zanara
|
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka Zanara, prvo ću ti napisati da potpuno razumijem tvoj strah i zabrinutost kao majke, i zamoliti te da pitanja koja slijede, a bojim se da zvuče nekako strogo, i osuđujuće, nikako pogrešno ne shvatiš. Samo nastojim sagledati vašu trenutnu situaciju u što realnijem svjetlu. Ja znam da mama sve što radi, radi jer misli da je to za njenu bebu najbolje, i iz najbolje namjere. Vidim i da imaš i stariju kčer pa me zanima da li si nju dojila i koliko dugo? Ja ću malo razdvojiti po tvojim odgovorima moja nova pitanja i zapažanja, da bude preglednije. "samo sam ga dojila prvih 15 dana,,i nakon toga pocela davati dohranu ,novalac ac ali jako malo po 20ml" Možeš li mi reči zašto si uvela dohranu, da li je to bila preporuka od strane nekog medicinskog radnika i uz koje obrazloženje? Takođe me zanima ko je donio odluku o proizvodu kojim ste započeli dohranu? "zatim sam sve to nekako povecavala ali samo navecer pred spavanje, da bi stigla do 90 ml, jedanput dnevno znaci, neki dan prije tih problema sa stolicom sam prvi put dala 3 puta po 90ml" Ako dobro razumijem ti si svo ovo povećavanje i određivanje količine određivala samostalno? Također, ako sam dobro shvatila, dohranu si davala potpuno odvojeno od dojenja, nisi prvo dojila pa dopunjavala obrok dohranom? Na osnovu čega u bebinom ponašanju si zaključivala da beba želi još jesti i nudila dohranu? "pocela sam sa dohranom jer sam primijetila da su mi dojke nekako mlitave, a desna pogotovo, a on bi se budio posle pola sata i vristao, nikakvih drugih problema nije bilo, ja bih ga nahranila dohranom i on bi spavao kao beba." Ovdje ću ti pokušati objasniti šta se dešavalo: Prelazak prvog mlijeka - kolostruma i prelaznog mlijeka u zrelo mlijeko (popularni nadolazak mlijeka) dešava se negdje između 2. i 7-8 dana po porodu, različito od žene do žene i od poroda po redu. Najčešće se kod drugorotki dešava nešto ranije nego kod prvorotki, jer su kod drugorotki dojke već ispraksirane za proizvodnju. Ovo naravno nije pravilo. Nadolazak mlijeka i period kad su grudi jako pune, nabrekle, nekad bolne, te kad se veoma brzo pune nakon podoja traje okvirno (opet različito, od žene do žene) 2-5 dana. Nakon toga dolazi do postepene stabilizacije, nagla proizvodnja se dovodi na nivo koji je potreban bebi, a "dopunjavanje dojki" se usporava na ritam podoja koji nameće beba. Majke taj period opisuju najčešće kao "dojke su mi odjednom postale sasvim mekane, kad bi beba tražila da doji nisu bile pune, i trebalo bi puno više vremena da se napune nego prije". One neiskusne i neupučene u proces proizvodnje mlijeka tad najčešće posumnjaju da im nestaje mlijeka (opravdano, jer je sad situacija potpuno drugačija od vremena kad je mlijeko curilo na sve strane). A zapravo se dešava to da tjelo počinje proizvoditi samo onoliko koliko beba traži, a ne trošiti đaba maminu energiju i hranjive tvari na viškove mlijeka koji se neće popiti. Ovo je objašnjenje tvojih mekanih dojki. U jednom postu prije sam rekla da su mekane dojke - dobre dojke, da nisu to prazne dojke bez mlijeka. Nabrekle dojke su prepune, sa viškom mlijeka i u njima se lako dešavaju začepljenja i upale. U ovom za majku nesigurnom i zbunjujućem periodu desi se i prvi skok u razvoju sa oko 3 sedmice bebinog života. Skok u razvoju znači nagli bebin razvoj, psihički i fizički, i beba je u tom razdoblju najčešće pojačanog apetita, traži da doji puno više i češće nego ranije, nešto je nervoznija i najčešće slabije spava nego što je to bilo prije. I na šta će se prvo posumnjati u našim krajevima nenaviklim na dojenje, na to da je beba gladna, a mama nema dovoljno mlijeka. A zapravo čitava ova situacija se rješava jednostavnim dojenjem na zahtjev, kad god beba traži (pa makar to bilo i svakih 5-10 minuta), i koliko god dugo beba želi da doji. I ovi periodi, opet različito za svaku mamu i bebu, traju okvirno od 24h do 6-7dana. Jedino što je jako bitno kod ovakvog pojačanog dojenja je da se vodi računa da se dojke efikasno prazne kod podoja (da se prazne do "kraja") i da se vodi računa o pravilnom položaju bebinih usta na bradavici. Ovo bi bilo objašnjenje čestog buđenja i plača tvoga sina. Dohrana je teška za bebin stomak. On nije stvoren da vari dohranu, i radi to sporo i teško, pa je beba sita puno duže nego kad jede tvoje mlijeko, jer se stomačić muči da provari dohranu. Zato se muči i sa stolicom, jer je stolica od dohrane puno gušća, i puna materija koje bebina probava nije uspjela da svari. Mamino mlijeko je potpuno svarljivo i puno se brže vari, pa beba češće osjeća potrebu da jede. To je dakle objašnjenje problema sa stolicom, koji ne treba da te posebno brine, jer je sa dohranom tako normalno. Ne znam zašto je doktorica rekla da beba prebrzo dobija, ovo su neke normalne vrijednosti, čak i za isključivo dojene bebe, i nisu neki problem. Ono sa čim se slažem je da tvojoj bebi ne treba dohrana. Ono što treba da znaš je da se bebi koja sad, ako dobro shvatam uzima 3x90ml= 270ml dohrane dnevno, ne smije dohrana ukiniti odjednom, već veoma polako, a da se dojenje mora forsirati i nuditi puno češće, te po određenoj šemi (koju ću ti ja jako rado objasniti), da bi se beba uspješno vratila na isključivo dojenje. Važno je da znaš da dojke proizvode onoliko koliko se iz njih izvlači (najbolje bebinim sisanjem). Kad ti daš flašicu, beba postaje sita, a dojke misle da bebe u tom trenutku ne treba da jede, pa i ne proizvode mlijeko u količini u kojoj bi proizvodile da beba u tom trenutku doji. Beba onda pravi pauzu od najmanje 3 sata (jer se kao što sam rekla dohrana sporo vari), a dojke opet misle da beba u tom periodu ne treba da jede i proizvode po malo do slijedećeg podoja. Ako ti slijedeći put bebi daš da doji i ona pojede sve iz dojke, dojka kreće u proizvodnju, ali ako će opet biti jedna flašica između podoja i pauza od 5-6 sati, dojke će se programirati na tako veliku pauzu i proizvodit će sporo i po malo. Ovako se proizvodnja usporava i smanjuje, a još ako počneš povećavati količinu dohrane, mlijeko će se smanjeno proizvoditi do potpunog prestanka. Nama je sada bitno slijedeće. - da sabereš ukupnu količinu dohrane koju daješ u danu, i zaustaviš se na tome, ne ideš u povećanje, - da počneš nuditi bebi dojenje kad god je gladna, obavezno prije dohrane (znači daš da doji, neka doji dok hoće, dobro bi bilo da ponudiš i drugu dojku u tom podoju, a dohranu ponudiš tek kad beba više nikako ne želi dojke) - da pomogneš bebi da tokom podoja isprazni svo mlijeko iz dojki, da bi one shvatile da trebaju proizvoditi više nego do sad. To ćeš postići masažom od korjena dojke prema bradavici svuda u okolo dok beba doji, i blagim stiskanjem dojke potpuno uz prsni koš kao da istiskuješ mlijeko (ovo se zovu kompresije) Mene još zanima nešto iznimno važno, kako se beba sad ponaša na dojci, kako doji? Interesuje me i da li ti primjetiš kad ti krene mlijeko, i kad beba guta? Evo i ja tebi napisa čitav referat , a zapravo mi je najbitnije čuti šta ti o svemu ovome misliš, koliko ti se čini jasnim i primjenjivim na vaš slučaj. Ja znam da ti bebu možeš vratiti isključivo na dojenje, i ja sam više nego spremna da ti pomognem. Javi na se opet. lijep pozdrav lejla,,i hvala na vremenu koje si odvojila za mene. sto se tice dohrane pocela sam mu davati 20 ml na prijedlog patronazne,,jer sam rodila na carski i imala sam velikih kompilkacija posle poroda,jako visok tlak 180/120,i tako stalno navecer cak i sa terapijom od 3 vrste raznih tableta,,i ona je mislila da nebi izgubila mlijeko trebam ga malo dohraniti da bi ja imala vremena da se odmorim i da mi kao mlijeko nadodje ja nikada mu nisam dala dohranu samo bez podoja,,uvijek ga podojim pa mu dam dohranu,,samo sto se to nekako pocelo vremenom povecavati kako se njegov apetit povecavao,,sto se tice izbora hrane ona je savjetovala hipp,pa posto je plakao od grceva rekla je da predjem na novalac jer se on koristi u bolnicama,,tako ja i presla. ali on sada ima potrebu da popije hapicu jer je kao navikao,,kao da mi nece da zaspe dok mu ja nedam hapu.i cim popije hapu on zaspe,, naravno da ja osjetim mlijeko da je krenulo kada on pocne da sisa,,i on jede ali to traje nekih 3-5 min max i zatim on samo vuce ali ja neosjetim da guta niti da sta izlazi vani,,zatim mu ponudim drugu dojku i isto tako se desi,,i nakon toga dojke su prazne a on nastavlja da place ili ako je zaspao ,,spava pola sata i sve ponovo,,e tada ja smatram da nema mlijeka jer on tada vuce ali ja neosjetim nista vise,,i nakon patnje ja mu dam hapu i on se najede i spava. ja vec od jucer pokusavam da mu smanjim dohranu,,i pridrzavat cu se sada ovih tvojih savjeta za dojenje ,,mislim dojiti kada god on zeli,,ali jucer sam ga dojila cio dan posle posjete pedijatru,,i nisam mu davala hapu,,i sinoc belaj u kuciplakao je od 22.00- 01.00 mislim uz dojku,,doji zaspe 5 min frka,,opet tako i tada je mm rekao molim te nahrani ga da spavamo svi.i sinoc sam mu dala dohranu 90 ml,,i spavao je do 03.30. trudit cu se da ga dojim bez dohrane,,jer on se vec navikava na flasicu i to moram da sprijecim sada. hvala ti puno na savjetima i podrsci,,i naravno ja imam kcerku od 8 godina,,ona je samo dojila i ja nikada nisam imala problema sa stolicom,,niti sa tim da je ona bila gladna,,nisam cak ni znala sada prvi put da napravim hapu,,sva sam se istraumirala dali sam dobro napravila ,,ali nekako je tada sve bilo drugacije,,a i rodjena je prirodno,,mozda ima veze i sa tim carskim,i svim tim tabletama koje sam pila, ,nepijem vise jer sam sada dobro.javit cu se opet sa novostima,,hvala ti puno,,puno.. puno pozdrava