koka i po
|
IZVORNA PORUKA: Djana koko ne bih se slozila sa tobom kada je moj post u pitanju. Da govorim o uzrastu 2 godine, OK sve gore navedeno je istinito. Ali uzrast izmedju 3 i 4 godine, u kojem se moja L. i njeni drugari/vrsnjaci nalaze, vec i te kako ima mogucnost ucenja i usvajanja pojedinih vjestina, kao sto su konkretni oblici u crtanju, pa i nesto poput slova, a o pjesmicama da ne govorim. Ja sam napisala da oni za sve ove mjesece NITI jednu pjesmicu djecu nisu naucili. Pored toga na nekoliko sastanaka sa mamama smo razmijenili misljenje, i svaki put je odgovor na pitanje djeci "Sta radite u vrticu" bio "igramo se kockicama". Jasno je, za vrijeme mog studija sam dobro izucila predmet "People Management" iliti upravljanje ljudima. Motivacija se moze definisati kroz "Maslow-ovu piramidu potreba" u kojoj su naravno prvenstveno fizicke potrebe (disanje, hrana, itd.) a sljedeca vec u rangu je sigurnosna potreba (radni odnos, moralni i porodicni odnosi, zdravlje, imovina). Da ne idem u detalje, ona koja je u ovom polju vazna je stavka "licno-ostvarenje" koja se u ovom slucaju odnosni na uspjesno "pedagosko odgajanje" djece. Kako moze osoba koja svojevoljno odabere struku u kojoj ce raditi sa djecom reci ili cak pomisliti "da nije dovoljno placena da bi adekvatno radila sa djecom"? Dvije sedmice dok vrtic nije radio moja L. je isla u igraonicu, 4 sata dnevno, na selu, gdje su bila djeca raznih uzrasta. Djete je odusevljeno bilo, naucila 3/4 pjesmice, od kojih jedna duga i slozena, donjela nekoliko "radova" kuci (crtezi, vodene bojice, obojene makaronice, plastelin mozaik itd.). A ta teta naplacuje 35km mjesecno. Ali ona VOLI djecu, i VOLI svoj posao. Ja sam licno razocarana u stav takve jedne ustanove, napominjem javne ustanove, koja ima zakonom propisan plan rada, a ne primjenjuje isti. Djete koje ide u obdaniste ne bi trebalo da je na "cuvanju" vec da je u pedagoskoj ustanovi u kojoj ce zaista adekvatno biti pripremljena za skolu kada do toga dodje vrijeme. Breskva, slazem se, kod nas je bas "generalno" obrazovanje, odnosno nema individualnog usmjerivanja djece, vec je to neko "opsto" znanje naglaseno. Ja opet kazem, imala sam priliku iskustiti skolstvo vani, pa sam tako petogodisnju gimnaziju u Holandiji zavrsila sa definisanim smjerom "drustvo/ekonomija/jezici". Eh sad neko ce tu reci, pa ako ti je tamo tako bajno bilo sto si dosla ovamo. Pa dosla sam jer volim ovu zemlju, do 2007me nisam zivjela ovdje, a sada evo 4 godine vec zivim tu. Zaista se trudim da bar ono sto sam vidjela i dozivila negdje vani, a smatram isto pozitivnim prenesem na druge koji nisu imali tu privilegiju. I mislim da je uz ulozen trud roditelja to moguce, ako ne izmijeniti bar "unaprijediti". spada u srednju vrticku grupu...ja sam pisala o jaslicama jer si njih spomenula.nismo se dobro razumjele .