Lejla Ka
|
IZVORNA PORUKA: Dzenana_G Moja beba ima 6,5 mjeseci i do sada je dojila bez problema. Medjutim zadnja 3 dana po jednom dnevno ona jednostavno podoji iz obje sike ali jednostavno osane gladna, vristi, ponudim joj caj ili vodu ona pije i kad skonta da nista od toga nema opet plac. Nece adaptirano mlijeko ni da pomirise, samo jos vise vristi od njega. Nisam znala vise sta da radim i na kraju sam joj ponudila kravlje mliejko iz tetrepaka i popila ga je. Nije imala nikakvih problema. Da li to znaci da moja beba nece jos dugo dojiti i da je mlijeko polako pocelo smanjivati? Sta da radim da li da joj dajem kravlje mlijeko ili umjesto tog obroka da joj dam nesto od guste hrane. Ona ima sad dva obroka, da li da povecam. Ako ima neko savjet rado cemo poslusat... Ja prvo da ispitam Koliko beba dnevno ima podoja? Kakav je raspored podoja i obroka krute hrane? Kad beba doji, kako doji (mirno, nervozno)? Da li beba sama završi podoj na jednoj dojci i koliko dugo doji (uobičajeno, ili kraće od kad imate problem)? Koliko dugo već imate ovaj problem, i da li se prije toga nešto mjenjalo u bebinoj dnevnoj rutini? Od kad ste uveli krute obroke? Da li daješ kruti obrok potpuno sam ili uz dojenje? Kako si uvela krute obroke, tako da si zamjenila podoj ili u neko vrijeme između podoja? Kako beba spava (uobičajeno ili izmjenjeno)? Ovo što ti je Juni rekla može upravo biti vaš problem, skok u razvoju, a može i rast zubića uzrokovati nervozu. Ja sumnjam da je došlo do nekog značajnijeg smanjenja proizvodnje, naročito zbog dužine vašeg staža. Možda je i uvođenje hranjenja na kašičicu unijelo neku novinu na koju beba reaguje. U glavnom, ono što bih ti savjetovala u ovom trenutku je, prvo da ne uvodiš nikakvo dodatno mlijeko (krvlje iz tetrepaka je najzadnja opcija, zapravo nije nikakva opcija jer niti odgovara potrebama tako male bebe, a da ti ne pričam šta se sve od antibiotika daje kravama od kojih se vrši ta masovna proizvodnja i od čega se to mlijeko u stvari pravi), drugo probaj bebu umiriti na druge načine, kad završi podoj na jednoj dojci, a i dalje plače, probaj je umiriti nekim načinom koji joj odgovara (nosanje, ninanje ...) ako ne pali, ponudi joj istu dojku (super bi bilo ako bi nastavila dojiti tu istu dojku, jer bi sigurno izdojila još mlijeka, a ako treba više na ovaj način bi podstakla dojke da proizvedu više), ako baš ne želi ponudi drugu, ako i tu podoji i završi nezadovoljna, probaj istu taktiku, s tim da onda opet ponudiš prvu dojku, u kojoj već opet ima mlijeka. Kod vas se sigurno radi o nekom drugom izvoru nervoze, a ne o značajnom smanjenju proizvodnje. Možda bi mogla pokušati i napraviti neko smirenije, izdvojeno mjesto za dojenje, sa što manje poticaja i odvlačenja pažnje za bebu. Javi mi odgovore, i da li ti se ovi savjeti čine primjenjivi.