neki
|
IZVORNA PORUKA: lejla_r Zapravo, svaka od nas ima različit pojam o stepenu povjerenja i privatnosti koju želi za sebe i koju može dati partneru u zajedničkom životu. Za mene povjerenje podrazumijeva to da i nakon deset godina nisam uzela suprugov mobitel da prebirem po njemu, niti je on uzeo moj, ne provjeravam dzepove (pa za oprane "dragocjenosti" ne odgovaram:), niti on moju torbu, i dalje uglavnom izlazimo odvojeno, i navece i po danu i trudim se da kad se cuje sa svojima i sa prijateljima ne budem u istoj prostoriji, jer i on mene pusta da se na miru istracam sa mamom ili prijateljicom, pa opleti uzduz i poprijeko kad se cujem s njima;) Za mene se tu privatnost u zajednickom zivotu zavrsava. Ali jednako tako postujem i kada neko ovu listu prosiri za jos detalja, pa i za odvojene racune. Svako od nas usao je u zajednicki zivot vec formiran, definisan prethodnim iskustvima (i svojim i tuđim) i odgojem. Sav novac od plate donosi se kuci, svaki visak stavlja se par puta godisnje na zajednicki stedni racun. To tako funkcionise od pocetka. Slobodna sam (i slobodan je) da ispunim svaku zelju u materijalnom smislu, koja je u skladu s našim mogućnostima, i to što ću majci kupiti svilenu pidžamu, od lupam 200 eura, i MM će znati za to, ne znači da ću je kupiti i svekrvi (ne zato što ne valja, već što to ne nosi:) i obrnuto. Ali jezicak vage uvijek stoji tu negdje na sredini. MM ne zna moj PIN jer ne pamti brojeve, ali su svi PIN-ovi uredno slozeni u registrator sa dokumentima, pa ih uvijek moze naci. Ne znam sta bih tajila ili on od mene. Recimo, hocemo na more i ja od svoje plate mogu priustiti neku sobu u kuci sedam dana, da kuham sva tri obroka a on za to vrijeme ima para za tri sedmice u hotelu, all inclusive, al mi ne govori, nego on misli- bolje da se mi krpimo u sobici, sta joj fali da ona kuha, a ja cu svome bratu dati 5000 KM za auto, ne mora mi zena znati, je li to ta logika? I obrnuto. Samo da mi je da shvatim za koju se cijenu ulazi u brak a zgazi elementarno ljudsko dostojanstvo? Da neko u 21. vijeku moze biti rob necije milosti ili raspolozenja, pa il ce ti ostavit 5 maraka il nece, pa ti gledaj otkle je vedro? Sto bi rekla jedna meni draga forumasica, muuurs, da si mi iz oka ispo, jel me za to mati rodila?! E Bog ti dao lijepo zdravlje
|