Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Evo mene,vodili smo Ajnu kod dr. na kontrolu i ide na bolje hB ,ostavice joj pancef nece morati primati boce,a na kontrolu opet u srijedu,kaze da ce morati piti sirup jos najmanje desetak dana,da ne smije trckarati,umarati se,da je ne iznosimo nigdje,ali je ipak bolje kako je bilo,a i ture vise nema ,samo kaze da joj je jos ovaj slajm da izbaci to bi bilo super,a ona to nezna,osim ako ga ne povrati,dajem joj bisolvon kapi,a rekla mi je dr. da joj dam i toplo mlijeko,kao da zagrije pluca,pa ce mozda izbaciti
Super za nasu djevojcicu, bit ce to sve dobro, samo joj ne daj da trci i znoji se, mora strogo mirovati mjesec dana da se ne bi vratilo. Ovo je jako bitno. Ljubimo je Emil i ja
Evo mene,vodili smo Ajnu kod dr. na kontrolu i ide na bolje hB ,ostavice joj pancef nece morati primati boce,a na kontrolu opet u srijedu,kaze da ce morati piti sirup jos najmanje desetak dana,da ne smije trckarati,umarati se,da je ne iznosimo nigdje,ali je ipak bolje kako je bilo,a i ture vise nema ,samo kaze da joj je jos ovaj slajm da izbaci to bi bilo super,a ona to nezna,osim ako ga ne povrati,dajem joj bisolvon kapi,a rekla mi je dr. da joj dam i toplo mlijeko,kao da zagrije pluca,pa ce mozda izbaciti
mila,bas mi je drago sto je Ajni bolje! nadam se da ce uspijeti i slajm da izbaci!!! pusa za malenu princezu ,a i za mamu!!!
Nerma, drago mi je za Ajnu, samo neka je bolje, a taj njihov šlajm, ako ti nije mrsko pogledaj na temi Kašalj šta sam ja pisala, ima na pijaci Otoka teta iz Bihaća donosi sve biljne preparate. Kupila sam kapi protiv kašlja, Lajli dajem 20 kapi bisolvona i tri te kapi zajedno, puno joj je bolje, pa i ti pokušaj.
Almic hvala ,a jel kod Lajle isto problem sa slajmom,jer je kod Ajne to i dr. kaze da bi to trebala iskasljati je to pravi problem,a ona nezna,a i kod nas je bisolvon,neznam sta bi joj jos dala da izbaci taj slajm Ljubi i ti Lajlicu
mozda da probate Hustagil siprup dobar je za iskasljavanje.mozda je malo agresivan jer natjera dijete da povrati slajm ali meni je bio spas dok mi je starija cerkica bila manja.
mi smo isto imali problema sa šlamom, i uspjeli smo ga izbaciti samo s bijelim šljezom, potopim korjen bijelog šljeza u malo hladne vode ostavim da stoji pola sata, i to sad ne bude skroz tešno nego malkice sluzavo; betno je pa ja Beniju stavim meda ili šećera da bi popio; brzo poslije toga pođe kašljati i dobije nagon na povraćanje, jednom mu je i mm stavio prst u usta kad je tako kašljao i to je katastrofa jedna koliko je tog šlajma povratio
Sto se tice slajma iako nije tema o tome ja cu vam reci kako ja sve kombiniram i tako jedino prodje. Svaka prehlada a vise svi na forumu ja mislim zanju da se moja dz. i ja od nje razbolimo svakih cca dva mjeseca bar malo - to nam sad dodje ko matematika. Znam i kad da ocekujem ;(
Svaka prehlada bude popracena kaljem koji prvo imamo muku dok sazrije a tek onda sa slajmom. Dok ne sezarije dok je onaj grozni parajuci kasalj koji ja kazem " izvrce pluca" ja sam primjetila da najbolje smiri posebno nocu a i ubrza sazrijevanje krpa s medom na prsima. To moze i kasnije kad je vec slajm tu ne steti. Ja namazem prvo malo putera jer sprijecava med da puno curi. Slejz potopljen u vodu dajem po malo on pomaze da sazri slajm al kad je vec sazrio meni se nekako cini da ga jos vise stvara pa ne zna sta bi s njim. Kad sazrije ukljucujemo bisolvex kapi, stalno je katuelan caj od luka koji kmoja curica hb pravo netso voli :)
Lupkajte po ledjima bez obzira sto su djeca veca opet to lupkanje odljepljuje slajm i ne lijepi se za pluca pa ide u kaku ili se povrati.
Sretno!! i sory sto o kalsju pisem na temo z atemp pa neka moderatori prebace kasnije ako je problem.
super za Ajnu da nece morati na boce to je super ... i d anema temperature so je najvaznije....:)))
Sto se tice slajma iako nije tema o tome ja cu vam reci kako ja sve kombiniram i tako jedino prodje. Svaka prehlada a vise svi na forumu ja mislim zanju da se moja dz. i ja od nje razbolimo svakih cca dva mjeseca bar malo - to nam sad dodje ko matematika. Znam i kad da ocekujem ;(
Svaka prehlada bude popracena kaljem koji prvo imamo muku dok sazrije a tek onda sa slajmom. Dok ne sezarije dok je onaj grozni parajuci kasalj koji ja kazem " izvrce pluca" ja sam primjetila da najbolje smiri posebno nocu a i ubrza sazrijevanje krpa s medom na prsima. To moze i kasnije kad je vec slajm tu ne steti. Ja namazem prvo malo putera jer sprijecava med da puno curi. Slejz potopljen u vodu dajem po malo on pomaze da sazri slajm al kad je vec sazrio meni se nekako cini da ga jos vise stvara pa ne zna sta bi s njim. Kad sazrije ukljucujemo bisolvex kapi, stalno je katuelan caj od luka koji kmoja curica hb pravo netso voli :)
Lupkajte po ledjima bez obzira sto su djeca veca opet to lupkanje odljepljuje slajm i ne lijepi se za pluca pa ide u kaku ili se povrati.
Sretno!! i sory sto o kalsju pisem na temo z atemp pa neka moderatori prebace kasnije ako je problem.
mamina princeza, ovaj ću post prebaciti na temu kašalj, baš je koristan.
Letak koji sam dobila od pedijatrice dr. Mire Ademovic
Dragi roditelji,
mnogi od Vas iz osobnog iskustva znaju sto znaci kada dijete ima povisenu temperaturu. Povisena temperatura je oblik obrambene reakcije organizma na virusnu ili bakterijsku infekciju ( sto je u 90% slucajeva uzrok povisene temperature u djece). Zasigurno ste se pitali kako svom djetetu olaksati noc, kako sniziti temperaturu, koje sredstvo primijeniti. Iz navedenih razloga imali smo potrebu dati Vam nekoliko korisnih i prakticnih savjeta.
* Normalna temperatura djeteta mjerena pod pazuhom je do 37 C, a normalna temperatura mjerena rektalno (u guzi) e do 37,5 C
*Povisena temperatura u djeteta mjerena pod pazuhom je visa od 37,5 C, a mjerena u guzi visa od 38 C
* Temperatura visa od 38,5 C mjerena pod pazuhom, odnosno 39 C mjerena u guzi je vrlo visoka
Sta uciniti kada dijete ima povisenu temperaturu
* Zracite prostoriju u kojoj dijete boravi (izbjegavajte propuh)!
* Dijete nemojte utopljavati; obucite ga u laganu pamucnu odjecu i pokrivajte laganim pokrivacem!
* Djetetu dajte piti sto vise tekucine (vode, caja, sokova)!
* Dozvolite djetetu da se igra, ali mu ne dopustite preveliku aktivnost
* Ovisno o visini temperature snizavajte je fizikalnim mjerama ili lijekovima:
- Temperaturu do 38,5 (u guzi) u pravilu nije potrebno snizavati, osim ako je dijete jako razdrazljivo. Dijete treba promatrati i mjeriti mu temperaturu svakih pola sata.
U djece mladje od tri godine valja snizavati i temperaturu visu od 38 C jer se zbog nezrelosti zivcanog sustava i nasljedja mogu razviti grcevi u temperaturi (febrilne konvulzije, "fras").
- Temperaturu visu od 38,5 C (u guzi) valja snizavati fizikalnim mjerama i lijekovima.
Fizikalne mjere za snizavanje temperature
VLAZENJE KOZE MLAKOM VODOM
razodjeveno dijete posjesti u kadu s 2,3 prsta vode
temperatura vode oko 32-33 C
spuzvicom ili krpom vlaziti kozu svake 2-3 min.
vlazenje koze provoditi barem 20 min.
kontrolirati temperaturu
ponavljati postupak dok temperatura ne padne na barem 38 C mjereno rektalno
NE VLAZITI LICE I GLAVU ZAMATANJE DJETETA VLAZNIM RUCNIKOM
zamotati dijete vlaznim rucnikom ili pelenom umocenom u vodu sobne temp.
preko toga omotati suhi rucnik ili plahtu
dijete drzati zamotano 5-10 min.
nakon toga dijete obrisati suhim rucnikom
kontrolirati temp.
ponavljati postupak dok temp. ne padne na barem 38 C mjereno rektalno
NE zamatati lice i glavu NE stavljati obloge na pojedine dijelove tijela (dlanove, tabane, prsa) NE stavljati obloge od razlicitih pripravaka (ribani krompir, luk, cikla,rakija)
Za dijete koje zna sjediti primjereno je vlazenje koze mlakom vodom u kadi, a za dojence zamatanje.
ZAPAMTITE: DIJETE NECE DOBITI UPALU PLUCA AKO GA RASHLADJUJETE MLAKOM VODOM KADA IMA TEMPERATURU, VEC CETE MU POMOCI DA BRZE OZDRAVI
Da li neko ima onaj toplomjer što mjeri turu u uhu? Sad smo mislili kupiti, cijena je oko 70KM, izgleda vrlo praktično, pogotovo za one situacije kada je potrebno mjeriti turu svakih pola sata.
Nedi imam ja,meni je ok ,samo sto je meni ispao pa se nesto poremetilo ,a ja sam uvijek kontrolisala i sa onim obicnim,ispod miskice,bude mi priblizno,ja sam svoj platila oko 60 km u apoteci
Da li neko ima onaj toplomjer što mjeri turu u uhu? Sad smo mislili kupiti, cijena je oko 70KM, izgleda vrlo praktično, pogotovo za one situacije kada je potrebno mjeriti turu svakih pola sata.
I mi imamo i mogu ti reći da je super stvar! Luka ne da da se mjeri ispod pazuha, a o rektalnom mjerenju da ne govorim.. Ja sam ga ljetos prije mora kupila i prezadovoljna sam. Izmjeri turicu za par sekundi, i što je najvažnije, Luka mi ne brani..
ja ga imam...moje licno misljenje-bacanje para!...oni nikad nisu tacni ko oni obicni s zivom...variraju do pola stupnja sto kod bebe/djeteta nije malo...za odrasle je to dobra stvar ali ja A. kada ima temp. mjerim iskljucivo obicnim
ja imam i za uho i za celo sve smo dobili ili kupili vise se i ne sjecam al meni su bezveze .... uopste mi tacno ne mjere temperaturu ne znam kkao al bas nisu tacni... koristimo zivin obicni toplomjer ili digitalni ponekad,bude tesko al jedino tako izmjerimo temperaturu pravilno. Rektalno nisam ni pokusavala nikad...
Nama je malo teže mjeriti turu nestašnom dvogodišnjaku koji nikad ne sjedi, moraju biti dvije osobe jedna da ga čuva druga da izmjeri bilo u guzu bilo ispod pazuha, zato sam mislila da kupim taj jer je mjerenje ture postala trauma i za njega i za mene. newmama znači da dobro pazim da mi ne ispadne
Nedi i ja sam zeljala da probam jos i ovaj na celo sto se stavi jer su m ga neki nahvalili ...medjutim nije bas precizan a i z anjega treba tri sekundice da je bas bas mirna sto je isto ne moguce a kod njega cim se malo pomjeri nije tacan.
I nama je muka s mjerenjem, hB ne treba nam cesto al mi mjerimo tako da joj ispred stavimo najdrazu slikovnicu i jedna osoba brzo brzo cita i pjeva i skace a jedna dzi rukicu gdje i rame gdje je toplomjer. Ma ziva muka al eto .... opet ako imas da ti neko posudi da probas mislim da je tako najbolje nego da bezveze das pare pa da ti mozda ne bude odgovarao
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.