Lejla Ka
|
Dzeni, i ja sam sinoć razmišljala o tebi i tvom problemu, pa sam skontala neke stvari. Kod tebe se osim obilne proizvodnje dešava i veoma jak refleks otpuštanja mlijeka. Ovaj refleks pokreće ubrzano bebino sisanje na samom početku podoja, i onda se kanalići stegnu i istiskuju mlijeko prema bradavici i van. Kod tebe se to očito dešava dosta jako (i sama sam imala takav jak refleks otpuštanja). Mlijeko krene da frca kao iz tuša, pod najačim pritiskom (i sasvim je normalno da se to dešava na obje dojke). Beba je još mala da bi mogla da savlada mlaz, ili da nađe neku dobru tehniku da ga izbjegne. U ovakvim slučajevima jako pomogne položaj u kojem se beba nalazi iznad dojke. Ako ležite, neka beba bude malo više prema tvojoj glavi nego bradavica, ili ako sjedite, neka beba bude potrbuške na tvom stomaku, i prihvata dojku odozgo. Na taj način mlijeko frca, ali ga gravitacija usporava i pomaže bebi da savlada mlaz. Ovaj pre jak refleks otpuštanja je najvjerovatnije i uzrok vašeg čestog bljucanja, a sasvim urednog napredovanja. Najvažnije je da znaš da je to prolazno, i da će beba vremenom naučiti kako savladati taj mlaz. Za sad joj možeš pripomoći položajem, ili ispuštanjem tog prvog mlaza van, pa tek onda nastavljati dojiti. Što se tiće prekonoćne pauze, bojim se da je izdajanje, naročito na "početku" noći kontraproduktivno, i samo će ti izazvati dodatne probleme. Ono što bih ti ja savjetovala je da nakon što beba zaspe, ti na grudi neko vrijeme stavi hladne obloge (koliko ti je praktično, predpostavljam da i ti žuriš da zaspeš), a onda obloži grudi listovima kupusa. Ove ubloge od kupusa se naprave tako da se iz lista kupusa odstrani onaj tvrdi korijen, a list se malo istuće drvenim batom za meso, ili dnom čaše, tek toliko da omekša. Onda se stavi na dojku uokolo, izbjegavajući bradavicu. Sa tim oblogama prespavaš. U jutro, ako osjećaš tu jaku prepunjenost, izdojiš samo toliko da popusti. Važno je još i da beba dok doji, omogućiš slobodno istjecanje mlijeka iz druge dojke, da nije pritisnuta ničim (možda bi mogla prisloniti lijevak od izdajalice i prikupiti to mlijeko za poslije, možda sam dosadna, nisi mi rekla da li planiraš pohraniti nešto mlijeka za ishranu kad poičneš raditi). Ne bi loše bilo da na ne-podojenu dojku staviš kupus do vremena kad je njen red na podoj. Ostatak dana dojite normalno. Ja vjerujem da bi se uz ovaj režim noćna proizvodnja regulisala makar u tolikoj mjeri da ti ne stvara velike probleme. Obilnim izdajanjem samo potičeš još veću proizvodnju, tako da kad je prepunjenost problem, preporučuje se minimalno potrebno izdajanje da popusti neugoda. Potražit ću ti nekih korisnih linkova pa ti pošaljem na pp.