|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  39 40 [41] 42 43   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: problemi sa dojenjem...
16.12.2010 14:41:37   
Lejla Ka
Ako se ne varam, amiboy tvojoj bebi je sad negdje puna dva mjeseca?

Bebe koje doje sasvim normalno svare obrok iza sat i pol i traže jesti opet, naročito ovako male bebe, tako da je razmak između dva dojenja od sat-sat i pol normalan.

Da li se ove nervoze dok doji dešavaju kod svakog podoja ili u neko oređeno doba dana, ili neki određeni termini podoja?

Kako izgleda to kad se beba nervozi na dojci? Prihvati, doji, pa pusti, pa opet vuće, ili nekako drugačije?

Koliko dugo se u nazad dešavaju ovakve epizode?

Da li je beba do sad uredno dobivala na težini?

Ja stalno ponavljam, mogućnost da se istisne mlijeko iz dojke u bilo kojem trenutku (prije podoja, nakon podoja, između podoja) nije nikakvo mjerilo da li u dojkama ima mlijeka i koliko ga ima.
Nakon dva mjeseca isključivog dojenja, i ovog nekog mirnog perioda kojeg si opisala najnormalnije je da su dojke uhvatile ritam proizvodnje, da se ne prepunjavaju, pa su lijepo mekane i proizvode taman koliko treba. Kad majka osjeti da su se dojke "napunile" to je već znak prepunjenosti. Dojka koja sadrži dovoljno mlijeka za jedan uobičajeni podoj, i onu svoju rezervu (kao znak da proizvodi taman) je meka i na izgled "ne napunjena".

Što se tiće feelinga, važan je tvoj feeling da beba kad vuće, počinje da guta, i eventualno da osjetiš kad mlijeko krene (možda primjetiš da ti curi na drugoj strani). Osjećaj da su dojke pune ili da se pune nije pokazatelj.

Za početak ti savjetujem da bebi nudiš dojku za bilo kakvo negodovanje, i za hranu i za utjehu. Kad se beba nervozi na dojci, ti prekini podoj, pokušaj je umiriti na neki način koji joj godi (nosanje, ljuljanje ..., ja sam svoje i dojila noseći i ljuljuškajući kad je bilo takvih nervoza).

Odgovori mi na pitanja pa da vidimo šta možemo dalje.

I ne razmišljaj o AD-u, ono nam nije u opće opcija, naročito nakon 2 mjeseca dojenja.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu amiboj)
Neposredna veza do poruke: 1001
16.12.2010 14:58:52   
amiboj
Lejla, u pravu si, bebanu je prije dva dana bilo dva mjeseca. Od juce popodne su se pocele desavati nervpze kod gotovo svakog obroka.
Ta nervoza izgleda otprilike: uhvati normalno dojku i pocne gutati fino i nakon 2-3 minuta pocne plakati, pa se opet vrati na cicu pa kenjka i onda opet kao sisa i nakon nekog vremena zakunja.
Ove epizode su od juce prije podne.
Danas je papao u 12h i evo ga jos spava tako da mislim da se napapao :)
Do sada je dobivao lijepo na tezini, rodjen je sa 4.100, nesto je izgubio prvih dana, a sada je cca 6.20 kg.
Ma mozda uvijek reagujem prepanicno i prebrzo (nije mozda nego sigurno) ali zelim zaista da uspijemo i izdrzim da dojimo dok mozemo
Hvala ti Lejla na umirivanju, puno znaci u momentima kada zena posumnja u sebe, a zabrine se za bebicu

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1002
16.12.2010 15:07:28   
Lejla Ka
Meni se čini da je to ipak sve OK. Normalno je da bebe ponekad upadnu u ovakve faze, i sve je to OK, ako su općenito dobro, ako redovno imaju stolicu, redovno mokre pelene, ako svoje ture spavanja spavaju mirno, kad su budne djeluju zainteresovano, imaju periode mirne budnosti.
Razumljivo je i da se majke kod svake promjene zabrinu, i najčešće odmah posumnjaju na glad.
A kad bi malo više razmislile, bebe se veoma intenzivno fizički i psihički razvijaju u prvih godinu dana, i puno više nervoza i promjena ponašanja proizilazi iz tog napredovanja. Jer nije bebina jedina funkcija da jede i da ne bude gladna user posted image

Amiboy, sve je to normalno, samo nastavi nuditi dojku kad god beba pokazuje bilo kakvu nelagodu. To je najlakši način da se utješi, da prevlada stvari koje joj se dešavaju, da procesira podražaje koje joj pruža okolina. Puno mame, i puno dojke bebin je najlakši put u odrastanje.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu amiboj)
Neposredna veza do poruke: 1003
16.12.2010 15:22:27   
amiboj
Hvala ti puno, mirnija sam vec, a javnem kakva je situacija :)

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1004
16.12.2010 15:24:06   
Lejla Ka
Obavezno user posted image

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu amiboj)
Neposredna veza do poruke: 1005
16.12.2010 15:33:14   
Admiraaa
Lejla Ka, vidim da si savjetnik za dojenje, molim te pomoziiiiiiiiii
Mojoj je dana 18 dan. Kad su mi je u bolnici donijeli i stavili na siku odmah je krenula. imala je stvarno jak refleks sisanja. Nismo imale nikakvih problema fala Bogu. Dojila sam je lezeci zbog epiziotomije. Prije dva dana je pocela puno vise gutati zrak prilikom dojenja, i prije je ali znatno manje. Tacno cujem kako ga proguta i kako se grci i srce me  boli zbog toga. Zbog toga cini mi se brzo odustane od dojenja jer se unervozzi. Dobro pazim da prilikom dojenja pored bradavice uhvati i dio arole. Malo ona doji ono fino i onda ne znam kako bih opisala kao da jeziko klokce :) nadam se da me razumijes i tako krene to gutanjezraka. Danas smo pokusale s jastukom za dojenje, cini mi se da je malo bolje ali opet dodje do tog. Posto mi puno krace doji nego prije ja joj cesto dajem siku bar po malo. Gladna nije to vidim po stolici. Puno podriguje, stuca i prducka. Stvarno neznam gdje grijesim ali ovako  je pravo tesko za moju malecku.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1006
16.12.2010 15:51:22   
Lejla Ka
Admiraaa, znači kad beba lijepo prihvati dojku i počne sisati, u nekom trenutku počne da cokće jezikom i tako se naguta zraka?

Da li ti osjetiš kad ti krene mlijeko (to se zove refleks otpuštanja mlijeka)?
Možeš ga osjetiti kao trnce ili svrab u bradavicama, možeš primjetiti da ti druga dojka curi, ili kad beba počne aktivno da guta.

Ako osjetiš, da li možeš povezati početak coktanja sa početkom refleksa otpuštanja, ili coktanje kreće nevezano za gutanja?

Da li primjetiš ikakve druge promjene naprimjer na svojim bradavicama (drugačija boja, svrbe, bole ...), kod bebe možda bijele naslage na jeziku (pogledaj prije dojenja, beba nakon dojenja normalno ima mlijeko po jeziku), osip na guzi, pjenastu stolicu kiselkastog mirisa?

Ovo što opisuješ može biti posljedica par stvari, možda nije ništa od toga.

Beba se tokom podoja ne buni, prihvata dojku pa pušta, ili nešto slično samo cokće?

Nemoj mi se sad nasekirat od silnih pitanja, samo pokušavam vidjeti da nije nešto od tipičnih razloga user posted image

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Admiraaa)
Neposredna veza do poruke: 1007
16.12.2010 16:35:58   
Admiraaa
Lejla, ona krene fino dojiti, mozda nekih 3-5 min.  Onda krene to
coktanje.  Moguce da to krene sa otpustanjem mlijeka ali moram pratiti pa ti javim. Nemam nikakvih promjena na bradavicama. Takodje nema promjene njene stolice, jos je zlatnozute boje, nije ni miris promijenila. Mlijeka ima, i kad doji mlijeko zna malo curiti, haman ona ne stigne sve progutati. Beba ima mlijeka na jeziku nakon dojenja, nema osipa na guzi ali na licu se pojavio neke tri tackice na desnom obrazu, mazala sam mlijekom i danas je ko malo manje, nije onako crveno. Jedino mogu povezati sa ovim otpustanjem mlijeka da tada krene coktanje.Ona ona pocne ga se grci, cujem gutanje zraka, odbija siku, pa onda trazi, pa se ljuti vuce siku i nakon malo opet doji fino i tako sve nanovo. Evo sad  dok spava kvrce joj crijeva i budi je to. Ja na ishranu stvarno pazim i jedino joj je ovo od ovakvog dojenja. Kad se probudi provjericu joj jezik mada mislim da nema nikakvih promjena.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1008
16.12.2010 16:38:07   
Admiraaa
Ma necu se draga vise nasikirati nego sto jesam. Samo zelim sto prije naci rijesenje kako bi nam dojenje ponovo bilo uzivanje!!!!!

(odgovor članu Admiraaa)
Neposredna veza do poruke: 1009
   [Obrisana poruka]
16.12.2010 20:59:43   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu Admiraaa)
  Neposredna veza do poruke: 1010
16.12.2010 22:20:28   
Lejla Ka
Slažem se sa Iman, i meni zvuči kao pojačan refleks otpuštanja. Bebi mlijeko krene prejako, ona ne može da osvoji mlaz, bori se cokčući, pa se naguta zraka i unervozi.

Možda bi pomoglo da kad krene coktati i mlijeko curiti, ti je podigneš da podrigne, a pustiš mlaz da isteče, pa je onda vratiš da doji. Nije to nikakav veliki problem, beba će vremenom naučiti da savlada taj mlaz, ili će naučiti da sama pusti kad joj je prejako. Ne brini, samo strpljivo.
Nekad se u tom slučaju preporučuje i da mama prije samog podoja izdoji prvi mlaz pa tek onda da bebi da doji.
Meni je pomagalo da se nagnem prema nazad, tako da beba malo "odozgo" doji, tj. da se nalazi iznad dojke, a ne ispod kao u uobičajenim položajima.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 1011
17.12.2010 0:35:22   
dzeni_nl
drage moje ja sam vam se danas pravo zabrinula. malena je primila vakcinu, pa prije toga je islo vaganje i mjerenje i cini mi se da moja malena i nije bas napredovala zadnji mjesec.
za 42 dana ona je dobila 1060 i narasla samo 2 cm. nekako mi se to cini malo u odnosu na predhodna 2 mjeseca kada je za prvi mjesec danan dobila 1100 i narasla 4.5 cm. a drugi mjesec je dobila 1300 i narasla 7 cm. sad stalno razmisljam da mi je dobila manje zbog toga sto izdajam mlijeko. prestala je i da bljuca, mozda je i to znak da joj nije dovoljno, a i uredovila je podoje na svaka 3 sata. ma sada sam bas skorz zbunjena.

znam da je OT ali morala sam ovdje da se pozalim, jer se tice dojenja.

pa mi je jos extra nervozna,  mislim da joj se sve jadnoj sastalo, skok u razvoju, zubici pa kao slag na kraju i vakcina.user posted image

Ima nade za bolje sutra...
04.09.2010 rodila se Marisa mamina radost najveca.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1012
   [Obrisana poruka]
17.12.2010 10:16:01   
Brisani uporabnik

(odgovor članu dzeni_nl)
  Neposredna veza do poruke: 1013
17.12.2010 10:20:11   
Lejla Ka
user posted image

Mame, mame, samo se sekirate.
Dzeni, bebe ne dobivaju stalno isto, i dobivanje se smanjuje kako beba raste. Ista je stvar i sa centimetrima.
Ako razmisliš, kad bi beba svaki mjesec dobivala po 1100g i 4,5 cm, u uzrastu od jedne godine bi imala 16kg (rodila se sa npr. 3kg), i 104cm (ako se rodila sa npr. 50cm).

Najnormalnije je da beba usporava sa napretkom, i zaista nema razloga da brineš. Samo nastavi odličan posao koji radiš!

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu dzeni_nl)
Neposredna veza do poruke: 1014
17.12.2010 11:12:21   
amiboj
Samo da javnem da je sve u redu sa dojenjem. Opet sam napravila od mrava slona i opet sam ovdje nasla podrsku i smirenje. Hvalaaaaaa

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1015
17.12.2010 20:59:05   
dzeni_nl
hvala vam puno darge moje, bas sam se ismijala svojoj zabrinutosti i vasem obajsnjenju.user posted image

bas kada razmislim tako i dodje, hehe pa sa godinu dana bi onda mogla u skolu da krene kada bi rsla i dobivala kako ja to zamisljam.

kada uzmem u obzir da se sitna rodila 3150 i samo 47 cm duga, a sada sa 3 mjeseca i 12 dana ima 6400 i duga 60 pa to stvarno nije malo. najvise me zabrinulo kada sam srela jednu poznanicu poslije vakcine i ona mi kaze kako njena unuka sada ima 8 mjeseci i vec nosi broj 80, a da je 68 preskocila, znaci sa 62 odmah presla na 74. pa mi se ucinilo da moja onda bas i ne raste dovoljno. ali nikada da sebi u glavu utuvim da nisu sva djeca ista.

joj postavila bih vam sliku da vidite moju  malu buhtlicu, ali je bojim da moderatori ne galame, mozda cu poslije postavit bas kako doji, pa to ima veze sa dojenjem hehe.

(odgovor članu amiboj)
Neposredna veza do poruke: 1016
17.12.2010 21:31:59   
Lejla Ka
ima 8 mjeseci i vec nosi broj 80, a da je 68 preskocila, znaci sa 62 odmah presla na 74.

Pa možeš i ti preskočiti. Zavrni malo rukave i nogavice, i eto. user posted image

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu dzeni_nl)
Neposredna veza do poruke: 1017
17.12.2010 21:39:32   
dzeni_nl
jao Lejla vraze uvijek me uspijes nasmijatiuser posted image

nadam se da se neces naljutiti za ovo vraze, tako se kaze. juh jos se i rimujeuser posted image

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1018
17.12.2010 21:54:24   
Lejla Ka
Naravno da se ne ljutim user posted image

Znaš zašto sam ti ovo napisala? Mame se jako vole hvaliti, pa nekad malo pretjeraju. I moj je sin preskočio veličinu 92, jer je dugo gurao u 86, a sad uzmem 98 da mi duže potraje, a ne 92 da mu bude sad taman, a za mjesec malo. Tako da ... znaš user posted image

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu dzeni_nl)
Neposredna veza do poruke: 1019
   [Obrisana poruka]
18.12.2010 12:03:32   
Brisani uporabnik

(odgovor članu Lejla Ka)
  Neposredna veza do poruke: 1020
18.12.2010 19:03:31   
Admiraaa
Lejla Ka i Iman hvala vam. Mislim i ja da je to sto vi pisete. Evo poslusala sam Lejlu i malo podigla bebu tako da joj sika dodje malo nize i danas je upalilo. Malo se jos zezne i povuce vise mlijeka nego sto moze popiti ali je daleko bolje ovaako. Nastavicemo i dalje a valjda ce moja mrvica skontati kad treba malo pustiti user posted image user posted image . Hvala vam drage moje....

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 1021
19.12.2010 22:34:33   
Lejla Ka
Nema frke, tu smo da se pomažemo. user posted image

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Admiraaa)
Neposredna veza do poruke: 1022
20.12.2010 11:00:04   
Almaa
Lejla Ka i nama treba pomoc oko dojenja, ja sam 15.12 rodila djevojcicu na CR, dok sam ja lezala na intenzivnoj mojoj bebi je vec data flasica, nakon intenzivne meni mlijeko nije jos uvijek bilo nadoslo, ali sam je ja od prvog dana stavljala na siku da se privikne i od prvog dana imam problem, a to je njeno odbijanje sike, pomagale su mi i sestre dok sam bila u bolnici i stalno je stavljam na siku, ali ona se toliko buni, pocne da place i da se grci i jednostavno okrece glavu od sike, kupila sam i sikonske bradavice da je pokusam prevariti, ali ni to ne pali tako da sad izmuzam mlijeko i dajem joj na flasicu, ali bih jako voljela da je naucim da doji

napravi svaki korak ovom istom strascu i pregazit ces more na tom hodocascu...

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1023
20.12.2010 11:12:14   
Lejla Ka
Almaa, još ste vi friški, i još ima dobre šanse da naučite dojiti, samo će vam trebati dosta strpljenja.
Znam ja da toga na samom početku nakon poroda najviše manjka, i žena je osjetljiva, ali vjeruj da vi to možete.

Važno je da se izbjegavaju krizne situacije, u smislu da se beba jako nervozi i tjeta na nešto protiv čega se buni.

Da li beba ikako prihvata bradavicu ili odbija da je uhavti potpuno?

Da li su tvoje bradavice više ili manje izbočene.

Sad je važno da ti imaš ritam čestog izdajanja da se potakne proizvodnja mlijeka.

Kako i koliko često izdajaš?

Koristite li dudu varalicu?

Osim svog mlijeka, da li daješ i dohranu?

Koliko često i u kojoj količini?

Ovo čisto zbog lične statistike, u kojem si porodilištu rodila?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Almaa)
Neposredna veza do poruke: 1024
20.12.2010 21:02:51   
Almaa
beba se bas nervozi kad joj ponudim sikuuser posted image
kod mene su bradavice dobre i sestre u bolnici su mi rekle da to nije problem, ja noj stavim bradavicu u usta, ali kad osjeti da nije silkon odmah pocne plakati i ako ja insistiram njen plac postaje histericanuser posted image
ja izdajam svako dva sata i skupljam joj zalihice milijeka, tako da otprilike dva puta jede moje mlijeko, jednom dohranu i sve tako, dudu varalicu koristimo, ali u najmanjoj mogucoj mjeri,
a porodila sam se na Jezeru

napravi svaki korak ovom istom strascu i pregazit ces more na tom hodocascu...

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1025
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  39 40 [41] 42 43   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  39 40 [41] 42 43   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *