Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Selam svima,prvo da vam cestitam nastupajuce Ramazanske dane sa zeljom da ih m miru i rahatluku provedete Odavno me nije bilo ovdje,i da neotvaram novu temu nadam se da ce mi neko od vas ovdje odgovoriti.Jucer mi je bio 6ti dan men. i sinoc sam se okupala i zapostila,sad mi je se malo sukrvice pojavilo na gacicama pa me zanima da li se moram omrsiti?? molim odogovore...hvala
almai, ja se u takvim situacijama uvijek vodim uobičajenim brojem dana menstruacije. Znači, ako ti menstruacija uvijek traje 6 dana i uvijek se možeš okupati krajem 6. dana, onda se 7. dan ne ubraja u menstruaciju već je to istiaza (i tada možeš obavljati sve ibadete tako što promijeniš uložak prije njihovog obavljanja). A ako ti menstruacija uvijek traje 7 dana, a sad si se slučajno uspjela okupati nakon 6. dana, a nakon toga opet imaš tragova krvi, onda je to menstruacija. Neki se vode i bojom iscjetka, pa im je bijeli iscjedak znak završene menstruacije. Po meni to ne može uvijek biti mjerilo, jer kod većine žena ciklusi su različiti, pa nam se zna desiti da se i nakon bijelog iscjetka ponekad pojavi smeđi iscjedak. Allah najbolje zna šta je ispravno, ali meni je logičnije i prihvatljivije prvo mišljenje.
niže se na jedan konac al ima duža i kraća varijanta....
mam mi kaže jedan duži konac je oko 150 gr.... pa eto oko 80-90 gr bamje se stavi u ovaj moj recept
naš prvi ovogodišnji sehur super je prošao. mama je tu i evo sad su djeca doručkovala a nas dvije baš lahko podnosimo..... muž se ne žali a na poslu je...njemu će dan brže proći jer radi do 18,00h kasnije ćemo malo po bašti raditi da nam dan brže prođe jer iftar imam spremljen
Uglavnom lijepo je i za čudo Božije pritisak mi ne varira inače tabletu za štitinu koju pijem uvijek moram na početku dana poslije jela i kafe popiti lakše mi bude...a eto na sehuru sam je popila i sve je Ok...ne muči me ama baš ništa.
evo mene opet... almaiiiiiii... nije te bilo 1000 godina... dobrodosla nam opet... a za to krvarenje, kad sam bila mala pa isla u mekteb i dosli do te teme, nama je hodza objasnio ovako, bez obzira koliko da traje , nekome traje duze nekome krace, prva 4 dana se racunaju kao , sve poslije 4-og dana kaze da lije niz noge smiju se obavljati duznosti... naravno da se to ne desava, ali dovoljno je prije pocetka obavljanja npr. namaza da se operes i stavis novi ulozak, cist... eh sad stvarno, nisam nikad to tako primjenjivala jer kod mene traje 5 dana, tako da sam uvijek cekala i taj 5-ti dan... da budem sigurica...
SelmydZanky, zenooo draga... eto te u klubu zenica... neka neka, ako Bog da u godinu da budes u klubu mamica...
Kako ste mi zenice? Ja na poslu, meni mozak opasno steka...sve super podnosim, ali ne mogu smislene recenice da napisem.... Valjda je prolazno stanje.
I mi jutros sehurili, ja opet (kao i uvijek) imala problem da zaspem...nisam do 7h zaspala i onda malo zapajkila do posla...A jos kafu nisam pila, kontam ona ometa san, sad mi krivo sto je ne popih .... Ja sam juce dosta skuhala za iftar, tako da cu samo pride danas dodati sataras i topu.. imam danas prve goste...
Ljubim vas.
hvala Bambi na ponovnoj dobrodoslici .Nadam se da cemo tokom Ramazana biti jedna drugoj podrska u ovim sparnim i dugim danima.Meni licno je najgori prvi dan dok se malo organizam ne navikne na promjene.Dobro sam sehurila pa se nadam da nece biti problema
Ramazan Mubarek Olsun! Od srca želim da što lakše ispostimo mubarek dane, budimo vesele i nasmijane, ne dopustimo da tijelo klone.
Mi smo jutros sehurili: uljevak od blitve sa kukuruznim brašnom + jogurt , baš se fino napucali, bio je i kompot od šljiva i srknula se kafica. Za iftar planiram: leću sa teletinom, paradajz salata sa lukom, pita od jabuka, cijeđeni sokovi da nadoknadimo vitaminčiće.
Selam svima,prvo da vam cestitam nastupajuce Ramazanske dane sa zeljom da ih m miru i rahatluku provedete Odavno me nije bilo ovdje,i da neotvaram novu temu nadam se da ce mi neko od vas ovdje odgovoriti.Jucer mi je bio 6ti dan men. i sinoc sam se okupala i zapostila,sad mi je se malo sukrvice pojavilo na gacicama pa me zanima da li se moram omrsiti?? molim odogovore...hvala
We alejkumu sselam.Mila,nadam se da znas propis kupanja nakon menstruacije,a to je da trebas cekati bijeli iscjedak koji je znak cistoce.Ukoliko se bijeli iscjedak pojavio i na osnovu toga si se okupala,sve sto izadje nakon toga ne spada u menstruaciju,a Allah najbolje zna.Znaci,jako je bitno da je nastupilo vrijeme cistoce,pa tek onda da se kupas.
< Poruku je uredio jasmin -- 11.8.2010 13:05:45 >
evo mene opet... almaiiiiiii... nije te bilo 1000 godina... dobrodosla nam opet... a za to krvarenje, kad sam bila mala pa isla u mekteb i dosli do te teme, nama je hodza objasnio ovako, bez obzira koliko da traje , nekome traje duze nekome krace, prva 4 dana se racunaju kao , sve poslije 4-og dana kaze da lije niz noge smiju se obavljati duznosti... naravno da se to ne desava, ali dovoljno je prije pocetka obavljanja npr. namaza da se operes i stavis novi ulozak, cist... eh sad stvarno, nisam nikad to tako primjenjivala jer kod mene traje 5 dana, tako da sam uvijek cekala i taj 5-ti dan... da budem sigurica...
SelmydZanky, zenooo draga... eto te u klubu zenica... neka neka, ako Bog da u godinu da budes u klubu mamica...
Bambi,ja se izvinjavam sto cu morati reagovati na ovo,zaista ovo nije nikakvo vrijedjanje doticnog efendije,nego se radi o jednom propisu s kojim treba biti oprezan.Nije tacno da se zena treba kupati nakon 4 dana.Menstruacija je menstruacija sve dok ima svojstva koja su specificna za nju,pa makar trajala i 10 dana,kao sto traje kod nekih zena.Muslimanki je zabranjeno da obavlja namaz i da posti dok je u tom stanju,zato sam morala reagovati.Dakle,ceka se bijeli iscjedak kao znak cistoce,a ono sto izadje nakon bijelog iscjetka ne spada u menstruaciju,tako nas je poducila Aisa radijallahu anha,i one su imale ponekad taj smedjkasti iscjedak nakon bijelog,ali ga nisu ubrajale u menstruaciju.Allahu alem.Bambi ne zamjeri.
< Poruku je uredio jasmin -- 11.8.2010 13:13:03 >
Ja prespala jutros na sehur,uspjela sam samo vode da se napijem. Telefon mi nije zazvonio. Zao mi sto nisam bar kafu popila,ali izdrzat cu vec nekako aBd. Razmisljam sta da spremim za iftar i nemam nikakvih ideja,mozda nadjem neki recept ovdje.
Hanady draga sta si ti sve spremila za sehur ja necu za cijeli Ramazan uspjeti. Svaka cast,prava si domacica.
Jasmin,vidim da se ti raumijes u te stvari,mozes li mi molim te reci da li se svaki put poslije intimnog odnosa s muzem mora prati skroz kosa da bi ponova bila cista za post i obavljenje namaz???
Ja sam sinoc imala cast da odvedem do Revde(mjesto gdje je ukopan Poslanik sallallahu alejhi we sellem u svom mesdzidu) par nasih dragih umrasica iz BiH koje su pocascene umrom u ramazanu.Kuci sam dosla oko 01:30,tako da nisam spavala do sehura,jer znam da ne bih mogla ustati poslije.Osjecam se prekrasno.
Zenice evo i mene... sad da je zimski period ja bih uveliko pravila iftar al do iftara imam jos 7 sati tako da mi je malo prerano praviti iftar sada hehe... mada cu jos malo zakuhati za lepinje pa onda polahko poceti da pripremam za iftara... ogluim krompir, meso pripremim, operem povrce i isjeckam...
mozda budem i sirnicu pravila pa da mi hairlija moze za sehur je isto jesti sutra..
Post ide dobro za sad... neosjecam nista al mi se nesto uzasno spava... mislim da mi zeljezo nije uredu jer ovako osjecam vec par sedmica...
Ej zenice zanima me jesmo li OBAVEZNE klanjati farze i sunete? joj mene i pitanja ali negdje sam citala da nismo
Ja sam ovdje ko policajac hehehe.
Namaz je stub vjere.Allahov Poslanik je istakao da je namaz granica,rastavljac izmedju kufra i imana,pa ko ga ostavlja svjesno i namjerno,a zna da je on stub vjere,onda biva kafirom.Na ovom videu jedan efendija pojasnjava namaz i njegovu bitnost.
Sunnet u namazu nije jasno naredjen kao farz,ali ja smatram da se trebamo truditi da klanjamo i sunnete,jer ih je klanjao Allahov Poslanik,a on nije govorio po hiru svome,on je govorio i radio onako kako mu se objavljuje od Allaha. Prvo za sto ce covjek biti pitan na Sudnjem danu je namaz,pa ako mu on bude ispravan bice mu ispravna i druga djela. Allah zna najbolje.
< Poruku je uredio jasmin -- 11.8.2010 14:16:02 >
I know ;) jedan od moji omiljeni jela... al moram sacekati mm da dodje kuci pa da ostane sa Lamijom dok ja odem kupiti ostatak namjernice... ili mozda rodjaka posaljem do prodavnice heheh...
Kada se vratim sa pola jos cu sataras, salatu i topu.
A prije toga odoh da narucim da mi naprave malo zvrkica pite, pa moze MM uz somune da ih pokupi.
Masaallah sto si vrijedna.:)
Hvala ...to sam sinoc kuhala, imam veceras prve goste... Nezgodno ovo radno vrijeme od 9-5 , pa dok nesto kupis, haman pola 6 u kuci...ali nejse dobro je...
Ilhana, to je i meni omiljeno jelo.
Ja sam sinoc imala cast da odvedem do Revde(mjesto gdje je ukopan Poslanik sallallahu alejhi we sellem u svom mesdzidu) par nasih dragih umrasica iz BiH koje su pocascene umrom u ramazanu.Kuci sam dosla oko 01:30,tako da nisam spavala do sehura,jer znam da ne bih mogla ustati poslije.Osjecam se prekrasno.
Blago tebi!