mariposa -> RE: Kada u skolu??? (2.5.2009 22:02:25)
|
Eh ovako. Naša kćerka je rođena u oktobru 2002 god. To je curica koja je išla u privatni vrtić od 2,5 god. Znači, već sa nekih 4, 4,5 god. je znala slova a sa 5 god. i čitati; brdo pjesmica, super crta.... Mi smo je upisali u prvi razred prošle godine mada po zakonu nismo bili obavezni. Mogu ti samo reći sljedeće: da je Bog dao nisam prošle godine upisala već ove!!! Super je ona "prihvatila" školu (ide i u produženi boravak), bez ikakvih problema, odlično se adaptirala al ja imam osjećaj da sam joj uskratila "još malo" igre i sazrijevanja. Godina za dijete, u tom uzrastu, puno znači. Ja nemam konkretan argument zašto ne upisati dijete osim ovog gore što sam navela. Mislim da bi bilo pametnije da se još jednu godinu igrala. Golubice, oni su prije 2 sedmice prešli sva slova, uveliko pišu rečenice i čak imaju i diktate user posted image . Tako da je to izgleda od kantona do kantona....i od starta su imali obaveze bez ikakvih igra i igrica.....osim ocjena. BTW, ja sam po struci prosvjetni radnik al ne radim taj posao i totalno sam razočarana novim sistemom školovanja i ophođenja prema djeci... u potpunosti potpisujem.Meni se desilo da sve savrseno zna ali je problem bio u tome sto cas traje 45 min. a njihova paznja maksimalno 25 min.Sara je imala 5 god. i deset mjeseci kada je krenula u skolu i nikad sebi necu oprostiti sto sam je upisala ranije.Sada zavrsava drugi razred i mogu vam reci da plan i program nije uopste lagan,bez obzira sto je devetogodisnje obrazovanje i oni se u drugom razredu nisu bogami nimalo igrali.Moja Sara je citav prvi razred hodala pred kraj casa i uvijek me uciteljica ostavljala da mi to kaze [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] a to je dijete od nepunih sest godina.NJena uciteljica jednostavno nije htjela da tolerise njihovo hodanje pred kraj casa jer je nemoguce djete prije sest i po godina zadrzati u klupi 45 min.To je bio nas najveci problem ranijeg polaska u skolu,a puno toga zavisi i od uciteljice,nasa je izgleda u klimaksu pa joj svaki djeciji nestasluk smeta,to smo skoro svi roditelji skupa zakljucili poslije jednog roditeljskog.Izvinjavam se na ovolikom postu ali ja poucena svojim iskustvom definitivno nisam za raniji polazak u skolu [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley24.gif[/image]
|
|
|
|