|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  62 63 [64] 65 66   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: sunet muškog djeteta
1.7.2010 8:03:41   
pocahontas
hajte zene (škorpija i dr.), mamice djecaka od 1 god. do 2 god. koji su suneceni pod totalnom anestezijom da mi opisu kako to sve skupa tacno izgleda....svaki detalj me interesuje....jer cini mi se da cemo mi ipak pod totalku user posted image ...

Bilježim se sa štovanjem

(odgovor članu Novosadjanka)
Neposredna veza do poruke: 1576
1.7.2010 8:53:39   
Majčica
Mi smo naseg sina sa 11 mjeseci osunetili pod opstom anestezijom. Meni je tu najgore bilo to sto mu nisam smjela nista dati navece od 10 ni da jede cak ni da pijeuser posted image (to je nama bilo posebno traumaticno jer je u to vrijeme dojio i imao xy nocnih podoja) i budjenje nakon anestezije. On je bukvalno preplakao skoro 2h koja smo morali biti tu nakon operacije i ja sam s njim plakala gledajuci ga kako se budi. Mada to naravno nije pravilo, djecak koji se sunetio u isto vrijeme nije pustio ni suzu.

T. 2008.
H. 2012.

(odgovor članu pocahontas)
Neposredna veza do poruke: 1577
1.7.2010 9:16:36   
Anidae
majčica Ovo plakanje me podsjeca na mog malog rodjaka koji je oplakao 2 cijela dana a prvi dan je drhtao i plakao, bilo je sablasno gledati dijete tako...On je doduse hodao, igrao se ali to drhtanje je uzas... Ako moze pitanje, posto si vjerovatno vec razgovarala sa doktorima oko toga... Da li je moguce djetetu do 1 godine uraditi sunet sa lokalnom anestezijom... Doduse i od nje su simtomi isti jer anestezija je anestezija ali ipak traju krace, maksimalno 2 sata.
novosadjanka To nije samo kod vas tako, koliko ja znam, ni ovdje ti nijedan doktor nece reci da sunetis dijete ukoliko nema medicinskih razloga za toga (infekcije i sl.) ali ti u svakom slucaju imas pravo izbora,a opet naglasavam,nevezano za vjeru, opcenito, lakse je odrzavati higijenu nakon tog cina... ja se uzasavam cinjenice da djetetu povlacim tu kozicu i neznam kako cu, makar mi svi rekli da to dijete nista ne boli, da mu nemogu nista ostetiti i sl... Ako mozes doci sa djecom u BiH pa obaviti to, jer vidim da kao imas zelju za tim, mozes potraziti... Imaju i razne poliklinike i neki arapi koji to rade i kamaru opcija, ali ja mislim da cu ja svoje dijete ipak u bolnicu ukoliko mognem, sto je sigurno sigurno user posted image Cestitam ti na djecici, i ja ih planiram imati 3 akobogda, pogotovo ako prvo 2 budu istog spola... trenutno cekamo sincica user posted image

Mama i tata ocekuju svoga djecaka polovinom avgusta...
Prezivjeli smo sve i svasta i dogurali do 8.-og mjeseca :)

(odgovor članu Majčica)
Neposredna veza do poruke: 1578
1.7.2010 10:41:15   
škorpija
anidae naravno da je moguće uraditi sunet sa lokalnom anestezijom, milasilm d au sanasi to više vole ra rde kad beba napuni 6 mjeseci, ali u drugim klinikama može i ranije .

Pocy , moj bebi nije smao osunećen već i operiran tako da ti naš primjer nije baš dobar, on je bio pod pravom opštom anestezijom (anestezija je ubrizgana preko kanile u ruku) nije smio jesti do 5 sati prije operacije i 2 sata poslije i to nam je bio najgori dio, a nesteziju samo je odlični podnio, nije povraćao i relativno lako se probudio (bio je uspavan 2 sata jer je toliko trajala operacijauser posted image )

e sad sunet pod opštom anestezijom u sanasi je skrooooz druga priča user posted image , beba ne smije jesti 2 sata prije operacije, ali zato smije odmah 15 minuta poslije suneta, anestezija se daje preko maskice i traje 15-20 minuta koliko i sama operacija. anidla je najbolje to sve opisala na nekoj od prethodnih stranica jer je ona nou nedavno sunetila u sanasi baš pod opštom anestezijom i koliko znam sve je super prošlo

Ajdin 22.4.2009. - čojkić :-))))

Alina 20. 2. 2016 - maća :)

(odgovor članu Anidae)
Neposredna veza do poruke: 1579
1.7.2010 10:47:02   
Majčica
I kod nas je bila ta anestezija pod maskicom, sto onda nama nisu dali da jedemo ni pijemo skoro 12h prijeuser posted image . Vjerovatno nisu upuceni, sto me ne bi cudilo. I nakon 2h nam nisu dali da jedemo, moj user posted image vjerovatno ne bi toliko ni plakao da sam mu dala odmah da dojiuser posted image . Ali sad je za to kasno, samo se uvijek iznova cudim kako se sve to razlikuje od grada do grada, od doktora do doktora.
Anidae, moze i pod lokalnom, ali nama savjetovali opstu, kao jer je nemirno dijete i njima lakse, naravno. A mi smo mislili da ce i user posted image to biti lakse, sad je pitanje da li je to lakse ili ne.

T. 2008.
H. 2012.

(odgovor članu škorpija)
Neposredna veza do poruke: 1580
1.7.2010 10:55:29   
škorpija
majčice žap mi je što vam je tako ispalo, ne znam gdje ste radili sunet, a vjeruj mi u svim bolnicama (državnim) je grozno, jer tamo poslije 4 ujutro niko od djece ne smije jesti, nema veze da li je operacija zakazana u 9 ili u 13 sati, to me je izluđivalo što nikog nije briga kad si na redu i što dijete bezveze gladuje (neko 5 sati a neko 12user posted image user posted image user posted image ) mi smo bili na dječijoj hirurgiji na KCUS u Sarajevu, nadam se da nam se to nikad neće ponoviti, ne daj Bože

(odgovor članu Majčica)
Neposredna veza do poruke: 1581
1.7.2010 18:43:21   
Anidae
Iskreno receno, nemam para da sad placam po nekim klinikama i poliklinikama, dakle, sve sto mogu iskoristiti preko knjizice koju uvijek imam ovjerenu iskoristicu... dakle, i meni je ova bolnica u Tz u sustini jedina opcija pa cu se unaprijed psihicki pripremiti i za svo to gladovanje i plac a na odvratnost ljekara i te neke njihove propuste svakako racunam, nazalost user posted image I sama sam neodlucna oko tih anestezija mada mislim da lokalna ima (eventualne) manje posljedice nego totalna, mada su i to rijetkosti, pogotovo u danasnje vrijeme, medicina je dosta napredovala... A i da zelim lokalnu npr. nemogu muza moliti da on udje pa cuva bebu za nogice i to jer znam koliko ga i on voli i da li bi i on mogao podnijeti da ga gleda kako place...Ja svakako nebi mogla i ne vjerujem da cu uopste prisustvovati (ako uopste i moze se uci u salu) nego cu cekati ispred user posted image

(odgovor članu škorpija)
Neposredna veza do poruke: 1582
4.7.2010 6:22:16   
pjenica mala
Draga novosadjanka, šta se dešava ako neko odbije sunećenje? Po mom mišljenju ništa....Imam prijatelja koji je imam, s njim pričam o svemu...i on kaže, a što je i meni sasvim logično, da sunećenje ustvari nije farz (farz je sve što nam je Bog naredio da radimo) nego sunnet ( a sunnet je sve ono što nam je Muhamed a.s. preporučio da radimo)....znači preporučeno....

Moje iskustvo sa sunećenjem djece...moj stariji sin ima 16 godina, sunetili smo ga kada je imao 23 mjeseca, pod opštom anestezijom....dobro je podnio, nije dugo trajalo (2-3 dana) i sve je bilo ok...malo je plakao...

Moj mlađi sin ima 10 mjeseci...i nešto mi bi žao zašto da ga sunetimo, ono razmišljam, pa zar nas Bog nije stvorio onako kako je najbolje bilo? Ali onda su počele česte upale, ponekad mu se čak i cijedio gnjoj...i pedijatar nam je preporučio, a i mi smo odlučili da ga ipak sunetimo....u utorak vadimo nalaze, i ako Bog da sve bude ok, u srijedu sunećenje, ali pod lokalnom anestezijom, lično mislim da je to tako mali zahvat, da nema potrebe za opštom anestezijom...i moje je mišljenje, da roditelji koji odmah znaju, da žele sunetiti svog dječaka, da to urade što prije, dok je što manji...mislim da je tako najbezbolnije, a trauma je manja...mislim da sve što je dijete veće, i trauma je veća...

Neki dan dobila sam zanimljivu informaciju, da se u Americi djeca sunete odmah nakon porođaja, i da je to kod njih već rutina, i  da se sunete svi redom, bez obzira na religiju, naravno oni koji žele...

"Tko želi da poput mjeseca bude izvor svjetla, mora poput mjeseca dopustiti da psi na njega laju."

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 1583
6.7.2010 0:30:53   
delfin
došlo vrijeme da s ei ja javim ovdje. Planirali smo uskoro bebača osunetiti, ap ako vam nebi bilo teško da mi neko ukratko napiše opcije u sarajevu. Moje zlato nema jo špunih 2 mjeseca. Mislili smo to što prije, milsim ranije obaviti, jer kažu lakše jeuser posted image  a strah je da če nam kasnije biti suviše žaouser posted image . Nismo bvaš za opsiju totalne anestezije.
Ako već ima negdje na temi sve ovo izvinjavam se, ali još uvjek ne mogu dugo da sjedim i da sve čitam.

16.05.2010 Napokon je stigla naša najveća sreća- mamino sunce :)
19.08.2011 stigla je i mamina princeza :)

(odgovor članu Anidae)
Neposredna veza do poruke: 1584
6.7.2010 7:33:12   
maja78 RR
draga delfin samo polako iscitaj temu jer ce se sve ponavljati, imas jos vremena do toga

"Svi mi živimo pod istim nebom, ali nemamo isti horizont." - Konrad Hermann Josef Adenauer

(odgovor članu delfin)
Neposredna veza do poruke: 1585
6.7.2010 9:24:57   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Gracanka

Evo i mene malo na ovoj temi...juče sam razgovarala sa prijateljicom koja ima sina od 8 mj,i ona i muž ga planiraju idući mjesec sunetiti,ali...kod nekog hodže koji se tim bavi.Ostala sam otvorenih usta,jer sam mislila da to više niko ne radi na taj način,bez ikakve anestezije,ali oni su smireni kao to traje svega možda minut i on je mali,zaboraviće...

Da nastavim...
Juče su malog osunetili,došao je berber kući i sva procedura je trajala nepuni minut,ali je zato bebara plakala naredna dva sata bez prestanka,dušica mala,sve je jecao....ne znam jel toliko plaču i kad se u bolnici sunete.Nakon pola sata berber je opet pogledao ćunu,rekao da je sve uredu,dao neku mast i prah u slučaju da bi prokrvario i otišao.
Iskreno rečeno ja sam ostala šokirana,suze su same išle,toliko mi je bilo žao bebe a i majke,koja je toliko bila iscrpljena i nasikirana.Nosala ga cijelo vrijeme i jedva je zaspao...e kad se probudio,već je bio bolje,malo je jeo supice,dojio,ali cijelo vrijeme hoće ustati,pa se od naprezanja valjda uvrijedi pa opet u plač....pred veče se pomokrio i onda mu je stavila pelenu,pa se nada da se više neće vrijeđati...ma patnja živa...nadam se da će se brzo oporaviti.

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 1586
6.7.2010 9:34:14   
Anoniman
Slažem se,Majo.Ali nažalost koliko sam uspjela skontati to je u njihovom kraju normalno....svaka žena koja je ušla da vidi bebu,pita ko je sunetio i onda ga hvale (dobar je to berber,on je mog ____ sunetio) user posted image a ja se osjećala ko da sam nekoj sekti,nekako mi bilo jezivo sve to doma raditi,ali eto opet svak ne odluči za svoje dijete,ja samo znam da ja ne bih tako nikad.

(odgovor članu maja78 RR)
  Neposredna veza do poruke: 1587
6.7.2010 9:44:20   
Dida79
Sva sam se najezila od pomisli kroz sta je ta malena bebica proslauser posted image Pa da li su mu dali inekciju ili bilo sta drugo ili je to bilo na onaj nacin od prije sto godinauser posted image

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 1588
6.7.2010 9:54:30   
Anoniman
Pošpricao mu je s nekim sprejom prije nego je počeo,sad jel to da utrne,ili možda samo dezinfekcija ne znam.Mali je bio miran dok su ga držali i dok je ovaj pošpricao,ali čim je počeo "rezati" on je zaplakao,znači nije se prepao berbera već je osjetio bol.I kažem,dijete je dva sata možda i više plakalo bez prestanka,jeca,suze mu idu user posted image i valjda se izmorio od plača pa zaspao,ali kad se probudio bio je bolje.Ali ta dva sata su bila k´o dva dana,slušati kako plače.

(odgovor članu Dida79)
  Neposredna veza do poruke: 1589
6.7.2010 17:32:42   
škorpija

IZVORNA PORUKA: Dida79

IZVORNA PORUKA: Gracanka

Pošpricao mu je s nekim sprejom prije nego je počeo,sad jel to da utrne,ili možda samo dezinfekcija ne znam.Mali je bio miran dok su ga držali i dok je ovaj pošpricao,ali čim je počeo "rezati" on je zaplakao,znači nije se prepao berbera već je osjetio bol.I kažem,dijete je dva sata možda i više plakalo bez prestanka,jeca,suze mu idu user posted image i valjda se izmorio od plača pa zaspao,ali kad se probudio bio je bolje.Ali ta dva sata su bila k´o dva dana,slušati kako plače.

Ma naravno da ga je bolilouser posted image user posted image user posted image
Ih da mi dodje ruku taj berber da mu ja naspricam pa da vidi da li boli ili ne boliuser posted image user posted image

Grozno, grozno , grozno, user posted image user posted image user posted image , pa pobogu pored tolikih hirurga i bolnica, zašto da se to radi kući u nesterilnim ulovima i još berber, goznoooooooouser posted image

(odgovor članu Dida79)
Neposredna veza do poruke: 1590
7.7.2010 14:48:32   
alika
Treba mi savjet,

U ponedjeljak smo bili u Sanasi i dogovorili termin za petak , medjutim moj bebac je malo proslinio odmah u ponedjeljak poslijepodne, onako vodenasto i cesto je kihao. Utorak su mu bas sline smetale kad spava, stavljala sam mu fizilosku i caj od sljeza u nosic,i izvlacila sline. Vec danas je puno puno bolje,ne kise i malkice samo cujem kad dise da ima slinica nakon sto se probudi. Nema temperature, normalno jede,. malo jeste nervozan, ali mislim da je ova vrucina glavni razlog. U pon su mu izvadili nalaz krvi i kazu da je ok, s tim sto ne znam sta sve analiziraju, njihov pedijatar ga je pregledao i rekao da je sve ok ( s tim da im je taj pedijatar katastrofa, hem je star i senilan, hem mislim da nema pojma, mozda se varam, ali takav mi je dojam ostavio, )
Uglavnom, mislim da je uzrok ove nazovi prehladice malo vjetrovit dan na vikendici u nedjelju.

I sad sam malo neckam oko sunecenja u petak, razmisljam da vidim jos sutra kakav ce biti pa da odlucim da idemo ako bude kao danas ili bolje. Sta vi mislite?

p.s bebacu je 5, 5 mj  i najavili smo lokalnu anestez kod doc Zvizdica.

hvala

(odgovor članu Dida79)
Neposredna veza do poruke: 1591
7.7.2010 14:52:18   
maja78 RR
i ako se odlucis da odete obavezno im to naglasi i ispricaj

"Svi mi živimo pod istim nebom, ali nemamo isti horizont." - Konrad Hermann Josef Adenauer

(odgovor članu alika)
Neposredna veza do poruke: 1592
7.7.2010 15:21:14   
škorpija
alika sačekad da vidiš kakave će bebei biti, ako s epogrša prehlada, odgodi suent. a i ako odete na sunet obavezno dr. zvizdiću naglasi da je bio bolestan. sretno

(odgovor članu Sonja)
Neposredna veza do poruke: 1593
7.7.2010 15:34:42   
Anidae
alika Ja licno nebih, ja bih odgodila... Sve to ide na tvoju odgovornost... Nemora ta prehlada nista znaciti a i moze, tako nemoj rizikovati, anestezija je ipak anestezija... Beba ti je jos mala i imas jos u Bogu dana da to obavis... I sama kazes da je taj pedijatar senilan (dakle, tvoj ti osjecaj govori nesto) i poslusaj to, pa se vrati nekad kasnije... Ili kad ga opet odlucis sunetiti malo se primirite u kuci da nebi opet kakve prehladice bilo, obavite to jednom za sva vremena, pa ste onda rahat sve ostale dane user posted image Opet, sretno ti kako god se odlucis!

(odgovor članu škorpija)
Neposredna veza do poruke: 1594
7.7.2010 15:59:36   
alika
Hvala ti, vidjecu jos sutra  i dobro razmisliti, nazvacu i nasu pedijatricu da se posavjetujem, a i poslusacu svoj unutarnji osjecaj.
Samo sam se vec psihicki spremila donekle, mm uzeo slobodan dan,  vec duze vrijeme stariju kcerku nisam slala u obdaniste, samo da bi zdrav bio itd.

(odgovor članu Anidae)
Neposredna veza do poruke: 1595
7.7.2010 16:43:24   
Anidae
IZVORNA PORUKA: alika

Hvala ti, vidjecu jos sutra  i dobro razmisliti, nazvacu i nasu pedijatricu da se posavjetujem, a i poslusacu svoj unutarnji osjecaj.
Samo sam se vec psihicki spremila donekle, mm uzeo slobodan dan,  vec duze vrijeme stariju kcerku nisam slala u obdaniste, samo da bi zdrav bio itd.

Nebi sad da pametujem ali ako vec ne vjerujes tom senilnom pedijatru odvedi dijete bas doktoru kojem ides inace... Naravno, ne treba sad dramiti ali isto tako naravno ni igrati se... Mozda je dakle tvoja dr najbolja solucija pa ako ona kaze da je ok obavi to onda kad su vec sve prirpeme tu ali obavezno barem 2 misljenja uzmi u obzir... Moj rodjak je npr. uzasno plakao poslije anestezije pa neznam sad jel ti treba jos i odcepljivanje nosica i druge komplikacije od prehlade kad ce ih vec biti od suneta user posted image

(odgovor članu alika)
Neposredna veza do poruke: 1596
12.7.2010 10:00:07   
malaaaa
pozz drage moje evo i mene ovdje da vam kazem svoje iskusto ahmedu je 18 mjeseci i juce smo ga osunetili kod jednog arapa u njegovoj ordinaciji isao je moj muz ja i svekar moj mali je dobio nekciju i neku tecnost popio tako da nije osjetio nista bez placa je proslo sve kada smo dosli kuci valjda ga je tek tada bolilo pa je jedno sat vremena plako bez prestanka dok nije zaspo kada se probudio ustao je igrao se kao i da nije osunecen bas mi je bilo drago jer sam mislila da cemo se svi dobro ispatit al hvala bogu super i cijelu noc lijepo spavao je evo bas sad hocu da mu pripremim vodu u kamilici da se brcka i skinem mu zavoj pa cu da mazem ga kremom koju sam dobila neznam kako ce to proci :( 

(odgovor članu Anidae)
Neposredna veza do poruke: 1597
12.7.2010 10:23:22   
škorpija
joj malaa kod nas mislim da se zavoj skida odmah 3-4 sata nakon suneta, ne znam baš koliko je pametno o što je zavoj bio cijelu noć na ćuni, ali valjda arap zna šta radi.
al drago mi je što je dobro prošlo, nek vam je hairli

(odgovor članu malaaaa)
Neposredna veza do poruke: 1598
12.7.2010 10:25:49   
acudesa
samo polako i ništa na silu
sam će zavoj spasti u kamilici...ako budeš povlačila, može prokrvariti ne daj Bože...
sve je to super...

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

(odgovor članu malaaaa)
Neposredna veza do poruke: 1599
12.7.2010 23:05:15   
malaaaa
ja bi rado ga skinula ali neda pipnut boli ga strah me da ga necu povrijedit da prokrvari pa i nediram arap je rekao da mazem i preko zavoja i da ga stavljam u kamilicu tako da ce samo spasti a  od MM rodjak je isto kod njega sunetio dijete i treci dan mu spao zavoj mene eto to malo brine kad se skine tad cu biti rahat

(odgovor članu acudesa)
Neposredna veza do poruke: 1600
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  62 63 [64] 65 66   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  62 63 [64] 65 66   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Da li su vam menstruacije bolne?
пеперутка16

U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *