Emina* -> Oprema za novorođenče (4.2.2008 8:53:00)
|
IZVORNA PORUKA: Visnja E drage moje ja bila prje par dana kod drugarice koja se porodila u decembru(carskim rezom) i rodila preslatkog deckica... Ona mi je dala spisak sta sve trudnica treba da nabavi prije i za bebu i sebe... Ovaj spisak je njoj dala njena drugarica...ona meni (malo prosiren)...ja sam to sve prekucala i evo saljem vama... dobro je sto ima i uputa gdje se nesto moze nabaviti da ne lutamo... BEBA DOLAZI ZA BEBU TOALETA: KREMA BADEMOVA ILI PAVLOVICEVA ZA GUZU (ja korisitim orginal Pavlovicevu kremu, ima je kupiti u apoteci Tomu na Dobrinji I u DM na A.Polju…pokazala se kao najbolja I najekonomicnija…ako nema nje onda bademova krema od Galasa – Sarajevo apoteke) DJECIJI SAPUN CAJ OD KAMILICE U KESICI (prvih dana beba ce se kupati samo sa kamilicom razblazenom sa vodom u omjeru kamilica : voda = 1:2… BEBA SE KUPA TEK KAD ODPADNE PUPAK kamilica iz apoteke… CETVRTASTA PAMUCNA KRPICA ZA KUPANJE BEBE ( sluzi umjesto spuzve, moze se napraviti od bilo koje njezne pamucne krpice ili pelene, a u Turbo limacu su bili kompeti, peskir, krpica I siperak…bilo bi prakticno uzeti prije nego beba dodje…) DJECIJI SAMPON (ja koristim Nivea sensitive – mozda dobijete na poklon Nivea ruksak…sve dodje u njemu – 45 km) KADICA ZA KUPANJE TERMOMETAR ZA VODU ZA KUPANJE – voda treba da bude 37 stepeni VELIKI PESKIRI vrlo su prakticni peskiri sa kapuljacom STAPICI ZA USI – siroki stapici PUMPICA ZA NOS – u apoteci… tek od 2 mjeseca APOTEKA: GENICIANA VIOLET 1% - u apoteci, nanosi se na stapic za usi I blago se namaze na kozu u predjelu bubuljica, ako ih beba ima, obicno su u predjelu guze I genitalija… KALIJEV HIPERMANGAN kristalici praha, kod osipa, infekcije u podrucju guze I genitalija, obavezno prati djete u kupci od hipermangana. U soljicu od crne kafe razblazi se vrlo malo praha ( na vrh cackalice) da se dobije boja rijetkog soka od maline, saspe se u kadicu I beba se okupa ili se operu samo guza I genitalije… Osip I crvenilo guze ima skoro svaka beba, jer cesto u bolnici samo previjaju, a niti peru niti, mazu kremom… Obavezno guzu I genitalije mazati debljim slojem kreme, jer ona stiti od mokrace. Zato je najbolja Original Pavloviceva jer stvara na kozi zastitnu barijeru koja sprijecava ojede… KAPI ZA NOS – SUNCE MOJE MALO OBICNA VATA D3 KAPI VODENA OTOPINA, beba uzima po tri kapi 1 dnevno od 1 sedmice zivota (prevencija rahitisa), u otpusnom pismu iz bolnice ce se pisati da I majka uzima istu dozu, ja sam po preporuci pedijatra nastavila piti PRENATAL, jer ima istu kolicinu D3 vitamina I ostale vitamine koji su potrebni bebi I zeljezo koje je vrlo vazno…Bebi se daju na malu kafenu kasiku I iako su vrlo gorke bebe se ne bune. Majka pije ukoliko doji… ZA PUPAK : 3% HIDROGEN I BIVACIN PRAH Bivacin prestati koristiti iza sedmog dana – moze izavati krvarenje…STERILNE GAZE za pupak OSTALO: 1. PELENE – ja sam isprobala sve, najbolje mi se pokazao Pampers, za novorodjence br.1 ako je beba preko 4 kg – br.2 2. VLAZNE MARAMICE, preporucujem PAMPERS SENSITIV sa aloja verom; 3. PAMUCNE PELENE, 20-30 km, potrebne su za siroki povoj za kukove… Mogu se kupiti u apoteci, ali su meni bile bolje I kvalitetnije sa pijace. Apotekarske su vece I manje prakticne I brzo se pocnu cufati. Mogu se nabaviti na pijaci Ciglane ili Otoci …Ili u Robotu – Rajlovac na odjelu za bebe… (pamucne pelene dva puta ispirati u masini) 4. NUK CUCLA br.1 5. AVENT FLASICA BR1 SILIKONSKA 6. HIPP CAJ OD KOMORACA protiv grceva; 7. SABB KAPI PROTIV GRCEVA 8. LASS BABY SIRUP protiv zatvora (ako beba doji normalno je kad nema stolicu do 3 dana)… 9. DEKICA, VRECA ZA SPAVANJE SU VRLO PRAKTICNE DO 3 MJESECA 10. KREVETAC ogradica koja se moze spustiti, da bi se krevet mogao spustiti, jer u slucaju carskog reza, vrlo je tesko uzimati I spustati dijete u krevetac. Dobro je I ako ima dva nivoa… 11. KASIKICE vrlo su prakticne AVENTOVE ODJECA: BEBI SE OBLACI: bodi, pelena, pelena za siroki povoj, benkica, gegice, carapace. Beba se ne smije previse utopljavati, temperature u kojoj beba boravi treba biti 21 C I tada se pokriva pamucnom dekicom. Gore navedeno pripremiti za izlazak iz bolnice + kapica, pamucne rukavice, a pelena za siroki povoj ( obicna pamucna) nije potrebna, jer ce to tek staviti babica kuci… - 3 benkice na preklop - 1 komplet za novorodjence - 3-4 baby kapice - 3-4 para rukavica - 3 gegice sa rukavima - 3-4 bodija kratkih rukava - 3-4 bodija dugih rukava . - 2-3 para carapica - 2-3 dekice, najbolje pamucne -- nosiljku za isnosenje iz bolnice - 2 posteljine - carsaf nepropusni sa gumom - 2 obicna carsafa sa gumom - Sto za presvlacenje - Komodicu za bebine stvari - 30-tak tetra pelena (za sve: siroko povijanje, podrigivanje, na ramenu, brisanje guze, brisanje poslije kupanja, ...) - jednokratne pelene - 4 svedske pelene - gaze za brisanje kod bljuckanja Brojevi odjece : 50-56 za tek rodjene bebe do 4 kg… 60,62 od 3 mjeseca, 68 od 6 mjeseci, 74 od 1 godine. (68 je najcesci broj u prodaji, nedajte se nagovoriti da kupite za pocetak jer je to veliko sve do 6 mjeseca…) AKO BEBA NE DOJI – najbolje je APTAMIL do 4 mjeseca br 1 (uvjek pogledati rok trajanja) Ima ga u Drvoprometu…u apotekama je skuplji, u Interexu I Drvoprometu su cjene iste… ZA MAJKU: GRUDI: PURLAN- MEDLA mast za bradavice…(bolja je jedino AVENT krema za bradavice ali je u Sarajevu nema kupiti)… Purlan se moze nabaviti u apoteci (apoteka preko puta Narodnog pozorista, Delfin, privatna apoteka na Kovacicima kod trolejbuske stanice)… Njega bradavica: poslije dojenja poprskati mlijekom, ostaviti da se osusi, namazati sa Purlanom I tek onda se obuci. Ovaj tretman provoditi prvih 15 do 30 dana dok bradavice ne ocvrsnu…Sve ovo je prevencija ragada I sekundarne infekcije putem ragada… Iako ce babica vjerovatno reci da krema ne treba ne slusajte je jer krema jako pomaze… Bradavice prati samo mlakom vodom, niposto sapunom, jer isusuje kozu, a veomaje vazno da nisu suhe , za to se I mazu.U principu mlijeko ima sve sto je potrebno za odrzavanje higijene bradavica. PUMPICA ZA IZVLACENJE MLIJEKA – samo ako je neophodna (oprez mastitis!!!), najbolja I najskuplja je elektricna, od mehanickih, preporucujem AVENT-ovu… ULOSCI ZA GRUDI ZA DOJILJE – u apoteci…chicco ulosci , veliki paket oko 24 km –najprakticniji (mercator) SILIKONSKE kapice za bradavice (Medela ili neke druge) da se sprijeci stvaranje ragada I pukotina (oko 5 kom)… drze se u grudnaku svo vrijeme nakon sto se bradavice namazu…a u njih uvjek malo iscuri mlijeka koje se kasnije moze iskoristiti da se bradavice namazu… (jedan narodni lijek: kad mlijeko nadodje stavljati uvece kupus (liske kupusa) na grudi da se mlijeko ne zgrusa I da lakes tece i da ne dodje do upale…) chicco vlazne maramice za grudi- (kremu koju nanosite na bradavice uvjek obrisati ovim maramicama prije dojenja I beba moze dojiti iste sekunde )… GRUDNJAK za dojilje – OBAVEZNO ponijeti u bolnicu I odmah obuci. Grudnjak se nosi neprestano sve dok se doji… Cijena im nije naivna ali kod kineza (kod merkatora) ima kupiti pamucne za 4-5 km…) RIVANOL TEKUCINA za obloge, u slucaju prirodnog poroda I epizotomije, lakse zarasta rana + Bivacin sprej HIGIJENSKI ULOSCI: Poslije poroda pocinje obilno krvarenje iz rodnice, sto je normlano, ono se postepeno smanjuje, a moze trajati do 6 sedmica poslije poroda… Ulosci moraju biti pamucni, najbolji su VIR 80…Treba ih dosta jer se stavljaju po 3 I cesto se mjenjaju…U bolnicu najbolje ponijeti dva paketa, a spremiti kod kuce muzu da donosi po potrebi sa drugim stvarima koje ce svakodnevno morati donositi… Savjet: drugi dan kao podlogu mozete staviti jedan samoljepljivi sa krilcima (feel fine su jedini pamucni –Amko kod pijace na grbavici), a onda na njih dva Vir80… Jako su dobri I chicco ulosci za trudnice (oko 10 maraka pakovanje) jer su veliki… ZA BOLNICU: 1. Nositi sto manje stvari… Jer nema mjesta u ormaricima a visak stvari vrate kod prijema I onda se ostane bez necega vaznog. 2. CARSKI REZ: U bolnici se ostaje 5 -7 dana…od toga dan-dva na intezivnoj njezi… U intezivnu se moze unijeti minimum stvari…sve ostalo treba pripremiti kuci da se naknadno donese… Intezivna njega: sapun, ulosci, vlazne maramice, mobitel+pinjac, obicne maramice, tabla analgina… Postporodjajni odjel: ostali toaletni pribor, peskir, petite beurre keks, sok od jabuke, slani krekeri (to je sve sto se smije jesti), nesto za citanje, paket pelena za bebu, plasticnu casu za sok, eventualno HIPP caj za dojilje I jednu kasikicu (ne pretjerivati sa cajem za dojilje jer I sok od jabuke stimulise stvaranje mlijeka,, te bi mogla nastati hiperprodukcija sa posljedicnim zastojem I mastitisom). Sve navedeno donosi muz I ostavlja kod portira koji proslijedjuje na odjel… 3. Bez obzira na nacin poroda u bolnicu ponijeti: dvije-tri spavacice, ogrtac ili dzemper, plasticne papuce ( koje ce se kasnije baciti), grudnjak, vlazne maramice, papirne maramice, sapun, mali peskir, mobitel + punjac, tablu analgina, uloske, Purlan (ili Avent) kremu…
|
|
|
|