Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 22.5.2010 21:41:15
delly
evo ako kome pomognem vidim imate problema sa nocnim budenjem zbog dojenja , eto imala sam ga i ja , ustane kenjka uzme sisu spava na njoj samo sto je spustim u krevetac oci ko fildani kao da nije ni spavala , e pa sve je to samo navika i nista drugo , tako da sam pocela evo npr imali nekoliko puta dojenje ponoci i odbijala jedan po jedan , kad se probudi ponudim joj vode ona nece ja je onda nekako uspavam ,kad ja nemogu muz i obratno . sad nemamo nocnih podoja i lijepo spavamo , probudise ponekad ali brzo zaspe .
procice to pomalo . djeca od 8 mj nemaju potrebu za nocnim obrokom .
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 22.5.2010 21:45:55
delly
mi smo danas 06.30 - sisa oko 9.15 kasica od hippa sa zitaricama i jabukom sto se mjesa sa vodom 13.00 - kasica od voca isto sto se mjesa sa vodom 17.00- puretina sa povrcem (malo jaja za probu ) ,desert od zitarica i voca raznoga . oko17.15 malo sira i kruha i 20.30 cica i hrkanac
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 22.5.2010 23:01:56
nikita
do kada najkasnije mogu davati cvrstu hranu? moj maleni se budi 11-12h i tad mu dam AD mlijeko a ako mu dam voce ili povrce oko 13h nece da jede, mora biti gladan da bi ista pojeo znaci moram mu davati oko oko 14h...ako pojede dosta AD ponovo pije oko 16h a ako ne pojede nista onda je AD ponovno u 15h...smijem li ja njemu davati cvrstu hranu oko 17-18h ? starije majke mi kazu da beba sa 6 mj moze da jede grašak, da li ste vi davali svojoj djeci ?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.5.2010 10:16:22
Hanady RR
Meni nije jasno da neko smatra da ako je pedijatrica rekla da se koristi domaća piletina...pod domaćom samtraju onu koja je od nekog pouzdanog ''''seljaka'''' kupljena...u većini slučajeva ta piletina nije ispitana od strane veterinarske stanice i niko iz veterinarske stanice nije bio nadležan pri klanju tih pilića...ja domaću piletinu smatrm onom sa naših uzgajivačkih farmi ali kupljenu u marektu...ne zaleđenu i ne od uvoznog porizvođača što je recimo slučaj sa piletinom iz Robota koja česo puta bude na sniženju. Ali i ovaj moj stav je čisto tu da ga iznesem , a sad dal će ga neko prihvtait ili neće to je duga stavr...neću nikoga ubjeđivati u to a nebih dozvolila ni da neko ubjeđuje mene u suprotno.
< Poruku je uredio Hanady RR -- 23.5.2010 23:00:33 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.5.2010 11:06:31
anidla
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
Meni nije jasno da neko smatra da ako je pedijatrica rekla da se koristi domaća piletina''''''pod domaćom samtraju onu koja je od nekog pouzdanog ''''seljaka'''' kupljena''''''u većini slučajeva ta piletina nije ispitana od strane veterinarske stanice i niko iz veterinarske stanice nije bio nadležan pri klanju tih pilića''''''ja domaću piletinu smatrm onom sa naših uzgajivačkih farmi ali kupljenu u marektu''''''ne zaleđenu i ne od uvoznog porizvođača što je recimo slučaj sa piletinom iz Robota koja česo puta bude na sniženju'' Ali i ovaj moj stav je čisto tu da ga iznesem , a sad dal će ga neko prihvtait ili neće to je duga stavr''''''neću nikoga ubjeđivati u to a nebih dozvolila ni da neko ubjeđuje mene u suprotno''
joj Hanady, a ja vec narucila domacu koku i sad sam opet ali u pravu si''''''''fakat jesi''''''''nego, haj preporuci proizvodjaca piletine ti kao iskusna mama, i zena kojoj ja vjerujem mozes i na PP ako neces da reklamiras a ja da ne dobijem ban
< Poruku je uredio Hanady RR -- 23.5.2010 23:00:56 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.5.2010 11:30:07
Hanady RR
Brojler...naša porizvodnja, ispitano, imaju svoje markete i svaki dan imaju svježu piletinu.... ja imam brojler na Bjelavama i kad krenem kod mame ima njihova prodavnica na ulazu u B.Potok...sigurno ima negdje i u tvojoj blizini...
ja kupujem kod njih, imaš posebno krilca, vratove, batake, karabatake i čitavo pile, i pileće šnicle i filete i sve iznutrice uvije sviježe...
i najzanimljivije od svega ...kako imaju svoj lični market...povoljniji su od drugih, a njihova piletina je za 10...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.5.2010 18:43:55
nikita
malo sam googlala i popisala sam otprlike iz masu tablica dohrane sta mogu sa 6 mj jesti...napisat cu spisak pa bih voljela ako imate sta za dodat da dodate ili me ispravite ...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.5.2010 18:47:34
teacher75
IZVORNA PORUKA: nikita
malo sam googlala i popisala sam otprlike iz masu tablica dohrane sta mogu sa ' mj jesti...napisat cu spisak pa bih voljela ako imate sta za dodat da dodate ili me ispravite ...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.5.2010 19:20:53
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
Isto će biti urađeno kada se smirite i uspijem zaključati ovu temu pa prenijeti na navedenu. zato sam i napisla post da nas vratim na pravi kolosijek...al jok...a eto vidim znate da postoji i kalendar nadohrane na pdf bebe, al morale smo malo i ovdje zacahat nebi mi bile mi.
uglavnom nije ni bitno...vodite se postojećom temom...ja savršeno dobro znam da ću kasno u noći ovu morati privremeno zaključati da se adekvatno snađem...koje postove da prenesem pa da ih ovdje brišem, a koje da izbrišem u potpusnoti.
Bilo bi mi žao da more dobrih savjeta ostane na nekoj temi koja nie u vezi sa datim savjetom... biće još mama kojima treba pomoć oko kalendara nadohrane, lakše će im biti snaći se na temi koja je tome i namjenjena. LP
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.5.2010 19:38:59
leona81
jutarnji obrok jabuka i marelica...popodnevni palenta i tikvica...sve je pojela:)
interesuje me, posto vidim da bi jela jos, kada smijem povecati obrok? odnosno ako je dosad jela 100 do 150 ml...da li je rano da npr pojede cijelu veliku hippovu teglicu od 190 ml ili da jos pricekam? danas sam vidjela da hoce jos al nisam smjela vise da joj dam
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.5.2010 19:54:21
teacher75
IZVORNA PORUKA: leona81
jutarnji obrok jabuka i marelica...popodnevni palenta i tikvica...sve je pojela:)
interesuje me, posto vidim da bi jela jos, kada smijem povecati obrok? odnosno ako je dosad jela 100 do 150 ml...da li je rano da npr pojede cijelu veliku hippovu teglicu od 190 ml ili da jos pricekam? danas sam vidjela da hoce jos al nisam smjela vise da joj dam
vrticka kuharica ima ukupno oko 160 stranica, ali je to kuhar sve od 6 mjeseci do 6 godina kao i za djecu sa posebnim potrebama. sto se tice recepata za uzrast od 6-8 mjeseci, ima 6 stranica (10 slanih recepata i 6 vocnih), zatim ima za uzrast od 8-12 mj. isto toliko pa onda nadalje recepti za stariju djecu...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.5.2010 20:05:35
snijeg
Drage moje, nama je 10-ti mjesec i pokušala bih da pahuljici dam malo žumanceta, nemam kad ovo sve čitati, pa vas molim za iskustva...koliko se sjećam nekih savjeti počinjem sa trećinom tvrdo kuhanog žumanceta i povećam količinu sedmično ili Kad mogu davati žumance prženo na puteru ili ulju, kako ste počeli s bjelancima
Jesam dosadna, ali volim provjeriti prije nego djelujem
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.5.2010 20:15:45
Mya_81 RR
Snijeg, ja sam tako uvodila kao što si napisala, četvrtina tvrdo kuhanog žumanjceta i sedmično povećavala količinu, a da ti pravo kažem ne sjećam se nakon koliko sam joj dala tako pečeno s malo putera i mlijeka (ali tako je dosad jela samo 2 puta).
Bjelance planiram dati malo prije prvog rodjendana.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.5.2010 21:19:13
faris06
IZVORNA PORUKA: leona81
danasnji meni nam je isti.E sad sto se kolicine tice, moja je jutros pojela gotovo citavu kasicu od 190 ml, ostalo par kasika koje je brat spucao. Poslijepodne tikvica i palenta, ne znam koliko je tacno bilo, ali ja dajem dok ona zeli, cim krene izbacivati iz usta ja prestajem. E danas je pojela bas fino.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.5.2010 22:08:14
de_de
IZVORNA PORUKA: nikita
malo sam googlala i popisala sam otprlike iz masu tablica dohrane sta mogu sa ' mj jesti...napisat cu spisak pa bih voljela ako imate sta za dodat da dodate ili me ispravite ...
Zar grasak, brokule i karfiol nisu preteski za bebin stomak? Znaci smiju se davati sa napunjenih 6 mjeseci. Mi smo danas oko 10 pojeli 1/4 jabuke i 1/4 bananane i sve je povratio ( zacepljen mu nosic i ima puno slajma, pa ga tjera da povrati), a oko 16 h sam mu napravila mrkvu i tikvicu sa piletinom i bacila ( ni to nije htio jesti), a inace smaze punu zdjelicu
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.5.2010 22:16:40
Hanady RR
ja grašak nisma djeci davala do prije 8-9 mjeseca...ovoj mlađoj tek sa 11 mjeseci, mislim da ima negdje na temi kako sam se tim pohvalila kad tamo ona haman zadnja od raje to probala. grahorica i tada sam ga blendala i dobro pazila na one ljuspice...kao prvo milim da je potežak za želudac kao i grah i kupus, a kao drugo grašak je najčešći uzrok gušenja djece....ljuspica i zrno čak se ne preporučuju do 3 godine života kao i kikiriki. ja sam nekako imala strah od toga...a i pored toga mislim da može biti težak za želdac.
karfiol kupusarka, i ja sam ga uvela sa nekih 8 mjeseci djeci...mislila sam može im biti težak.
brokula mali kupus isto kao karfiol ...s tim da sam brokulu uvela malo ranije nego karfiol...oko 7 mjeseca u kombinaciji sa rižinim pahuljicama ili krompirom.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.5.2010 23:15:10
Hanady RR
Molim vas da ubuduće poštujemo naziv teme te na istu stavljamo jelovnik naši bebača u navedenom uzastu te lijepe recepte koji će naše bebe učiniti sretnima i zadovoljnima.
Savjete koji se tiču kalendara nadohrane možemo podjeliti na temi Kalendar nadohrane
A sve mame koje su tek počele sa uvođenjem gute hrane pa imaju određena pitanja i za njih imamo sugestije i savjete možemo podjeliti na temi Početnica u dohrani
Hvala drage moje
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.5.2010 23:21:25
niki83
nama ce evo skoro 8mj, a sve smo to vec probali i hvala Bogu bez reakcija ili tegoba sa stomacicem danas smo jele novo povrce - dinju, ma extra, bas joj se svidjela (na mamu ) za rucak spinat s rizom, zalila je jabukovim sokom vecera - rizolino s ad mlijekom (100ml), ali prije toga podoj..i sad spava
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.5.2010 23:23:05
niki83
IZVORNA PORUKA: niki83
nama ce evo skoro 8mj, a sve smo to vec probali i hvala Bogu bez reakcija ili tegoba sa stomacicem danas smo jele novo povrce - dinju, ma extra, bas joj se svidjela (na mamu ) za rucak spinat s rizom, zalila je jabukovim sokom vecera - rizolino s ad mlijekom (100ml), ali prije toga podoj..i sad spava
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.5.2010 23:26:27
teacher75
mi nismo jos probali grasak, jer isto smatram da je pretezak. ali sa brokulom i karfiolom nismo imali nikakvih problema, vidjela sam na hippovim kasicama da stavljaju brokulu i karfiol vec u 6. mjesecu pa i ja napravila od carske mjesavine nekad kad je imala 6 i po mjeseci...