ste pripremili, topla dekica, kapica, nosiljka, pampers, pamučna pelena Za pupak: -Bivacin u prahu (Baneocin) -Sterilne gaze (3 pakovanja po 10 komada) -70% alkohol Ostalo: -Pelene: ja sam uzela Pampers Premium Care br. 1 i to pakovanje od 33 komada zato što sam htjela vidjeti da li su dobre. Sada uzimam te iste od 78 komada - -Vlažne maramice- kod mene su Nivea Soft and Care, s tim da koristim i Pampers Sensitive -Pamučne ili tetra pelene- one služe za široko povijanje ali ja ih koristim i kad dojim bebu (bebi stavim ispod glave), kad treba podrignuti na rame ako bi bljucnula itd. Ja sam ih kupila 10 komada i dovoljno je za sve to. -Švedske pelene- one idu preko pamučne ili tetra pelene i drže ih na jednom mjestu- 3 komada -Nuk cucla br. 1 -Držač cucle i kutijica za cuclu -Nuk flašica br. 1- u nju sad stavima čaj od kamilice jer mi bebu muče grčevi -Pamučne dekice- ja sam uzela 2 komada, ali kupit ću još jednu jer su dvije malo - -Krevetac- bitno da ima više nivoa i ako može da se jedna strana ograde spušta - -Kolica- vaš izbor -Dušek- kod mene je anatomski -Posteljina za bebu (navlaka za jastučić, jorgančić i dušek)- 2 komada -Ukrasni jastučići za krevetac -Gumirana podloga za krevetac- 1 komad (ako se beba popiški da ne prođe na dušek) -Podloga za presvlačenje- meni je baš korisna (kupila u Azel France-u za 8 KM i na nju stavila čaršaf sa gumom) -Nosiljka za iznošenje iz bolnice Za majku - - Multi- mam balzam za bradavice- ja sam je koristila od 36. sedmice trudnoće da ojačaju bradavice i sada je mažem poslije svakog podoja i nemam nijednu ranu na bradavicama hB. Ne skida se prije dojenja. -Higijenski ulošci- VIR 80 su zakon, danas je 28. dan kako sam se porodila i još uvijek krvarim i dosad sam ih potrošila oko 10 paketa Za bolnicu: (Zenica) -Vir 80- 3 pakovanja -spavaćica- dok ležite na trudničkom budete u svojoj a kad krenete u predrađaonu dobijete njihovu -vlažne maramice -veliki i mali peškir -ubrusi -plastična čaša za sok i kompot -slatko nešto- čokoladu najbolje -sok od jabuke je najbolji za mlijeko -papuče -mobitel i punjač kremu za bradavice -četkica za zube i kaladont -češalj i ogledalce -čarape -trudnička i zdravstvena knjižica -lična karta -svi nalazi sa ctg-a -za bebu ne treba nositi ništa, oni im mjenjaju pelene a što se tiče odječe sve su bebe umotane u pamučne pelene i dekicu preko toga kao sarmice J
< Poruku je uredio Nana84 -- 21.11.2010 17:41:42 >
ja bih dodala da je za pupak ipak bolje 3% hidrogen umjesto alkohola a alkohol za one neke chibe s gnojnim vrhom koje se ponekad pojave...mojoj bebi je otpao pupak prije 2 dana, znaci 6i dan a babica ju je kupala i 3 dan...jos uvijek njegujemo pupak hidrogenom i bivacinom i fino izgleda a ne ujeda je kao sto bi alkohol
sto se tice kreme savjet s priprema za trudnice je da je bolje da krema bude u tubi...kako se bakterije ne bi vracale u kutiju moja bebi kozmetika je hipp izuzev ulja koje je becutan al ga jos nisam koristila...ne znam ni kad je najbolje vrijeme za ulje...
Patronažna rekla - beba se odmah može kupati, vlažne maramice ne treba koristiti (ja ih lično koristim ponekad), za guzu može bilo koje baby ulje, ... Više od 10 tertra pelena, ne mogu se stici oprati, .. Brojevi robe 54, 56 za bebe od 3 do 4 kg. Jekoderm krema za tijelo, na početku, ... da se isčisti (ja sam je koristila, ali je mnogi nešto izbjegavaju) - mojoj je bebi lice sada divno
I da, .. nista za pupak ne treba kupovati, ... nije apoteka na kraj svijeta, ... to se koristi samo ako zatreba, jer nama nije trebalo, .. ma čak ni sterilne komprese jer je babica tako divno povezala pupak.
I da, .. nista za pupak ne treba kupovati, ... nije apoteka na kraj svijeta, ... to se koristi samo ako zatreba, jer nama nije trebalo, .. ma čak ni sterilne komprese jer je babica tako divno povezala pupak.
kako povezala...ona stipaljka cudna, meni draze bilo da je peteljka umotana kompresama a stipaljka pokrivena i u pelenicu
kako povezala...ona stipaljka cudna, meni draze bilo da je peteljka umotana kompresama a stipaljka pokrivena i u pelenicu
Ma sve je nekako unutra bilo, nije doticalo robicu ni pelenicu, .. ne znam kakko bih objasnila, ... Ma nije to tako osjetljivo kao sto se mi prepadnemo
Ma sve je nekako unutra bilo, nije doticalo robicu ni pelenicu, .. ne znam kakko bih objasnila, ... Ma nije to tako osjetljivo kao sto se mi prepadnemo
kontam al se ta gaza treba mjenjat (posebno ako je ukvasi urin) dok pupak ne otpadne a pupak susiti...preporucuju bivacinom a jucerasnji bivacin uklanjsati hidrogenom...elem mojoj to brzo otpalo
Kao prvo složila bih se sa tim što su većinom sve mame rekle, a to je da ne treba puno odjeće jer novorođenče to jako brzo preraste. Luna se rodila sa 3650gr i 56 duga - tako da je broj 56 jedva ako ikako mogla nositi (zapinjale su joj nožice).
Kao drugo, što se tiče SIDS-a, odnosno iznenadne dojenačke smrti, pored gore navedenog (da je bitno da je dno, dušek i ogradice prozračeno i da diše) važno je napomenuti da jednako opasan rizik stvara i jastuče kao i debeli jorgančići, deke ili vreće. Bebu je po normama koje se u "svijetu" preporučuju potrebno postaviti da leži na leđima na dušeku sa glavicom na stranu, a pokriti je sa dekom koja je "obložena" (kao navlaka) običnom plahtom. Isto se treba uvlačiti sa strana u dušek kako bi beba ostala pokrivena. (znam sigurno za Holandiju, Njemačku i Švedsku - ostale ne smijem garantovati)
Kao treće, tetra pelena nikad dosta! Zaista najbolji izum ikada! Za bljuckanje, nošenje, brisanje, "suho kupanje" (umjesto maramica obrisati kada ne želite kupati dijete) itd. A poslje mami jako dobro dođe za pranje prozora!!!
Kada je higijena u pitanju: Pavlovićeva je br. 1 ! Aderma krema ukoliko dođe do osipa (oko 30km u apotekama). Nivea tečnost za sve (sapun/kupka/šampon) - bez mirisa i boje. Bivacin + alkohol ili hidrogen + sterilne gazice za pupak.
Od igračkica bih izdvojila baby-mobili, odnosno muzikicu za iznad krevetca, jer zaista "pokreće" bebicu, te je "tjera" da zainteresovano pomjera glavicu kada muzika svira a figurice se pomijeraju, te samim tim vježba svoj vratić a naravno i "vid" (koliko može beba vidjeti u tom periodu).
Stolica/Ljulja zajedno sa "activity centre-om" (ono na čemu beba leži sa igračkicama) je super, ali to može i kasnije!
Jedno malo pitanjce gdje ima kupiti finih lijepih baldahina zelene boje - njezno zelena ne one drecave i nosac za baladahin i kolike su cijene otprilike, usput koga zanima od naredne sedmice dolaze ukrasne tapete za djeciju sobu u prodavnici u Merkuru na drugom spratu
1. Sampon za bebu (ja koristila Mustela baby) 2. Krema za guzu (moze bilo koja, ja isto koristila mustela, pavloviceva, cak i jecoderm za pocetak) 3. vlazne maramice (koristila Nivea)
Kupanje
1. kadica 2. 2-3 peskirica sa "onim za glavicu" 3. termometar za vodu za kupanje 5.makazice sa bebaca 4. u pocetku u vodu ubacivala 2-3- filtera kamilice....prilikom kupanja (prvih mjesec)
Odrzavanje bebinog pupka
1. Sterilne gazice 2. Bivacin prasak
Dobro je imati
Kapi za nos "Sunce moje malo". Toplomjer za usi. Kapi D3 (one idu od 15 dana) Pumpica za nosic (imate u Chicco..drze i Sarajevo apoteke)
Za mamu (prirodni porod)
1. caj za ispiranje rane (hrastova kora) 2. Propolis kapi bez alkohola..lagano stapicem za usi nanijeti na ranu 3. Purlan krema za bradavice 4. pojas za tibu 5. Krema protiv strija nakon poroda
Pelene
1. 10 kom tetra pelena 2. Paket br. 1 jednokratnih ili adekvatno platnenih
< Poruku je uredio Skvo RR -- 26.4.2011 9:26:21 >