Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Ja sam radila kao teacher, jer sam se bojala da ne bude jedva naucio na zvakanje. Eh sada ima tu malo i do uzrasta djeteta. evo sincic je odmah poceo i kasasto zvakati, dakle po ustima bi dugo mljackao dok bi progutao. Dok sa starijom curicom sam muku mucila dok je naucila da se ne davi na svaki komadic veci od nokta Sama tehnika ucenja nije bila na meni, nego je to cini mi se doslo onako spontatno. I sada da mi ne se bi opet isto ponovilo, blender sam zaboravila, a viljuska je bila glavna tehnika za sitnjenje hrane. Vec u 9 mjesecu koliko se sjecam zvakali smo bez problema.
I ja sam Ajdinu sve blendala i sad izblendam neku povrtnu kasicu jer stavim i pomalo mesa.Mene je takodje to brinulo jer mu se povracalo ako bi naisao na neku krupniju mrvicu ali sad sam zvace i izbaci sto mu ne odgovara. Nista se ne brinite bebaci kad budu spremni za krupniju hranu jest ce bez problema
Moj ipak jede samo kada kašicu obradim u blenderu, na početku mi je to bilo ok, ali sada se pitam da li će mu to smetati kasnije, mislim, da li će htjeti hranu koja nije obrađena na taj način. Pokušaval sam da mu sve to dajem samo skuhano ili izrendano voće, ali nema šanse da proguta. Meni to naravno nije teško, ali me zanima da li bih trebala više forsirati hapice neobrađene u blenderu ili će to doći samo od sebe da jede i malo "krupnije"
i mene ovo zanima
Ja sam svojoj morala blendati od početka jer kad bi osjetila i najmanji komadić počela bi raditi one face kao da se davi. S obzirom na sve njene scene s bljucanjem nisu mi trebale daljnje traume tako da sam se trudila da izblendam po njenom ukusu. Neki dan sam izrendala krušku i nije je htjela tako jesti dok je nisam usitnila totalno....jednostavno ću morati čekati s tim....
ja dajem samo hipp hape bez secera i bez limunske kiseline, pravo pazim na sastojke otkad sam skontala to za secer a i vecinom joj pravim domace hape, i mijesam sa rizom hippovom i alnaturinim prosenim pahuljicama :) jos nismo izbacili jedan podoj tako da je jos isprobavanje
moja beba ima 5 mjeseci i 3 dana, doji i nije još ništa probala od hrane, htjela bih joj dati malo svježe cjeđenog soka od jabuke ali ne znam da li taj sok treba razblažiti sa vodom, jabuke su naše vlastite domaće i nisu prskane i tretirane nekim pesticidima
Mila... nemate potrebe za žurbom...neka beba lijepo doji do 6 mjeseca a onda napravite sokić.... jabuku kada isjediš nema potreba da mješaš sa vodom samo doziraj djetetu količinu na početku da se navinke na ukus i miris iste.
Ja svojoj moram poceti davati uskoro kaasice (bar sa 4,5 ) jer se sa 6 vracam na posao. Zanima me da li kad uvedem jedan cijeli obrok kasicu treba bebi davati dodatno i vode ,jer ja svoju zasad iskljucivo dojim i ne dajem ni vodu?
Moja Esma ima 5 mjeseci i 15 dana i do sada je probala samo kašicu od jabuke koju sam ja pravila jer imam domaće jabuke iz mog voćnjaka a sad bi joj dala od kruške ali nemam domaćih krušaka pa bih joj kupila kašicu od kruške ali ne znam od kojeg proizvođača, koji je po vama najkvalitetniji proizvođač ?
helena_7, ja svom sinu nisam dugo davala vodu, jer je uvijek poslije cvrstog obroka on dojio, tako je i stajalo u kalendaru dohrane, a proci ce dosta vremena dok ne uvedes cijeli obrok, tako da mislim da ispocetka ne moras, poslije mozes po kasikicu dvije prokuhane vode
Mila_80, po meni je Hipp najbolji - kruska viljamovka je bas ukusna, a pise i da je eko uzgoj, mada je ponekad probao i frutekove kasice...naravno na kraju - your baby, your choice
Pozz... Skuhaj mrkvu, izmiksaj i dodaj malo jabuke. Mrkvu rijetko koje dijete hoce samu... I za prvi put joj nemoj dati puno, kod dosta djece mrkva izaziva reakciju (sto ne znaci da ce i kod tvoje curice ali sve sto dajes prvi put daj ujutro i kasicicu-dvije upravo zbog alergijske reakcije).
koju rižu ste davale prvi put bebama, jel ima neka posebna riža ili može ova obična ili integralna i kako ste je pravile, jel se ona mora izmiksat nakon što se skuha
hvala Lady ...a da li se može napraviti kašica od suhih marelica, recimo da se skuhaju ili tako nešto
mozes ih zaliti vrelom vodom i malo skuhati da omeksaju, ali ih ne stavljaj u previse vode jer ce ti u vodi ostati sve ono iz njih sto je korisno.i onda stavi u blender i izmiksas.kajsije fino idu uz jabukicu kuhanu (ako je beba jela vec) to je jako ukusno mljac
tek sam sad skontala da beba nema jos ni 6 mjeseci, ne zuri sa marelicama suhim jer u one ipak malo teze, acekaj malo.probaj prvo svjeze voce pa onda suho.imaju ti ovdje dobre tabele za dohranu ukucaj pa ces naci i malo citaj. a sto se rize tice za pocetak ce ti svi preporuciti rizine pahuljice od hipa ili milupe ili nestle koje hoces one su puno prakticnije jer ih zamutis sa vodom i dodas voce i super obrok(ima uputstvo na kutiji) .lak se je probavljivo
< Poruku je uredio MALA1994 -- 28.12.2010 17:30:08 >
super, baš vam hvala na savjetima ...a nisam još ni namjeravala da dajem suho voće dok ne proba svježe, tek je probala jabuku i krušku pa sad namjeravam rižu...a sve sam ja isčitala na forumu o dohrani i čini mi se da mi je sad totalna zbunjola u glavi ,pa mi ne zamjerite ako pitam nešto o čemu je već pisano na forumu
Joj dilema, sad tek pojma nemam dok ovo isčitam. Ja bebiću polako počela davati kašicu od banane jeo 7 dana, prešli na krušku nije baš oduševljen, sokove neće a ni čaj....... danas mu dala malo keksolina sa jabukom oduševo se.... al mi sad manje doji........... jel to normalno???? Ja mu dajem Frutek i Hipp nebi da eksperimentišem ja da pravim ne nikako zato i postoje proizvođači hrane za djecu, oni to bolje znaju sigurno.............
Moja se beba pokazala kao mala prozdrljivica vec na pocetku.....dala joj kupovnu mrkvu (nisam nasla domacu) i prvi dan pojela pola teglice i nisam vise smjela dati iako je trazila i kako nije bilo alergijskih reakcija,sljdedeci dan je pojela cijelu teglicu! Ja joj obrok dam 2 sata nakon dojenja i opet doji nakon 2 sata. Dala sam joj do sada znaci mrkvu, rizu mi nikako samu nece pa je moram mijesati sa domacim jabukama ( i to smaže-cijelu manju jabuku i pola doze HIPP-ove rize). Krompir sam joj isto dala ali ga nece,pa cu kasnije opet pokusati a i bananom za zivo cudo nije bas nesto odusevljena. Za sad smo na 1 obroku,za mjesec bih trebala na posao i ubrzo kupujem izdajalicu aBd budem imala i dalje mlijeka pa da ga papa i kad mene nema!
Ni meni taj doktoricin savjet nije imao smisla, al dobro! Elem, mene zanima nešto pa da odmah pitam: Kad se dijete navikne na taj jedan obrok(dakle kad to postane cijeli obrok a ne kašikica dvije kao u početku) da li je to zamjena za jedan obrok dojenja ili nastavljamo dojiti po djetetovim potrebama. Zapravo bi moje pitanje bilo(al ga ispetlja ) da li recimo kad je vrijeme za papanje, prvo nudim memu, pa onda dajem 'kašicu' ili kašicu dajem prije meme kad je beba gladna i samim time imam jedno dojenje manje? Vjerovatno uvođenje dohrane i nije toliko špansko selo koliko se meni sada iz ove perspektive čini, mada ja još nisam ni počela,al rekoh da se na vrijeme informišem.
Hvala!
To pustiš djetetu da odluči i ravnaš se opet prema zahtjevu.
Da li prvo da daš podoj ili poslije zavisi da li želiš da obrok zamjeni u potpunosti podoj. Meni je na samom početku bilo najlakše da te eksperimentalne obroke ponudim u nekom među podojnom trenutku, kad uobičajeno ne ide podoj. Još će ti biti lakše ako beba ima neki svoj način na koji traži dojiti, onda se ravnaš prema zahtjevu.
Dohrana nije nikakovo špansko selo, a istovremeno je nuklearna fizika. I najlakše ide ako se prepustiš djetetu i njegovim signalima, a to se najteže postiže :) U principu ti nudiš ono što smatraš da dijete treba da proba i nauči jesti, a dijete prihvata ono što želi i to je sve ispravno.
P.S. Ja sam totalni zagovornik maksimalno moguće zdrave ishrane. To ne znači da moja djeca ne jedu pizzu ni ćevape, niti smoki ni čips, ali to im se ponudi jako jako rijetko. A moj sin jede isključivo pite i jela ispečana u rerni Uz svo strpljenje i slušanje njegovih signala (koji su dijametralni od mojih postavki i principa) našli smo kompromis pa kod mene sad svašta bude upakovano u jufku
I Bog da ptici da nebom leti... i skoljki da biser stvori... a majci podari djecu da radja... njen let beskrajima, njene bisere oko srca..! 02.07.2010.
E tu balansiraš sa zdravim razumom. Onda ideš nekom logikom da je bolje uzet neke ružne domaće jabuke nego prekrasne kruške iz Argentine. Da je bolje koristiti za početak povrće i voće koje raste u našem podneblju nego neku egzotiku. Izbjegavat maksimalno moguće industrijske pripravke jer oni ipak sadrže šećer (još gore zaslađivače), so i ostale dodatke i ako na njima piše da su bez toga (jer postoji dozvoljena granica do koje mogu koristiti navedene dodatke i ako je poštuju oni smatraju da mogu staviti da nema dodataka).
A i to ti je najviše do tebe i vaših porodičnih navika.
Onda znaš da nije zdravo monte, kinderčokolade i ostalo što se reklamira da je "zdravo za djecu" ...
Da li su vam menstruacije bolne? пеперутка16
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.