Lejla Ka
|
Idacha, prvo da se riješimo zabrinutosti i sekiracije! Majka bebu može hraniti i odhraniti na jednu dojku! I vjeruj mi da to nije rijedak slučaj. Nekad bebe jednostavno preferiraju neku određenu stranu i ta strana preuzme kompletnu proizvodnju. Ovo ti je čisto napomena da se ne opterečuješ tim "da li će mu u budučnosti biti dovoljna jedna". Bebi je tek dva mjeseca, vi ste još u periodu prilagođavanja i uspostave dojenja. Tako da ne mora značiti da će te na kraju i završiti hraneći se jednom stranom. Kod mene je takođe bila slična situacija, s tim da je kod mene lijeva industrija, a desna hanuma. I najviše razlika i "problema" je bilo baš u tom ranom periodu, prva 3-4 mjeseca kad se dojenje još uspostavlja i veoma je intenzivno. Nikad nisam imala potrebu da nakon lijeve nudim desnu u toku jednog podoja, a u tom periodu smo često nakon desne dodavali još i lijevu. Kasnije se to nekako izniveliralo, desna je počela proizvoditi taman dovoljno za jedan podoj, a lijeva je uvijek bila velikodušna. Ali je uvijek desna štekala, iz nje je išlo slabije. Slažem se da je najbolji način da se proizvodnja u tvojoj lijevoj dojci potakne tako da forsiraš bebu da doji na toj strani. Još je važno da se ti opustiš i pobjediš grč koji osječaš (predpostavljam, jer sam se i sama tako osječala kad god je na redu bila desna, i koliko god sam sebi ponavljala "budalo, pa lijeva je uvijek tu da nadoknadi" uvijek sam imala tu neku zadršku i strah) kad je na redu dojka koja slabije radi. Ti bebi ponudi, neka on krene sisati. Tu stranu bi bilo najbolje nuditi i prije nego beba zatraži dok još nije gladan i već nervozan. Kad se unervozi, podigneš ga malo, možda da podrigne, ili pronosaš, ili na neki drugi način pokušaš umiriti pa ako uspiješ probaš ponovo. Možeš mu i pomoći tako da radiš kompresije lijeve dojke dok beba doji: http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=34:4-day-old-after-tongue-tie-with-compressions&catid=6:video-clips&Itemid=13 Znači, pustiš ga da počne sisati i piti, kad vidiš da je prestao piti stisneš dojku. Beba bi trebala ponovo početi sisati i piti. Opet pratiš kad prestane, onda pustiš pritisak. Čekaš da ponovo počne sisati i pratiš da li počinje piti, ako ne ponoviš pritisak. I tako pomažeš da mlijeko lakše izlazi. Razlika između sisanja i pijenja je u tome da kad beba počinje sisati ona sisa brzo, a kad joj mlijeko krene teči, onda krene ono usporenije sisanje, kad brada pravi pauzu u pokretima i imaš gutanje. Možeš mu možda dati i da utoli prvu glad na desnoj, a onda ga prebaciti na lijevu, pa će biti raspoloženiji vuči malo jače, i možda i duže na prazno. Probaj, vidjet ćeš šta će upaliti. Važno je tvoje samopouzdanje i svijest da ovo što navodiš nije veliki ni nerješiv problem. I važno je da sebi stalno ponavljaš da uvijek imaš desnu za slučaj potrebe, kad mu nije dovoljno, jako se naljuti i ne može se umiriti, nemoj forsirati, od tog nema koristi, lijepo mu daj da doji onu koju voli više. Ti draga imaš sve predispozicije da svoje dijete uredno dojiš bez ikakvih dodataka, i važno je da to želiš, i onda ćeš sigurno uspjeti. Desnu bradavicu što više na zrak, bez ičega, bez mazanja, kad god je moguće.