|
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 12.5.2010 13:50:42
|
|
|
|
mila81
|
Drage moje, samo hocu da podjelim svoje iskustvo sa vama, sad spremanje oko bebija u ovom dobu je milina, muka je kasnije kad su malo veci. Zasto? Pa zato sto smo sada na necemu sto vrtimo u krug, ispitujemo, i oni pored toga imaju podoj ili formulu za jelo, a kasnije sve to oni sami izbacuju i postaju vrlo probirljivi. Dakle, ja sam sa prvim malcem pocela sa dohranom oko 5. mjeseca. pocela sam prvo sa vocem, jabuka, nekoliko dana, kuhana, pecena ili onako, po nekoliko zalogajcica, pa banana, kruska. Zatim sam pocela sa mrkvom, krompirom, i tikvicom. Kada je naucio fino da prihvata hranu, tada sa pocela mijesati. Npr.: Skuham jabuku, izgnjecim, i to pomijesam sa rizinim pahuljicama koje sam pravila sa svojim mlijekom, jer sam dojila, tako isto sa svim vocem. Kada je malo proslo tada sam uzela telecu koljenicu iskuhala dobro, i onu vodu zamrzla u manje posudice, koje bi mi bile dovoljne za dva obroka,( a od srednje velicine koljenice ima oko 4.litre masnoce, to se prohladi i izlije u plasticne casice i stavi u hladnjak i traje dugo, a zdravo), tako da mi je to bila masnoca za supe i corbe, nisam koristila ulje, maslac ni nista drugo. Npr.: "Stavim vodu da prokljuca, izvadim prethodno onu masnocu i stavim u serpicu, u to stavim sta zelim od povrca, npr. mrkvu i tikvicu, ili mrkvu i karfiol, poklopim dok prokuha, kad se skuha, dodam malo rizinih pahuljica i to bude corba za deset" Mozete probati
|