|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  7 8 [9] 10 11   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Kasalj kod djece
17.2.2011 14:53:35   
reallove
napravit cu ja njemu caj pa na spricu,smijem li malo meda ubaciti,star je 18 mjeseci i jos mu nisam med davala..evo spava vec sat vremena i njiednom se nije zakasljao,dise normalnouser posted image ..osijedit cu ja u 20-timuser posted image

"Majke se rađaju u istom trenutku kada i djeca. Ona prije toga nije postojala. Žena je postojala, ali majka, nikad. Majka je nešto potpuno novo"

Mamino sunce Ameen

11.08.2009. <3

(odgovor članu dinaa)
Neposredna veza do poruke: 201
17.2.2011 15:46:21   
Blue rose RR
Pokušaj staviti luk iznad glave. Pomaže da smiri kašalj i dijete normalno spava.

Uzmi crveni luk, izreži stavi u gazu, objesi iznad glave, ili stavi pored glave. Kažu da pomaže.

"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“
W. B. Y

(odgovor članu reallove)
Neposredna veza do poruke: 202
17.2.2011 15:53:34   
Adana
I mi koristimo luk narezan na cetvrtine, neoguljen, iznad glave dok spava. Pomaze i da dijete fino dise. Prije je stajao pored glavice dok je bila manja i nije s emnogo okretala, a sada u najlon carapi zavezan za stranicu kreveta. :)

A med moze, bar mislim, jer je bebac vec godinu i po star.

Ja sam Asji ovih dana pravila onaj caj od skuhanog luka i jabuka. Pa onda i onaj gdje se uspinuje secer i doda voda i luk da se kuha. A za smirivanje kaslja sma joj napravila sirup koji pije 2x dnevno, od smedjeg secera i lovorovog lista.

Naša ljubav Asja je došla 17.07.2008.g :-)

The best thing to spend on your children is TIME...

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 203
17.2.2011 15:56:52   
mamabb
IZVORNA PORUKA: Adana

I mi koristimo luk narezan na cetvrtine, neoguljen, iznad glave dok spava. Pomaze i da dijete fino dise. Prije je stajao pored glavice dok je bila manja i nije s emnogo okretala, a sada u najlon carapi zavezan za stranicu kreveta. :)

A med moze, bar mislim, jer je bebac vec godinu i po star.

Ja sam Asji ovih dana pravila onaj caj od skuhanog luka i jabuka. Pa onda i onaj gdje se uspinuje secer i doda voda i luk da se kuha. A za smirivanje kaslja sma joj napravila sirup koji pije 2x dnevno, od smedjeg secera i lovorovog lista.

Ovo mi nikad ne bi palo na pamet, baš ti hvala za ideju user posted image

04.12.2008.

(odgovor članu Adana)
Neposredna veza do poruke: 204
17.2.2011 15:59:44   
Adana
Bijeli sljez se potapa u hladnu vodu , to i na cajevima fino pise jer se tada oslobadja ona kao sluz koja je dobra. Nikako kljucalom vodom zalijevati.

I sljez se ne smije dugo koristiti, mislim samo 3-4 dana pa onda pauza. I ne u velikim kolicinama.

A ako dijete slini ili mu je nosic pun sve se slijeva lagano u pluca i moze izazvati upalu ovakvu ili onakvu. Zato je bitno redovno sto bolje cistiti i vlaziti nosic.
I MLIJEKO potpomaze stvaranju slajma pa ga je dobro izbjegavati ako dijete ima produktivni kasalj i nesto iskasljava.
Zato ja uspinujem secer i zalijevam vodom i stavim luk da se skuha pa joj to dajem, a ne na mlijeku.

A onaj caj od jabuka i luka je dobar cak i ako dijete samo slini da se sadrzaj iz nosa ne bi talozio i sakupljao u plucima, on pomaze da se sve to rezrijedjuje i izbacuje ili stolicom ili na usta.

(odgovor članu Adana)
Neposredna veza do poruke: 205
17.2.2011 16:02:17   
Adana
mamabb nema na cemu! user posted image  
Ja sam malo dodatno izbusila carapu da mi je lakse mijenjati luk, da ne moram stalno odvezivati carapu. user posted image  
Iskoristila sma onu dokoljenicu. user posted image

(odgovor članu Adana)
Neposredna veza do poruke: 206
17.2.2011 16:33:59   
emma.L

Bijeli sljez se potapa u hladnu vodu , to i na cajevima fino pise jer se tada oslobadja ona kao sluz koja je dobra. Nikako kljucalom vodom zalijevati.

I sljez se ne smije dugo koristiti, mislim samo 3-4 dana pa onda pauza. I ne u velikim kolicinama.

E ovo sam i ja čula, zato i kažem. Travari daju da se sljez zalijeva vrelom vodom (čak 2 koja sam pitala), a dva liječnika su mi potvrdila da se sljez u malim količinama može i do mjesec dana piti user posted image . E pa ti budi pametan.

Ema, kokola i sreća najveća, 15.10.2008.
Timur, radost mamina, 9.10.2011.

(odgovor članu Adana)
Neposredna veza do poruke: 207
17.2.2011 17:06:39   
reallove
zeniceuser posted image user posted image user posted image user posted image Emin je sad za sad dobar,masallah,nije kasljao skoro nikako,dala sam mu sljez,u spricu,popioo je lijek pa cemo vidjeti..stavit cemo i luk veceras,mene samo strah da navece ne kaslje..ljubimo vas

"Majke se rađaju u istom trenutku kada i djeca. Ona prije toga nije postojala. Žena je postojala, ali majka, nikad. Majka je nešto potpuno novo"

Mamino sunce Ameen

11.08.2009. <3

(odgovor članu emma.L)
Neposredna veza do poruke: 208
17.2.2011 17:16:18   
Anoniman

user posted image   A nama pedijatar svaki put obavezno napomene što više sljezovog čaja,najmanje 500ml dnevno,i pijemo ga obično 5 dana + poslije kontrole nam kaže da nastavimo još 2-3 dana.

Moja H. voli ovaj čaj,preključer je popila 700ml user posted image   a meni je tako gadan  user posted image

(odgovor članu reallove)
  Neposredna veza do poruke: 209
17.2.2011 17:19:57   
bebacha
ja nisam nikad davala sljez ko caj.samo u nos.jel se isto pravo,samo veca kolicina

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 210
17.2.2011 17:20:35   
Malenaoduvijek
IZVORNA PORUKA: Gracanka

user posted image   A nama pedijatar svaki put obavezno napomene što više sljezovog čaja,najmanje 500ml dnevno,i pijemo ga obično 5 dana + poslije kontrole nam kaže da nastavimo još 2-3 dana.

Moja H. voli ovaj čaj,preključer je popila 700ml user posted image   a meni je tako gadan  user posted image

meni je dr rekla fildzan dnevno ali mi smo jos mali mozda zbog toga

Ne pokusavaj me shvatiti samo me voli!

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 211
17.2.2011 17:29:24   
Anoniman
Mojoj je sad 3.5 god. skoro,ali se sjećam kad sam je prvi put odvela njemu isto je rekao,možda je imala oko 8-9 mj...i čak sam ga tad na kontroli pitala može li joj naškoditi čaj,jer ga je puno pila,odg.je bio "da može naškoditi ja ne bih davao ni svom djetetu,pa ni vašem"  user posted image

(odgovor članu Malenaoduvijek)
  Neposredna veza do poruke: 212
17.2.2011 17:42:31   
Anoniman
Sad se sjeti,pa i na uputstvu piše,1 kaš. preliti s 200 ml vode,itd.a onda ispod piti više puta dnevno,uvijek svježe pripremljen,znači to i dođe negdje oko 0.5l...

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 213
17.2.2011 18:39:26   
Adana
Evo sta sve nadjoh za pravljenje caja od korjena bijelog sljeza:

Čaj od korijena bijeloga sljeza priprema se tako da se 1 mala žlica čaja prelije s 2 dl hladne vode, ostavi se pola sata u pokrivenoj posudi, povremeno se promiješa, procijedi i po potrebi zasladi. Pije se više puta dnevno, svježe pripremljen.

Iscrpina za ukapavanje u nos priprema se tako da se 1 mala žlica čaja prelije s 1 dl hladne vode, odstoji oko pola sata u pokrivenoj posudi te procijedi. Tako priređena iscrpina ukapava se više puta dnevno, u svaku nosnicu po 1-2 kapi. Čuva se u čistoj i zatvorenoj staklenoj posudi, na sobnoj temperaturi, ne više od 24 sata.

5-7g sljezovog korijena ( jedna do dvije velike žlice) ostaviti macerirati u 250ml mlake vode dva sata. Nakon toga procijediti i u malim gutljajima  piti tijekom cijelog dana.

Ne zagrijavati!

1 navršena supena kašika isitnjenog korijena od sljeza preliti sa ¼ l hladne vode i ostaviti da se namoči oko 10 sati. Povremeno promiješati. Nakon toga procijediti. Prema potrebi za piće ili grgljanje ugrijati.

Sljez je jedan od rijetkih čajeva koji se prave u hladnoj vodi. 8 h se korijen namače, a potom se procijedi i po potrebi zagrijava.

Ljekoviti sastojak bijelog sljeza je sluz. Sadrže je korijen, listovi i cvjetovi. Najviše sluzi sadrži korijen koji se najviše i upotrebljava.

Uzmu se 1-2 kasicice bijelog sljeza i moce se u 2-4 dl hladne vode 2-3 sata. Uz cesce muckanje. Na taj nacin se ekstrahira samo sluz. Korijen se NE SMIJE ni kuhati ni popariti! Jer se izmedhju ostalog smanjuje ljekovito djelovanje.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 214
17.2.2011 18:44:28   
Mya_81 RR
Zbunjena sam totalno user posted image

Znam da baš i na uputstvu sljeza piše da ide u hladnu vodu, a nama pedijatrica reče jučer da ga stavim najviše 10 minuta u vruću vodu i da tako pije...user posted image

Najvažnija stvar koju će naučiti s godinama je da ne postoji nijedan način da se bude savršena majka i milion načina da se bude dobra majka.

Ljubav, 25.06.2009.

(odgovor članu Adana)
Neposredna veza do poruke: 215
17.2.2011 18:47:40   
Mya_81 RR

A ako dijete slini ili mu je nosic pun sve se slijeva lagano u pluca i moze izazvati upalu ovakvu ili onakvu. Zato je bitno redovno sto bolje cistiti i vlaziti nosic.
I MLIJEKO potpomaze stvaranju slajma pa ga je dobro izbjegavati ako dijete ima produktivni kasalj i nesto iskasljava.
Zato ja uspinujem secer i zalijevam vodom i stavim luk da se skuha pa joj to dajem, a ne na mlijeku.

A onaj caj od jabuka i luka je dobar cak i ako dijete samo slini da se sadrzaj iz nosa ne bi talozio i sakupljao u plucima, on pomaze da se sve to rezrijedjuje i izbacuje ili stolicom ili na usta.

Je li ovo stvarno tako?

Mi se mučimo sa šlajmom već neko vrijeme. Obavezno navečer kad zaspe i počne kašljati povrati jako puno šlajma.

Znači, da ipak mlijeko izbacimo dok nam je stanje ovakvo....

Najvažnija stvar koju će naučiti s godinama je da ne postoji nijedan način da se bude savršena majka i milion načina da se bude dobra majka.

Ljubav, 25.06.2009.

(odgovor članu Adana)
Neposredna veza do poruke: 216
17.2.2011 18:47:42   
Adana
"Sljez kao i fizioloske otopine se ne bi trebale koristiti vise od 6-7 dana
Kapi od korijena bijelog sljeza se ne bi trebale koristiti duzee od 3-4 dana (par puta na dan
). "

Ovo nadjoh na forumu negdje, neko je nekada pisao. :) tako da se mozda kapi od sljeza ne trebaju dugo koristiti a ne caj. :)

A ja ni od koga, nikada nisam cula da se korijen bijelog sljeza potapa u vrelu vodu... Mozda je mislila da prkuhas vodu pa kada se ohladi da u nju stavis sljez? user posted image

Znam da se caj od sljeza, mislim da je od listova i cvjetova, kuha i moze se praviti sa vrucom vodom, ali korijen ne. Jer ako voda nije hladna korijen pusti i skrob i jos neke komponente, a i ljekoviti ucinak se smanjuje. :)

< Poruku je uredio Adana -- 17.2.2011 18:51:58 >

(odgovor članu Mya_81 RR)
Neposredna veza do poruke: 217
17.2.2011 18:50:02   
Mya_81 RR
Ma, baš mi reče korijen sljeza da potopim u vruću vodu, jer sam joj rekla da na uputstvu piše da ide u hladnu i da se drži dugo tako...držat ću se ja uputstva na kutiji user posted image

Ljubav, 25.06.2009.

(odgovor članu Adana)
Neposredna veza do poruke: 218
17.2.2011 18:50:07   
Adana
Meni je receno, sa vise strana, da mlijeko pogoduje stvaranju slajma, pa ako ga se mozete kloniti neko vrijeme to bi bilo super! :)

Onaj caj od 4 jabuke neoguljene i 4 glavice luka oguljenog koji se skuhaju je jako dobar da se slajm "otapa" i onda ga dijete izbaci ili na stolicu ili povrati. Uglavnom pogoduje razrijedjivanju, odljepljivanju i izbacivanj slajma, pa mozete i to probati. :)
I naravno lupkanje po ledjima.

(odgovor članu Adana)
Neposredna veza do poruke: 219
17.2.2011 18:51:34   
Adana
IZVORNA PORUKA: Mya_81 RR

Ma, baš mi reče korijen sljeza da potopim u vruću vodu, jer sam joj rekla da na uputstvu piše da ide u hladnu i da se drži dugo tako...držat ću se ja uputstva na kutiji user posted image

Ne znam zaista, ali eto sta ja sve pronadjoh na netu, a i na svakom pakovanju korjena b.sljeza pise HLADNA voda da se koristi... Ja bih se drzala hladne vode. :)

Neposredna veza do poruke: 220
17.2.2011 18:53:34   
Mya_81 RR

Meni je receno, sa vise strana, da mlijeko pogoduje stvaranju slajma, pa ako ga se mozete kloniti neko vrijeme to bi bilo super! :)

Onaj caj od 4 jabuke neoguljene i 4 glavice luka oguljenog koji se skuhaju je jako dobar da se slajm "otapa" i onda ga dijete izbaci ili na stolicu ili povrati. Uglavnom pogoduje razrijedjivanju, odljepljivanju i izbacivanj slajma, pa mozete i to probati. :)
I naravno lupkanje po ledjima.

E, ovaj čaj je već odavno u upotrebi i sva sreća nemamo problema s pijenjem user posted image

A mlijeko ćemo izbjeći bez problema...može i bočica čaja prije spavanja user posted image

Ljubav, 25.06.2009.

(odgovor članu Adana)
Neposredna veza do poruke: 221
17.2.2011 19:03:55   
Adana
Nama je pomogao i slijedeci caj:

3 kasike secera uspinovati i zaliti sa pola litre vode i u to staviti 2 glavice ociscenog, narezanog luka da se kuha na laganoj vatri pola sata nakon sto provri.

Ja sam znala skuhati i jabuke i luk pa zaliti tim cajem uspinovani secer. :) Samo prebacim luk, a jabuke izgnijecim i dam joj da ih pojede pomjesane sa malo cimeta i meda. :)

I da, prijateljica koja je farmaceut, mi je rekla da nije dobro djeci pred spavanje davati preparate koji sluze za iskasljavanje jer ono nadrazuju na kasalj i onda dijete ne spava fino. Nisam sigurna da li je mislila samo na sirupe koji se koriste u tu svrhu, ili na sve to sluzi za iskaljavanje...

< Poruku je uredio Adana -- 17.2.2011 19:05:57 >

Neposredna veza do poruke: 222
17.2.2011 19:56:36   
mama_debeljuca

IZVORNA PORUKA: reallove

zeniceuser posted image user posted image user posted image user posted image Emin je sad za sad dobar,masallah,nije kasljao skoro nikako,dala sam mu sljez,u spricu,popioo je lijek pa cemo vidjeti..stavit cemo i luk veceras,mene samo strah da navece ne kaslje..ljubimo vas

Bravo za momka!!! Nadam se da neće kašljati po noći. Nek mu pod glavicom bude visočiji jastuk i luk, biće momak dobro! user posted image

:-)

(odgovor članu reallove)
Neposredna veza do poruke: 223
17.2.2011 20:00:41   
mama_debeljuca

IZVORNA PORUKA: Gracanka

Mojoj je sad 3.5 god. skoro,ali se sjećam kad sam je prvi put odvela njemu isto je rekao,možda je imala oko 8-9 mj...i čak sam ga tad na kontroli pitala može li joj naškoditi čaj,jer ga je puno pila,odg.je bio "da može naškoditi ja ne bih davao ni svom djetetu,pa ni vašem"  user posted image

Nama su rekli, čaja od sljeza "na litre", e sad ne uzet bukvalno, ali može ga se dosta popiti, ali u nosić ne duže od 3-4 dana. Ovo se odnosi na suhi kašalj, koji povređuje sluznicu grla, glasnica...ne znam za produktivni kašalj.

:-)

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 224
17.3.2011 16:01:40   
škorpija
ajdin danima i noćima kašlje, nit on niti ja mogu da spavam zbog nujegovog kašlja. danas ga vodili dr. u omer maslič, onaj bajrović ga pogledao malo i kaže upaljeno grlo i krajnici, dao nam panklav(antibitoik valjda se tako zove) bez nalaza bez ičega, ja umem reko hajde neću svaki put da se svađam, nek popije pa da vidimo hoće li šta pomoći.
kaže izmite prospan, reko popili smo ga litre, nikad nije pomogao, e ond auizmite apisirup (neće ni da ga lizne)

zna li neko kakav je taj panclav, jel jak antibitoki, ustavri on je napa propisao pancef, a dali nam u apoteci panclav, kakav je razlika, nikad nije pio antibitoik pa ne znam. Kako d amu dajem , pljuje ga, jutros je lavovska borba bila, a opet nije popio ni trećinu mjerice

Ajdin 22.4.2009. - čojkić :-))))

Alina 20. 2. 2016 - maća :)

(odgovor članu mama_debeljuca)
Neposredna veza do poruke: 225
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  7 8 [9] 10 11   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  7 8 [9] 10 11   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Twiter ili?
Selma.A.M

Kakva je razlika između Facebooka i Twitera ? Da li imate još negdje profil osim na FB-u ?

FB (91%)

Twiter (1%)

Nešto treće (7%)

Broj svih glasova: 68

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *