Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (oktobar-dece... 19.10.2010 14:34:46
Rimljankaa
[/quote]
tvoja doktorica je trebala odmah da te pita koja ti je muz krvna grupa tj Rh..ako je on - onda za tebe nema zime jer ako su oba roditelja Rh negativna mogu imati samo Rh negativno potomstvo.
Probaj ga nagovoriti nek uradi taj nalaz prije tebe da se ne peglaš ti ako ne moraš mada ti nije strašno to..sasvim obično vađenje krvi iz vene i sutradan gotov nalaz. A sto se rhogama tiče, ovdje ima doktora koji ga daju pacijenticama ko da je kakva cokolada u najmanju ruku..eto cak i da ne provjere muzev Rh ...sasvim slucajno sam istrazivala na netu o rhogamu s ciljem da vidim jel se to moze kupiti i van BiH i otkrijem da isti sadrzi thimerosal to je neki vid zive i da 63% rodjene autistične djece su bas djeca majki koje su pimile rhogam u trudnoci. Inace simptomi autizma su identicni simptomima trovanja zivom. Nejse, izludilo me to i tako nadjem kako mnogi doktori sirom svijeta uopste ne daju rhogam u trudnoci, vec poslije, sto mi je nekako "bezbolnije", ali ima ih koji to preferiraju pod objasnjenjem da to preporucuje WHO.
Tako dodjem doktorici i ispricam joj sta sam saznala, ona se nasla u cudu ali kao ne treba odbaciti to i treba istrazivati da bi mi kasnije rekla...kako se raspitala kod kolega i NE MORAM primiti rhogam u trudnoci s obzirom da mi je sve uredno za sad, hvala Bogu.
Usput taj rhogam moras sama kupiti u apoteci a jedno mjesec dana smo se raspitivali po gradu i na kraju smo ga nasli u jednoj privatnoj apoteci samo..tako da se ne mozes ni osloniti na nase apoteke ukoliko ga mislis dobiti po porodu u roku od 72 sata.
Opet ja oduljih
A imala sam jos pricati o rhogamu bez zive..o tome drugi put ako te bude zanimalo
pozz svima
[/quote]
Hvala na objasnjenju. Vidjecu s mm da ode izvaditi Rh faktor. Mislim,mada nisam 100% sigurna da su mu oba roditelja Rh +,tako da je vjerovatno i on. Mada sam ja cula,a sad ne znam koliko sam upravu da djete moze imati Rh- ako su mu roditelji Rh+. To su kao vrlo rijetki i izuzetni slucajevi,ali se desavaju.
Nisam znala da je Rhogam moze biti tako opasan?! Sad si me malo i zabrinula!!! Ja sam mislila da je to sasvim bezopasna injekcija. Jos i to,da je tesko naci?! Nije mi jasno zasto je nemaju u apotekama,kad je dosta zena treba (ili mora) primiti.
Za svaku informaciju sma tu...Mozes mi poslati privatnu poruku da nezamaramo ovdje... Hvala!!!!
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (oktobar-dece... 19.10.2010 14:36:58
Mama2b
Pozdrav drage moje,
Evo ja sam ovdje nova, pa rekoh da se tuspasim, a vidim da je prilicno posjecena tema i da se super zabavljate. Meni RR dodje kao razonoda u pauzama od posla, jer sam takodjer u pripremama oko kupovine svega i svacega, al do sad sam samo kupila neku odjecu za iznjeti bebu iz bolnice. Gledamo krevetice, posteljine, kolica itd.
Ja sam 30 sedmica, polako se blizi termin, sve sam veca i gegam se uveliko. Sto se tice tegoba, samo nesanica i pritisak dole, tako da sam na wc-u svakih sat vremena. Dr mi je rekao da pijem brusnicu, tako da ocajavam svakodnevno.
Toliko od mene za prvi put, pozzzz svim buducim mamama:)
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (oktobar-dece... 19.10.2010 15:22:04
Lara83
Mrkva vjerujem da ti je dosadilo ali izdrzi jos samo par dana dosadit ce i bebici Rose sto se tice velicine i tezine bebe, bas u subotu mi je rodila kolegica sincica koji je tezak 2200, i sve hB u redu. Nemoj se puno time zamarati, ako dr smatra da je sve ok onda jeste...tezina i velicina bebe je relativna...sto se pritiska tice to moze biti bas opasno pred kraj, pa malo cesce mjeri kad si kuci. Mama2be dobro nam dosla lijepo cemo se druziti...i tebi se polako priblizava dan D. gagach sto nam se ne javljas?
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (oktobar-dece... 19.10.2010 15:51:18
Lara83
IZVORNA PORUKA: Rimljankaa
Skontala sma ime za moju curicu!!!! Jos da se tata slozi!!!!
Alina!!!!
Svidja li vam se?! Sad na netu procitah,meni se bas svidjelo... nadam se da ce mi se svidjati i sutra i prekosutra i...
Kako procitah muslimanko je,jupi,jupiii...
sad nadjoh: Ime Alina je muslimansko ime u značenju: očevidna, jasna. lijepo je ime mi jos uvijek ne znamo...ima ih u opciji par pa ne znam za koje cemo se odluciti...
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (oktobar-dece... 19.10.2010 15:57:41
Lara83
nadam se da necu promjeniti misljenje jer ih stalno mjenjam sto se imena tice...
to se upravo i meni desava, danas mi se svidja, sutra ne i sve tako
e drage moje, ja odoh malo ranije pobjeci s posla a sutra sam uzela day off da malo poradim kucu s tetom i da pakujem stvari....ako stignem javnem se... ljubim vas sve!
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (oktobar-dece... 19.10.2010 16:05:37
marci
dobar dan drage moje forumašice jasam ovdje nova i imala bi jedno pitanje za vas ak mi ko može odgovorit šta to znaći kad na nalazu doktor napiše genitalni nalaz-mult para,rodnica duboka,prostran cerviks sakroponiran,čl.prsta dug uloživ za jagodicu.pa me sad zanima jesam se ja to poćela otvarat i koliko hvala vam unaprijed.
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (oktobar-dece... 19.10.2010 16:17:54
peky
Zdravo drage moje trudnice... Danas sam bila na redovnom ctg pregledu i doktor me usput pregledao ginekoloski....kad me pregledao rekao mi je da ocekujem trudove veceras il sutra ... a meni termin u nedjelju.... i kad sam dosla kuci vidjela sam da mi je prokrvarilo malo na gacice...ja mislila od pregleda jer se to zna desiti....medjutim kad sam se istusirala pocelo mi se pojavljivati smedji iscjedak da gacicama??????? i evo sada dva sata poslije svega nemam neke velike bolove i ne znam bil isla u bolnicu na pregled??? sta vi mislite?
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (oktobar-dece... 19.10.2010 16:21:14
rose
IZVORNA PORUKA: esmina i bebina mam
balasgirl sad bi se bas jadan nagutao rose izvini nisam bas upratila kolike su ti dimenzije bebe i koliki ti je pritisak
bebine dimenzije su negdje oko 34-35 sedmice a ja sam vec 37+1 (znaci 38-a), teska oko 2500 a pritisak danas oko 155/90 uzela sam tlakomjer pa cu upratiti.
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (oktobar-dece... 19.10.2010 16:26:34
Almaa
IZVORNA PORUKA: marci
dobar dan drage moje forumašice jasam ovdje nova i imala bi jedno pitanje za vas ak mi ko može odgovorit šta to znaći kad na nalazu doktor napiše genitalni nalaz-mult para,rodnica duboka,prostran cerviks sakroponiran,čl.prsta dug uloživ za jagodicu.pa me sad zanima jesam se ja to poćela otvarat i koliko hvala vam unaprijed.
grlic je poceo da se skracuje, a otvorena si za vrh prsta, to ti opet ne mora nista zunaciti jer neke zene po pola trudnoce provedu otvorene tako, nisi napisala najvažnije koja si sedmica
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (oktobar-dece... 19.10.2010 18:48:38
vila.vilica
IZVORNA PORUKA: rose
balasgirl sad bi se bas jadan nagutao rose izvini nisam bas upratila kolike su ti dimenzije bebe i koliki ti je pritisak
bebine dimenzije su negdje oko 34-35 sedmice a ja sam vec 37+1 (znaci 38-a), teska oko 2500 a pritisak danas oko 155/90 uzela sam tlakomjer pa cu upratiti.
Moja Rosalina...pa eto udebljala se cura malo od neki dan..ima jos fore :) uglavnom ne mislim da trebas brinuti...znala sam ih vise sa jos laksim bebama pri porodu pa su regularno izasle iz bolnice! Bice dobro aBd!
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (oktobar-dece... 19.10.2010 18:50:04
ladyblue RR
IZVORNA PORUKA: rose
ignoriši te njihove mjere. mojoj sestri su fulili za 800 gr. ni kod mene nije velika beba prema ovim njihovim mjerama. što se mene tiče 3 kg do 3,3 kg je sasvim dovoljno.lakše je roditi manje dijete.
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (oktobar-dece... 19.10.2010 18:59:40
vila.vilica
Mada sam ja cula,a sad ne znam koliko sam upravu da djete moze imati Rh- ako su mu roditelji Rh+. To su kao vrlo rijetki i izuzetni slucajevi,ali se desavaju.
Nisam znala da je Rhogam moze biti tako opasan?! Sad si me malo i zabrinula!!! Ja sam mislila da je to sasvim bezopasna injekcija. Jos i to,da je tesko naci?! Nije mi jasno zasto je nemaju u apotekama,kad je dosta zena treba (ili mora) primiti.
Za svaku informaciju sma tu...Mozes mi poslati privatnu poruku da nezamaramo ovdje... Hvala!!!!
Ma znaš šta...lahko se nama dopisivat preko pp ali šta znaš kad neko nekad naleti na ovu našu diskusiju može mu biti od koristi..
Ovo za Rh sto si napisala.. i moji roditelji su oboje + a ja -, i kod moje rodice je isto..tako da ne znam koliko je to rijetka pojava..stoga jos uvijek ima nade za tebe
Posto ne znaš koji ti je bebin Rh faktor dok ne rodiš...i kad se uspostavi da je npr. + trebaćeš taj rhogam dobiti u roku od 72h. Znači ako si u Sarajevu, moraćeš prevrnut grad da ga nađeš. U ovim apotekama su masovno smotani da ti ne znaju ni reći od kojeg proizvođača uzimaju rhogam (ne zove se uvijek tako..ali je imunoglobulin svaki). Ja sam naišla na jedan u apoteci Sara na Čengić Vili, košta čini mi se 125 KM..a to ti je manje-više svugdje tako. No već sam pričepila muža da mi kupi u Austriji neki koji nema žive, ako im je vjerovat..pa nek' ja njega imam kod sebe za svaki slučaj..možda će završit u smeću ako mi ne bude trebao. Morao ga je donijeti u mini frižideru da održi temperaturu skladištenja. Tako da sam se osigurala.
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (oktobar-dece... 19.10.2010 19:53:23
koka i po
Samo da mahnem i odoh Sve sto prolazite je normalno..i strahovi,brige,bolovi,nespavanja..i brzo prodje a jos brze se zaboravi.. Zato ne brinite i uzivajte u trudnoci....
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (oktobar-dece... 19.10.2010 21:16:57
naidica
pozdrav drage moje,,at ima???sta mi radite??? ja evo pravila neku vocnu tortu pozelila sam pa hajde reko da je zacas napravim ..danas sam od 2 do 5 spavala,,morala sam leci,,oci mi se samo sklapale,,sva sam bila grozna !!!! gagach gdje si ti????falis nam???? vila vilica bas mi je dragoo sto smo tako blizu !!! ima i medi ona je izmedju nas ,,nju sisas za jedan dan hehe!bas smo jedna do sruge hehe??? kako si ti??? jel osjetis svog bebacha,,,bas je divno zar ne ???? lara ma nasi mali deckicii ,,nek su nam zivi i zdravi???ima li ih jos?????? pozdrav za sve ostale ljubim vas puno!!!!
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (oktobar-dece... 19.10.2010 21:28:30
vila.vilica
naidice...kucka lopovcic veceras...a jutros se usutil(a) (da mi vise doktori hoce rec definitivno jel ž, da se ne glupiram ) recimo da je ž... jutros se ušutila...kiša šta li, pa kontala nema potrebe lupat, i igrala se igrica sa vrpcom
< Poruku je uredio vila.vilica -- 19.10.2010 21:29:08 >
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (oktobar-dece... 19.10.2010 21:32:52
Anoniman
IZVORNA PORUKA: peky
Zdravo drage moje trudnice... Danas sam bila na redovnom ctg pregledu i doktor me usput pregledao ginekoloski....kad me pregledao rekao mi je da ocekujem trudove veceras il sutra ... a meni termin u nedjelju.... i kad sam dosla kuci vidjela sam da mi je prokrvarilo malo na gacice...ja mislila od pregleda jer se to zna desiti....medjutim kad sam se istusirala pocelo mi se pojavljivati smedji iscjedak da gacicama??????? i evo sada dva sata poslije svega nemam neke velike bolove i ne znam bil isla u bolnicu na pregled??? sta vi mislite?
ovako je kod mene bilo pred porod, samo sto sam ja imala bolove......VIDJECES AKO BUDES IMALA UCESTALE BOLOVE JAVI SE KOD DOKT.sretno
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (oktobar-dece... 19.10.2010 22:12:08
marci
e ovako jasam ti draga trudna 37 tjedana i 1 dan i ovo mi je druga trudnoća a pošto sam sa prvim djetetom puno prenijela i nisam se otvarala nikako pa mi to nikak nije jasno šta znaći jel krenulo il ne
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (oktobar-dece... 19.10.2010 22:16:47
mamin cvjetić
Drage moje evo i ja da vam se javim i to brzinski. Danas bila na Uz bebica je dobro hb samo kažu da nam fali malo plodne vode tako da sam od sutra u bolnici malo na posmatranju nije ništa strašno pa vam se neću javljati ovih dan.
Sve vas ljubim i šaljem puno a čim izađem ABd odma se javim sa detaljnim izvještajem pusa za sve
RE: Razgovori u ocekivanju bebe (oktobar-dece... 19.10.2010 22:57:24
esmina i bebina mam
rose sto se tice te tezine beba ti i ne dobiva na kilazi radi tog tvog pritiska ,malo me cudi da ti nisu ukljucili aldomet jer ja sam ga morala piti a nije mi isao pritisak vise od 140/90. E sam rodila na sekciju prenijela sam je 4 dana nisam imala ni trudove niti sam se otvarala rodena je sa 2250/44. Sto se tice bebe lezale smo na patologiji samo radi porodajne tezine a beba je bila massalah po Apgaru je dobila ocijenu 8 jer nije bila dovoljno teska a i rizicna mi je bila trudnoca. Hocu da ti kazem da tezina kad se beba rodi i ne predstavlja neku smetnju ako se dijete normalno razvija i jede,ali malo mi je taj tvoj pritisak