lillyy85
|
evo i moj spisak: Spisak: [color=#000000 size=3] Evo žene,ja sam vam malo luda,PRVO DIJETE pa ne znam koliko griješim al imam ovaj spisak od januara,svi mi se kočili od smijeha al ja sve pokupovala jer neću da se peglam kad se porodim,imam sve osim pelena za 3 mj J [color=#000000 size=3] Krupnija oprema za bebu: najbolje neofirno pokazati spisak užoj rodbini,meni su ovo I spisak za hranjenje bebe kupile mama,svekrva I zaova,ovo najviše odere J) [color=#000000 size=3] - kolica,torba za kolica -auto stolica 0+ -nosiljka za kuću,majčine ruke 0+ do 9 kg -krevetić,dušek -2 posteljine sa ogradicom,jorganom i jastikom+šlifer,jastučnica,čaršaf-to se kupi posebno uglavnom -jastuk,korpa ili nosiljka za iznošenje bebe iz bolnice - 3 dekice pamučne (za pokrivanje,umotavanje bebe kad je neko želi uzeti i trakice satenske za vezanje istih) J+ 1 deblja dekica ili vreća za kolica - vrtuljak iznad kreveta,igračkica za bebu J [color=#000000 size=3] [color=#000000 size=3] [color=#000000 size=3] [color=#000000 size=3] Hranjenje bebe: [color=#000000 size=3] - ja mislim dojiti al’ ako zatreba: -1 flašica velika i 1 mala-za hapu i čaj,vodu... -1 cucla 0+ -lančić i kutijica za istuJ - čaj kamilica u cvatu -čaj komorač -Silikonska kašikica -D3 kapi - 1 hapa aptamil br.1 -termos boca mala - sabb kapi protiv grčeva [color=#000000 size=3] Higijena pupka: -sterilne komprese-male gaze -bivacin prašak za pupak -mrežasti zavoj i šta još vam kažu u bolnici Beba se ne kupa dok joj pupak ne otpadne,možete je izbrisati gazom i mlakom vodom [color=#000000 size=3] Presvlačenje bebe: [color=#000000 size=3] - 20 tetra pelena-pamučne,obične za široki povoj ili ko želi švedske pelene u istu svrhu - 2 paketa pampersa br. 1 3-6 kg ,pakovanje po 94 kom -6 pelena najmanje dnevno treba bebi pa ja izračunala J - podloga za presvlačenje bebe, s jedne strane pamuk sa druge guma 90x90 cm da ne popiški kauč ;),može se nosati u torbi,periva u mašini [color=#000000 size=3] - bademova krema ili pavlovićeva - vl.maramice [color=#000000 size=3] Kupanje bebe: [color=#000000 size=3] -kadica,lavorčić,bokalčić J - 2 peškira frotirna za kupanje sa kapuljačom za glavicu -krpica ili spužvica za kupanje bebe - sapun bebi,kažu da kupka ne treba -termometar za vodu u kadici -štapići za uši bebi -makazice,četka i češalj -pumpica za nos,od 2.mj. -jekoderm mast -mlijeko za tijelo nivea -ulje za tjemenjaču,može i maslinovo ili neko bebi-johnson i dr. [color=#000000 size=3] E sad odjeća...ovo je moj spisak,mada ja imam još 2 torbe polovne odjeće za bracu i seku,ne znam još šta je pa to ne pikam al ako mi zafali...Uglavnom,kupila sam: [color=#000000 size=3] [color=#000000 size=3] Najviše bodića treba..Koriste se i kao podmajice ispod jednodijelnih odijelca ili dvodijelnih,ali i kao majičice u kombinaciji sa pamučnim pantolicama sa ili bez stopala,šorcevima i sl...Tako pravite odijevne kombinacije..jednodijelne je kažu lakše obući ali bih ja ipak ovu varijantu u julu: bodić+gegice bez stopala+čarapice ili bodi + čarapice na 35 stepeni po kući J [color=#000000 size=3] Fazon je u tome što beba mora desetak dana bar biti u bodiju dugih rukava zbog neposjedovanja sistema termoregulacije a dolaze nam iz pupa gdje je 37 stepeni konstantnoJ.Zato ja postupih ovako: [color=#000000 size=3] - 7 bodija dugih rukava vel.56+10 vel 62-jer ja kupujem sve za do 3 mj :P - 10 bodija kratkih rukava vel 56+ 5 bodija kratkih rukava vel 62-nama će 3 mj biti u septembru pa da ne pretjeram J -2-3 bodija bez rukava vel 56 - 5 majičica dugih rukava vel 56+5 vel 62 -5 majica kratkih rukava vel 56 - 5 gegica bez stopala vel 56 i 5 vel 62 - 2 jednodijelna odijelca vel 56 dugi rukav i nogavice + 1 odijelce dugih rukava i nogavica- za iznošenje bebe iz bolnice (ova odijelca kupovati u kompletu sa: rukavicama,kapama,papama i siperima-da se uštedi i ne kupuje više-dosta je) -dokupiti još 5-6 pari čarapica i to je to - 3 trakice za kosu,da se ne klempave uši a da nije vruće -5 odijelca vel 62,dugi rukav i zatvorena stopala-isto kompletići sa papama,rukavicama,kapama.. [color=#000000 size=3] [color=#000000 size=3] Torba za bolnicu: -dokumentacija - zdravstvena knjižica,uputnica velika(može donijeti i naknadno muž),lična karta,zadnji nalazi krvi uzv-a i ctg-a,potvrda o rh faktoru i krvnoj grupi - 3 paketa uložaka VIR 80 crvenih,ostale pakete kupiti za kuću,krvarenje traje 40 dana nekad i manje pa izračunajte koliko paketa - 2 spavaćice+ogrtač -gumene papuče -jednokratne gaćice - 2 peškira -toalet papir - torbica sa ličnom higijenom (sapun,četkica za zube,kaladont,vl,maramice i obične,mali šampončić i gel za tuširanje,češalj,labelo zbog sušenja usana,šminka ko koristi i sl) - bivacin raspršivač za ranu od epizotomije - krema za bradavice purlan medla -grudnjak za dojenje+ulošci za grudnjak + izdajalica,ako zatreba - čaša+sok od jabuke+krekeri slani ili petit keks - mobitel+punjač+fotoaparat,novine- ko nema prečeg posla J -za bebu ponijeti par pampers pelena+vl.maramice da gđe presvuku dijete J [color=#000000 size=3] Mužu spakovati odjeću i obuću za vaš izlazak iz bolnice,da ne bi ste ostali bez gaća ne daj Bože J a u posebnu kesu za bebu staviti: bodi,odijelce za iznošenje bebe,jastuk ili nosiljku, 2 pampers pelene,vl.maramice ,dekicu ako vam treba