|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  12 13 [14] 15 16   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Faze dvogodišnjaka
28.2.2011 23:31:08   
mamabb
IZVORNA PORUKA: emma.L

mamabb, razumijem te u potpunosti user posted image  - doduše,

Hvala ti na razumjevanju. Vjeruj mi ima dana kad se upitam da li je sve OK samnom kad mi može sopstveno dijete dojaditi. Jednostavno me grize savjest zbog toga. Moram napomenuti da od rođenja ja nju nikom nisam ostavljala,osim za vrijeme kad je pošla u vrtić. Kod moje mame i zaove je ostala nekoliko puta po sat-dva i tad je imala više od godinu dana. I kad mi  neko kaže ''razumjem te'' dobro mi dođe da se ubjedim da sam ja samo ipak mama od krvi i mesa.

04.12.2008.

(odgovor članu emma.L)
Neposredna veza do poruke: 326
28.2.2011 23:32:48   
sporty mamaa
Ma lako je ignorisat kad psuju, to im je i najgore, al kad mi se pocne bacat po ulici, kako cu onda ignorisat. To mene zanima......

(odgovor članu mamabb)
Neposredna veza do poruke: 327
28.2.2011 23:40:37   
mamabb
IZVORNA PORUKA: sporty mamaa

Ma lako je ignorisat kad psuju, to im je i najgore, al kad mi se pocne bacat po ulici, kako cu onda ignorisat. To mene zanima......

Za skretanje pažnje u torbi uvijek imam neku njenu dragu igračku i samo je izvadim i kažem ''vidi šta ja imam'' ! Pali uglavnom a ako ne onda se samo okrenem i krenem, istina ovo uradim samo tamo gdje nije mnogo prometno, odmah krene zamnom.

04.12.2008.

(odgovor članu sporty mamaa)
Neposredna veza do poruke: 328
28.2.2011 23:42:28   
Hanady RR

lijepo...ona se baca ti samo stojiš i samo postaviš nogu da ne lupi glavom od kakvu ivicu zida...
ako joj samo jednom sipuniš ono što traži jer se bacala pa to dobila gotova si...
ignoriši...
moja starija se bacala, bacala se i mlađa...sad se niko ne baca...user posted image

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

Neposredna veza do poruke: 329
28.2.2011 23:46:29   
sporty mamaa
IZVORNA PORUKA: mamabb

Za skretanje pažnje u torbi uvijek imam neku njenu dragu igračku i samo je izvadim i kažem ''vidi šta ja imam'' ! Pali uglavnom a ako ne onda se samo okrenem i krenem, istina ovo uradim samo tamo gdje nije mnogo prometno, odmah krene zamnom.

Ovo i meni pali, al danas se bacal na parkingu, gdje stalno prolaze ljudi i auta. Mogla sam je ignorisat, al tada bi mi izasao neki ciko iz auta i prebio i mene i njuuser posted image I ja je pustim i kazem odo ja, ti ostani, al kad ima ljudi ili auta onda moram nesto poduzet da je brzo sklonim... A ni ponjet je ne mogu jer se trza, samo moze udarit negde.

(odgovor članu mamabb)
Neposredna veza do poruke: 330
7.3.2011 15:31:56   
ziki
Mi imamo novu " drugaricu" kozuuser posted image user posted image user posted image user posted image sad mu je već mašta na tom nivou da više nisam sigurna da on razlikuje stavrnost od mašte. Ovih dana sam morala  da pričam svašta pa sam mu pričala moje doživljaje iz djetinjstva a onda on meni priča šta je on radio kad je bio mali(sad je veliki) i adekvatno prilagodi priču npr ja sam piliče zatrpala žitom kad su me vodili da vidim  a on kozu i "kozice" travomuser posted image al koiko puta ga pitam da mi ispriča priča je ista. Na moru je plivao i vidjeo kita i delfine-čitali knjigu... e sad što se tiče prkosa i poslšnosti tu je dosta bolji hvala Bogu. Normalno nije na dugme i ništa nije od prve al polako. Sad uvodim taktiku da ga zamolim da mi nešto pomgne i on je sav važan i pomaže svim srcem. Ako neće da ostavi igranje da sedne za sto ja mu kažem da sam gladna ko vuk i da ću sve pojest onda on trči i viče da je gladan ko ajkula i da će i on sve iz tanjira pojest...Jedino što nikako da mu izbijem iz glave da ne dira sudove sam, za nedelju dana slomio je dva tanjra, bokal i čašu

Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......

Neposredna veza do poruke: 331
7.3.2011 15:54:15   
emma.L
Ja sam uvijek govorila da djeca postaju zanimljiva sa dvije godine i sad stojim iza toga user posted image . Ema je recimo išla u muzičku školu kad je bila mala user posted image . Ma divni su i gotovo. Ja bih je voljela bar godinu zadržati u ovom uzrastu pa onda neka nastavi rasti, hehe.

Ema, kokola i sreća najveća, 15.10.2008.
Timur, radost mamina, 9.10.2011.

(odgovor članu ziki)
Neposredna veza do poruke: 332
7.3.2011 19:16:54   
Medić*
Slazem se u potpunosti da su nekako djeca nakon druge godine zanimljivija, meni cijeli dan protekne objasnjavajuci sve sto radim user posted image , zasto cistim, zasto kuvam, zasto perem sudje, kad ce mo ovo, kada ono, zasto ovako i sli.... ma usta ne zatvaramo...juce mu kazem nakon iscrpnog citanja i pricanja slikovnica, daj malo F igraj se sam da mama popije tabletu, boli me glava....A on sav vazan kaze, nema beta, zovi babu da kupi u ateku i onda ponovo nastavlja sa pitanjima, ne znam da li bi se smijala ili plakala ali ne popusta user posted image
Uglavnom jako je poslusan, pomaze u kucnim poslovima user posted image . Kao i Ziki i mi imamo problem sa diranjem sudja, ima njegovo plasticno, ali ga samo zaobidje, dusa mu je vaditi tepsije i gurati u rernu....obavezno svako jutro mora uzeti ves iz ladice ( cisti i slozeni user posted image ) i ugarati ga u masinu, to uradi da ga ne vidim jer inace se probudi prije mene par minuta ubaci ves, upali tv, uzme kantu sa igrackama, prospe na krevet i sjedi u vrecici, svako jutro je tako...user posted image
S toga nam je kupatilo u zadnje vrijeme pod kljucem. Ono sto nam je aktuelno zadnjih par dana jeste izmisljanje kako ga boli noga ili ruka, ili glava i mora uzeti tabletu, ne prolazi ga dok mu ne dam tabletu pa zato mu dajem vitaminske riblje perlice i odmah ga prodje user posted image  user posted image  user posted image zasto noga, zato sto je vidio cikicu vani u gipsu, ruka zato sto je mene nedavno zboljela ruka kad sam ga ruzno podigla, isto tako i za glavu vidio od mene i cisto vidim da me poceo imitirati user posted image

< Poruku je uredio medic slatki -- 7.3.2011 19:18:48 >

Nema vece institucije od roditelja!

(odgovor članu emma.L)
Neposredna veza do poruke: 333
7.3.2011 19:26:30   
škorpija
svako jutro mora uzeti ves iz ladice ( cisti i slozeni ) i ugarati ga u masinu, to uradi da ga ne vidim jer inace se probudi prije mene par minuta ubaci ves, upali tv, uzme kantu sa igrackama

user posted image user posted image user posted image user posted image  slatkiš

Ajdin 22.4.2009. - čojkić :-))))

Alina 20. 2. 2016 - maća :)

(odgovor članu Medić*)
Neposredna veza do poruke: 334
7.3.2011 19:42:55   
Hannan
IZVORNA PORUKA: Hanady RR

lijepo...ona se baca ti samo stojiš i samo postaviš nogu da ne lupi glavom od kakvu ivicu zida...
ako joj samo jednom sipuniš ono što traži jer se bacala pa to dobila gotova si...
ignoriši...
moja starija se bacala, bacala se i mlađa...sad se niko ne baca...user posted image

Slazem se sa Hanady samo ignor, meni se moj jednom bacio u po neke radnje,ja ga samo prekoracila i nastavila razgledati...rodjena mi je sestra rekla da sam kamena srca...mozda i jesam, ali nikad mu vise nije palo na pamet da to uradi.

Jednom sam se malo sakrila u jednoj ulici kad mi nije htio dati ruku i pratila ga da vidim gdje ce, jaoj panike kad je shvatio da mene nema, onda sam mu objasnila da se tako moze izgubiti, da ga moze auto udariti isl...imao je oko 2g, mozda sam ga malo vise prepala, ali sad mi ne pusta ruku nigdje, ako ja nesto nosim on se meni drzi za komad odjece, ali me ne pusta.
Ja nekad kazem d ali je do karaktera ili do mene, ali stvarno poslije jednog ozbiljnog prekrsaja sljedeci se nije ponovio.

»Gospodaru, Ti moje znanje povećaj«

30.1.2007
23.06.2013

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 335
1.4.2011 11:30:43   
emma.L
A sada smo u fazi namjernog pravljenja belaja i kada ponovm 100 puta i na kraju viknem pita "mama, jesi li se to naljutila? hajde da sad dobijem batine" user posted image . Ovo se dešava i po 10-20 puta na dan.
Neki dan smo preselili u novi stan koji je 200 m od starog i oduševljena je svojom sobom, ali ostatkom i nije baš, valjda joj jeveliko i nema nas stalno na oku. I kaže pred spavanje "ja bih svojoj kući u Salajevo" user posted image .

< Poruku je uredio maja78 RR -- 1.4.2011 14:08:10 >

(odgovor članu amy09)
Neposredna veza do poruke: 336
1.4.2011 14:04:28   
maja78 RR
IZVORNA PORUKA: emma.L

A sada smo u fazi namjernog pravljenja belaja i kada ponovm 100 puta i na kraju viknem pita "mama, jesi li se to naljutila? hajde da sad dobijem batine" user posted image . Ovo se dešava i po 10-20 puta na dan.
Neki dan smo preselili u novi stan koji je 200 m od starog i oduševljena je svojom sobom, ali ostatkom i nije baš, valjda joj je veliko i nema nas stalno na oku. I kaže pred spavanje "ja bih svojoj kući u Salajevo" user posted image .  

uh kako bi jeugnjavila radi ovoga

< Poruku je uredio maja78 RR -- 1.4.2011 14:08:40 >

"Svi mi živimo pod istim nebom, ali nemamo isti horizont." - Konrad Hermann Josef Adenauer

(odgovor članu emma.L)
Neposredna veza do poruke: 337
1.4.2011 14:27:40   
nikita
vjerujem da ste svi prosli ili ste jos uvijek u fazi kad vas dijete udara kad mu nesto ne date...kako se tad vi ponasate, moj maleni ako je dalje od mene dode do mene i udari me, a od ostale djece bjezi , cak sto vise place ako ga neko dirneuser posted image 17mj mu je

Boze hvala ti na ovom najljepsem daru...
EI 16.11.2009.

(odgovor članu maja78 RR)
Neposredna veza do poruke: 338
1.4.2011 14:31:35   
Medić*
IZVORNA PORUKA: nikita

vjerujem da ste svi prosli ili ste jos uvijek u fazi kad vas dijete udara kad mu nesto ne date...kako se tad vi ponasate, moj maleni ako je dalje od mene dode do mene i udari me, a od ostale djece bjezi , cak sto vise place ako ga neko dirneuser posted image 17mj mu je

Moj maleni jos nije bio u toj fazi udaranja, jednom je mene krenuo da udari i odmah je dobio po guzari, vise nikada, inace je pitom i nije agresivan ako mu se nesto neda vise kenjka i sl. Ako bi ga neko udario od djece ili vrisnuo na njega, odmah bi trcao meni i danas ponekad tako radi ali je vec polako shvatio da treba da uzvrati user posted image

(odgovor članu nikita)
Neposredna veza do poruke: 339
1.4.2011 14:32:21   
veeseelaa

kad ona mene udari pucnem i ja nju, tako da to izbjegava da radi

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu nikita)
Neposredna veza do poruke: 340
1.4.2011 14:36:46   
djoisa
evo jedan zanimljiv tekst

Vritanje, histerian pla i potpuno nekontrolisano ponaanje su epizode sa kojima se svaki roditelj deteta od jedne do tri godine ponekad sretne. Roditelji razliito reaguju na takvo ponaanje, od ignorisanja deteta do momentalnog udovoljavanja svakom zahtevu. Bez obzira gde se nalazite u momentu kada dete napadom besa reaguje na neku zabranu, teko je ostati miran i reagovati na pravi nain. Ne samo da oseate da svi koji prisustvuju toj sceni ocenjuju i sude vae roditeljske sposobnosti, ve je ovakva situacija veoma stresna kako za roditelje, tako i za dete. U periodu od jedne do tri godine deca prolaze kroz veoma brz psihofiziki razvoj. To je period kada se usvajaju brojne motorne vetine, dete ui jezik i usvaja naine za reavanje problema, pa nimalo ne udi da brzina kojom se ove promene deavaju i eksplozivan razvoj zbunjuju deiji um. Upravo taj brzi razvoj i jeste razlog za frustracije koje ponekad zavre pravim napadima besa.Iako fiziki ve podseaju na male ljude, deiji um je u ovoj fazi jo uvek u razvoju, pokreu ga emotivne, instinktivne, primarne reakcije. Kako ameriki pedijatar, doktor Karp objanjava, reakcija u besu je zasnovana na primarnim instiktima, ponaanju koje nam je uroeno, ak i kod odraslih ije ponaanje obino reguliu drutvena pravila. Ovo je jo izraenije kod dece koja jo nemaju usvojene eme prihvatljivog ponaanja, a suoavaju se sa brojnim novim iskustvima.
Metoda doktora Karpa
uveni ameriki pedijatar, doktor Karp, ija je knjiga Najsrenija beba postala gotovo neizostavna na policama porodica koje ekaju bebu ili su je tek dobile, u svojoj novoj knjizi Najsrenije dete se bavi izmeu ostalog, upravo problemom napada besa kod dece.Ovaj strunjak savetuje roditeljima da detetu koje plae, vriti i histerino zahetva neto ne pristupaju na racionalan, praktian nain, jer ono to tada ne moe da prihvati. Umesto toga, savet doktora Karpa je da se detetu kae upravo ono to eli da uje. To podrazumeva da se mentalno i fiziki spustite na nivo deteta kada je uznemireno. Cilj nije da popustite i date detetu sve to trai ve da komunicirate sa njim na njegov nain, tako da vas ono razume:
ponavljajui rei koje dete koristi
koristei kratke fraze sa dosta ponavljanja
reflektujui detetova oseanja u tonu glasa i izrazu lica.
Na primer, u situaciji kada vae dete dobije napad besa u prodavnici zato to mu niste kupili lizalicu, dete e poeti da vriti "Hou! Hou! Hou lizu!". Ako pokuate, kao odgovoran i smiren roditelj da blagim i ljubaznim glasom odgovorite malianu "Zlato, ne moe da dobije lizalicu sada jer jo nisi jeo. Pokvarie ruak.", takav odgovor e sasvim sigurno samo pogorati stvar.Ovo jeste logian, razuman odgovor roditelja koji voli svoje dete, ali za dete tog uzrasta je neto to e ga samo razbesniti, objanjava doktor Karp. Ono tada smatra da mora da ponavlja svoj stav sve glasnije i histerinije kako biste ga uli i razumeli. Umesto toga, ovaj pedijatar savetuje da ponovite rei koje vae dete vriti i to umirujuim tonom glasa: Hoe lizu. Hoe lizu. Lizu. Sada. Moda vam takav pristup deluje udno, ali ovakav odgovor je, u stvari, samo verzija ve dobro opravdanog metoda aktivnog sluanja koji odrasli koriste u svakodnevnoj komunikaciji, posebno u problematinim sluajevima. Cilj naravno, nije samo da ponavljate rei, ve da osobi sa kojom razgovarate bude jasno da ste razumeli na ta se ona ali. Kada razgovarate sa odraslom osobom koja je uznemirena i besna njoj biste rekli: "Razumem. Razumem. Shvatam te. Stvarno mi je ao. ao mi je. Van konteksta ovakav odgovor zvui nepovezano i besmisleno, a ipak osoba kojoj to govorite moe da se smiri i prestane sa histerijom. Sasvim je slina i reakcija dece.Doktor Karp je i praktino demonstrirao ovaj metod i pokazao kako se uplakano i histerino dete u roku od nekoliko sekundi kada dobije takav odgovor smiruje i upitno gleda odraslu osobu koja ponavlja njegov problem. Kada to postignete i prevaziete napad besa, moete detetu koje se smirilo da objasnite razloge zato ste mu rekli ne, da ga uteite i ponudite mu neko drugo reenje, ve u zavisnosti od situacije. Tek smireno dete e biti u stanju da vas uje i prihvati vae objanjenje.
Ukoliko se intenzivni napadi besa javljaju veoma esto, mogu da budu i znak nekih zdravstvenih problema, pa se ukoliko to primetite ipak posavetujte sa pedijatrom.

pa probajte

tekst kopiran sa portala najboljamama

< Poruku je uredio maja78 RR -- 1.4.2011 14:47:00 >

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 341
1.4.2011 14:53:52   
emma.L

Mi smo imali dva pokušaja - jednom tatu i jednom mamu. Oba puta je dobila po guzi i nikada više nije pokušala udariti nikoga. I taman negdje oko 18-19 mjeseci, prošlo ljeto.

(odgovor članu nikita)
Neposredna veza do poruke: 342
4.4.2011 8:57:10   
ziki
Jedno pitanjce biraju li ostali dvogodišnjaci šta će da obuku? Kod nas je haos, u subotu po vrelom danu moje dijete je išlo u smotskim zimskim pantalonama, koje su mu već po malo kratke. Vrisko je pola sata da mu pantalone koje sam ja vadila ne odgovaraju uz narandžastu duksericu a nju mora da obuče. Imao je i ranije sličnih isapada ali sve bi nekako riješili dogovorom a sad je haos. Em sam ja više iscrpljenja i umorna od trudnoće em je on sad postao pravo zeznut frajer, čim nešto on mi se umiljava, krene da mi se baca u naručje.

Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......

(odgovor članu emma.L)
Neposredna veza do poruke: 343
4.4.2011 9:37:27   
Lulu_08
IZVORNA PORUKA: ziki

Jedno pitanjce biraju li ostali dvogodišnjaci šta će da obuku? Kod nas je haos, u subotu po vrelom danu moje dijete je išlo u smotskim zimskim pantalonama, koje su mu već po malo kratke. Vrisko je pola sata da mu pantalone koje sam ja vadila ne odgovaraju uz narandžastu duksericu a nju mora da obuče. Imao je i ranije sličnih isapada ali sve bi nekako riješili dogovorom a sad je haos. Em sam ja više iscrpljenja i umorna od trudnoće em je on sad postao pravo zeznut frajer, čim nešto on mi se umiljava, krene da mi se baca u naručje.

DA!

Kod na je rat ukoliko ja želim nešto da joj obučem što ona ne želi. Inače je problem u tome što ona želi uvjek da nosi suknjice i haljinice, a ponekad to nije opcija. U tom trenutku je veselo....

25.04.2008. Princeza Mjeseca Luna je obasjala nas zivot!
09.07.2012. Mala Kraljica Lorena je upotpunila sve!

(odgovor članu ziki)
Neposredna veza do poruke: 344
4.4.2011 9:39:20   
Medić*
Ziki i kod nas slicna situacija, nama je problem sto moj maleni stalno zeli da nosi trenerke, ne smije mu biti raspar, znaci u kompletu, ako je donji dio prljav pa sa gornjim hocemo pariti neke pantalonice ma odmah se buni :))) moramo se ovih dani prinoviti sa jos kojim trenerkcama jer imamo samo tri pa ih konstantno odmah nakon pranja prve na susenje stavimo da mu koja ne zatrebauser posted image . Sam bi da odlucuje sta ce obuci, nekada ga pustim a nekada kada vidim da mu to ne odgovara onda ga smuntam da to ide ubaciti u ves masinu jer je prljavo pa moramo obuci ovo drugo, u tom slucaju poslusa jer mu drago da otvori masinu, ostavi, zatvori, ko fol pritisne dugme i izlazi iz kupatila user posted image .
Mene zanima kakvi su vasi klinci kada vam neko dodje, moj kada smo sami, slusa sve, igra se i sl, ako neko dodje on hoce sve po svom, trci, zeza..ne radi on tada neke gluposti vec onako bude nestasniji nego kada smo sami, razumijem da on to radi od dragosti da skrene paznju na sebe, ali vec tu paznju ima...sinoc se recimo toliko budalesao, igrao, plesao, smijao da je odmah nakon toga preumoran povratio i zaspao, kada odemo nekome je miran, ne pravi lom, ne dira ono sto ne treba, ali kada neko drag nama dodje on poblesavi user posted image  

(odgovor članu ziki)
Neposredna veza do poruke: 345
4.4.2011 9:53:16   
ziki
U četvrtak je išao u obdanište u faricama tregerkama i ispod dukserica sa kapuljačom na rajfešlus. Tako je ispalo jer smo već kasnili na poso 5 min.
Za mašinu meni je polomio vrata otvarajući i zatvarajući sam. MM jednom popravio on opet sredio i sad je tako kako je a da ne ugrabi priliku, dovoljno je pola min i ne upali mašinu u prazno držim je isključenu iz struje.
A vezano za goste pa on je standardan nemiran kad mu dođe da se glupira nije bitno gdje smo, on svoje provede a nekad, sve češće, je iznenađujuće miran npr prije 15 dana gledao je čitavu mađioničarsku predstavu, 45 min.

(odgovor članu Medić*)
Neposredna veza do poruke: 346
4.4.2011 15:57:54   
emma.L
Mi još nemamo problem sa oblačenjem iako je ja pomalo uključujem u odluke, pošto mi izgleda da je njoj svejedno user posted image . Pa joj ponudim dvije opcije koje su meni ok, naravno. A mislim da u kući može kombinirati što god želi, ali vani zaista neće ići kao čudo user posted image  (kad se sjetim samo moje prijateljice i nabrane ljetne suknjice na jugoplastika crvene futrovane čizme user posted image user posted image - mislim da smo svi znali da je to ludost iako smo bili mali). A Emi je sad važnije da se sama oblači - pa to traje i traje i završi često plačem jer ona "ne možeeeee ovoooo user posted image ". Tek tada možemo priskočiti i pomoći.
A nama kad gosti dođu, ona bude super. Kad je sama, poblesavi načisto. I onda svi govore kako je divna user posted image  - mislim, ona je meni divna ali ponekad mi se na vrh glave popenje.

(odgovor članu ziki)
Neposredna veza do poruke: 347
5.4.2011 9:08:05   
Anoniman
Oni su privlačni, lukavi, insipirativni i razigarni, ali su i tvrdoglavi, sebični, naporni i razdražujući. Možda je i to razlog zbog kojega ovu godinu smatraju i najboljom i najgorom. Ali svadljivi, koliko to samo dvogodišnjaci mogu biti, ozbiljni su u namjerama da vam ugode. I konačno, to ide vama u korist. Dakle, budite dosljedni, strpljivi, i iznad svega zadržite smisao za humor.

Provjerite vještine i važna dostignuća dvogodišnjaka:

Govorne vještine dvogodišnjaka

Ako ne želite da vaš dvogodišnjak skuži o čemu pričate, sada biste već trebali pričati u šiframa. Iako će dijete s godinu dana znati oko 50 riječi, do kraja godine razumijet će većinu onoga što govorite.

Zapravo, neki stručnjaci tvrde da između druge i šeste godine djeca svladaju oko osam novih riječi dnevno.

Ako vaše dijete još nije uspjelo složiti dvije riječi, ubrzo će to savladati. Odmah nakon toga slagat će tri, pa četiri, pet, a možda čak i šest riječi.

Samo slušajući i ponavljajući, dijete će učiti osnove gramatike. Naprimjer, umjesto da se oslovljava imenom, počet će koristiti osobnu zamjenicu "ja", ali ne nužno u pravilnom kontekstu. Ostale osobne zamjenice kao "ti" ili "oni" uslijedit će vrlo brzo.

I izgovor će postajati sve pravilniji. Strancima će još uvijek biti nerazumljivo ono što dijete priča, ali će već prije trećeg rođendana moći razumijeti barem polovicu onoga što dijete priča.

Procijenjeno je da jedno od 10 do 15 djece ima problema sa shvaćanjem jezika ili izgovorom. Ako pedijatar sumnja da bi mogao postojati neki problem, možda dijete uputi na govorne vježbe. Rana intervencija – koja može odmah početi – može pomoći u prevenciji problema u drugim područjima učenja. Naravno, ne zaboravite da su neka djeca jednostavno brbljavija od druge i ako vaše dijete zna samo nekoliko riječi, ne znači da je u pitanju neki problem.

Društvene vještine dvogodišnjaka

Svijet vašeg dvogodišnjaka još uvijek se vrti oko njegovog "ja". Ali svijest o tuđim potrebama i osjećajima raste, tako da ćete povremeno primijetiti iskrice altruizma i empatije.

Između druge i pol i treće godine primijetit ćete i početke kooperativne igre. Umjesto da sruši toranj od kockica drugom djetetu, sada bi mu moglo pomagati da ga sagradi. Vjerojatno će se i dalje svađati s drugom djecom oko igračaka, ali ako se ohrabri na zamjenu igračaka, povremeno će se i složiti.

Iako vaše malo dijete sebe vidi kao centar svijeta, još uvijek mu je jako interesantno oponašati ponašanje drugih ljudi. Ta igra pretvaranja pomoći će mu da naučiti kako se ophoditi s drugima u budućim društvenim kontaktima.

Igre pretvaranja sada postaju izraženije. Više im nije potreban mali auto da bi simulirali vožnju. Sada se sve može pretvoriti u sportski auto, od stolice do jastuka.

Emocionalni razvoj dvogodišnjaka

Jednu minutu se smije, a sljedeću već plače, bez nekog jasnog razloga.
To je ono što možete očekivati od vašeg emocionalno krhkog dvogodišnjeg djeteta.
Te pomalo bizarne promjene raspoloženja samo su rezlutat borbe vašeg djeteta da preuzme kontrolu nad svojim ponašanjem, osjećajima i nagonima.

Vaše dijete želi naučiti kako sve oko njega funkcionira. Međutim, još uvijek nije dovoljno spretno postići taj zadatak bez da ozlijedi sebe ili druge. Kao rezltat toga, većina njihovog istraživačkog vremena posvećena je testiranju granica – svojih, vaših i okruženja u kojemu se nalazi.

Iako se vrlo često ne čini tako, vaše se dvogodišnje dijete, polako ali sigurno, uči samokontroli. Nemojte se iznenaditi ako najgore "provale" sačuva za vas. Osoba koja čuva dijete možda će vam reći kako rijetko ima problema s njim. To nije zato što ta osoba zna bolje s djetetom od vas ili zato što nju više sluša. Upravo obrnuto. Vaše dijete nikome ne vjeruje kao vama i zato se s vašim povratkom počinje ponašati kao da je "pušteno s lanca".

Tjelesne promjene dvogodišnjaka

Vaše će dijete i dalje dobivati centimetre i kilograme, ali puno sporije nego prije.
Ubrzana će biti samo metamorfoza iz bebe u dijete.

Najuočljivija promjena bit će u tjelesnim proporcijama. Nastavit će se proces započet između prve i druge godine, odnosno ruke i noge rast će proporcionalnije trupu i glavici.
I debljina vaše bebe nastavit će se smanjivati. Ruke i noge postajat će sve tanje, a lice će biti manje okruglo. Čak će se i debeli jastučići na stopalima polako nestajati.

Može vam se učiniti da je vaše dijete stalno u pokretu. Većinu vremena i jest. Velike zalihe energije pomažu učvršćivanju tijela i usavršavanju koordinacije.

U mjesecima koji slijede, hod vašeg djeteta će postati manje krut i sve više sličan "hodu odraslih".

Ono što će vjerojatno još naučiti je: usmjeriti loptu nogom u željenom smjeru, penjati se i spuštati stepenicama bez pomoći, možda čak i voziti tricikl.

Manualne vještine također će napredovati. Ovladat će crtačkim priborom tako dobro da će već moći raditi vertikalne, horizontalne i kružne linije. Također će moći odvrtati i zavrtati poklopce posuda ili baratati okruglim kvakama.

Izazovi dvogodišnjaka

U isto vrijeme sljedeće godine vaše će dijete vjerojatno biti spremno odbaciti pelene. Zapravo, prosječna dob u kojoj se dijete počinje odvikavati od pelena je dvije i pol godine. Ipak, proces odvikavanja može potrajati i do trećeg rođendana. To može postati problem ako dijete vodite u vrtiće koji zahtijevaju da je odlazak na "nonu" već savladan. Međutim, tjeranje djeteta na "nonu" prije negoli je psihički i fizički spremno može prolongirati cijeli "projekt".

Temperamentni izljevi bijesa još uvijek mogu biti problem. Zapravo, sada bi mogli biti i intenzivniji. Vaše je dijete pritom i jače, pa bi ispadi mogli biti i nasilniji. Ako djetetov bijes proizlazi iz frustracije, npr. dijete s kojim se igra ne razumije što mu govori, pomozite mu da jasnije izrazi svoje želje; ili ako hoće desert prije jela objasnite mu da će mu to pokvariti apetit. Možda će i dalje bjesniti, no za razliku od jednogodišnjaka može razumjeti osnove logike.

Možete očekivati i to da će odbijati ići na spavanje. Pored toliko zanimljivih stvari koje može vidjeti i raditi spavanje se čini užasno dosadnim. Možda će osjetiti i nezadovoljstvo zbog dugog odvajanja. Ostavljeno samo u krevetiću, dijete će glasno protestirati ili će čak preskočiti ogradu i pokušati vas naći.

Kako se znanje o svijetu bude povećavalo, tako će se povećavati i strahovi. Maštovitost, mogućnost duljeg pamćenja i nedostatak životnog iskustva mogu pretvoriti i neke svakodnevne stvari u zastrašujuće. Najčešći strahovi dvogodišnjaka su WC-i, mrak, kostimi (pogotovo klauni), imaginarna bića, šišmiši i, naravno, nepoznate osobe. Većina ovih strahova nestat će kada vaše djetešce izraste u predškolarca.

Kako pomoći dvogodišnjacima

Život s dvogodišnjakom zna biti vrlo frustrirajući. Ali budite svjesni toga da je sva ta negativnost sastavni dio razvoja. Dok vaše dijete to preraste, smanjit će se i vaša očekivanja. Ako u pitanju nije djetetova sigurnost ili međusobno poštovanje, ne morate se uvijek protiviti djetetovim zahtjevima.

Kad god je moguće ohrabrujte i hvalite njihovo dobro ponašanje. Ako vidite da dijete radi nešto dobro, npr. dijeli igračku, pohvalite ga. Odobravajući dobre postupke ohrabrujete ga da u sličnim situacijama ponovi takvo ponašanje.

Kada određujete granice, uvijek imajte na umu razvojne mogućnosti vašeg djeteta. Na primjer, vaše dvogodišnje dijete nije u stanju kontrolirati svoj nagon da dotakne sve što ga zanima. Dakle, ako dijete povedete sa sobom u antikvarijat, nemojte ga grditi ako razbije nešto vrijedno.

Zapamtite da riječi "radi onako kako ti kažem, a ne onako kako ja to radim" ne vrijede u ovoj dobi. Vi ste vašem djetetu najbolji uzor. Ako redovito gubite kontrolu u stresnim situacijama, kako možete očekivati da vaše dijete reagira drugačije?

Ako smatrate da zbog nečega dijete morate disciplinirati, ne zaboravite da je djetetova moć koncentracije još uvijek vrlo mala. Odvajanje od neke situacije treba biti vrlo kratko, inače će zaboraviti zašto ste ga odvojili od igre. Isto tako, ne zaboravite da to "odvajanje od situacije" nije kažnjavanje. Svrha odvajanja je u tome da temperamentno dijete, ili dijete koje je učinilo nešto krivo, upozorite na njegove postupke u drugačijem i mirnijem okružju.

Razvojne aktivnosti dvogodišnjaka

Izleti

Dvogodišnje dijete ima neiscrpnu energiju.
Nešto od te energije možete iskoristiti učeći ga o ekologiji i planirajući izlete u prirodu. To je izvrstan način da upozna različite vrste cvijeća, drveća i životinja.

Kuglanje

Posložite nekoliko plastičnih boca od pola litre i dajte djetetu da ih ruši nekom većom loptom. Prebrojte koliko je boca srušilo prije nego što ih opet posložite.

Umjetnost

Kreda, plastelin i tempera odlična su sredstva za vašeg malog umjetnika. Pomoću tih jednostavnih slikarskih tehnika moći će istraživati boje i oblike.

(preuzeto:net.hr)

(odgovor članu emma.L)
  Neposredna veza do poruke: 348
5.4.2011 9:15:27   
emi7908
uhhhh dadada .... al' ovo mi je najjače " život sa dvogodišnjakom zna biti frustrirajući" user posted image user posted image  šalu na stranu tekst je odličan ...

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 349
5.4.2011 11:13:30   
emma.L
U svemu sam se pronašla user posted image  - odličan tekst.

(odgovor članu emi7908)
Neposredna veza do poruke: 350
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  12 13 [14] 15 16   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  12 13 [14] 15 16   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Pomagajte!
пеперутка16

Moju sestru vara muž. Uhvatila sam ga sa švalerkom i slikala ga. Nisu me videli. Šta da radim? Svaku noć plačem, pijem tablete za smirenje.

Da kažem sestri. (100%)

Da kažem mami. (0%)

Da zapretim kretenu. (0%)

Nešto drugo, a to je? (0%)

Broj svih glasova: 2

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *