hodajuci simptom
|
Ja sam uvek za ranije! Posebno sada kada je prvi razred (makar kod nas, u RS, a pretpostavljam i u Federaciji), igrarija, u odnosu na naše nekadašnje prve razrede. To je par sati, i ako se dete po klikerima, komunikaciji i ponašanju ne razlikuje od dece koja imaju punih šest, sasvim je ok da krenu u školu. Uostalom, postoji pedagog, sigurno neće dozvoliti da dete koje nije spremno krene u školu. Osim toga, ta godina života će detetu možda više značiti kad poraste, nego kad je malo, jer se dete svakako igra i pored škole, a mnogo dobija ako završi školu na vreme. Postoji još jedan problem o kom treba misliti, a to je, je li štetnije da, u slučaju da je najmlađi u razredu, malo kaska, ili da spava od dosade na časovima, ako je najstariji, posebno ako je išao u vrtić i tamo sve to već maltene već čuo. Iz ličnog iskustva: završila sam pedagošku, i znam da se na prvi pogled vidi koje je dete spremno, a koje ne, zato verujte pedagozima, razgovor vas ništa ne košta. Takođe, ja sam, lično, rođena marta i krenula godinu dana ranije. Bila sam vukovac, završila gimnaziju sa odličnim prosekom i evo me, završavam drugi fakultet. Nekad me je malo nerviralo što sam uvek bila najmlađa, ali je došlo doba i kad je to počelo da mi imponuje Klinac mi je rođen januara 2005, i ja ću ga upisati sledećeg septembra, pa nek se malo potrudi, što pre skonta šta je obaveza i odgovornost, lakše će naučiti život. Nadam se da će ovo nekom koristiti, da nisam džabe ovolko pametovala Srećno sa prvačićima i sednite ih uklupu sa suprotnim polom!
|