Lejla Ka
|
Prvo ću odgovoriti bebachi, jer mi za Rime treba malo više vremena. Bebacha, zao mi je pravo što ne možete doći, i onako radi druženja Nisam skontala gdje živiš, možda naša putujuća ekipa dođe negdje bliže vama. Postoji li mogućnost da negdje u svojoj okolini posudiš neku sjedalicu 9-18 (dobro očuvanu koja sigurno nije bila u atu koje je imalo udes)? Iskreno, i ako tvoja curica i ima 15kg, njoj ne odgovara ova grupa koja se veže auto pojasom koji ima uporište u samo tri tačke. Njen je organizam ne zreo da podnese sile koje će na nju djelovati sve i da pojas i sjedalica odrade svoje. A to jeste primarna zadaća sjedalice, da zaštiti djetetovo tijelo od ozljeda i fatalnih posljedica u slučaju potrebe. Za tako nježni uzrast jedinu adekvatnu zaštitu pružaju pojasevi koji su montirani na sjedalicu i imaju uporište u 5 tačaka, pa sile koje djeluju pri udaru raspoređuju na veću površinu sjedalice i na najjače dijelove djetetovog tijela. Rime, ja sam svoj osvrt upravo napisala zbog svima bolne teme a to je isplativost. Ono što je svim roditeljima koji kupuju AS na prvom mjestu je sigurnost djeteta. Malo ko, kod nas, se na to odlučuje iz straha od kazne u iznosu od 40KM, a vjerujem niko zato da bi mogao voziti ulične trke sa bebom u autu. Svi mi nabavljamo AS da bi se osječali sigurno, da bi znali da smo poduzeli sve što je do nas, da bebu na najsigurniji način prevezemo u automobilu. Ja lično, znam kako vozi moj muž, i moja djeca nisu vezana zbog njegove već zbog vožnje drugih učesnika u saobraćaju. Što je beba mlađa to je osjetljivija na nagle udare, promjene pravca, trzaje, tako da i naglije kočenje, ako beba nije dovoljno poduprta može predstavljati opasnost. 0+ (0-13kg) je grupa koja najbolje odgovara bebama do prohodavanja. Njih beba i po veličini prerasta na drugi način nego ostale vrste sjedalica. Ova grupa se isključivo veže u smjeru suprotnom od vožnje što je jedini siguran način da se beba čiji vratni mišići nisu dovoljno razvijeni da savladaju težinu glave. Zato se za uzrast do početka prohodavanja (kad se beba počne samostalno ili uz pomoć namještaja dizati na svoje noge vrijeme je kad su njeni vratni mišići dovoljno ojačali) sjedalice obavezno montiraju u smjeru suprotnom od vožnje. Bilo bi jako korisno sjedalice i nakon toga montirati tako, pa se u zadnje vrijeme na zapadu, proizvode i modeli za stariju djecu okrenuti suprotno od vožnje jer se taj položaj pokazao kao još sigurniji prilikom sudara. Tvoja beba neće brzo izrasti iz ove grupe, bez obzira kako je napredna. A ima različitih modela, pa ako baš misliš da ćeš imati neku visočicu ili krupnicu izaberite neki prostraniji model. 0-18 su sjedalice koje se fiksno montiraju u automobil, izgledaju kao fotelja, ali se u odgovarajući položaj za dojenčad postavljaju podešavanjem nagiba i spuštanjem u ležeći položaj. Ako nisu sa ISOFIX sistemom, vežu se pojasom od auta. Tu se javlja jedan veliki nedostatak (prenosim lično iskustvo), dio pojasa prolazi sa prilazne strane, tj. one sa koje smještate dijete u sjedalicu i beskrajno smeta i otežava proces, a ne postoji način da se provuće drugačije. Malenu bebu je daleko lakše smjestiti u sjedalicu korpu, pa je tako komplet staviti u auto, nego je smještati u fiksiranu sjedalicu. Sve ti ovo pišem jer sam na babine dobila i korpu i 0-18 sjedalicu, i naravno da mi nakon što smo se počeli kretati na dvije noge nije palo na pamet da kupujem novu 9-18. A poklonjena 0-18 je na mojoj manekenki gurala do nekih u vrh glave 14kg, kad ju je počela prerastati po visini. Malo po malo, a ja nisam znala šta da radim. Jer bilo je rano za sjedalicu bez svojih pojaseva, a meni se nije kupovala neka za upotrebu od godinu dana. Tako smo djete nažalost vozili u neodgovarajućoj sjedalici bar 8-9 mjeseci dok nije nagurala nekih skoro 17kg, za koje sam ja vrijeme apsolvirala sve prednosti i mane, te finansijske aspekte kokuznih varijanti svih grupa sjedalica osim 0+. Ona je tad napunila 4 godine i prebacili smo je u buster sa naslonom. Sa sinom sam znala šta me čeka, srećom imala sam kčerkinu 0+ korpu, pa smo malo nakon godine korisitli i onu 0-18, ali on je iz nje izašao prije drugog rođendana, i onda smo kupili pristojnu 9-18, u kojoj je sad i u kojoj će ostati dok ne naslijedi buster (nadam se do 18kg). Finansijska strana: iskreno, ne znam koliko košta 0+ ni 0-18, međutim u ponudi koja je u našoj zemlji, čini mi se da nije isplativo da nabavljate kombinovane grupe jer će vam se desiti da ili vozite dijete u neadekvatnoj sjedalici koja mu ne pruža zaštitu ili da morate kupiti, pa makar i polovnu (što je veoma kontraverzna tema), "prelaznu sjedalicu" koja bi trebala biti pokrivena onom starom, ali dijete u nju više ne može stati. I pojavit će vam se ekstra trošak. Meni se nakon svog ovog vremena provedenog u sjedalice-filmu čini da je za naše prostore najisplatnije nabaviti 0+, nakon nje 9-18, nakon koje će oni napredniji po visini moći preći pravac u auto pojas samo sa podmetaćem (koji je najjeftiniji i zapravo je samo podizač visine, i ne mora biti nikakav izvikana marka).